Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod FlanK3r » 01 lis 2017 10:30

Pokud uslyšíte název společnosti Enermax, mnozí si vybaví okamžitě počítačové zdroje. Případně i skříně a ventilátory, méně z vás také bude vědět, že Enermax se vrhl i na chladiče pro procesory. A stejně jako více firem, i Enermax se pustil do více a více populárních allinonů. Dnes si přečteme o jejich snad nejlepším počinu, chladiči pro procesory Threadripper.
Threadripper není až tak těžké uchladit, alespoň v základě. Zvládne to i vzduchový chladič či nějaký starší AIO s redukcí na TR4 socket (tuto redukci obdržíte automaticky v balení procesoru Threadripper). Jenže s přetaktováním už to tak žhavé nebude.
Obrázek


ÚVOD A TEORIE
A proto přispěchal na pomoc Liqtech 360 TR4 od Enermaxu. Dělá se i jeho menší provedení, ale pointa je podobná. A tou je plné pokrytí IHS procesoru. Ono když se totiž podíváte na samotný TR4 socket a nebo samotný procesor, hned vám dojde, že klasický chladič jej plochou nemůže plně pokrýt.
Obrázek

Obrázek
S délkou hadiček nebudete mít potíž, mají 40cm a navíc mají polyamidové vrstvy s nulovou propustností (neměla by vysychat časem vnitřní kapalina)

Obrázek
Návrh pumpy s vroubkováním minibloku pro lepší odvod tepla a také pumpa je údajně schopna v maximu přenést až 450l kapaliny za jednu hodinu. To je slušné!

1. plné pokrytí IHS procesoru
2. dlouhé hadičky s PA vrstvou
3. vroubkovaný blok CPU a výkonná pumpa
4. možnost uchladit až 500+W na CPU

K bodu 4 se dostaneme v další kapitole.

OBSAH BALENÍ
Obrázek
Obrázek
Kurýrní službou mi dorazila tato ohromná krabice. Netušil jsem, že bude až tak veliká. Nechybí informace o 100% pokrytí IHS procesoru a podpoře TR4 socketu. Z jiného pohledu na krabici nechybí info o možnosti uchladit až 500+W na procesoru! Hrubým odhadem vám dopředu mohu říci, že takový 4 GHz Threadripper 1950X s 1.325V si řekne "pouze" okolo 280-300W. S takovým chladičem tedy půjdeme s napětím ještě dále! Podobný chladič by se hodil i na Core i9, ačkoliv je tam IHS o něco menší.

Obrázek
Zadní strana krabice nám představuje technické údaje samotného AIO chlazení. Jak rozměry, tak technické údaje o pumpě.

A co nalezneme v samotném obsahu? Vše bylo pečlivě zabalené v sáčcích a uloženo do pěnového polystyrenu.
Obrázek
tři ventilátory 120mm
sada instalačních šroubů
teplovodivá pasta Enermax
Kabely pro napájení včetně molex
přehledný tištěný manuál
samotný AIO chladič


instalační manuál je jasný a přehledný
Obrázek
Obrázek

Obrázek
Zde vidíme samotné káblíky, molex redukci a v ruce držím 3pwm vstupy do jednoho výstupu

Obrázek
šroubky k ventilátorům a k instalaci CPU bloku, teplovodivá pasta

Obrázek
Obrázek
Ventilátory jsou celkem tři, každý z nich má gumové pady, které mají tlumit vibrace. Zajímavý je i vysoký rozsah otáček ventilátorů - od 500 až po 2300 otáček/min Konektor je 4-pin PWM.

Obrázek
Obrázek
Samotný blok s integrovanou pumpou má podsvícený nápis "Enermax". Styčná plocha je pak měděná základna pro lepší odvod tepla. Uchycení bloku do socketu je jasné, TR4 nelze dát opačně.

Obrázek
Potěší délka kabelu napájení pumpy. Obyčejně jsem s AIO míval problém s délkou kablíku (někdy pouhých 10-12 cm). Tento kabel má ale velmi dostatečných 30cm!

Obrázek
Radiátor pojme trojici ventilátorů (teoreticky z druhé strany další tři) a je tedy velmi dlouhý. Žebrování je provedeno čistě, bez ohnutých "vlnek", designově je i radiátor vylepšen o boční nápisy. Rozměry je 394mm.

Obrázek
Obrázek
Všimněte si dlouhých hadic, ty mají 40cm délku.

SPECIFIKACE A TESTOVACÍ SESTAVA
Specifikace jsem ofotil z manuálu, netřeba více slov.
Obrázek

A nyní testovací sestava a co nás všechno čeká. Pro test jsem použil zatím nejvýkonnější desktop CPU, který dokážete zakoupit AMD Threadripper 1950X (i9-7960X ještě v obchodech není) a vmístil je do desky Zenith Extreme. Zdroj klasicky už Corsair AX1200 a paměti 4x HyperX Predator v celkové kapacitě 32GB. Po updatování BIOSu jsem změřil teploty v klidu i v zátěži pomocí HWINFO a Coretemp poslední verze. Nejdříve na základním napětí, poté na 4 GHz a poté na absolutním maximu. Měřil jsem v testu Cinebench R15, AIDA 64 stress test a X265HWBOT 1080P. Pro zajímavost jsem změřil i přibližnou hlučnost ze vzdálenosti 50cm. Mějte na paměti, že mám otevřený benchtable, v uzavřené case by se hodnoty mohly drobně lišit.
Obrázek

INSTALACE CHLADIČE
Instalace samotného komplexu chlazení je jednoduchá. Prvně musíte vědět, jak otevřít pomocí šroubováčku socket základní desky a dostat do ní procesor Threadripper.
Obrázek


Po zpětném zajištění procesru v socketu už můžete přejít na chladič. Pomocí šroubků přichytíte integrovaný blok s pumpou k desce (podobně jako na X99/X299) - nepotřebujete tedy žádný backplate.
Obrázek
Obrázek

Pak nainstalujete ventilátory na radiátor a vše správně zapojíte. Ostatně, celý návod jsem shrnul i do videa níže.
Obrázek

https://www.youtube.com/watch?v=LUZIP7Hk86M

VÝSLEDKY MĚŘENÍ
U měření nás budou zajímat aspekty teplot v zátěži a hlučnosti. Pro zajímavost jsme naměřil i maximální hlučnost, kdy pumpa i ventilátory jedou na plný kotel.

Informační tabulku o nominálních příkladech hlučnosti jsem převzal z webu:
Obrázek

1)Nejprve měření v základu:
Podívejte se na CPU info, CPU v praxi dokáže udržet zátěž až na 3700 MHz pří napětí okolo 1.25V, Turbo XFR může pak být až na 1.425V, ostatně toto napětí je asi maximální doporučené pro dlouhodobé přetaktování se slušným vodním blokem.
Obrázek

Pro odečet teplot korektně doposud funguje pouze HWINFO a Ryzen Threadripper Master utility! Ostatní software je zatím zabugovaný, přibližně správně ukazuje čidlo desky a Coretemp (podobné teploty jako Tdie)

Prvně jsem nechal nastavit řízení na auto otáčky, tzn měly daleko k maximu i v zátěži, vše se řídilo dle teploty Tdie, ačkoliv lepší by podle mě bylo nastavení tctl (z hlavy jsem totiž přesný rozdíl delty teplot nevěděl). Každopádně můžu s vědomím říci, že ventilátory se točily asi na 40% otáček maximálně a subjektivně byl PC tišší.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Vidíme, že teploty TCTL byly už relativně vysokých 92°C a TDIE do 65 °C, doporučená teplota u AMD je do 68 °C na TDIE.
Nicméně hlučnost byla velmi nízká, průměr je sice 46, ale realita byla drtivý čas okolo 41 dB. Špička vznikla totiž mnou pří pípnutí Facebook zprávy :-)


2)Měření v stabilním OC:
Ale aby chladič byl pořádně využit, bude to chtít samotné taktování. S Threadripperem se teprve trochu seznamuji v praxi, přesto co jsem vyčetl, většina lidí jej má problém uchladit nad 1.37V co do teplot s AIO chladiči. Není se čemu divit, CPU je ohromný a nějaké ty watíky spotřebuje. S custom vodníky lidi používají i 1.425V dlouhodobě.

Já právě použil napětí 1.375V a ponechal auto řízení dle BIOSu a dle nastavených hraničních teplot CPU. Přetaktování dosáhlo slušných 4050 MHz, v případě menší zátěže se CPU vyšvihl i na 4075 MHz (o jeden krok násobiče nahoru). Vcore v zátěži AVX se vyšvihl na 1.4V.
Obrázek

Teploty jsou slušné, dokonce lepší díky sepnutí ventilátorů na o něco vyšší otáčky než v defaultním stavu. TCTL teplota byla maximálně 87 °C, TDIE 60 °C.
Hluk zůstal podobný, až na prvotní výkyv v grafu, konstatněji se pohyboval kolem 45dB
Obrázek

Pro zajímavost spotřeba sestavy činila 432W, to není zas tak moc, čekal jsem osobně víc., Paradoxně je to dokonce méně, než měl můj přetaktovaný Core i9-7900X@4600 MHz!

3)Maximální otáčky:
No a zajímalo mě, co se bude dít při nastavení otáček na maximum (2300rpm). Ventilátory naprosto drtivě přehluší zvuk pumpy, takže ta už pak není co do hluku směrodatná.

Obrázek
CPU jsem posunul na 4180 MHz a napětí nastavil na 1.425V. Stabilní to již nebylo, AIDA mi hodila chybu asi po 3 minutách, ale na projetí testů je to ještě funkční frekvence. Spotřeba sestavy byla v AIDA AVX kolem 475W, možná by se časem vyšplhala ještě o nějakých deset watů dál.


Obrázek
58db už bych nenazval ničím tichým, a to jsem měřil ze vzdálenosti asi 30 cm. Ano, znám i větší hrůzy, například Scythe Ultra Kaze 3000rpm a nebo ještě hlučnější serverové ventilátory, které člověk občas pro overclocking použije. Teploty v testech byly 76°C TCTL, což je při této frekvenci a napětí luxusní!

ZÁVĚR
Obrázek
Na závěr můžu říci, že se jedná o dobře promyšlený Allinone. Potěší delší konektor pro zapojení pumpy, docela dlouhé a ohebné hadice a rozměrná kontaktní plocha. Osobně vítám i vysoký rozsah otáček ventilátorů, kdy můžete mít jak celkem tichý stroj s vysokým přetaktováním a nebo můžete Threadripper trápit až na krev při aktivaci maximálních otáček ventilátorů. Vysoký výkon Enermax LiqTech TR4 360 zcela jistě má a pokud nejste příznivci klasických vodníků z důvodu zkušeností a nebo jiných, pak vám tento allinone můžu k Threadripperu jasně doporučit. Dá se říci, že jsme odzkoušely, že chladič je vskutku schopný uchladit highendový procesor i v přetaktovaném stavu.
Malou výtku bych měl k absenci dolévat kapalinu. Přeci jen, také AIO chladiče nepatrně "vysychají". Možná tedy se s tím setkáme v nějaké příští revizi...Ale mít tu možnost, Enermax by si ocenění PC-Help zasloužil :thumbup: .
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod Ltb » 02 lis 2017 12:13

Publikováno :bigups:
VELKÉ díky FlanK3re za další super článek 8) 8)

kenvelo.peter
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod kenvelo.peter » 09 lis 2017 18:57

Zdravim,

vzhladom na to, ze mam do Vianoc naplanovany prechod na TR x1950 z mojej terajsej zostavy (primarne na rendering a virtualizaciu) chcel by som sa spytat iba na dve veci ohladom tohto chladica:

1. Cena?
2. Kde ste ho kupili?

Mam momentalne limitovany pristup na internet, takze ak su tieto otazky zodpovedane v clanku, tak sa ospravelnujem, ze som to prehliadol.

PS: Super clanok, dakujem za velmi obsirne informacie a namahu autorovi.

Peteb
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod Peteb » 09 lis 2017 19:33

Ad pokročilá virtualizace (IOMMU/GFX_passthrough), ta funguje na platformě X399 jen velmi omezeně (s některými VEGA 56/64 GK)! Ostatní GK končí v D3 state (tj. GK v rámci GuestOS není možné aktivovat). Řešení na úrovni AGESA/UEFI/kernelu je zatím v nedohlednu. Praktické zkušenosti na YT channelu Level1Linux .
https://www.youtube.com/channel/UCOWcZ6Wicl-1N34H0zZe38w

Také jsem o LiqTechu 360 TR4 uvažoval, ale zatím jsem spokojen s Noctua NH-U14S TR4-SP3. Osobně mi ty starosti s vodou za ten případný OC rozdíl nestojí. Co by mne zajímalo jsou výsledky při použití tekutého kovu místo pasty (pokud to CPU/chladič snese).

kenvelo.peter
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod kenvelo.peter » 09 lis 2017 21:58

Ano, priame dedikovanie HW zdrojov virtualnym strojom nie je (aspon momentalne) u TR mozna, som si toho vedomy - ale velmi dobry dotaz.
Avsak, tento aspekt virtualizacie nemam v plane ani vyuzivat, ide mi skor o home lab (aby som nevypadol z cviku, v praci mam coraz menej dovodov a casu rozvijat si vedomosti, no VMware bude vzdy moja srdcovka hned po Cisco sietovani).

Kvoli renderingu (3ds max + Vray) nehladam ani tak co najlepsie moznosti OC (aj ked si urcite zistim limity svojho CPU), najdolezitejsia je stabilita systemu. Takze preco rozmyslam nad tymto chladiacim monstrom? Odpoved je skor kultivovany (rozumej tichy - aj ked to je relativne pri 3 ventilatoroch a pumpe iba na CPU chladici) chod systemu pri max zatazeni pri nekonecne dlhych hodinach renderingu scen (nehovoriac o animaciach, ktore budu trvat mozno tyzdne nonstop renderingu).

Este stale uvazujem aj nad NZXT x62, ten je 240mm, a je cenovo nie je az tak daleko (pochopitelne je NZXT lacnejsie, ale nie o vela). Mozno ma niekto skusenosti, rad si necham poradit.

Nemam absolutne ziadne obavy z toho, ze by to klasika vo forme Noctua nezvladla, ale mam obavy o velkost zakladne chladica, ktora by potencialne prekryvala RAM sloty (zacnem 4x 16 GB modulmi) a taktiez mi pride voda trosku srdcu blizsia (to myslim subjektivne). Lne pre info, uvazujem nad Gigabyte Aorus G7 doske.

Hladam proste idealnu alternativu, ktora bude splnat ako funkcnost, tak aj osobne preferencie. Nie vsak za kazdu cenu.

Peteb
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod Peteb » 09 lis 2017 22:34

Přijde mi, že usazení socketu a DIMM slotů je podobné jako na mé X399 Taichi. Ta základna Noctua chladiče snad socket CPU nepřesahuje. Druhá strana je skrytá pod FANEm, ale mezera asi bude podobná.
http://www.monitos.cz/tmp/taichi_x399_noctua.png

Mám zatím osazeno 4x 8GB G.SKILL Flare X 3200CL14, které patří mezi nizke DIMMy.

siddhi44
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod siddhi44 » 10 lis 2017 03:02

Pochválil bych kvalitu a kompozici fotek. Spousta nejen českých, ale i zahraničních redakcí by mohla závidět.
Jinak ale lidi jsou zvyklí na grafy, než jenom screenshoty, chce to hodit do grafu teploty v závislosti na otáčkách, hlučnosti...

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod FlanK3r » 19 lis 2017 17:40

kenvelo.peter píše:Zdravim,

vzhladom na to, ze mam do Vianoc naplanovany prechod na TR x1950 z mojej terajsej zostavy (primarne na rendering a virtualizaciu) chcel by som sa spytat iba na dve veci ohladom tohto chladica:

1. Cena?
2. Kde ste ho kupili?

Mam momentalne limitovany pristup na internet, takze ak su tieto otazky zodpovedane v clanku, tak sa ospravelnujem, ze som to prehliadol.

PS: Super clanok, dakujem za velmi obsirne informacie a namahu autorovi.


Omlouvám se za pozdní odpověď, chladič je možno sehnat například zde:
https://chlazeni.heureka.cz/enermax-elc-lttr360-tbp/

Dobré zkušenosti mám s LANshop.cz a s JSCOmputer.cz, tam bych se nebál chladič objednat :)
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Enermax LiqTech 360 TR4 - AIO chladič pro Threadripper

Příspěvekod FlanK3r » 04 pro 2017 14:59

Trošku jsem chlapáka popohnal :)

Obrázek
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Chladič na GPU
    od Don1k » 12 srp 2023 16:27 » v Taktování a další úpravy PC
    5
    2042
    od Karrex Zobrazit poslední příspěvek
    13 srp 2023 20:39
  • SSD Samsung 980 PRO - chladič
    od metropolisCZ » 31 srp 2023 23:14 » v Vše ostatní (hw)
    19
    2388
    od metropolisCZ Zobrazit poslední příspěvek
    03 zář 2023 12:28
  • Prodám chladič CPU SilentiumPC Fera 2 + kit AM4
    od flowem » 31 bře 2023 13:52 » v P: Hardware
    0
    2093
    od flowem Zobrazit poslední příspěvek
    04 dub 2023 13:27
  • je tento chladič dostačující pro i9 13900K ?
    od name66 » 26 kvě 2023 22:04 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    568
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    27 kvě 2023 09:23
  • Jaký chladic na Procesor AMD Ryzen 5 5600
    od Sp3D3X » 05 dub 2023 07:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1083
    od tux Zobrazit poslední příspěvek
    06 dub 2023 18:54

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 hostů