Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají mizerně

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají mizerně

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 15 kvě 2013 01:10

Téma týdne 19/2013: potvrzeno, Windows 8 se prodávají mizerně

TemaTydne19.jpg
TemaTydne19.jpg (15.3 KiB) Zobrazeno 6556 x


Microsoft přiznal, že přibližně za poslední tři měsíce prodal tolik licencí Windows 8, co za první měsíc od jejich uvedení na trh. Prodejnost je chabá a dále se zhoršuje. Po skončení slevových akcí počty prodaných licencí dramaticky klesají. Co s tím hodlá Microsoft dělat?

V minulém týdnu Microsoft překvapivě zcela otevřeně zveřejnil prodejní výsledky nových Windows 8, která byla na maloobchodní trh uvedena koncem října 2012. Po půl roce na maloobchodním trhu se prodalo 100 milionů licencí včetně OEM licencí dodávaných spolu s novými počítači a upgrade licencí. Prodejnost je tedy hodně špatná a navíc má sestupnou tendenci.

Již během testování se objevovaly náznaky, že Windows 8 nebudou mít na růžích ustláno, protože zájem testerů o nový systém kombinující dvě zcela odlišná uživatelská prostředí nebyl tak velký jako v případě Windows 7. Nicméně pak přišla pro Microsoft povzbudivá zpráva, když velký zájem o předprodej Windows 8 prostřednictvím známého e-shopu Amazon.com zlomil hned několik rekordů.

Na maloobchodní trh byla Windows 8 uvedena v pátek 26. října 2012. Za první víkend se prodaly čtyři miliony licencí. Za první měsíc od uvedení na trh, tedy ke konci listopadu 2012, mělo být podle Microsoftu prodáno celkem 40 milionů licencí. Počátkem ledna 2013 pak Microsoft zveřejnil informaci, že do té doby prodal 60 milionů licencí.

01.png

Počty jsou jasné. Zhruba za poslední tři měsíce se prodalo tolik licencí Windows 8 jako za první měsíc po uvedení na trh, tedy jenom 40 milionů. To je mimochodem pouhý desetinásobek počtu prodaných licencí za první víkend po uvedení na maloobchodní trh.

Zatímco tedy o tři roky starší Windows 7 dál posouvají rekord nejlépe se prodávajícího systému pro osobní počítače všech dob, zájem o nový operační systém Windows 8 prudce klesá. Přitom už ten úvodní nezávislí analytici hodnotili jako slabý a špatný. Pro velmi silný pokles prodejnosti se důvody hledají snadno. Vidím jich hned několik.

Proč jde prodejnost více a více dolů?
Z výše uvedených čísel je zřejmé, že se systému z hlediska prodejnosti zatím nejvíce dařilo při uvedení na maloobchodní trh. Čísla mohl vyšroubovat počáteční zájem zvědavých uživatelů, kteří si chtěli tolik diskutované změny vyzkoušet v praxi ve finální verzi systému. Zvědavcům byla nakloněna také vstřícná akční nabídka upgradu běžící až do konce ledna 2013.

Právě během trvání této akce měl Microsoft očividně největší žně. Nová Windows 8 Pro (tedy nejvyšší maloobchodně dostupnou edici) nabízel uživatelům libovolné edice Windows XP, Windows Vista a Windows 7 v přepočtu za 800 Kč. Ještě levněji svůj nový systém Microsoft poskytoval uživatelům, kteří si několik měsíců před nebo po uvedení Windows 8 na trh koupili počítač s Windows 7.

Akce skončily, prodejnost šla dolů. Nespojovat si tyto události dost dobře nelze. Svůj vliv na prodejnost mohou mít také negativní zkušenosti prvních uživatelů Windows 8, kteří se o ně dělí nejen ve svém okolí, ale i díky internetovým diskusím, sociálním sítím a dalším online kanálům. Stejný efekt jsme mohli vidět u Windows Vista.

Média samozřejmě dobrou pověst Windows 8 také nepomáhají budovat. I odborní novináři jsou totiž stále uživatelé, kteří svůj osobní názor na kontroverzní změny ve způsobu ovládání ve větší či menší míře promítají do svých článků, přestože mohou kladně hodnotit řadu nových funkcí. Pokud bychom si totiž odmysleli Modern UI, tak na Windows 8 se oproti Windows 7 objektivně udělal velký kus dobré práce.

02.png

Jenže Modern UI (alias Metro) si prostě odmyslet nejde. Navíc, když se Microsoftu nebo jinému kolosu něco nepovede, je to mediálně vděčnější téma, než když se mu naopak něco povede. Média obecně ráda špatné zprávy, které lze pitvat ze všech možných úhlů. Zvyšuje to čtenost, sledovanost, poslechovost, návštěvnost.

Některá dokonce jdou tak daleko, že původně pozitivní zprávu si překroutí do negativního vyznění. V případě Windows 8 ovšem takové překrucování není nutné. Prodejnost je prostě slabá a uživatelé evidentně zatím nejsou ochotni příchozí změny akceptovat. Co na to Microsoft? Navenek se tváří, že nepanikaří a nezatahuje za záchrannou brzdu. Změna prý chce čas, což údajně v Microsoftu očekávali.

Redmondští jsou prý naopak potěšení z dosavadního počínání Windows 8 na trhu a z ohlasů na nová zařízení s Windows 8, která přišla na trh nebo se na něm brzy objeví. Na druhou stranu bylo oficiálně potvrzeno, že Windows Blue jsou aktualizací pro Windows 8 a Windows RT. Ta prý sice půjde dál po cestě, kterou se Microsoft s Windows 8 vydal, ale bude reagovat alespoň na některou zpětnou vazbu.

Více než trochu to připomíná situaci s Windows Vista, kdy Microsoft pochopitelně odmítal přiznat, že vypustil na trh dostatečně neodladěný systém, ale na druhé straně sliboval, že všechny mouchy vyřeší první servisní balíček. Nicméně pokud zájem o Windows 8 bude i po aktualizaci nadále malý, pocítí to i výrobci a prodejci počítačů a nakonec i sám Microsoft.

03.png

Osobně se domnívám, že je jen otázkou času, než Microsoft přijde s oznámením skutečně nového systému. Stejně jako když se ani po delším pobytu na trhu neaklimatizovala Windows Vista, přišla smršť slibů, co vše bude v nových Windows 7 uděláno jinak a lépe. Sám by možná rád s uživateli vedl válku nervů, kdo první ustoupí.

Nicméně musí také hledět na své obchodní partnery z řad výrobců počítačů, na které zase tlačí prodejci počítačů. Pokud se prodejnost Windows 8 dramaticky neobrátí k lepšímu, tak se v Microsoftu budou muset dříve či později přestat na oko poplácávat po zádech a začít pracovat na něčem, za co ho většina potenciálních zákazníků neukamenuje.

Screenshoty a úvodní obrázek: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají miz

Příspěvekod X » 15 kvě 2013 08:16

Metro mělo být jenom vzhled, uživatel měl pracovat v prostředí Win 7, pokud by chtěl a měl k tomu důvod, třeba dotykový displej, tablet nebo třeba gyroskopickou myš (která není tak citlivá jako normální), tak by se sám přepnul do prostředí / vzhledu / desktopu Win 8. Né že se mu to bude náhodně a libovolně přepínat. Navíc omezení na 1 a půl nebo 2 okna je další blbost. To už není Windows (okna), ale pouze Windov (okno)!

Navíc nechápu, proč bychom měli neustále přecházet z jedněch Win do druhých, ať se vylepšují dokud to jde a je to rozumné (nějaké extra revoluční finty v nových Win nevidím). I za vylepšení jde přece požadovat peníze. Na co stále nový podobný OS, který je skoro nový jen v tom, že v něm nepůjde spoustu starých aplikací?

Robo12
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: květen 13
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají miz

Příspěvekod Robo12 » 15 kvě 2013 20:22

Mizerně? Vždyť jich je prodaných už 100 miliónů a za pár měsíců!! A windows 7 se dával chvíli zdarma kvůli Vistám. Za některé negativní pohledy na tento systém taky trochu můžou někteří lidé co tomu příliš nerozumí a jenom nadávají. Přitom je to úplně v pohodě OS. Metro ukazuje všechno co potřebuju stačí jenom mrknout na obrazovku. Všechno jsem si nastavil aby to nepřeskakovalo do metra když nechci a kdy zase chci. To ale zvládne každý kdo umí ručně nastavovat přiřazování typu souboru nějakému programu nebo kliknout na obdélníček. A hlavně ta rychlost.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16106
Registrován: květen 08
Bydliště: České Budějovice
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají miz

Příspěvekod d1amond » 18 kvě 2013 11:58

Jenže těch 100 mil nepokryje náklady na vývoj a distribuci. I cena za reklamu bude vyšší.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají miz

Příspěvekod X » 18 kvě 2013 14:49

Záleží, kde těch 100 000 000 je, zda u zákazníků nebo (většina) u prodejců v obchodech ...

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají miz

Příspěvekod faraon » 18 kvě 2013 16:53

Robo12 píše:Mizerně? Vždyť jich je prodaných už 100 miliónů a za pár měsíců!!

Nikoliv prodaných, ale vnucených při prodeji počítače. A ještě víc záleží kolik z těch sto mega je už dávno přeinstalovaných na W7 nebo Ubuntu :lol:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 19/2013:potvrzeno, Windows 8 se prodávají miz

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 18 kvě 2013 19:04

Robo12 píše:Mizerně? Vždyť jich je prodaných už 100 miliónů a za pár měsíců!! A windows 7 se dával chvíli zdarma kvůli Vistám.


Ne zadarmo, ale za manipulační poplatek v rámci tzv. technologické záruky. Z koncových uživatelů upgrade měli zadarmo jenom ti, kterým náklady proplatit výrobce nebo prodejce počítače. Totéž je u Windows 7.

100 milionů za pár měsíců je v daném kontextu málo, když oproti nástupu Windows 7 byl nástup Windows 8 podpořen upgradem za nebývale výhodných podmínek (na poměry Microsoftu), kampaní v hodnotě dvou miliard dolarů (nikdy dosud tolik Microsoft do reklamy na jeden produkt neinvestoval) a navíc měl nastat obrovský boom Tablet PC s Windows 8, takže tržní záběr se rozšířil.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows XP emulátor na Windows 10 Příloha(y)
    od propi » 08 dub 2023 13:56 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2706
    od propi Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2023 19:47
  • Windows 8.1 CMD
    od Daniel_Jackson » 29 dub 2023 13:33 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1524
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2023 14:38
  • Windows 10 lite
    od mk7605 » 20 srp 2023 11:53 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    995
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    20 srp 2023 12:02
  • Windows 11 - Optimalizace na hry
    od Faster1 » 08 zář 2023 16:23 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    4491
    od Faster1 Zobrazit poslední příspěvek
    07 lis 2023 00:52
  • windows 11-pluginy
    od showpayne » 02 črc 2023 19:55 » v Windows 11, 10, 8...
    0
    793
    od showpayne Zobrazit poslední příspěvek
    02 črc 2023 19:55

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti