Stalo se v 49.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Stalo se v 49.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 13 pro 2012 12:18

Stalo se v 49. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

StaloSe49.jpg
StaloSe49.jpg (9.66 KiB) Zobrazeno 6861 x


Fórum PC-HELP.cz a Blog počítačového nadšence 2.0 přinášejí přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších informací za uplynulý týden z oblasti informatiky, telekomunikací a elektroniky. Co nového se událo od pondělí 3. prosince do neděle 9. prosince 2012?

V uplynulém týdnu oslavily krátké textové zprávy SMS již své dvacáté narozeniny, oddlužený mobilní operátor U:fon představil nové zajímavé tarify, T-Mobile začal podporovat platby za aplikace pro Windows Phone, Nokia představila zatím cenově nejdostupnější mobil nejnovější verzí tohoto systému, vyrojil se nespočet spekulací o dalších tabletech Microsoft Surface a to není zdaleka vše.

Operační systémy pro osobní počítače
Nová Windows 8 možná až překvapivě dobře začala mezi hráči, ale přisuzuje se jim i markantní propad prodeje počítačů na americkém trhu. Šance se tak možná otevírá i pro různé alternativy jako je třeba Google Chrome OS, jenž se dočkal nové verze.

Windows 8 pozvolna pronikají do statistik
Společnost Net Applications zveřejnila zastoupení jednotlivých operačních systémů mezi návštěvníky jí monitorovaných webů za listopad 2012. Jak se do nich promítlo 40 milionů licencí Windows 8, které Microsoft prodal během prvního měsíce od uvedení nového systému na trh?

Windows 8 jsou s podílem 0,96 procenta již čtvrtou nejrozšířenější verzí systému od Microsoftu a brzy by mohla předehnat třetí Windows Vista, jejichž neustále klesající podíl v listopadu tohoto roku činil 4,88 procenta. První příčka patří Windows 7, která si z tržního koláče tentokrát ukousla 40,64 %. Windows XP stále drží slušné druhé místo s ne nepodstatným podílem 35,17 %.

Mezi uživateli stále převážně herní distribuční platformy Steam mají za listopad 2012 nová Windows 8 podíl již 4,69 %, z čehož na 32bitová Windows 8 připadá jen 0,44 procentního bodu. Samotná 64bitová Windows 8 tak ve statistikách služby Steam překonávají souhrnný tržní podíl všech verzí OS X v elitním tuctu nejrozšířenějších systémů, který za letošní listopad činil 3,26 procenta.

Pokud aktuální trendy vydrží, tak Windows 8 mají našlápnuto mezi uživateli služby Steam brzy překonat Windows Vista (8,07 %) i Windows XP (10,83 %). Přitom Gabe Newell, šéf společnosti Valve provozující Steam, se nechal slyšet, že Windows 8 budou pro osobní počítače katastrofou. Z prvních čísel se ovšem zdá, že si to hráči nemyslí. Uvidíme, jak se podíl Windows 8 bude vyvíjet nadále.

Mohou Windows 8 za velký propad prodeje počítačů?
Společnost NPD Group zveřejnila analýzu amerického trhu s osobními počítači, v níž upozorňuje, že po uvolnění Windows 8 do prodeje se po 26. říjnu 2012 meziročně propadl počet prodaných počítačů s MS Windows o 21 procent.

Vysvětlení se nabízí celá řada. Výrobci například nemuseli být schopni dodat na trh dostatek nových atraktivních zařízení. Na to si podle zákulisních informací stěžuje i Microsoft. Zákazníci tak dost možná odkládají nákup nového počítače, až na trh dorazí mnohá avizovaná zařízení anebo klesne jejich cena.

Spotřebitelé též ale mohou nový systém bojkotovat kvůli přílišným změnám v ovládání spojeným s příchodem Modern UI. Nebo se v praxi může ukazovat, že Windows 7 nebo dokonce i Windows XP uživatelům stačí a novější systém nepotřebují, takže si s ním nebudou kupovat ani nový počítač, dokud stávající slouží. Může jít ale také o úplnou souhru náhod.

Každopádně analytici z NPD Group, které často ve svých materiálech cituje i Microsoft, považují 40 milionů prodaných licencí Windows 8 po uvedení systému na trh za příliš nízké číslo. Podle nich se nový systém prodává pomalu. Další analytická agentura se tak přiklání k názoru, že Windows 8 nevypadají zrovna na krok správným směrem.

S rychlým růstem aplikací ve Windows Store to není tak růžové Ještě nedávno se zdálo, že pokoření mety 20 000 aplikací ve Windows Store znamená slušné nastartování vývoje aplikací pro Modern UI ve Windows 8, Windows RT a Windows Server 2012. Jenže po doplnění nového kontextu je zřejmé, že Windows 8 a potažmo celé Modern UI stále trpí tím samým problémem: nedostatek kvalitních aplikací.

Ukázalo se totiž, že necelých 900 vývojářů stojí za 61 procenty aplikací z Windows Store. Na tom by nebylo zase tolik špatného, kdyby šlo o pilné včeličky plnící Windows Store kvalitním obsahem. Opak je však pravdou. Zjednodušeně řečeno: vývojáři chrlí hromadu šmejdů a někteří jdou až tak daleko, že jeden a tentýž šmejd dávají do nabídky i více než stokrát pod různými názvy.

Zřejmě i proto Microsoft původně optimisticky se tvářící nárůst počtu aplikací nikterak nekomentoval. Při odečtení příspěvků „podezřelých“ vývojářů, kteří do Windows Store nahráli více než pět aplikací, jich katalog aplikací pro Modern UI celosvětově nabízí pouhých deset tisíc a ani v jejich případě se vždy nedá hovořit o nějaké kvalitě.

Chromebooky dostaly nový Google Chrome OS
Byla uvolněna nová verze systému Google Chrome OS, který používají přenosné počítače Chromebook a prozatím jediný stolní počítač Chromebox, jež pro Google vyrábí v současnosti Samsung a Acer. Nový Chrome OS ve verzi 23 přináší vylepšeného správce oken a úpravy uživatelského rozhraní.

Ty jsou výhradně kosmetického charakteru a týkají se například notifikací anebo přihlašovací obrazovky. Novinkou je také správa pozadí plochy využívající cloud či ve výchozím stavu aktivní podpora offline režimu u klíčových aplikací. Obnovení zařízení do továrního nastavení je nově možné i ze startovací obrazovky. Sečteno a podtrženo: pokrok v mezích zákona bez jakýchkoliv klíčových inovací, které by systém výrazněji zatraktivňovaly.

S takovou budou Chromebooky ještě dlouho jen lapači prachu ve skladech. V současnosti se prodávají tři Chromebooky. Dva vyrábí Samsung (jeden jen postavený na ARM architektuře) a další Acer. Samsung pak vyrábí dosud jediný stolní počítač Chromebox. Na český trh se žádný z těchto počítačů oficiálně nedodává. Hlavním odbytištěm jsou Spojené státy a Velká Británie.

Chytré platformy pro mobilní elektroniku
I podle nejnovějších čísel více než polovina aktivních zařízení se systémem Android stále používá již starší verzi 2.3 alias Gingerbread. Čeští uživatelé Windows Phone se mohou radovat z možnosti platit za aplikace přes mobilního operátora, tedy pokud jsou klienty T-Mobilu.

Android: polovina zařízení stále používá 2.3 Gingerbread
Smíšené pocity musí mít Google, když se podívá na podíl jednotlivých verzí systému Android v zařízeních přistupujících na Google Play. V poslední dvoutýdenní periodě končící 3. prosince 2012 stále více než polovina zařízení byla vybavena systémem Android 2.3 Gingerbread. Přesněji řečeno 50,8 procenta.

Google může mít na jednu stranu radost, že vytvořil tak kvalitní systém, že uživatelé necítí potřebu ani po několika letech kupovat kvůli jeho nástupci nový mobil, tablet nebo jiný kus chytré elektroniky, kde se Android vyskytuje. Na druhou stranu jej z hlediska fragmentace trápící zejména vývojáře nemůže těšit, že stará verze přežívá tak dlouho.

Lví podíl na tom mají výrobci zařízení, kteří odmítají uvolnit aktualizaci systému pro starší zařízení, přestože technicky v tom mnohdy nic nebrání. Jenže výrobce už jednou prodaná zařízení příliš nezajímají, takže i pokud nějakou aktualizaci pro ně připraví, tak s jejím vydáním otálejí a zpravidla neaktualizují na nejnovější verzi.

Například mnohá zařízení teprve nyní migrují na Android 4.0 nebo Android 4.1, přestože Google přichystal již Android 4.2. Jak si vedou tyto nové verze? V posledním sledovaném období podíl systému Android 4.0 celkově činil 28,7 procenta, takže je momentálně druhým nejrozšířenějším. Třetím ale stále zůstává stařičký Android 2.2 (Froyo) s podílem 10,3 procenta.

Android 4.1 (Jelly Bean) má podíl 5,9 procenta, což je mimochodem zhruba dvojnásobek podílu, kterého stále dosahuje historický Android 2.1 (Eclair). Jeho podíl činí aktuálně stále ještě 2,7 procenta. Nejnovější Android 4.2 (rovněž nesoucí název Jelly Bean) se mu s podílem 0,8 procenta dívá na záda z hodně uctivé vzdálenosti.

Za aplikace pro Windows Phone lze platit přes operátora
Platby za aplikace pro chytré mobilní telefony prostřednictvím mobilního operátora konečně dorazily na český trh. Zavádí je T-Mobile, ovšem ne v obchodě Google Play pro dominantní platformu Android. Prostřednictvím operátora lze prozatím platit za aplikace pro chytré mobily s Windows Phone a komunikátory BlackBerry, tedy okrajové platformy nejen na českém trhu.

Těší nás, že T-Mobile byl schopen tak rychle zareagovat na možnost propojení našeho Windows Phone Store s vlastním účtovacím systémem a nabídl tak svým zákazníkům v rekordní době jako vůbec první český operátor elegantní platbu bez nutnosti použití platební karty,“ uvedl René Keyzlar z Microsoftu, který stojí za platformou Windows Phone.

Platit za aplikace ve Windows Phone Store a BlackBerry App World mohou jak tarifní zákazníci T-Mobilu, tak zákazníci s předplacenou Twist kartou. První skupina za aplikaci zaplatí v rámci pravidelného měsíčního vyúčtování, druhé se cena aplikace okamžitě odečte z kreditu na předplacené kartě.

K placení je používána služba M-platby, kterou T-Mobile nabízí již velmi dlouhou dobu. Stačí si tedy při nákupu aplikace zvolit jen tento platební prostředek. Z bezpečnostních důvodů jsou nastaveny limity na 1500 Kč na jednu platbu a 3000 Kč celkem za jeden den, což by ale při ceně aplikací v řádu desítek nebo stovek korun neměl být žádný problém.

Internetové služby, sociální sítě, e-shopy
Kolem internetových služeb bylo v uplynulém týdnu nejrušněji. Google Plus má prý půl miliardy uživatelů a novou funkci, iTunes Store změří síly s ruskými hudebními piráty, SkyDrive se dost možná stane cloudovým přehrávačem hudby, Dropbox by se mohl dočkat české lokalizace a už víme první podrobnosti o videovzkazech, které míří do služby Skype.

Google Plus už má půl miliardy uživatelů
Google Plus má již půl miliardy uživatelů, respektive Google eviduje 500 milionů profilů uživatelů ve své sociální síti konkurující především Facebooku s více než miliardou uživatelů. Posledních 100 milionů profilů na Google Plus přibylo od září 2012. Novými čísly se pochlubil Vic Gundotra, viceprezident společnosti Google.

Zároveň se pokusil dokázat, že nejde o vyumělkovaná čísla obsahující mrtvé duše. Doplnil, že 235 milionů uživatelů aktivně kliká na tlačítka +1, obdobu tlačítek Like, které proslavily Facebook. Dále pak 135 milionů uživatelů navštěvuje na webu Google Plus informační stream, tedy obdobu zdi z Facebooku. To už není tak vysoké číslo.

Google však chce svou sociální síť nadále směrovat k růstu a tak představil novou funkci jménem Communities (Komunity). Mají vznikat zájmové skupiny, jejichž členy spojuje zájem o společné téma, kterému je právě daná komunita věnována. V rámci komunit budou dostupné funkce, na které jsou uživatelé zvyklí: od sdílení obsahu přes videohovory (alias Hangouts).

iTunes Store míří do Ruska a dalších 55 nových zemí
Jen několik dní po vydání nové verze programu iTunes 11 společnost Apple oznámila, že její obchod iTunes Store orientovaný především na hudbu bude oficiálně zpřístupněn pro ruské zákazníky. Zde se ukáže, nakolik nedostupnost legitimních služeb pro stahování hudby je skutečným důvodem pro tzv. počítačové pirátství.

V Rusku je totiž počítačové pirátství velmi rozšířené a hlavně hudební pirátství tam i díky dírám v tamní legislativě jenom kvete. Apple se ovšem nesoustředí jen na ruský trh, který je pro něj bezesporu výzvou. Nově iTunes Store otevře své brány uživatelům celkem z 56 zemí světa včetně Turecka, Indie či JAR.

Dosud je iTunes Store dostupný ve 119 zemích včetně České republiky. Nabízí přes 20 milionů skladeb bez DRM ve formátu AAC při datovém toku 256 kbit/s. Přístup do obchodu je možný právě z v úvodu zmíněného přehrávače iTunes pro MS Windows a OS X a také přímo z chytré elektroniky značky Apple vybavené systémem iOS.

SkyDrive možná brzy získá hudební přehrávač
Cloudové úložiště Microsoft SkyDrive možná brzy ze svého webového rozhraní umožní přehrávat hudbu, kterou si do něj uživatelé uloží. Vyplývá to alespoň z analýzy zdrojového kódu, kterou provedli v redakci serveru LiveSide.net. Redaktoři se dopátrali i grafiky ovládacích prvků ve stylu prostředí Modern UI, kterým je inspirováno webové uživatelské rozhraní služby SkyDrive.

Ta měla nabídnout streamování hudby již s příchodem mobilního systému Windows Phone 7.5, ale zprávy o tom informující se nakonec ukázaly býti nepravdivými. Anebo dost možná jen předběhly dobu. Microsoft totiž při spouštění služby Xbox Music letos na podzim avizoval, že v příštím roce uživatelům nabídne cloudové uskladnění jejich vlastní hudební sbírky a její následné streamování.

De facto by šlo o konkurenci pro službu Google Play Music, která se má brzy rozšířit i s prodejem hudby do dalších oblastí včetně České republiky. Z cloudových úložišť podporuje přehrávání uskladněné hudby například Google Drive, ovšem jen jednotlivých souborů. To SugarSync nabízí plnohodnotný cloudový přehrávač uskladněných písniček.

Dropbox otevře v Irsku svou evropskou centrálu
Dropbox, americká společnost provozující stejnojmenné cloudové úložiště, se chystá otevřít evropskou centrálu v irském Dublinu. Svou centrálu zde již mají Google nebo Facebook, což je logické, protože Irsko poskytuje zázemí anglofonní země a zároveň na Evropu nebývale nízké daně. Co to ale znamená pro uživatele služby Dropbox?

V dohledné době zejména podporu nových jazyků. Dropbox nedávno zavedl italskou a španělskou lokalizaci. Další evropské jazyky by po otevření evropské centrály, teprve první pobočky firmy mimo Spojené státy, měly přibývat. Časem se tak možná dočkáme i češtiny. S rozšiřováním lokalizací se má rozšiřovat také nonstop podpora pro uživatele hovořící různými jazyky.

Dropbox od letošního jara musí čelit silné konkurenci obdobně zaměřených služeb Microsoft SkyDrive a Google Drive, které využívají zázemí svých mamutích mateřských firem a od počátku jsou k dispozici v české verzi od lokalizace klientské aplikace přes lokalizaci webových stránek po uživatelskou podporu.

Skype: Microsoft odhalil, jak budou fungovat videovzkazy
Již delší dobu se ví, že Microsoft pro Skype chystá podporu posílání videovzkazů. Z aktualizovaného licenčního ujednání je již zřejmé, jak nová služba bude fungovat. Microsoft bude dělat rozdíly mezi uživateli, kteří mají placený Premium účet a mezi uživateli, kteří využívají jen bezplatné služby, které Skype nabízí.

Obě skupiny uživatelů budou moci přijímat neomezený počet videovzkazů. Pouze platící uživatelé jich ale budou moci také odeslat dle libosti. Uživatelé bezplatných služeb budou omezeni zatím blíže nespecifikovaným limitem. Přijatou zprávu jim Skype navíc uchová jen 90 dnů a poté ji smaže. Uložit ji ovšem půjde na pevný disk.

Uživatelé s Premium účtem se ukládáním zpráv nebudou muset obtěžovat, protože Skype uchová jejich doručené videovzkazy po neomezenou dobu. Otazník zatím visí nad řadou dalších klíčových aspektů nové funkce, jako je například podporovaná délka vzkazu nebo maximální podporované rozlišení, případně rozdíly v těchto ohledech pro platící a neplatící uživatele.

Tisíce blogů na Tumblr.com úspěšně napadeny
Tisíce blogů, které hostuje služba Tumblr.com, byly napadeny vinou chyby, kterou tato populární služba poskytující zázemí pro více než osmdesát milionů blogů obsahovala. Útočníkům se povedlo zneužít nástroje např. pro vkládání videí z YouTube, aby cizí blogy začali zaplevelovat vlastním obsahem.

Bloggeři mohli vlastní blog ohrozit, pokud byli ke službě přihlášeni a otevřeli si příspěvek z jiného blogu začínající slovy „Dearest Tumblr' users“. Za útokem stojí skupina GNAA vymezující se proti fenoménu blogování, který naplno propukl v první dekádě tohoto století. GNAA škodí blogům a bloggerům jak může: od trollingu po hacking.

Zatímco GNAA vyhlásila totální válku blogům, provozovatelé služby Tumblr.com oznámili vyčištění hostovaných blogů od nežádoucích příspěvků a opravení chyby, kterou skupina GNAA k nejnovějšímu zviditelnění použila. Bloggeři se prý mohou vrátit k běžnému užívání služby.

Facebook má kupovat aplikaci WhatsApp, její tvůrci to popírají
Podle informací serveru TechCrunch má Facebook jednat o koupi mobilní aplikace WhatsApp, která umožňuje online zasílání zpráv mezi uživateli různých chytrých platforem jako je iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry či dosluhující Symbian. Nahrazuje tak SMS zprávy a získává si ne nezajímavou popularitu.

Již loni na podzim tvůrci aplikace hlásili pokoření mety jedné miliardy zaslaných zpráv denně. Akvizice by zapadala do nedávného prohlášení Marka Zuckerberga. Zakladatel a šéf Facebooku se totiž během konferenčního hovoru k hospodářským výsledkům firmy za třetí kvartál 2012 nechal slyšet, že Facebooku budou zisk více generovat mobilní zařízení nežli klasické osobní počítače.

Jenže obchodní ředitel Neeraj Arora firmy WhatsApp, která za vývojem stejnojmenné aplikace stojí, informace serveru TechCrunch popřel. Totéž udělal i Facebook. Již dříve se o WhatsApp zajímal Google, jenže z námluv sešlo a jejich jediným výsledkem bylo, že právě Neeraj Arora opustil Google a začal pracovat pro WhatsApp, protože ho prý projekt prostě uchvátil.

Facebook mezitím oznámil záměr umožnit uživatelům jeho aplikace Facebook Messenger pro Android posílat zprávy bez nutnosti mít uživatelský účet na Facebooku. Uživatelům má stačit jen jméno a telefonní číslo. Háček je v tom, že novinka míří pouze za uživateli z Indie, Austrálie, Indonésie, Venezuely a JAR, kde je posílání tradičních SMS drahé.

Microsoft Messenger a Yahoo Messenger již nebudou kompatibilní
Jednou z funkcí služby Microsoft Messenger (dříve Windows Live Messenger, původně MSN Messenger), kterou český uživatel prakticky vůbec nedocenil, byla několik let trvající kompatibilita s konkurenční komunikační službou Yahoo Messenger. Ta nyní končí.

Souvisí to s plánovaným sloučením služeb Microsoft Messenger a Skype. Microsoft se chystá samostatnou službu Messenger zrušit ke konci prvního čtvrtletí příštího roku. Kompatibilita s konkurenční službou Yahoo Messenger ovšem tak dlouho nevydrží. Obě v Americe dosti populární instant-messagingové sítě budou kompatibilní jen do 14. prosince 2012.

Partnerství Microsoftu a Yahoo na poli komunikačních služeb tak vydrželo zhruba šest let. Yahoo se k 14. prosinci 2012 chystá zrušit také podporu chatovacích místností a službu Pingbox pro vložení komunikátoru na vlastní web. V lednu 2013 pak ukončí možnost volání na klasická telefonní čísla. Yahoo Messenger se zkrátka mění ve skromnější službu.

Americký portál uživatelům vzkazuje, že odstranění ne až tolik využívaných funkcí ze služby Yahoo Messenger mu má uvolnit ruce pro rozvoj jiných klíčových prvků. Yahoo už roky není ani v rámci americké internetové scény tím, čím bývalo. Počet uživatelů služby Yahoo Messenger není oficiálně znám, ale odhaduje se, že služba v posledních letech prožila masivní exodus.

Osobní počítače a kompatibilní zařízení
Rostoucí počet zpráv o špatné prodejnosti tabletů Microsoft Surface je přímo úměrný nárůstu spekulací o jejich nových modelech. Analytici jsou ovšem skeptičtí i k tabletům s Windows 8 od dalších výrobců, takže nové modely nemusí absolutně nic řešit.

Trápící se tablet Surface má dostat čtyři nástupce
Tablet Surface s Windows RT se po původním nadšení neprodává dobře. Microsoft raději jeho prodejnost nekomentuje ani více než měsíc po uvedení do prodeje. Podle analytiků ale bude rád, když do konce roku prodá milion těchto zařízení. Původně měl v plánu prodat tři až pět milionů zařízení.

Po počátečním zájmu se Microsoft údajně chystal u výrobců komponent navýšit objednávky. Teď je ale údajně naopak snižuje. Přesto či právě proto se objevují spekulace o nových tabletech. Microsoft je stále přesvědčen, že se musí stát výrobcem zařízení jako Apple. To firma deklarovala již při zveřejnění prodejnosti Windows 8, kdy kritizovala malou nabídku dostupných atraktivních zařízení s novým systémem.

V úvodu příštího roku přijde od začátku plánovaný tablet Surface Pro s Windows 8. Nově se však vynořují zvěsti o dalších připravovaných modelech. Přímého nástupce by se měl dočkat současný Surface s Windows RT. Další tablet s ARM architekturou by ale měl být postaven na procesoru značky Qualcomm a měl by mít i menší rozměry, protože namísto 10,6“ displeje má být použit 8,6“ displej.

Microsoft však již dříve popřel, že by měl v plánu uvést tablet s úhlopříčkou displeje podobnou tabletu iPad Mini. To nabourává i zvěsti o sedmipalcovém herním tabletu, který by měl snoubit značky Xbox a Surface a objevit se na trhu během roku 2013. I ten má být údajně postaven na ARM architektuře, ovšem z Windows RT prý Microsoft použije jen jejich jádro, hlásají spekulace.

Spekulací je více. Další v řadě hovoří o nástupci tabletu Surface Pro s Windows 8, který vymění procesor od Intelu za APU procesor od AMD, jenž by měl tabletu přinést značný grafický výkon při nízké energetické spotřebě. Další spekulace pak hledí do vzdálenějšího budoucna směrem k procesorům Intel Core čtvrté generace. Na jednom z nich by měl být postaven nový tablet Surface Book s Windows 8.

Tyto zprávy je nutné brát s obrovskou rezervou. Surface je atraktivní téma, takže kdejaký drb se rychle nafoukne. Microsoft se ale netají tím, že chce být regulérním výrobcem hardwaru. Tím je sice již přes třicet let, ovšem nyní chce vedle periférií vyrábět i referenční počítače pro své systémy. Příprava dalších tabletů Surface tak není nereálná.

Tablety s Windows 8 velký rozmach nečeká, odhadují analytici
Podle analytiků z agentury IDC budou mít nová Windows 8 na celkovém prodeji tabletů za letošní rok 2,9% podíl. To vypadá jako velmi slibné číslo, když uvážíme, že systém přišel na trh teprve 26. října 2012 a mnohé z avizovaných tabletů přijdou až v příštím roce nebo jsou momentálně nedostatkovým zbožím.

Jenže podle IDC podíl Windows 8 nikterak závratným tempem mezi tabletovými platformami neporoste. V roce 2016 má být Windows 8 vybaveno pouze 10,2 procenta v tom roce prodaných tabletů. Trhu budou dál vládnout platformy Android a iOS. Otěže ovšem od tabletů iPad a platformy iOS přebírá Android a jím vybavené tablety.

Agentura IDC aktualizovala odhad počtu tabletů prodaných v letošním roce. Zájem o ně prý překonává očekávání, takže analytici odhadují, že se namísto předpokládaných 117,1 milionů zařízení letos prodá 122,3 milionů tabletů. Pozice tabletů rodiny iPad a jejich vlastního systému iOS meziročně oslabí. IDC očekává pokles z loňských 56,3 procenta na letošních 53,8 procenta.

Naopak Android si má letos meziročně polepšit o 2,9 procentního bodu na 42,7 procenta. Více než čtyři z deseti letos prodaných tabletů tak bude pohánět systém Android. Pokud podle analytiků Apple nezmění cenovou politiku a nezvýší svou flexibilitu v nabídce různých modelů, tak má Android dál růst a časem prý může trh tabletů ovládnout obdobně, jako nyní ovládá trh smartphonů, kde mu ale ještě také zdaleka nedošel dech.

Mobily, tablety, konzole a další elektronika
Mobilem roku se v tradiční české anketě stal Samsung Galaxy S III, na který míří aktualizace sbližující jej s hybridním zařízením Samsung Galaxy Note II. Nokia představila cenově dostupný smartphone Nokia Lumia 620 s Windows Phone 8 a Sony low-cost smartphone Xperia E se systémem Android 4.1.

Mobilem roku 2012 je Samsung Galaxy S III
Čtenáři serveru Mobil.cz v jubilejním patnáctém ročníku ankety Mobil roku letos zvolili vítězem smartphone Samsung Galaxy S III, který je aktuálně nejprodávanějším mobilem současnosti. Jihokorejská jednička mezi výrobci mobilů prodala již více než třicet milionů kusů tohoto chytrého mobilu.

01.png
Zdroj: Samsung

Samsung Galaxy S III anketu Mobil roku 2012 ovládl naprosto suverénně ziskem zhruba dvojnásobného počtu hlasů, co získaly mobily na druhém a třetím místě. Právě o tyto dvě pozice svedla velmi těsnou přetahovanou zařízení Samsung Galaxy Note II a iPhone 5. Nakonec Samsung díky svému hybridu mobilu a tabletu obsadil i druhé místo. Na iPhone 5 tak zbyl až bronz.

Nadvládu operačního systému Android potvrzuje skutečnost, že v první desítce se umístily pouze dva chytré mobily používající jiný systémem. Vedle již zmíněného iPhonu 5 s iOS na třetím místě je to Nokia Lumia 900 s Windows Phone na místě osmém.

Samsung Galaxy S III dostává Android 4.1.2
Samsung začal zpřístupňovat pro svůj veleúspěšný smartphone Samsung Galaxy S III aktualizaci softwaru, která mj. přináší Android 4.1.2. Kromě toho však aktualizace Samsung Galaxy S III sbližuje s hybridem mobilu a tabletu Samsung Galaxy Note II. Přibyla podpora běhu dvou aplikací vedle sebe.

Tím není myšlen samozřejmý multi-tasking, ale možnost mít na displeji najednou zobrazené dvě různé aplikace. Přibyly též aplikace Paper Artist a Group Cast známé právě z přerostlého mobilu Samsung Galaxy Note II s neotřelým dotykovým ovládáním. Galerie může po aktualizaci efektně zobrazovat fotky ve formě 3D alba nebo šroubovice seskládané právě z fotek.

Jako první se aktualizace dočkaly modely určené pro polský trh a s nimi i čeští majitelé, kteří si Samsung Galaxy S III dovezli právě z Polska. Aktualizace pro další země včetně České republiky by ale měla brzy následovat. Instalovat ji půjde za pomoci PC s programem Kies nebo přímo z mobilu.

Nová Sony Xperia E umí pracovat se dvěma SIM kartami
Sony uvádí dvojici nových smartphonů Sony Xperia E a Sony Xperie E Dual. Rozdíl mezi nimi je především v tom, že ten druhý zmíněný patří do kategorie Dual SIM mobilů, takže umí najednou pracovat s dvojicí SIM karet. Dual SIM verze půjde na trh se systémem Android 4.0 a výhledově je přislíbena aktualizace na Android 4.1.

To verze pro jednu SIM kartu rovnou v prvním kvartálu příštího roku dorazí na pulty obchodů se systémem Android 4.1 Jelly Bean. Oba modely budou shodně používat procesor Qualcomm Snapdragon MSM7227A s taktovací frekvencí 1 GHz. K dispozici bude pouze 512 MB RAM. Nový smartphone počítá s 3,5“ TFT displejem pracujícím v rozlišení 320 x 480 pixelů.

02.png
Zdroj: Sony

Interní paměť pojme pouze 4 GB dat a téměř polovinu obsadí systém s předinstalovanými aplikacemi, takže slot pro paměťové karty formátu microSD určitě přijde vhod (maximálně 32 GB). Sony Xperia E má mít pouze jeden fotoaparát s nízkým rozlišením 3,2 megapixelu, takže po všech stránkách low-end.

Konektivitu obstará podpora Wi-Fi (b/g/n) a datových technologií GPRS a EDGE v sítích druhé generace, případně HSPA v sítích třetí generace. Ve výbavě bude také A-GPS navigace. Sony si u nového modelu zakládá především na hudební stránce, takže jej vedle technologie Bluetooth s A2DP nebo 3,5mm jacku pro sluchátka vybavilo aplikací Walkman nebo DLNA certifikací.

Zajímavostí je podpora virtuálního 3D zvuku. Při volání se může hodit technologie HD Voice, kterou ve své síti podporuje například český T-Mobile. Dále Sony zdůrazňuje potlačení okolních ruchů při volání. Pokud japonský výrobce nasadí rozumnou cenu, mohlo by jít nakonec o atraktivní hudební mobil se systémem Android 4.1 Jelly Bean.

Nokia představila první low-cost mobil s Windows Phone 8
Nokia odhalila svůj nový smartphone Nokia Lumia 620, který by měl být cenově dostupným chytrým mobilem s novým systémem Windows Phone 8 z dílny Microsoftu, jenž je stále strategickým partnerem Nokie. Výkonnostně ale nový smartphone nebude úplné ořezávátko.

Pohánět jej bude dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 s taktovací frekvencí 1 GHz. Kapacita operační paměti ovšem bude jen 512 MB a interní úložiště pojme nanejvýš 8 GB. K dispozici však bude slot pro paměťové karty formátu microSD podporující až 64 GB (microSDXC).

03.png
Zdroj: Nokia

Nokia Lumia 620 bude vybavena 3,8“ TFT displejem pracujícím v rozlišení 800 x 480 pixelů (WVGA). Ve výbavě figuruje primárphp?t=97276ní fotoaparát s rozlišením pět megapixelů a LED bleskem spolu se sekundárním čelním fotoaparátem a kamerou mj. pro videohovory s VGA rozlišením. Pro plnohodnotné využití Windows Phone 8 včetně funkce Wallet nechybí podpora NFC.

Nokia odhaduje, že nový smartphone bude k dostání za 249 dolarů bez daní a dotací. V lednu 2013 se začne prodávat v Asii. Do Evropy by měl dorazit krátce na to. K dostání bude v limetkové, oranžové, purpurové, žluté, azurové, bílé a černé barvě. Ano, Nokia si v barevnosti svých mobilů opravdu libuje, což potvrzuje i řada Asha.

Sony nabídne nový Android pro letošní smartphony Xperia
Produktová řada smartphonů Sony Xperia pro rok 2012 se dočká aktualizace operačního systému Android. Nečekejte však Jelly Bean. To by byla až moc dobrá zpráva oproti zaběhlé praxi. V nejbližších dnech a týdnech začne Sony zpřístupňovat aktualizaci pro Ice Cream Sandwich.

Novější Android dorazí na vybrané smartphony až v příštím roce, což prý Sony ještě později upřesní. Nyní se aktualizace týká chytrých mobilů Sony Xperia P, Sony Xperia U a Sony Xperia Go a Sony Xperia Sola. Sony slibuje výhradně opravu chyb a optimalizaci výkonu.

Dotknout se má fungování Wi-FI a tetheringu, pořizování fotek a videí, využívání technologie NFC, posílání zpráv a celkové stability systému. Ti majitelé zařízení, kteří ještě používají Android 2.3, budou k aktualizaci potřebovat počítač. Majitelé zařízení se systémem Android 4.0 si aktualizaci budou moci stáhnout přes Wi-Fi.

Tablet Toshiba Excite 10 SE zamířil do prodeje
Prodávat se začal tablet Toshiba Excite 10 SE se systémem Android 4.1 Jelly Bean. Jde o druhé vydání tabletu, který byl uveden na trh již dříve, ovšem se systémem Android 4.0 Ice Cream Sanwich. Zde se jasně ukazuje, že výrobci skutečně chápou pouhou aktualizaci systému jako dostatečný prodejní argument pro uvedení nového modelu zařízení na trh.

Toshiba Excite 10 SE má 10,1“ displej pracující v HD rozlišení 1280 x 720 pixelů. Mozkem tabletu je čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3. Interní úložiště nabízí celkem 16 GB prostoru. Další místo pro data lze získat díky slotu pro paměťové karty formátu microSD (maximálně 32 GB).

Ve výbavě je též primární třímegapixelový fotoaparát a sekundární čelní kamera pro videohovory v HD kvalitě. Specifikace dále zmiňuje integrované reproduktory podporující technologii SRS Premium Sound, podporu pro Wi-Fi (b/g/n) a Bluetooth (verze 3.0). Cena tabletu pouze s aktualizovaným systémem má začínat na 350 dolarech.

Telekomunikace a připojení k internetu
U:fon má nového majitele, který za něj zaplatil dluhy a představil nové hlasové tarify, SMS zprávy oslavily dvacet let své existence a Verizon Wireless se pochlubil, jak je na tom po dvou letech provozu jeho mobilní síť čtvrté generace založená na technologii LTE.

Oddlužený U:fon představil nové tarify
Novým majitelem mobilního operátora U:fon, čtvrtého a nejmenšího na českém trhu, se stala společnost Air Telecom. Zaplatila dluhy, které operátorovi vznikly při budování jeho CDMA sítě a nyní chce prohánět trojici velkých operátorů. Má k tomu již i portfolio nových hlasových tarifů.

Tarif Volání za korunu s měsíčním paušálem 199 Kč nabízí hovorné 1 Kč za minutu do všech sítí v České republice při tarifikaci 60+30. Cena odchozí SMS zprávy je 1,50 Kč. Součástí tarifu je sto volných minut na volání do všech sítí. Tarif má ještě variantu Plus, která s paušálem 299 Kč nabízí dvojnásobek volných minut na volání a bezplatné volání a posílání zpráv v rámci vlastní sítě.

Za 840 Kč měsíční U:fon pod novým vlastníkem nabízí tarif Neomezené volání. Co se pod ním skrývá, asi nebude těžké uhodnout. Za 840 Kč měsíčně lze s tímto tarifem volat do všech českých sítí bez dalších poplatků. Účtovány jsou pouze SMS zprávy odchozí do sítí jiných operátorů. Ty vyjdou na 1,50 Kč za jednu.

04.png
Zdroj: U:fon / Air Telecom

U:fon pod novým vlastníkem nezačal špatně, ale elementární problémy zůstávají. Jaké? Úzká nabídka mobilů kompatibilních s jeho CDMA sítí s nekvalitními modely, špatné reálné pokrytí, mizerná kvalita přenosu hlasu, pomalé datové přenosy a dalo by se pokračovat. Otázkou je, jestli U:fon zůstane jen CDMA operátorem, ale na tu dá jasnou odpověď zřejmě až příští rok.

SMS oslavila dvacáté narozeniny
Dne 3. prosince 2012 už tomu bylo dvacet let, co odešla první krátká textová zpráva. Dosud nejoblíbenější mobilní datová služba je známější pod anglickou zkratkou SMS. Je to neuvěřitelné, ale bez zásadních inovací funguje do dneška a operátorům generuje významnou část jejich příjmů.

Krátké textové zprávy zavedly do běžné praxe všeobecně známé akronymy (LOL, OMG, IMHO, BTW, AFAIK, FYI) a nejrůznější emotikony alias smajlíky složené ze znaků. Obojí se později přeneslo i do sféry internetové komunikace, kde nás Twitter a podobné služby také nutí vyjadřovat se co možná nejstručněji a nejjasněji.

Během let se objevily pokusy o modernizaci SMS. Jedním z těch významnějších byly EMS, které k textové zprávě umožnily připojit tehdy ještě černobílý obrázek. EMS ovšem zabila nekompatibilita napříč různými značkami mobilních telefonů. Za plnohodnotného nástupce SMS byly svého času považovány až multimediální textové zprávy MMS, ale ty si nezískaly a zřejmě už nikdy nezískají takovou popularitu jako SMS.

Ovšem i počet odeslaných SMS klesá. Lidé si s padajícími cenami hovorného více volají a pak jsou tu samozřejmě chytré mobily a internetové komunikační služby a nástroje, které obírají operátory o značnou část příjmu z textových zpráv. Někteří proto nahlas uvažují o jejich blokování alespoň v rámci nejlevnějších datových tarifů, ale to obvykle narazí na vlnu odporu u zákazníků.

Verizon Wireless o dvou letech LTE
Zatímco v České republice se na výstavbu mobilních sítí čtvrté generace na bázi technologie LTE teprve připravujeme, americký mobilní operátor Verizon Wireless ji již dva roky provozuje. Nyní vydal několik zajímavých statistických údajů. Například uvedl, že uživatelé LTE generují 35 procent veškerého datového provozu, který operátor odbavuje.

Jeho LTE síť prý v současnosti pokrývá 221 amerických měst a je tak dostupná pro 250 milionů Američanů. Povšimněte si, že americký operátor odkrývá karty s pokrytím území, což čeští mobilní operátoři u sítí třetí generace moc rádi nedělají a u sítí čtvrté generace tomu jistojistě nebude jinak.

Služeb LTE sítě operátora Verizon Wireless aktuálně využívá 11 milionů uživatelů, pro které má operátor připraveno ve své nabídce 46 kompatibilních koncových zařízení. Verizon Wireless v příštím roce do vylepšování a rozšiřování sítě investuje čtyři miliardy dolarů. V letech 2014 a 2015 pak po dalších třech miliardách dolarů.

Software určený pro osobní počítače
Steam pro MS Windows získal nové uživatelské prostředí pro televizní obrazovku, Google Chrome zažívá nejčernější období své čtyřleté historie, vývoj XBMC 12 Frodo pokračuje směle kupředu a populární Tweetro se vrátilo do nabídky Windows Store.

Steam pro MS Windows přináší prostředí pro televizní obrazovku
Klient služby Steam pro MS Windows v nové verzi přináší volitelné speciální uživatelské rozhraní optimalizované pro velké televizní obrazovky a ovládání gamepadem. Objevilo se v testovací verzi klienta pro Linux, ale tehdy společnost Valve tvrdila, že s takovým prostředím do ostré verze nepočítá.

05.png
Zdroj: Blog 2.0

Steam pro MS Windows jej však nasazuje a je otázkou proč. Samozřejmě, že propojení osobního počítače s televizorem není dnes díky HDMI vůbec nic složitého, ale skutečně jde jen o to? Vysvětlení se nabízí hned několik. Může jít okrajovou funkci zaváděnou bez hlubšího významu, ale tomu se nedá dost dobře věřit.

Buď se tedy Valve připravuje na éru, kdy herní konzole odejdou do zapomnění, jak předpovídá jeden ze zakladatelů Atari, nebo jde jen o předzvěst vlastní herní konzole, kde by podobné uživatelské rozhraní dávalo smysl a kde jinde si jej otestovat, než v existující aplikaci s miliony uživatelů? Jenže Valve přípravu vlastní herní konzole vehementně popírá.

Google Chrome ztrácí půdu pod nohama, jeho tržní podíl klesá
Google Chrome platí už od letošního jara za nejrozšířenější webový prohlížeč. Ovšem podle dat, které poskytuje StatCounter. Jiná ostře sledovaná statistika Google Chrome řadí dlouhodobě až na třetí příčku za Internet Explorer a Mozilla Firefox. Řeč je samozřejmě o statistice, kterou generuje společnost Net Applications.

Zdálo se být jen otázkou času, kdy si Google Chrome polepší alespoň povýšením na tržní dvojku. Podíl druhého Firefoxu v poslední době spíše klesal a naopak podíl prohlížeče Googlu stoupal. Jenže již třetí měsíc po sobě to neplatí. V listopadu 2012 si Google Chrome pohoršil o 1,33 procentního bodu na 17,24 procenta, což je jeho největší ztráta ve statistikách společnosti Net Applications.

06.png
Zdroj: Blog 2.0

Naposledy se pod hranicí 18% zastoupení Google Chrome pohyboval loni v říjnu, kdy jeho tržní podíl činil 17,62 %, ovšem tehdy byl ještě Google Chrome v laufu a svůj tržní podíl se navyšoval kontinuálně každý měsíc. V posledních třech měsících ale jeho tržní podíl klesal, což je černá série, kterou Google Chrome dosud neznal.

V listopadu 2012 byly karty rozdány takto: první Internet Explorer si z tržního koláče ukousl 54,76 procenta, druhý Mozilla Firefox 20,44 procenta, třetí Google Chrome již zmíněných 17,24 procenta, čtvrté Safari 5,33 procenta a pátá Opera 1,67 procenta. Při meziročním srovnání si Google Chrome pohoršil o 0,94 procentního bodu.

Internet Explorer si naopak meziročně polepšil o 2,12 procentního bodu, Mozilla Firefox ztratil 1,7 procentního bodu, Safari si k dobru připsalo 0,33 procentního bodu a Opera 0,11 procentního bodu. Pořadí prohlížečů se již delší dobu nezměnilo a jak je vidět na meziročním srovnání, žádné velké přesuny uživatelů se v posledních dvanácti měsících nekonaly.

Vývoj XBMC 12 Frodo pokračuje svižným tempem
Krátce po sobě vyšly dvě nové betaverze multimediálního multiplatformního centra XBMC 12 s podtitulem Frodo. S druhou betaverzí přišla avizovaná podpora systému Android, pomocí které XBMC 12 pronikne nejen například na mnohé tablety, ale také na televizní obrazovky díky neustále se rozšiřujícímu počtu chytrých set-top-boxů se systémem Android.

07.png
Zdroj: Blog 2.0

Druhá betaverze též přinesla doplnění podpory ovladače populární herní konzole Xbox 360 a opravu nejrůznějších chyb, které souvisely například s audiem nebo rychlostí importu dat z elektronického programového průvodce. Třetí betaverze doplnila kompatibilitu s nejnovější verzí systému Android, tedy 4.2 Jelly Bean. Verze pro MS Windows se pak dočkala add-onu pro nahrávání televizních pořadů na pevný disk počítače.

Tweetro se vrací do Windows Store jako zpoplatněná aplikace
Twitter už nějakou dobu postupně likviduje ekosystém externích klientů nasazením přísných omezení, která de facto znemožňují bezplatné nabízení jakéhokoliv úspěšného klienta. To potkalo i aplikaci Tweetro, která byla ve Windows Store velmi vyhledávaná i díky tomu, že Twitter dosud nebyl schopen uvést vlastní aplikaci pro Modern UI ve Windows 8, Windows RT a Windows Server 2012.

Jenže aplikace se stala natolik populární, že se již nevešla do Twitterem povolených 100 000 uživatelů. Twitter zkrátka nechce, aby externí klienti byli úspěšnější než ti jeho, takže jim hází klacky pod nohy. Tvůrci aplikace Tweetro žadonili o výjimku, ale Twitter neobměkčili.

Zvolili tedy jinou cestu. Do Windows Store uvedli aplikaci Tweetro+ za 9,99 USD. Věří, že právě poměrně vysoká cena (Angry Birds stojí polovinu) udělá z aplikace exkluzivní záležitost, která se do limitu 100 000 uživatelů nějakou dobu vejde. Otázkou ovšem je, jak dlouho to bude fungovat.

Twitter chce mít kontrolu nad svou sociální sítí, kterou popularitou některých klientů třetích stran ztratil. Nyní sice argumentuje, že beztak většina uživatelů používá oficiální klienty, ale analytici kontrují, že nejaktivnější uživatelé, kteří Twitteru dávají obsah, používají právě aplikace z dílny třetí strany.

Aplikace pro mobilní zařízení
Google uvolnil zdarma dříve placený grafický editor Snapseed, který v létě koupil i s firmou, jež jej vyvíjela, rovněž vydal nový YouTube pro iOS podporující AirPlay, mediální magnát Rupert Murdoch si vylámal zuby nebo spíše zubní protézu na placeném obsahu pro iPad.

Google uvolnil grafický editor Snapseed
Google uvolnil zdarma ke stažení grafický editor Snapseed pro zařízení se systémy Android 4 a vyšší nebo iOS 5 a vyšší. Aplikaci původně vyvíjela a prodávala společnost Nik Software, kterou Google koupil na sklonku letošního léta. Teď ji Google uvolnil zdarma. Podobně před lety naložil s grafickým editorem Picasa pro PC.

Lze očekávat, že Snapseed bude hrát stejnou úlohu jako Picasa, tedy fungovat jako pojítko mezi online službami Googlu. Nepřekvapí tedy, že aplikace podporuje sdílení fotek v sociální síti Google Plus. Podpora Picasa Web Albums chybí, ale snad už jste si zvykli, že původní služba Googlu pro sdílení fotek hraje nyní nanejvýš druhé housle.

YouTube pro iOS podporuje AirPlay
Google aktualizoval aplikaci YouTube pro chytrou elektroniku značky Apple se systémem iOS. Nová verze, která je k dispozici v AppStore, podporuje technologii AirPlay pro bezdrátové streamování videí z YouTube například na televizní obrazovce díky chytrému set-top-boxu Apple TV.

Nová verze aplikace YouTube pro iOS slibuje také rychlejší spouštění videí a jejich plynulejší přehrávání. Vylepšena byla i podpora čtečky VoiceOver pro zrakově hendikepované uživatele, které právě streamování videí na velké televizní obrazovce nebo větším monitoru počítače s nainstalovanou aplikací iTunes může oslovovat.

Aplikace YouTube byla součástí iOS pět let, ale poté se ji Apple po rozkmotření s Googlem rozhodl ze systému odstranit. Google ovšem nelenil a připravil vlastní aplikaci, kterou si uživatelé mohou stáhnout zdarma z AppStore. Obdobně tomu zřejmě bude i s Google Maps, jejichž mapové podklady Apple s velkou ostudou nahradil vlastními v nové a nepovedené mapové aplikaci z iOS 6.

První noviny pouze pro iPad nevydržely ani dva roky
The Daily, první noviny vydávané jen a pouze pro iPad, po necelých dvou letech existence končí. Projekt mediálního kolosu News Corp bude pohřben k 15. prosinci 2012, kdy čistě elektronický list pro tablety značky Apple přestane být vydáván.

Majitel firmy, mediální magnát Rupert Murdoch, přiznal, že se nepodařilo najít fungující obchodní model. Jinými slovy: nenašlo se tolik odběratelů placených novin jen pro iPad, jak velký zastánce zpoplatňování internetového zpravodajství očekával.

Projekt stál několik milionů dolarů. Většina této sumy se vydavateli zřejmě nevrátila na ziscích. Skoro všichni z přibližně 120 lidí, kteří na projektu pracovali, přejdou pod deník New York Post, který převezme i některé technologie, jež během necelých dvou let existence The Daily vznikly.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1689
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti