Stalo se v 48.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Stalo se v 48.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 04 pro 2012 12:56

Stalo se v 48. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

StaloSe48.jpg
StaloSe48.jpg (6.06 KiB) Zobrazeno 5114 x


Fórum PC-HELP.cz a Blog počítačového nadšence 2.0 přináší přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších informací za uplynulý týden z oblasti informatiky, telekomunikací a elektroniky. Co nového se událo od pondělí 26. listopadu do neděle 2. prosince 2012?

Microsoft po měsíci promluvil o prodejnosti Windows 8 a objevily se nové informace o jejich významné aktualizaci jménem Blue chystané na příští rok. Microsoft též odtajnil ceny tabletu Surface Pro právě s Windows 8, významně vylepšil své Bing Maps, ale narazil na problém s počítačovými piráty ve Windows Store.

Dále například v uplynulém týdnu na český trh dorazil chytrý fotoaparát Samsung Galaxy Camera, zveřejněna byla cena a dostupnost smarphonu Nexus 4 na českém trhu a přišla smršť nových aplikací pro smartbanking nyní s podporou plateb přes QR kódy. Ovšem nejen toto se stalo v 48. týdnu roku 2012.

Tématické části:
Operační systémy pro osobní počítače
Chytré platformy pro mobilní elektroniku
Internetové služby, sociální sítě, e-shopy
Osobní počítače a kompatibilní zařízení
Mobily, tablety, herní konzole a další elektronika
Telekomunikace a připojení k Internetu
Aplikace pro mobilní zařízení

Operační systémy pro osobní počítače
Microsoft prodal za první měsíc od uvedení na trh 40 milionů licencí Windows 8. Příští rok se má systém dočkat významné aktualizace jménem Blue. Počet aplikací ve Windows Store překonal metu dvaceti tisíc a Windows XP zbývá necelých 500 dnů do důchodu.

Za měsíc se prodalo 40 milionů licencí Windows 8
Microsoft ukončil informační embargo a oficiálně oznámil, že od uvedení Windows 8 na maloobchodní trh dne 26. října 2012 prodal již více než 40 milionů licencí tohoto systému. Uvedla to Tami Reller, finanční ředitelka Microsoftu, která nyní spoluřídí divizi mající platformu Windows na starost.

Finanční ředitelka Microsoftu však neupřesnila, o jaké licence jde, což je podstatná informace pro to, aby se 40 milionů prodaných licencí dalo jakkoliv interpretovat. Rovněž neprozradila, kolik z nich připadá na klíčový firemní sektor. Spekulace o úspěšnosti Windows 8 tedy nezadupala do země. Naopak je neuvedením dalších podrobností nepřímo podpořila.

Analytici též upozorňují, že číslo nemusí odpovídat reálné poptávce po systému, ale silné marketingové masáži od reklamní kampaně celkově za bezmála dvě miliardy dolarů po velmi výhodný upgrade poskytovaný jen do konce ledna. Pokud už jste se nad Windows 8 chystali zlomit hůl, tak ji ještě rozhodně nedávejte z dosahu.

Blue přijde příští rok a vylepší Windows 8
Microsoft již dříve hlásal, že s Windows 8 přechází na nové občerstvování systému, čímž vysvětloval gigantickou kumulativní aktualizaci a hromadnou aktualizaci aplikací ještě před uvedení Windows 8 do prodeje, ale už po uvolnění do výroby. A ještě větší aktualizace je naplánována na léto roku 2013.

Zdroje obvykle dobře informovaného serveru The Verge nyní potvrdily, že Microsoft pod kódovým označením Blue skutečně vyvíjí gigantickou aktualizaci Windows 8, která půjde nad rámec servisních balíčků tak, jak jsme si na ně během posledních let v podání Microsoftu zvykli. Blue má především předělat často kritizované Modern UI (alias Metro)

Jestli je to reakce právě na kritiku těžko soudit, protože zprávy o projektu Blue se vynořily mnohem dříve, než se masivní vlna kritiky rozjela, ale kritické hlasy již zaznívaly. Jasno není v tom, jestli aktualizace bude bezplatná jako klasický servisní balíček anebo si Microsoft za ní nechá zaplatit podobně, jako to u dílčích aktualizací dělá Apple se svým OS X.

Ve druhém případě by ovšem pověst Windows 8 dostala další ránu, protože s vydáním Blue vyjde i nové SDK pro vývoj aplikací pro Modern UI. Ty už pak nebudou kompatibilní s Windows 8, která nezískají Blue. Ať už půjde o bezplatnou aktualizaci šířenou přes Windows Update, nebo zpoplatněný upgrade systému.

Každopádně podobnou aktualizaci máme prý čekat každý rok, takže Microsoft chce očividně zrychlit vývoj a pružněji reagovat na odezvu uživatelů. Někteří komentátoři říkají, že inspiraci hledal u mobilních systémů, ale ono se stačilo porozhlédnout po alternativních systémech od OS X po různé distribuce Linuxu.

Windows Store: přes 20 000 aplikací, ale i úspěšný crack
Pouhý měsíc po uvedení Windows 8 a Windows RT na trh se počet aplikací ve Windows Store pro jejich společné prostředí Modern UI více než zdvojnásobil. Aktuálně je jich k dispozici již přes dvacet tisíc. Jde o neoficiální číslo, které vypustil do světa autor webu WinAppUpdate.com, jímž je Wes Miller pracující pro Microsoft, takže zřejmě ví, co hlásá.

Microsoft žádné oficiální statistiky do světa nevypouští. Šéf firmy Steve Ballmer pouze na setkání s partnery Microsoftu konstatoval, že některé aplikace ve Windows Store evidují již přes milion stažení. Nejžádanější je údajně Skype od Microsoftu a pak aplikace služby Netflix, která ovšem není z licenčních důvodů dostupná na našem trhu.

01.png
Zdroj: Blog 2.0

Podle Wese Millera je 87 procent aplikací ve Windows Store zdarma. Přesto si už někdo dal tu práci a našel způsob, jak si zdarma nainstalovat i ty zpoplatněné. Na Internetu se objevil nástroj, který umí prodloužit zkušební dobu u zpoplatněných aplikací na neurčito. Aplikace, které neposkytují možnost bezplatného vyzkoušení, postiženy nejsou.

Windows XP jdou do penze za necelých 500 dnů
Windows XP oslavila jedenácté narozeniny, což je na operační systém vskutku kmetský věk. Přesto mnohým uživatelům dodnes Windows XP dobře slouží. Brzy však doslouží. Microsoft začal odečítat posledních 500 dnů do ukončení podpory systému ve smyslu vydávání bezpečnostních aktualizací. Poslední mohou vyjít v úterý 8. dubna 2014.

Microsoft doufá, že blížící se deadline přiměje uživatele k přechodu. Zejména jej tedy zajímá firemní sektor, ze kterého mu plyne podstatná část zisků. Pro ten je přitom konec oprav bezpečnostních chyb zlomovým okamžikem. Nicméně z této zákaznické sféry nejsou příliš příznivé ohlasy na Windows 8, takže Microsoft firmám radí, ale přešly alespoň na Windows 7.

Ukončení podpory systému ze strany Microsoftu bývá obvykle i povelem pro tvůrce softwaru a hardwaru pro stejný krok. Otázkou je, jestli si to u výjimečných Windows XP budou moci dovolit. Analytici očekávají, že i po dubnu 2014 bude deset až patnáct procent pracovních počítačů nadále používat Windows XP.

A pak jsou tu samozřejmě také domácnosti, kam ale Microsoft tlačí nové verze svých systémů prostřednictvím OEM kanálu spolu s novými počítači. Přesto dnes mají Windows XP podle společnosti Net Applications stále ještě 39,82% podíl na trhu. Jsou tak silnou dvojkou. Po prodejní stránce veleúspěšná Windows 7 je po třech letech pobytu mezi uživateli dokázala do listopadu 2012 přeskočit jen o necelých pět procentních bodů.

Chytré platformy pro mobilní elektroniku
Microsoft oficiálně potvrdil, že systém Windows Phone 7.8 vyjde až v příštím roce. Další statistika potvrzuje posilování platformy Android na poli tabletů. AppStore vydělává Applu čtyřikrát tolik, co Google Play prodejem aplikací Googlu.

Mobilní Windows Phone 7.8 vyjdou až na jaře 2013
Microsoft oficiálně potvrdil, že systém Windows Phone 7.8 uživatelé prvních chytrých mobilů s Windows Phone letos nezískají. Aktualizace, která nahradí Windows Phone 7.5, bude k dispozici až v příštím roce, jak ostatně již dříve naznačily některé indicie. Zároveň potvrdil některé novinky, které systém nabídne. Nejde o nic převratného ani dosud neznámého.

Microsoft potvrzuje změny na hlavní obrazovce, kde budou nově dostupné tři velikosti živých (aktivních) dlaždic. Počet jejich barev bude rozšířen na dvě desítky. Na zamykací obrazovce bude možné používat každodenně vyměňovanou tapetu z vyhledávače Bing. Změny však nemají být jen kosmetické. Microsoft slibuje rychlejší přístup ke kontaktům, fotkám i aplikacím.

Aktualizace bude uvolněna někdy během jara 2013. Distribuovat ji bude sám Microsoft, takže se nezasekne nikde u výrobců mobilů, což je běžný nešvar u platformy Android. Mnozí majitelé mobilů s Windows Phone 7.5 se přesto již nechali slyšet, že když mají tak dlouho čekat na pouhý derivát nové generace systému pro svůj ne zrovna levný mobil, raději si koupí jiný a prý již určitě ne se systémem od Microsoftu.

Připomeňme si, že s první generací mobilů s Windows Phone není nový systém Windows Phone 8, který byl uveden letos na podzim spolu s prvními mobily od Nokie a HTC, kompatibilní kvůli zbrusu novému jádru. S ním přichází i další problém s kompatibilitou: aplikace vyvíjené pro Windows Phone 8 nebudou s Windows Phone v předchozí generaci kompatibilní, ovšem ve Windows Phone 8 naopak lze spustit aplikace vytvořené pro Windows Phone 7 a vyšší.

Android ovládá bezmála již polovinu trhu s tablety
Podle agentury ABi Research se Android blíží k ovládnutí poloviny trhu tabletů. Za poslední kvartál již 44 procent tabletů prý bylo dodáváno právě s tímto systémem. Lví podíl na tom podle analytiků z agentury ABi Research mají Samsung, Amazon a Google.

Amazon používá upravený Android ve svých tabletech Kindle Fire. Google si pak nechává od externích firem vyrábět tablety, které následně prodává pod vlastní značkou Nexus. Aktuálně pro něj tablet Nexus 7 vyrábí Asus a Nexus 10 pak Samsung.

Trh nadále ovládá Apple s podílem 55 procent, ovšem ve třetím kvartále 2012 si pohoršil o 14 procent, kdežto naopak Android rostl. Obě platformy pak dohromady ovládají 99 procent trhu. Kam se tedy chce vecpat Microsoft s Windows 8 a Windows RT je tedy otázkou. Bude to mít hodně těžké.

Apple podle analytiků musí čelit mohutné ofenzivě platformy Android z dílny Googlu hlavně vlastní vinou. Jeho zařízení jsou prý příliš drahá a nabídka není tolik flexibilní. Je pravda, že mezi tablety s Androidem je nesrovnatelně větší výběr a najdou se i maximálně cenově dostupné modely s cenou pod 3000 Kč. Referenční Nexus 7 přitom stojí necelých 6000 Kč.

Na Google Play již nelze psát recenze anonymně
Došlo k propojení Google Play a Google Plus v tom smyslu, že bez aktivního účtu na sociální síti Google Plus nelze psát recenze k obsahu, který Google Play nabízí. Na českém trhu jsou to zatím výhradně aplikace a hry pro Android. Cílem je zvýšit reálný přínos zpětné vazby od uživatelů jak pro tvůrce aplikací, tak pro zájemce o ně.

Nyní totiž půjde hůře zaplevelit hodnocení kvalitní aplikace „zvratky“ zamindrákovaných jedinců anebo naopak falešnými pozitivními ohlasy podporovat svou nekvalitní aplikaci. Google se snaží, aby profil na Google Plus byl u jeho služeb jakousi internetovou občankou. Už s ním bojuje proti anonymům na videoserveru YouTube i v Chrome Web Store s aplikacemi a rozšířeními pro Google Chrome.

AppStore vydělává čtyřikrát více než Google Play
AppStore generuje Applu čtyřikrát vyšší příjmy z provize za prodané aplikace pro iOS než Google Play vydělává Googlu prodejem aplikací pro Android. Tvrdí to alespoň na základě vlastní analýzy společnost App Annie. Oba obchody přitom shodně obsahují přes 700 000 aplikací a Android má výrazně lepší tržní postavení.

App Annie ovšem zároveň upozorňuje, že Googlu meziročně narostly příjmy z prodaných aplikací o téměř 320 procent, kdežto Applu jen o necelých 13 procent. Situace se tak může velmi rychle obrátit. Android je dnes ve třech ze čtyř nově prodaných mobilů a posiluje svůj podíl i na poli tabletů. Navíc proniká i do další mobilní elektroniky, což jsou vše plusové body pro Google.

Internetové služby, sociální sítě, e-shopy
Byly vyhlášeny výsledky ankety Křišťálová Lupa 2012 včetně anticeny. Gmail nově spolupracuje s úložištěm Google Drive při posílání objemných souborů a Bing Maps mají nové kvalitnější snímky nejen České republiky.

Křišťálová Lupa 2012 zná své vítěze
Anketa Křišťálová Lupa 2012, kterou pořádá server Lupa.cz a jeho vydavatelství Internet Info, zná své vítěze. Ve vybraných kategoriích o nich rozhodovala veřejnost. Například v kategorii Internetové obchodování nejvíce zabodoval e-shop Alza.cz. Druhá skončila aukční síň Aukro.cz a třetí cenový porovnávač a vyhledávač zboží Heureka.cz.

V kategorii Nástroje a služby uspěly turistické mapy serveru Mapy.cz. Za nimi se umístila služba Úschovna.cz pro sdílení souborů přes Internet následovaná filmovou databází ČSFD. Na příkladech výsledků těchto dvou kategorií je zřejmě, jak jsou některé z nich zbytečně široké a projekty, které by si zasloužily nějaké to ocenění, pak skončí v hloubi pole.

Anticenu od odborné poroty si odnesl Centrální registr vozidel. Její udělení snad není třeba zdůvodňovat. Kompletní výsledky letošního ročníku ankety naleznete v reportáži ze slavnostního vyhlašovacího večera, kterou přinesl server Lupa.cz.

Gmail „pošle“ přílohu o objemu až 10 GB
Google pokračuje v konvergenci svých služeb. Nejnovějším příkladem je podpora „odesílání“ souborů o velikosti až 10 GB z webového rozhraní e-mailové služby Gmail. Celá zpráva i s přílohou může mít nadále maximálně 25 MB, ovšem nově Google zavádí funkci pro připojení souborů z cloudového úložiště Google Drive. Napodobuje tak Microsoft.

Adresátovi tedy přijde pouze odkaz na soubor či soubory, které si z úložiště Google Drive může kdykoliv stáhnout. Integrací takové funkce přímo do dnes nejrozšířenější e-mailové služby na světě může Google hodně zatopit konkurenčním úložištím. Ohroženy jsou především ty samostatné jako je třeba matador Dropbox. SkyDrive táhnou vzhůru jiné produkty Microsoftu.

Vadou na kráse je, že nová možnost sdílení souborů přes Google Drive je spojená i s novým editorem e-mailů, který řada uživatelů ostře kritizuje. Nejde podle nich o editor e-mailů, ale okno pro chat. Dosud se odpůrci nového editoru utěšovali, že negativní odezva donutí Google od jeho vývoje ustoupit, ale zde je důkaz, že Google má už o tom, jak mají uživatelé Gmailu psát zprávy, jasno. Nové sdílení souborů je do nového editoru nasazováno postupně, takže ne všem uživatelům je ještě k dispozici.

Aktualizace Bing Maps přináší i nové snímky České republiky
Microsoft provedl další velkou aktualizaci mapových podkladů Bing Maps, jeho pokusu o konkurenci zatím podstatně populárnějším Google Maps. Snahu ale Microsoftu nelze upřít. Bing Maps neustále vylepšuje. Nyní přidal 121 TB satelitních a leteckých snímků. Doplněny byly hlavně satelitní snímky.

Těch přibylo 112 TB nebo konkrétněji 15 milionů čtverečních kilometrů. Microsoft dokrýval oblasti, kde měl resty. Tedy víceméně vše kromě západní části Evropy a Spojených států amerických. Aktualizace se dotkla i snímků České republiky, ovšem satelitní obrázky stále kazí modrý nádech, který je údajně zapříčiněn snímáním přes zemskou atmosféru.

02.png
Zdroj: Blog 2.0

Letecké snímky jsou zkrátka kvalitativně někde jinde. To si uvědomuje i Microsoft a začal Bing Maps vylepšovat i v této oblasti. Zatím přidal 9 TB leteckých snímků pro 800 tisíc čtverečních kilometrů Spojených států amerických. Jeden pixel na obrazovce odpovídá 30 centimetrům ve skutečnosti. V některých oblastech pak dokonce jen 15 centimetrům.

Google Maps ale stále mají slušný náskok. Microsoft však konkurenční službu může dohnat, pokud bude v aktualizování mapových podkladů minimálně tak čilý jako letos. Připomeňme si, že v létě připravil ještě větší aktualizaci mapových podkladů o objemu dokonce 129 TB.

Osobní počítače a kompatibilní zařízení
V uplynulém týdnu všechny novinky z oblasti počítačového hardwaru zastínilo zveřejnění cen tabletu Microsoft Surface Pro s Windows 8.

Surface Pro se bude prodávat od 899 dolarů
Po ARM tabletu Surface s Windows RT, jehož prodejnost Microsoft stále úzkostlivě tají, přijde v lednu na trh x86/x64 tablet Surface Pro s plnohodnotnými Windows 8 Pro. Bohužel se naplnila očekávání vysoké ceny. Verze s úložištěm o kapacitě 64 GB vyjde na 899 dolarů. Verze s úložištěm o dvojnásobné kapacitě pak bude ještě o sto dolarů dražší.

K tabletu se bude standardně dodávat stylus pro ovládání i desktopového prostředí. Klávesnice Touch Cover a Type Cover budou k mání, ovšem tentokrát jen jako volitelné příslušenství. Tablet bude pohánět blíže neupřesněný procesor Intel Core i5 třetí generace. Displej s úhlopříčkou 10,6“ nabídne rozlišení 1920 x 1080 pixelů.

03.png
Zdroj: Microsoft

Více o hardwarové konfiguraci zatím Microsoft neprozradil. Na zveřejněném obrázku je vidět webová kamera a slot pro paměťové karty. Ví se ještě o podpoře rozhraní USB 3.0 a výdrži baterie, která by měla činit pouhé čtyři hodiny. Bude tedy víceméně srovnatelná s výdrží notebooku s klasickým systémem od Microsoftu.

Uvidíme, jestli „dospělá“ verze tabletu Surface bude mít šťastnější debut než problémy provázený Surface s Windows RT. Prodejní cena k němu ale dozajista nepomůže. Na trh míří totiž tablety s Windows 8 i od jiných výrobců, které budou o nějakou tu stovku v dolarech levnější. Navíc značka Surface už dostala i za velmi krátkou dobu nejeden šrám kvůli konstrukčním a technickým problémům ARM verze tabletu s Windows RT.

Mobily, tablety, herní konzole a další elektronika
Na český trh dorazil fotoaparát Samsung Galaxy Camera se systémem Android. Nexus 4 bude k mání od ledna za ne zrovna lákavou cenu. Nokia představila dva nové mobily pro fanoušky sociálních sítí a na herní konzole se valí kritika od osobností z oboru.

Samsung uvádí na český trh chytrý fotoaparát Galaxy Camera
Rodina zařízení Samsung Galaxy se před časem rozrostla o digitální fotoaparát, který nyní jihokorejský výrobce elektroniky uvádí na český trh. Samsung Galaxy Camera je k dostání od 29. listopadu 2012 za 12 999 Kč. Fotoaparát s rozlišením 16 megapixelů, 21násobným optickým zoomem, optickou stabilizací obrazu a záznamem videa ve FullHD pohání systém Android 4.1 Jelly Bean.

K dispozici je přímý přístup na Internet prostřednictvím Wi-Fi (a/b/g/n) nebo vestavěného 3G modemu s podporou datových technologií i v sítích druhé generace. Nechybí A-GPS navigace či Bluetooth 4.0. Na zadní straně přístroje je místo shluku všemožných tlačítek 4,77“ dotykový displej. O dostatečný výkon se stará čtyřjádrový procesor s taktovací frekvencí 1,4 GHz. Interní paměť pojme 8 GB.

04.png
Zdroj: Samsung

Další prostor pro fotky či videa lze přidat díky slotu pro paměťové karty formátu microSD s podporou až 64 GB. K dispozici je též klasický port USB 2.0 pro připojení flash disku. Specifikace dále zmiňuje stereo výstup na sluchátka, HDMI výstup pro monitor či televizor a podporu DLNA pro sdílení multimediálního obsahu v lokální síti.

S herními konzolemi je to prý nahnuté
Yves Guillemot, šéf herního vývojového studia UbiSoft, si postěžoval na herní konzole PlayStation 3 a Xbox 360. Přestože je Sony i Microsoft průběžně vylepšují, podle šéfa zmíněného herního studia by již byla potřeba zbrusu nová generace konzol.

Ta současná podle Yvese Guillemota má již nedostačující výkon procesoru i grafiky, který nutí vývojáře ke stále větším kompromisům a poškozuje tak prý celý herní průmysl. Sony již potvrdilo, že pracuje na herní konzoli PlayStation 4, ovšem na trhu se jen tak neobjeví. Microsoft k případnému nástupci Xboxu 360 mlčí.

Čerstvě se ale objevily spekulace, že přijde již příští rok. Nebude se prý jmenovat Xbox 720 ani Xbox 8, jak tvrdily spekulace o něco starší. Ponese údajně prostý název Xbox, takže by se Microsoft vrátil k původnímu názvu, který používal pro předchůdce dnešního Xboxu 360. Zkrácení názvu je z marketingového hlediska logické, ale jestli nový Xbox přijde příští rok, není zatím vůbec jisté.

A jistý není osud herních konzol jako takových. Hořký konec jim předpovídá Nolan Bushnell, jeden ze zakladatelů legendární společnosti Atari. Nová herní konzole Nintendo Wii U kritizovaná kvůli slabému procesoru je podle něj počátkem konce. Herní konzole prý prohrají boj s chytrými mobily a tablety, které se podle jednoho ze zakladatelů Atari mění ve významnou herní platformu.

05.png
Zdroj: Nintendo

Jejich výkon roste a brzy prý předhoní současné herní konzole Xbox 360 či PlayStation 3. Navíc jsou podstatně rozšířenější. Xboxu 360 i PlayStationu 3 se dosud prodalo jen po sedmdesáti milionech kusů. Trh s chytrou mobilní elektronikou je nesrovnatelně větší. Jen Samsung Galaxy S III má po několika měsících na trhu již více než 30 milionů prodaných kusů.

Nolan Bushnell dále předpovídá, že budoucnost je v cloudových hrách, kdy do koncového zařízení bude nutné nainstalovat jen multiplatformního klienta, který bude ke hře přistupovat na serveru, na němž hra poběží. Nolan Bushnell říká, že v takové budoucnosti pro herní konzole tak, jak je známe dnes, už prostě není místo.

Nexus 4 od ledna 2013 na českém trhu od 11 999 Kč
Společnost LG, která pro Google vyrábí nejnovější referenční smarphone Nexus 4 pro Android, oznámila cenu a dostupnost tohoto chytrého mobilu se systémem Android 4.2 Jelly Bean pro český trh. Nexus 4 se u nás začne oficiálně prodávat během druhého nebo třetího lednového týdne roku 2013.

K mání bude pouze verze s úložištěm o kapacitě 16 GB, za kterou si tuzemští zákazníci podle českého zastoupení LG zaplatí částku v rozmezí 11 999 Kč – 12 500 Kč. Na rozdíl od tabletů Nexus tedy nepůjde zrovna o cenově atraktivní produkt. Zaujmout má vedle nejnovější verze systému Android především hardwarovou výbavou.

06.png
Zdroj: LG
06.png (120.1 KiB) Zobrazeno 7384 x

Pohání jej čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro s taktovací frekvencí 1,5 GHz. K dispozici jsou 2 GB RAM. Pro data se počítá jen s úložištěm o celkové kapacitě 16 GB. Slot pro paměťové karty trestuhodně chybí. Google se v tomto ohledu zřejmě zhlédl ve filosofii Applu, který rozšiřitelnost kapacity paměťovou kartou vytrvale odmítá.

Nexus 4 je vybaven 4,7“ True HD IPS Plus displejem pracujícím v rozlišení 1280 x 768 pixelů. Primární fotoaparát nabízí rozlišení až osm megapixelů a samozřejmě podporu pořizování videa ve FullHD (1080p). Čelní fotoaparát resp. kamera s rozlišením 1,3 megapixelu je pak určena pro videohovory a to i v HD kvalitě (720p).

Specifikace dále zmiňuje baterii s kapacitou 2100 mAh, bezdrátové dobíjení, podporu 3G sítí včetně datové technologie HSPA+ (ne však HSPA+ DC), duální Wi-Fi (b/g/n), NFC nebo Bluetooth. Rozměry tohoto mobilu činí 133,9 x 68,7 x 9,1 mm při hmotnosti 139 gramů. Škoda absentujícího slotu pro paměťové karty. Mobilu by i přes vyšší cenu na atraktivitě přidal.

Nokia představila dva „hloupé“ mobily pro sociální sítě
Nokia představila dva cenově dostupné mobily Nokia Asha 205 a Nokia Asha 206, které uvede na trh ještě do konce tohoto roku. Jedná se o mobily spadající do Series 40, tedy bez moderního operačního systému. Nokia jimi však chce oslovit aktivní uživatele mobilního Internetu a zejména sociálních sítí.

Nokia Asha 205, která vyjde na 62 dolarů bez daně, cílí na uživatele sociálních sítí v čele s Facebookem. K přístupu na něj bude sloužit speciální tlačítko. Mobil nabídne hardwarovou QWERTY klávesnici, která se dnes už tak moc nevidí. Integrované aplikace zajistí přístup nejen na Facebook, ale také například na Twitter nebo Gmail.

07.png
Zdroj: Nokia

Druhou novinkou je Nokia Asha 206 s klasickou alfanumerickou klávesnicí a 2,4“ displejem a totožnou cenou jako první nový model. I tento mobil se orientuje na uživatele sociálních sítí. Přístup k Facebooku nebo Twitteru bude možný rovnou z pohotovostní obrazovky. Vestavěný 1,3 megapixelový fotoaparát pak má blíže neupřesněným způsobem optimalizovat pořízené fotky pro sdílení na Facebooku.

08.png
Zdroj: Nokia

Oba mobily budou k dostání ve variantě pro jednu i dvě SIM karty a k oběma Nokia přibalí čtyři desítky her od herního studia EA. Další J2ME aplikace si zájemci budou moci stáhnout z Nokia Store. Obě novinky taktéž podporují novou službu Slam pro sdílení fotek a videí s většinou telefonů podporujících Bluetooth.

Tedy kromě iPhonu a modelů s Windows Phone. Zejména nepodpora Windows Phone působí u Nokie poněkud nelogicky, protože Slam nebude možné využívat mezi jejími produktovými řadami Asha a Lumia. To se ale časem může změnit. Nokia nepodporu platforem iOS a Windows Phone uvádí jako prozatímní omezení.

Telekomunikace a připojení k Internetu
V uplynulém týdnu se očekávalo vyhlášení výsledků aukce Českého telekomunikačního úřadu o uvolněné kmitočty pro výstavbu vysokorychlostních sítí. Čekání však bylo zbytečné, aukce běží dál.

Výsledek aukce kmitočtů pro LTE sítě stále není znám
Aukce o kmitočty uvolněné ukončením pozemního analogového televizního vysílání pokračuje. Český telekomunikační úřad rozhodl, že nedodrží orientační harmonogram a rozšíří její trvání na neurčito. „Konečné datum závisí na dalším zájmu účastníků aukce o nabízené kmitočty“, uvedl tiskový mluvčí úřadu František Malina.

Jinými slovy, dokud se kvarteto účastníků bude předhánět v nabídkách na uvolněné kmitočty pro výstavbu mobilních sítí čtvrté generace, tak aukce poběží dál. Stát by si podle odhadů Českého telekomunikačního úřadu měl jednorázově za kmitočty vydražené v aukci přijít na sumu v řádu jednotek miliard korun. Další peníze pak bude inkasovat díky ročním poplatkům.

Aukce se účastní O2, T-Mobile i Vodafone. Všichni tři operátoři deklarovali zájem o výstavbu LTE sítě. Novým hráčem na scéně chce být čtvrtý účastník aukce, společnost PPF Mobile. Patří do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Je veřejným tajemstvím, že by se případný nový operátor na trhu měl jmenovat Air Mobil. Tuto ochrannou známku si totiž skupina PPF nechala zaregistrovat skrze svou banku Air Bank.

Aplikace pro mobilní zařízení
Komerční banka a Raiffeisenbank představily mobilní aplikace pro tzv. smartbanking s podporou plateb QR kódů. Tu přináší jako první na českém trhu. Banka ZUNO uvedla novou aplikaci se skenerem pro rychlou úhradu složenek.

Aplikace Komerční banky jako první zavedla podporu QR kódy
Nová aplikace Moje Banka 2, kterou svým klientům se zařízením se systémy Android 2.1 nebo vyšší a iOS 4.3 nabízí Komerční banka, přináší dvě zajímavé novinky. Stala se vůbec první aplikací svého typu na českém trhu, která umožňuje platit pomocí QR kódů. Kód stačí nasnímat fotoaparátem mobilního zařízení a aplikace automaticky vyplní příkaz k provedení platby.

Zavedení podpory QR kódů v bankovnictví je horkou novinkou. Jejich masivní využití bude závislé zejména na tom, jak rychle je výstavci faktur začnou umísťovat na své doklady k platbám. Již nyní proto probíhají jednání s významnými internetovými obchody, telekomunikačními firmami a dalšími poskytovateli služeb,“ uvádí Mojmír Prokop z Komerční banky, kde má na starost přímé bankovnictví.

Aplikace Moje Banka 2 též zavádí skenování složenek opět s pomocí fotoaparátu pro jejich pohodlnou úhradu. „Uživatel služby Mobilní banka 2 složenku jednoduše sejme fotoaparátem v mobilním telefonu a nechá složenku automaticky převést na platební příkaz. Software příkaz připraví a klient už jen potvrdí platbu,“ doplnil Mojmír Prokop.

Raiffeisenbank konečně uvedla aplikaci pro mobilní zařízení
Raiffeisenbank představila svou vlastní aplikaci pro tzv. smartbanking, internetové bankovnictví na displeji chytrého mobilu a další chytré mobilní elektroniky. Klienti Raiffeisenbank se na aplikaci tohoto typu od své banky načekali déle, než zákazníci mnohých jiných konkurenčních bank. Raiffeisenbank slibovala, že odměnou za trpělivost jim bude bohatší paleta funkcí a vyšší míra zabezpečení.

Aplikace Mobilní eKonto podporuje mobily se systém Android 2.2 nebo novějším, tablety se systémem Android 3.0 a vyšším a pak systém iOS 5 nebo vyšší zařízení iPhone, iPad a iPod Touch. Kromě základních operací lze prostřednictvím nové aplikace využívat předschválených nabídek rychlé půjčky, kreditní karty či kontokorentu. Zároveň je možné jejím prostřednictvím podávat žádosti v souvislosti se službami, které banka nabízí.

K zajímavostem patří podpora QR kódů. Ty lze využít při placení, kdy stačí QR kód nasnímat fotoaparátem zařízení pro rychlé provedení platby. QR kód vygenerovaný samotnou aplikací lze též použít jako vizitku účtu. Mobilní eKonto podporuje i srovnávání cen u různých produktů po nasnímání čárového kódu prostřednictvím fotoaparátu. Pod systémem Android je podporována i technologie NFC.

Raiffeisenbank věří, že díky využívání kontextových nabídek pro rychlý přístup k souvisejícím funkcím, podpoře dotykových gest či speciálnímu rozhraní upravenému na míru větším displejům tabletů bude aplikace pro její klienty přátelská a přehledná. Jestli jsou naděje banky postavené na reálných základech, to se klienti mohou již přesvědčit sami. Aplikaci lze stahovat klasicky přes Google Play nebo Apple AppStore.

A co otázka bezpečnosti? Ve stručnosti: nová aplikace Mobilní eKonto po instalaci do zařízení vyžaduje aktivaci přes klasické internetové bankovnictví. Po aktivaci získá koncové zařízení s aplikací jedinečný identifikátor, který je součástí ověření identity uživatele. Ten tedy jednak zadává PIN a zároveň banka kontroluje, z jakého zařízení jej zadává. I když je PIN prozrazen, tak z neautorizovaného zařízení není podle banky narušení bezpečnosti možné.

Raiffeisenbank tvrdí, že Mobilní eKonto vznikalo s maximálním ohledem na záškodnické aplikace, které na platformě Android začínají být vážným problémem. Zároveň je prý banka schopná ochránit přístup k účtu při ztrátě zařízení, kdy hrozí pokus o přístup k účtu náhodným hádáním PINu, ale i zlomyslný pokus o jeho zablokování právě úmyslným vkládáním špatného PINu.

Na straně banky dokážeme například odlišit pokus o zablokování cizího účtu náhodnými pokusy o přihlášení od pokusu o uhádnutí PIN pro aplikaci na odcizeném telefonu. Díky této unikátní vlastnosti jsme schopni bez zbytečných kompromisů pokrýt současně obě nejrizikovější hrozby, a to sice útok zablokováním účtu a útok hádáním PINu“, uvádí Raiffeisenbank.

ZUNO přichází s mobilní aplikací se skenerem faktur
Novou mobilní aplikaci představila také banka ZUNO. Její aktualizovaná aplikace pro smartbanking k základním operacím s běžným účtem přidává velmi zajímavou funkci OCR skeneru faktur a složenek. Pomocí fotoaparátu v mobilním zařízení lze fakturu či složenku naskenovat a aplikace na snímku rozpozná údaje nutné pro provedení platby.

Následně připraví již předvyplněný platební příkaz. Tuto praktickou funkci má i aplikace České spořitelny. Nová aplikace ZUNO podporuje zařízení se systémy Android 2.2 nebo vyšší a iOS 4 nebo vyšší. Stahovat ji lze zdarma z Google Play nebo Apple AppStore. Oproti novým aplikacím Raiffeisenbank a Komerční banky však nepodporuje platby přes QR kódy, ale momentálně je skener faktur a složenek určitě praktičtější.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1684
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti