Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Moderátor: Mods_senior

Vaše hodnocení tohoto vlákna (zpětná vazba = oblíbenost, spokojenost) - vyšší je lepší:

100%
5
71%
90%
0
Žádná hlasování
80%
1
14%
70%
1
14%
60%
0
Žádná hlasování
50%
0
Žádná hlasování
40%
0
Žádná hlasování
30%
0
Žádná hlasování
20%
0
Žádná hlasování
0 - 10%
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů: 7

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod dom324 » 21 zář 2017 16:34

X píše:I T :
Přeflashování Radeonu RX Vega 56 biosem z RX V 64 zvýší možnost přetaktování HBM:


Majitelé Radeonu RX Vega 56 potvrzují další postup, kterým lze zvýšit potenciál této karty. Použití BIOSu z vyšší verze má totiž pozitivní dopady na dosažitelné takty ...

https://diit.cz/clanek/preflashovani-ra ... hlejsi-hbm

Je zajímavé, že v článku neuvedli, čím je zvýšený strop frekvencí u HBM2 na V56 po flashi BIOSu způsoben (pravděpodobně to ani neví).
AMD locknulo napětí HBM2. V56 se dodává s napětím 1,3V a V64 má stock napětí 1,35V. Po flashi BIOSu se napětí u V56 zvedne, což dovoluje vyšší frekvence HBM2. A jelikož je veškerý BIOS modding na kartách Vega omezen na flashování BIOSu, tak těch 1,35V je pevný limit. Což je škoda, protože to dost omezuje potenciál Vegy při přetaktování.

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod ITCrowd » 21 zář 2017 18:32

Muži by měli alespoň dvakrát týdně popíjet se svými přáteli
https://vtm.zive.cz/bleskovky/muzi-by-m ... 1-a-189420
O tohle se prostě musím podělit :D :clap: :thumbup:
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 21 zář 2017 20:14

Obrázek


N E S M R T E L N O S T :
Nadměrné pití zkracuje život o více než dvacet let, prokázala studie:


Že alkohol zkracuje lidem život, se sice obecně tuší, nyní to však v unikátní studii výzkumníci Národního ústavu duševního zdraví podložili konkrétními čísly. Vyšlo jim, že nadměrná konzumace alkoholu ukrajuje pijákům v průměru více než dvacet let.

„Porovnali jsme údaje o lidech, kteří se kvůli pití léčili v rozmezí let 1994 až 2013 v psychiatrických nemocnicích, a spojili to s registrem zemřelých. Z více než 90 tisíc lidí, kteří byli v tomto období hospitalizovaní kvůli alkoholu, jich zemřelo více než 25 tisíc. Z toho 80 % mužů a většina v ekonomicky aktivním věku,“ popsala spoluautorka studie Blanka Nechanská.

Průměrný věk úmrtí se pohyboval kolem padesátky, bez výraznějšího rozdílu mezi pohlavími. K nejčastějším příčinám předčasné smrti patřila cirhóza jater, nádory ústní dutiny nebo žaludku, či ischemická choroba srdeční, čili diagnózy, které mají spojitost s alkoholem. Figurovaly tam také vnější příčiny, například nehody nebo sebevraždy.

Těhotné alkoholičky ohrožují dítě

Kromě zbytečně ztracených let se výzkumníci zaměřili rovněž na škodlivé následky, které přivodí matka svému potomkovi, když v těhotenství pije. Fetální alkoholový syndrom (FAS) totiž způsobuje závažné postižení plodu.

„Bylo prokázáno, že děti narozené s FAS mají řadu potíží, z nichž některé jsou patrné už při narození a jiné se objeví v průběhu dětství. Tyto dětí trpí různými obličejovými vadami, mají malou hlavu, nižší porodní váhu. Stejně tak u nich lékaři pozorují zhoršenou motorickou koordinaci, trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti,“ vysvětlil Ladislav Csémy z téhož pracoviště.

Podle něj alkohol plod jednoznačně poškozuje a nejrizikovější jsou v tomto směru první tři měsíce těhotenství. Nelze mluvit o nějaké bezpečné dávce, takže je nejlepší v těhotenství alkohol úplně vynechat. I pravidelná konzumace jedné dvou sklenek může dítě poškodit, stejně tak jako nárazové pití většího množství alkoholu.

„U nás je diagnóze FAS zatím věnovaná malá pozornost, a proto máme za uplynulé dvě desítky let jen málo zjištěných případů. Někteří lékaři totiž zařadí handicap jednoduše pod vývojové vady a nespojují ho přímo s alkoholem,“ dodal Csémy.

Evropa je po této stránce ohrožená více než jiné kontinenty, protože zde panuje uvolněnější vztah k alkoholu. A Česko je podle výzkumníků ještě nad evropským průměrem.

http://zpravy.idnes.cz/nadmerne-piti-al ... domaci_fka

Obrázek



N E S M R T E L N O S T :
Co se děje s tělem alkoholika: zničená játra, vředy, nádory a demence:


Například cirhóza jater se při denní konzumaci víc než 130 gramů alkoholu rozvíjí u mužů podle klinických údajů po 10 až 20 letech. U žen to je už po pěti letech. Podobné výsledky přineslo v Kanadě sledování úmrtnosti alkoholiků. Ve věkové skupině 30 až 44 let byla u alkoholiků 2,2krát vyšší než u ostatní populace, kdežto u alkoholiček ve stejném věku 7,3krát vyšší než u těch, které nepijí.

Hrozba pro mozek a játra

Alkohol bezprostředně i dlouhodobě poškozuje buňky mozku. Při soustavnějším pití alkoholu se nestačí obnovovat mozkové buňky, jsou ve zvýšené míře ničeny nebo nahrazovány méně funkčními. Dalším postiženým orgánem je ten, který se rozhodující měrou podílí na přeměně a zpracování alkoholu na méně škodlivé sloučeniny - tedy játra.

"Pitím alkoholických nápojů, zvláště koncentrátů, je také poškozován žaludek a následně i sliznice střeva, které trpí nejen alkoholem samotným, ale produkty jeho rozkladu, jako je acetaldehyd a kyselina octová," upozornil Ivo Klár.

A zároveň zdůraznil, že téměř všechny orgány v lidském těle soustavným a dlouhodobým pitím alkoholu trpí.

"Alkohol způsobuje návykové onemocnění celého organismu. Stává se součástí chemických procesů těla, poškození způsobuje etanol i jeho metabolity. Alkohol navíc ovládne i chování a myšlení člověka," dodala doktorka Barbora Heřmanská.

U chronických alkoholiků nastává postupně úbytek mozkové tkáně a mohou se objevit některé z alkoholických poruch - například delirium, poruchy paměti, alkoholová epilepsie nebo poškození mozečku, což se projeví pohybovými potížemi, třesem rukou.

"V konečném stadiu nastává alkoholická demence, jíž předcházejí typické povahové změny osobnosti," říká psychiatr Ivo Klár.

Z jaterních poruch je nejčastější ztučnění jater, takzvaná steatóza. Pokud člověk výrazně omezí přísun alkoholu, lze tuto změnu ještě napravit. V opačném případě nastává svraštění jater, neboli cirhóza, což je vážné onemocnění, které i při léčbě může skončit selháním jater a smrtí.

Nádory střev i vředy

Poškození zažívacího traktu se zase projevuje chronickým zánětem žaludku s možným rozvojem žaludečních a dvanácterníkových vředů. Je prokázáno i zvýšené riziko nádorů střev.

Nadměrné pití také zvyšuje hladinu cholesterolu, krevní tlak a přispívá k rozvoji a urychlení arteriosklerózy s jejími dalšími následky, jako jsou infarkty a mozkové cévní příhody - mrtvice.

"Převažující český pivní alkoholismus zatěžuje výrazně srdce a cévní systém vůbec a přispívá k rozvoji obezity i cukrovky. Překrvení plic rovněž přispívá k dechovým potížím a spolu s častějším kouřením u pijáků zvyšuje i riziko plicních nádorů včetně rakoviny," připomněl Klár.

Alkohol poškozuje i ledviny a také pohlavní orgány. U mužů snižuje tvorbu spermií a působí poruchy potence, u žen vyvolává hormonální poruchy s nepravidelnou menstruací a urychluje nástup menopauzy.

"Riziko a záludnost alkoholu spočívá také v tom, že zmíněné - i další - choroby se rozvíjejí postupně, mnohé plíživě a jejich příznaky se mohou projevit až po letech, někdy i po desítkách let. Obecně však platí, že v čím nižším věku a ve vyšším množství začne člověk pít alkohol, tím je rozvoj těchto poruch a chorob rychlejší," uvedl psychiatr Klár.

Dodal, že se doktoři nezřídka setkávají s rozvinutým alkoholismem už u dvacetiletých a s jaterní cirhózou u třicetiletých pijáků. Dříve, než se projeví alkohol na tělesném zdraví, obvykle se vyskytnou problémy vztahové a sociální, případně i psychické poruchy - například jako agresivita, ale také úzkostné stavy a deprese ...

https://ona.idnes.cz/co-se-deje-s-telem ... zdravi_pet

Obrázek



N E S M R T E L N O S T :
Snaha o indikaci alkoholiků - a já jsem vřele pro, ať si tito lidé platí své léčení nemocí, které si způsobili alkoholem, ze své kapsy, už žádné nové játra, ledviny atd. ze všeobecného zdravotního pojištění! - Pije? Nepije?:


Zistiť prítomnosť alkoholu (presnejšie etanolu alebo etylalkoholu) v tele dnes nie je problém. Dokáže to aj tester za pár eúr. Ale preukázať dlhodobé požívanie alkoholu nie je tak jednoduché. Práve tí, u ktorých ho treba zistiť, mávajú viac alebo menej pochopiteľný záujem utajiť ho ...

http://www.osel.cz/9558-pije-nepije.html

Obrázek

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod dom324 » 21 zář 2017 21:32

Částečně s tebou souhlasím X, ale nemůžeš brát všechny jedním metrem. Je rozdíl vypít si jednou za čas pivo v hospodě s přáteli, a chronickým opíjením, kdy se ten člověk sám zabíjí ;)
Každý člověk by si měl uvědomit cenu svého života, a myslím, že hrazení nemocničních nákladů "na svůj účet" by některým jedincům ukázalo, jakou ten jejich má cenu :lol:

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 22 zář 2017 03:55

Obrázek


I T :
Už i sluchátka budou chytrá. Bose má jedny s Google Asistentem:


Co letos nemá zabudovaného chytrého asistenta, jakoby nebylo. A nová sluchátka od Bose QC35 II jsou toho důkazem. K asistentce od Googlu přidají bezdrátové spojení a aktivní potlačení okolního hluku ...

https://www.zive.cz/bleskovky/uz-i-sluc ... fault.aspx

Obrázek



V E S M Í R :
Země se jenom o vlásek vyhnula věčnému zmrznutí:


Země po většinu doby své existence zmrzlá rozhodně nebyla
Podle nového výzkumu tomu však unikla jen o vlásek
Kdyby totiž byla jenom o 15 procent dále od Slunce, tak by prý kompletně celá zamrzla

https://vtm.zive.cz/clanky/zeme-se-jeno ... fault.aspx

Obrázek



V E S M Í R :
Které hvězdy se blíží ke Slunci?:


Pohyb více než 300 tisíc hvězd pozorovaný observatoří ESA Gaia ukázal, že vzácná blízká setkání s naším Sluncem mohou narušit oblaka komet na samých okrajích naší Sluneční soustavy – a někdy v budoucnu některé z nich poslat i směrem k Zemi ...

http://21stoleti.cz/2017/09/21/ktere-hv ... ke-slunci/

Obrázek



V E S M Í R :
Hvězdné setkání: Za 1,3 milionu let se o nás otře cizí hvězda:


Průlety asteroidů kolem Země patří mezi ostře sledované astronomické události. Co byste však řekli tomu, kdyby kolem naší planety proletěla rovnou hvězda? Údaje z evropské vesmírné observatoře Gaia naznačují, že bychom se podobného průletu mohli dočkat už za pouhého 1,3 milionu let. Ačkoliv bude narušitel od Země vzdálen kolem 16 tisíc astronomických jednotek, pro vnitřní světy může setkání přesto věštit zkázu ...

https://nedd.tiscali.cz/hvezdne-setkani ... zda-302902

Obrázek



V E S M Í R :
Nový teleskop má pátrat po životě na planetě Proxima b:


Nový ambiciózní projekt PLANETS Foundation si klade za cíl stavbu dalekohledu, který by dohlédl až na vzdálené exoplanety ...

http://vesmir.stoplusjednicka.cz/ambici ... -proxima-b

Obrázek



V E S M Í R :
Stárnoucí exotická hvězda U Antliae vyfoukla kouřovou bublinu:


Ve slabém jižním souhvězdí Vývěva si pozorný pozorovatel s binokulárním dalekohledem může povšimnout nápadně červené hvězdy, jejíž jasnost se slabě mění s periodou asi týdne. Tato velmi neobvyklá hvězda nese označení U Antliae. Nová pozorování provedená pomocí radioteleskopu ALMA odhalila překvapivě tenoučkou sférickou slupku, která hvězdu obklopuje ...

http://vesmir.stoplusjednicka.cz/starno ... ou-bublinu

Obrázek



V E S M Í R :
Hnědí trpaslíci mají silná magnetická pole: Stejně jako pravé hvězdy:


Detailní pozorování blízkého hnědého trpaslíka prozradilo přítomnost silného magnetické pole ...

http://vesmir.stoplusjednicka.cz/hnedi- ... ave-hvezdy

Obrázek



V E S M Í R :
Nová teorie: Jak vznikl hlavní pás planetek mezi Marsem a Jupiterem?:


Hlavní pás planetek možná funguje jako sběrný tábor pro kosmické běžence ...

http://vesmir.stoplusjednicka.cz/nova-t ... -jupiterem

Obrázek



R O B O T I K A :
Nové 3D tištěné umělé svaly jsou třikrát silnější než ty lidské:


Nová generace robotů, vybavená svaly z 3D tiskáren, má pořádnou sílu ...

http://veda.stoplusjednicka.cz/nove-3d- ... nez-lidske

Obrázek



K L I M A :
Z hurikánu Harvey napršelo tolik vody, že došlo k poklesu zemské kůry:


Pohyb hurikánu Harvey byl extrémně pomalý a přinesl extrémní množství vody, které dokázalo pohnout zemskou kůrou ...

http://veda.stoplusjednicka.cz/z-hurika ... emske-kury

Obrázek



L É K A Ř S T V Í :
Skrytá hrozba tetování? Nanočástice inkoustu se hromadí v uzlinách:


Tetování je cool, ale může představovat dlouhodobé zdravotní riziko ...

http://veda.stoplusjednicka.cz/skryta-h ... v-uzlinach

Obrázek



L É K A Ř S T V Í :
Nenechte děti tloustnout. Jinak by je mohla čekat rakovina:


Lidé, kteří v mládí trpěli obezitou, nemají po zdravotní stránce zcela vyhráno, ani když zhubnou. Podle nedávného výzkumu jsou totiž i poté ohroženi zákeřnou chorobou více než ti, kteří si kila navíc nikdy nevypěstovali ...

https://nedd.tiscali.cz/nenechte-deti-t ... ina-303000

Obrázek

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 23 zář 2017 00:19

Obrázek


I T :
Rozsáhlá studie odhalila, že pirátství většině trhu nevadí. O výsledcích jsme se ale málem nedozvěděli:


Podle rozsáhlé studie prováděné v největších evropských zemích neškodí současná míra pirátství trhu s audiovizuálními díly. Ze třísetstránkové závěrečné zprávy vyplývá, že neexistují žádné objektivní důkazy, které by podpořily domněnku negativního vlivu pirátství na příjmy z autorsky chráněného obsahu. Zprávu zveřejnila europoslankyně Julia Reda, která se zároveň podivuje nad tím, že zpráva nikdy nebyla oficiálně zveřejněna přímo Evropskou komisí ...

https://www.zive.cz/bleskovky/rozsahla- ... fault.aspx

Obrázek



I T :
Opravdu speciální ransomware: pošli nahé fotky, my odblokujeme počítač:


Běžný ransomware spočívá v uzamknutí počítače a požadování výkupného
Nový vzorek však místo platby v Bitcoinech chce nahé fotky
Může jít jen o vtípek bez reálného zašifrování dat

https://www.zive.cz/clanky/opravdu-spec ... fault.aspx

Obrázek



I T :
AdBlock se chlubí, že zablokuje škodlivé kódy, které bez vašeho vědomí těží v prohlížeči bitcoiny:


Žijeme ve zvláštní době. Programy, které mají čistit naše počítače od nepořádku, obsahují nebezpečný malware, a kontroverzní doplňky (dle smýšlení lŽivě), které dle vydavatelů okrádají weby o příjmy, zase pomáhají lidem zbavit se jiného malwaru ...

https://www.zive.cz/bleskovky/adblock-s ... fault.aspx

Obrázek



I T :
Jak to bude s kompatibilitou čipsetů Intel Z370 a Z390 (zatím je omezená):


Víme, že v deskách s čipsetem Z270 nebude Coffee Lake fungovat. Jenže zatím to vypadá, že v nových deskách s čipsetem Z370 nefunguje pro změnu Kaby Lake. Z390 pak bude podporovat i osmijádrová CPU ...

https://diit.cz/clanek/kompatibilita-ci ... -z370-z390

Obrázek



I T :
Rambus připravuje DDR5 na rok 2019:


Paměti DDR4 už jsou ve světě PC s procesory x86 a v podstatě i mezi mobilními zařízeními dobře zabydleny a pochopitelně tu nemohou být věčně. Připravuje se už jejich náhrada, a to v podobě DDR5 chystaných na rok 2019 ...

https://www.svethardware.cz/rambus-prip ... 2019/45208

Obrázek



I T :
Nový trailer Wolfenstein 2 The New Colosus: do práce nevhodné:


Nový trailer připravený tvůrci hry Wolfenstein 2 The New Colosus už ukazuje pečlivě sestříhané záběry ze samotné hry, které slibují pořádnou dávku americké hrdosti, létajících kulek, výbuchů, vulgarismů, sexu a samozřejmě nacistických smrťáckých robotů ...

https://www.svethardware.cz/novy-traile ... odne/45205

https://www.youtube.com/watch?v=bkrwUzWeACg&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DbkrwUzWeACg&has_verified=1

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 03 říj 2017 02:05

Obrázek


I T :
Je tu HDMI kabel, který provádí anti-aliasing. Vyhladí hrany i hráčům na konzolích:


Anti-aliasing neboli vyhlazování je základní technika vylepšení obrazu, kterou asi zná každý hráč (i když se netýká jen herní grafiky, na problém viditelné „pixelizace“ můžete narazit třeba i ve videu). AA vám obvykle počítá grafická karta, někdy jako součást vykreslování polygonů, někdy jako post-processing už hotové scény. Ovšem nemusí to tak být nutně. Na trhu se nyní objevilo zařízení, které anti-aliasing provádí zcela samostatně a nezávisle a signál ani nemusí pocházet z počítače ...

https://www.cnews.cz/je-tu-hdmi-kabel-k ... konzolich/

Obrázek



I T :
Windows 10 zlobí. Chyba vám může vysát veškeré volné místo na disku:


Možná vás minulý týden potkalo totéž, co mě. Windows 10 hlásí nedostatek místa na disku. Běžně na svém SSD mám volných 80+ GB, nic nového jsem neinstaloval nebo nestahoval, takže mě ta hláška překvapila ...

https://www.cnews.cz/windows-10-zlobi-c ... -na-disku/

Obrázek



I T :
V Applu je pěkný nepořádek, varují bezpečnostní experti. Na platformě PC to ale může být ještě horší:


Jablečná platforma by měla patřit k těm nejlépe zabezpečeným, Apple má totiž po palcem celý proces od výroby macbooku až po operační systém, který na něm běží. Jak však ukázala analýza expertů z Duo Security, realita je trošku jiná ...

https://www.zive.cz/bleskovky/v-applu-j ... fault.aspx

Obrázek



I T :
Finální specifikace USB 3.2 je hotová, propustnost je až 20 Gb/s a použít lze současné kabely:


Množství dat je stále větší a je tak potřeba neustále zvyšovat i přenosové rychlosti různých rozhraní. Tentokrát nás čeká zlepšení na jednom z nejpoužívanějším rozhraní pro externí zařízení – USB ...

https://connect.zive.cz/bleskovky/final ... fault.aspx

Obrázek



I T :
Zdarma dostupný Paint.net se objevil ve Windows Store. Za 259 korun:


Oblíbený grafický editor Paint.net, který je dostupný zdarma, konečně zavítal na Windows Store. Instalace je tudíž snadná a na jedno kliknutí, přičemž program je totožný s klasickou verzí. Jediné, v čem se liší, je cena. Ve Windows Store zaplatíte 259 korun ...

https://www.zive.cz/bleskovky/zdarma-do ... fault.aspx

Obrázek



I T :
Vega ve Forza 7 překonala GeForce GTX 1080 (Ti) a nikdo neví proč:


Otestujete grafické karty ve hře Forza 7 a Radeon RX Vega 64 s náskokem překoná nejen GeForce GTX 1080, ale místy i GeForce GTX 1080 Ti. Nvidia následně potvrdí, že výkon GeForce je OK. Co si myslet? ...

https://diit.cz/clanek/vega-ve-forza-7- ... e-gtx-1080

Obrázek



I T :
Zapomeňte na Call of Duty, druhoválečné Hell Let Loose mu jde bajonetem po krku:


Patříte mezi fanoušky her z období druhé světové války, ale vadí vám jejich arkádové zpracování? Tempo, které vás žene k narůstajícím číslům zlikvidovaných nepřátel místo toho, abyste si vychutnali skutečnou atmosféru bitevního pole? Vaše dny se naplnily, přichází Hell Let Loose ...

https://cdr.cz/clanek/zapomente-na-call ... em-po-krku

Obrázek



I T :
Sezóna plná herních trháků: Co budeme hrát na PC na podzim:


1. Forza Motorsport 7
2. Middle-earth: Shadow of War, The Evil Within 2
3. Southpark: The Fractured But Whole, AOE: Def. Ed.
4. Destiny 2, Assassin´s Creed Origins
5. Wolfenstein II: The New Colossus, Call of Duty: WWII
6. Sonic Forces, Need for Speed: Payback
7. Star Wars: Battlefront II, Black Mirror

https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hr ... -na-podzim

Obrázek



I T :
Intel odhalil informace o svých prvních 7nm procesorech:


Intel odhalil první zmínku o nástupci 10nm procesorů Ice Lake, potažmo Tiger Lake, který by měl být již vystavěn na 7nm výrobním procesu.

Jednat se bude o 12. generace procesorů Intel Core, které ponesou kódové označení Sapphire Rapids. Zmenšení výrobního procesoru na 7 nm by s sebou mělo přinést významné změny v desktopovém, ale i mobilním segmentu. Zpřístupnit totiž má 8jádrové procesory běžným uživatelům. Procesory této generace společně s čipovou sadou mají tvořit platformu nazvanou Tinsley ...

https://pctuning.tyden.cz/index.php?opt ... lock#48637

Obrázek



I T :
Další legenda bude oživena: Commodore C64 za 80 eur:


Řada lidí na něm začínala včetně mé maličkosti. Jde o osmibitový počítač Commodore C64, který se v příštím roce dočká svého oživení v podobě C64 Mini. Ten tak nebude stejně velký jako originál, ale pouze poloviční a orientovaný na hry ...

https://www.svethardware.cz/dalsi-legen ... -eur/45263

Obrázek



I T :
Sorry jako: aplikace Účtenkovka od ministerstva financí šmíruje, s kým si voláte:


Elektronickou evidenci tržeb chce ministerstvo financí lidem ozvláštnit státní loterií účtenek. Cílem je motivovat lidi, aby si v obchodech, restauracích i na trzích brali účtenku a aby je od prodejců vyžadovali. Za to jim nabídne vidinu možné výhry, jelikož účtenky každý měsíc slosuje. Podmínkou je, abyste své účtenky nevyhazovali, ale zadali je do aplikace.

No a právě aplikace Účtenkovka pro Android, jejímž tvůrcem je přímo ministerstvo financí (autor se skrývá za zkratkou MF ČR), obsahuje bezpečností riziko. Aplikace totiž vyžaduje až zbytečně velká práva, konkrétně z vašeho telefonu zjistí vaše telefonní číslo, ID zařízení a dokonce i číslo telefonu, se kterým si telefonujete. Na problém upozornil na Twitteru Petr Lev ...

https://www.cnews.cz/sorry-jako-aplikac ... si-volate/

Obrázek



I T :
Herní tip: Cuphead je vizuálně opojná, ale náročná plošinovka připomínající 80. léta:


Víkendový tip na jednu opravdu krásně vypadající, ale tuhou hru ...

https://www.cnews.cz/herni-tip-cuphead- ... i-80-leta/

https://www.youtube.com/watch?v=iMkCIdGikmk



I T :
Autor VLC odmítl desítky milionů eur, které by získal za vložení reklam do přehrávače:


Jean-Baptiste Kempf, prezident VideoLANu a hlavní vývojář VLC, odpovídal na Redditu (ve francouzštině) na otázky ohledně vývoje a budoucnosti přehrávače. Dnes nejznámější software svého druhu mohl vypadat jinak, kdyby Kempf přistoupil na nabídky, které obdržel.

Inzerenti mu nabízeli desítky milionů eur, pokud by do VLC vložil reklamu. Kempf ale nesouhlasil, má prý nějakou morálku. Sám ale přiznává, že vývoj nebyl vždy snadný. Mezi roky 2006 a 2012 mu práce na VLC zabrala veškerý volný čas a měl z toho jen zlomek peněz, které by si vydělal ve Facebooku nebo YouTubu. Dnes už má zaměstnance a sám programuje jen 5 až 6 hodin denně ...

https://www.cnews.cz/autor-vlc-odmitl-d ... rehravace/



I T :
Nekompatibilitu Coffee Lake a Kaby Lake prý Intel podle výrobců desek vyrobil uměle:


Už jsme měli docela dost času se připravit na to, že nové procesory Coffee Lake, které Intel uvede tento týden a konečně jich prostřednictvím na socket LGA 1151 přinese šest jader, budou tvrdě vyžadovat nové desky s čipsetem Z370. Spekulovalo se o tom, uniklo to v polovině prázdnin a potvrdilo se na jejich konci. Ovšem před pár dny probublalo, že nebude podporováno ani Kaby Lake a Skylake v nových deskách, což asi nečekal nikdo. Tím vyvstává otázka, zda to neznamená, že je nová verze socketu LGA 1151 de facto zcela novou paticí, když vlastně mezi Kaby a Coffee není žádná kompatibilita. Ovšem zdá se, že tak jednoduché to není.

Server Guru3D píše, že na téma (ne)kompatibility a jejích důvodů vyzvídal u výrobců desek – či možná spíše neoficiálně jejich zaměstnanců – a podařilo se mu od několika získat odpověď na to, proč předchozí procesory v novém LGA 1151 neběží. Podle Guru3D uvedli, že v případě Kaby a Skylake nejde vůbec o hardwarové omezení. Fungování údajně brání čistě jen softwarová vrstva (BIOS) základních desek. A to údajně z autority Intelu. Ten prý předepisuje, že na deskách s čipsety série 300 mají fungovat čistě jen procesory generace 8000 a tento požadavek je zdá se pro výrobce desek závazný ...

https://www.cnews.cz/nekompatibilitu-co ... bil-umele/

Obrázek



Š M E J D I :
Důkaz toho co většina z nás tuší: supermarkety, respektive jejich Germánští majitelé z nás dřou kůži a špinavé zisky odvádí do Německa! - České máslo se v Británii prodává za 30 Kč!:


Máslo se stává luxusní potravinou. Průměrná cena už překročila 55 korun a pořád raketově stoupá. V některých krajích dokonce za čtvrtku másla lidé zaplatí skoro 80 korun! Ve Velké Británii se dá pořídit levněji – i to české! Cena se pohybuje okolo 30 korun.

Dvěstěpadesátigramové máslo značky Madeta se v českém obchodě ve Velké Británii prodává za jednu libru, tedy necelých 30 korun. Česká prodejna za stejnou cenu nabízí i máslo značky Olma.

Na velký rozdíl v cenách upozornil Marek Philips, který podle Facebooku bydlí v britském Manchesteru. "Akce máslo pokračuje. Hledal jsem nejlevnější, našel jsem v českém obchodě za libru," napsal na sociální síti.

"Rád bych, aby mi někdo vysvětlil jak je možné, že máslo, které vyrobí v Česku pošlou 2400 km, obchodník si nasadí marži a výsledná cena je 27 Kč," ptá se Marek v komentářích na svém Facebooku.

Nižší ceny nabízí i britský řetězec Sainsbury´s, který prodává 250 gramů másla většiny značek za 1,60 liber (46 Kč). Za dražší značky zaplatí Angličané přibližně 80 Kč. Podobné ceny má v Anglii i řetězec Tesco. Máslo je možné zakoupit v přepočtu od 42 korun.

Příspěvek mladého Čecha pobouřil na sociálních sítích desítky uživatelů. Lidem vadí, že v Česku platíme více. Angličané totiž vydělávají podstatně více peněz. Minimální mzda v Anglii je 1 396,90 liber (40 480 Kč). V Česku si lidé vydělají minimálně 11 tisíc korun ...

http://tn.nova.cz/clanek/marek-porovnal ... ovinu.html

Obrázek

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 14 říj 2017 02:35

Obrázek


Z E M Ě :
Infarktový žertík vyděsil turisty na skleněném mostě, kilometr nad zemí:


Turisty v čínské provincii Hebei vyděsil žertík provozovatelů skleněného mostu na hoře Yuntai. Ve výšce více než 1 000 metrů nad zemí to musí být hrozivý zážitek. Správci parku ovšem před speciálním efektem praskajícího skla předem varují ...

https://technet.idnes.cz/skleneny-most- ... zpravy_pka

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek



I T :
Nový počítač od Nvidie zcela nahradí řidiče. Objeví se příští rok:


Společnost Nvidia představila na konferenci GTC Europe první superpočítačový systém zabudovatelný do automobilu, který bude schopen zcela nahradit (a vynechat) řidiče s volantem. Systém Drive PX Pegasus bude automobilkám k dispozici ve druhé polovině příštího roku ...

https://technet.idnes.cz/nvidia-drive-p ... chnika_nyv

Obrázek



I T :
Smartphony OnePlus posílají do Číny spoustu dat:


Majitelé smartphonů od OnePlus nechť zbystří. Dle jednoho z bezpečnostních analytiků totiž tyto telefony posílají hromadu dat domů do Číny ...

https://diit.cz/clanek/smartphony-onepl ... poustu-dat

Obrázek



I T :
Uber vidí obsah obrazovky zařízení Applu:


Uber má přístup obsahu obrazovky mobilních zařízení Applu, na nichž je nainstalována jeho aplikace. Může tedy nahlížet do obrazových dat určených primárně očím uživatele ...

https://diit.cz/clanek/uber-vidi-obsah- ... zeni-applu

Obrázek



I T :
Asus Hyper M.2 x16 Riser Card pro čtyři M.2 SSD v PCIe ×16 slotu:


Kdo touží po čtyřech M.2 SSD každém využívajícím čtyři PCI Express 3.0 linky, ten již brzy bude moci sáhnout po nové kartě do PCI Express ×16 slotu od Asusteku ...

https://diit.cz/clanek/asus-hyper-m2-x1 ... -x16-slotu

Obrázek



C H E M I E :
Termochromický lak měnící vzhled auta v reakci na teplo: Výsledek je fascinující:


Nejen po sociálních sítích kolují úchvatná videa, v nichž německý graffiti umělec René Turrek za pomoci speciálních termochromických barev vytváří na autech měnící se barevné efekty ...

https://cdr.cz/clanek/termochromicky-la ... ascinujici

Obrázek



I T :
Emulátor RPCS3 už podporuje 10k rozlišení. Grafika překonala původní PS3:


Emulátor RPCS3 se potýkal v nedávné minulosti s problémy, po právní stránce. Studiu Atlus se totiž nelíbilo, že jejich nová videohra, původně ryze konzolová záležitost Persona 5 šla hrát i na PC, a to právě díky emulátoru RPCS3 ...

https://cdr.cz/clanek/emulator-rpcs3-uz ... uvodni-ps3

Obrázek



I T :
Na PlayStation 4 už lze hrát pirátské kopie videoher, ale má to samozřejmě háček:


Před pár dny se na internetu začaly objevovat nelegální kopie některých videoher určených pro herní konzoli PlayStation 4. Stojí za nimi skupina Knights of the Fallen, která je začala šířit ...

https://cdr.cz/clanek/na-playstation-4- ... ejme-hacek

Obrázek



I T :
Cesta do herní historie s výstavou Game on:


Po patnácti letech od svého vzniku největší výstava herní historie s názvem „Game on“ konečně zavítala i do českých končin. Ve třech patrech o celkové rozloze zhruba 2000 metrů čtverečních se nachází 150 strojů času, které vás vezmou na výlet do dávné i nedávné křemíkové minulosti. Dlouho neotálejte, končí už 30. prosince. Jste připraveni vyrazit? ...

https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hr ... on?start=1

Obrázek



I T :
WD ohlašuje průlom v magnetickém ukládání dat pro 40TB disky:


Výrobci disků s využitím aktuálních technologií horko těžko šplhají po žebříčku kapacity disků. HAMR je stále problémový a nenabízí to, co bylo dlouhá léta slibováno. WD si ale připravil něco jiného pro až 40TB disky, a sice MAMR ...

https://www.svethardware.cz/wd-ohlasuje ... isky/45321

Obrázek



I T :
Poslední aktualizace pro Windows 10 vyvolaly řadu problémů. Některé se dotkly jen firem:


Seznam objevených problémů je poměrně dlouhý. Poslední záplatovací úterý se nezařadilo k těm povedeným ...

https://www.cnews.cz/posledni-aktualiza ... jen-firem/

Obrázek



I T :
Aktualizace pro Fall Creators Update odebrala Windows Media Player. Jak ho vrátit zpět?:


Některým lidem se v rámci testování nainstalovala aktualizace odebírající Windows Media Player z Windows 10. není jasné, zda šlo o záměr či o chybu ...

https://www.cnews.cz/aktualizace-pro-fa ... atit-zpet/

Obrázek



I T :
Výzkumník: Spotify v začátcích pirátilo empétrojky. Služba zkusila výzkum zastavit:


Když provádíte výzkum týkající se velké služby, je možné, že se pro provozovatele stanete nepohodlnými. Švédský výzkumný tým píše knihu a již odhalil pár zajímavostí, z jejichž zveřejnění Spotify opravdu nemá radost ...

https://www.cnews.cz/vyzkumnik-spotify- ... -zastavit/

Obrázek

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 17 říj 2017 02:42

Obrázek


I T :
V bezpečí nejsou mobily ani počítače. Uživatele ohrožuje závažná chyba WiFi:


Bezpečnostní experti upozornili na závažnou chybu bezdrátového standardu WiFi. Tuto trhlinu mohou zneužít počítačoví piráti, aby se nabourali do komunikace u chytrých telefonů, počítačových tabletů, ale například i klasických počítačů. A to platí i o zabezpečených sítích WPA2 ...

https://www.novinky.cz/internet-a-pc/be ... -wifi.html

Obrázek

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 24 říj 2017 09:56

Obrázek


I T :
iPhone 6S explodoval v rukou technika:


Servisní technik dostal rutinní zakázku, iPhone na výměnu baterie. Po otevření přístroje mu ale zařízení explodovalo v rukou, naštěstí bez vážnějších následků ...

https://diit.cz/clanek/iphone-6s-explod ... u-technika

Obrázek



I T :
Nemáte rádi mikrotransakce? Activision je může udělat ještě mnohem otravnější:


Jen nenapravitelný optimista by si mohl myslet, že aktuální forma mikrotransakcí je ta nejhorší, co nás mohla v herním světě potkat. Že je možné jít ještě mnohem dále, dokazuje nově schválený patent firmy Activision ...

https://www.svethardware.cz/nemate-radi ... ejsi/45360

Obrázek



I T :
iPhone 8 vypadá jako neúspěch, v USA si lidé údajně kupují více levnějších iPhonů 7:


* Agentura Reuters uvádí, že i měsíc po zahájení prodeje je o iPhone 8 a 8 Plus menší zájem.
* Hlavní důvod je v očekávání iPhonu X s novým designem a AMOLED displejem.
* Apple údajně dodá na trh v listopadu jen asi 12 milionů iPhonů X.

http://tech.ihned.cz/c1-65922150-iphone ... h-iphonu-7

Obrázek



I T :
Test inteligence: Google Asistent je hloupější než šestileté dítě a Siri potřebuje přebalit:


* Vědci provedli standardní test inteligence, který porovnal schopnosti lidí a digitálních asistentů.
* I přes velké znalosti faktů zůstávají pomocníci v telefonech daleko za lidským mozkem.
* Překvapením je úspěch čínské umělé inteligence Baidu, předběhla Microsoft i Apple.

http://tech.ihned.cz/c1-65916760-google ... microsoftu

Obrázek



I T :
Po instalaci Windows 10 Fall Creators Update někomu chybí aplikace. Co s tím?:


Někomu po instalaci nové verze Windows 10 zmizely některé aplikace ...

https://www.cnews.cz/windows-10-fall-cr ... -aplikace/

Obrázek



Z E M Ě :
Průměrná hodnota IQ v jednotlivých státech:


IQ and Global Inequality (česky: IQ a globální nerovnost) je kniha vydaná v roce 2006, jejímiž autory jsou Dr. Richard Lynn a Dr. Tatu Vanhanen. IQ and Global Inequality je volné pokračování jejich knihy z roku 2002 - IQ and the Wealth of Nations (IQ a bohatství národů) a zahrnuje rozšíření argumentu, že rozdíly v ekonomickém vývoji jednotlivých států jsou z větší části způsobeny rozdíly v inteligenci národů (vypočítané na základě výzkumů a IQ testů v jednotlivých zemích); kniha obsahuje také odpověď na kritiku předchozí knihy.

Na rozdíl od IQ and the Wealth of Nations byl tento titul vydán nakladatelstvím Washington Summit Publishers, které se specializuje na vydávání knih, které jiní vydavatelé odmítli vydat z důvodu politické korektnosti ...

https://cs.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 28 říj 2017 17:56

Obrázek


I T :
Nekalé praktiky Microsoftu: Operační systém Windows 10 porušuje zákon:


Nizozemský Úřad pro ochranu osobních údajů se domnívá, že Windows 10 porušují tamní zákony ...

http://tech.instory.cz/96-nekale-prakti ... zakon.html

Obrázek



I T :
Kamera iPhonu vás může potají špehovat, zjistil zaměstnanec Googlu:


Felix Krause, technik společnosti Google, ve svém volném čase rozhodl prověřit iPhony a zjistil, že uživateli stačí povolit přístup k fotoaparátu některým aplikacím iOS, a ten již pak může natáčet ze zadní a přední kamery, pořizovat snímky s možností je okamžitě nahrát na internet či snímat váš obličej v reálném čase. Aniž byste o tom tušili ...

https://www.zive.cz/bleskovky/kamera-ip ... fault.aspx

Obrázek



I T :
Mezi světlem a hmotou: Vědci vyrobili unikátní materiál pro výpočetní techniku budoucnosti:


Polaritonový počítač bude zvládat dosud nemožné matematické operace v reálném čase ...

http://tech.instory.cz/92-mezi-svetlem- ... nosti.html

Obrázek



V E S M Í R :
Překvapivé odhalení! Zapomeňte na všechno, co jste se učili:


Jednu jistotu přece jen máme. Vesmír je nekonečný. Podle kanadských vědců nemusel vesmír vzniknout tak, jak jsme se učili ve škole v hodinách fyziky. Nemusel vzniknout během Velkého třesku a může být dokonce nepředstavitelně starý!

Nová teorie by mohla vysvětlit i tajemství černé díry. „Naše teorie naznačuje, že věk vesmíru by mohl být nekonečný,“ uvedl teoretický fyzik z University of Lethbridge v Albertě. Vypadá to, že vesmír nemusí mít vůbec žádný začátek. Nová koncepce kanadských vědců by dokonce mohla objasnit, co vlastně tvoří záhadné černé díry ve vesmíru ...

http://veda.instory.cz/14-prekvapive-od ... ucili.html

Obrázek

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Vědeckotechnické zajímavosti a novinky (Počítače zmizí ...)

Příspěvekod X » 05 lis 2017 06:41

Obrázek


I T :
Nový typ tranzistoru funguje na bázi tekutého kovu, Terminátor T-1000 může být jednou realitou:


* vědci vytvořili nový typ tranzistoru, který je ohebný a opravitelný
* základem je tekutý kov ze speciální slitiny
* s novou technologií lze potenciálně vyrobit programovatelnou hmotu, která má logické obvody, mění tvary a poradí si s poškozením

https://vtm.zive.cz/clanky/novy-typ-tra ... fault.aspx

Obrázek



I T :
Microsoft vymyslel nový konektor pro jack 3,5 mm, zabere jen polovinu místa:


Trend je jasný: v brzké budoucnosti zcela odstranit audio konektor jack 3,5 mm a ušetřit tím místo pro další komponenty. Někteří výrobci už tento krok podnikli a další budou následovat.

Co když ale chceme do mobilu zapojit oblíbená sluchátka či reproduktory, které nepodporují Bluetooth? Microsoft možná přišel na způsob, jak ponechat konektor a současně ušetřit místo ...

https://www.zive.cz/bleskovky/microsoft ... fault.aspx

Obrázek



V E S M Í R :
Nejen smrt dinosaurů. Dopad asteroidu změnil svět více, než jsme mysleli:


* dinosaury vyhubil přes 66 miliony let dopad velkého kosmického tělesa do oblasti Mexického zálivu
* výzkumy kráteru Chicxulub pokračují
* podle vědců se při dopadu dostalo do atmosféry více síry, než se dosud myslelo

https://vtm.zive.cz/clanky/nejen-smrt-d ... fault.aspx

Obrázek



Z B R A N Ě :
Američtí mariňáci brzy dostanou phasery. Vypadají skoro jako ty ze Star Treku!:


* američtí mariňáci brzy dostanou nové zbraně, které jsou docela podobné phaserům ze Star Treku
* jejich zeleným paprskem je možné varovat přátele anebo odstrašit protivníka, aniž by bylo nutné vystřelit jediný náboj
* tyto „phasery“ využívají technologii laserového měřiče vzdálenosti

https://vtm.zive.cz/clanky/americti-mar ... fault.aspx

Obrázek


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Po aktualizaci Windows 10 zmizí z Google Chrome záložky Příloha(y)
    od ila123 » 18 lis 2023 18:24 » v Windows 11, 10, 8...
    9
    1337
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    20 lis 2023 17:28
  • Nejspíš vadné pixely na spodní straně obrazovky které někdy zmizí
    od ParzivaltheTwelfth » 04 čer 2023 14:33 » v Vše ostatní (hw)
    0
    773
    od ParzivaltheTwelfth Zobrazit poslední příspěvek
    04 čer 2023 14:33
  • Zapnutí počítače Příloha(y)
    od Bayani » 02 pro 2023 21:07 » v Problémy s hardwarem
    1
    679
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    02 pro 2023 21:15
  • Zamrznutí počítače
    od Balkany123 » 17 črc 2023 13:48 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    4
    2035
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    17 črc 2023 19:35
  • Upgrade počítače Příloha(y)
    od davez2 » 26 lis 2023 11:51 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    14
    1785
    od BL!zZard Zobrazit poslední příspěvek
    29 lis 2023 16:16

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti