Jak na levný přechod na Windows 8

Moderátor: Mods_senior

Jak jste na tom s upgradem na Windows 8 vy?

Již mám Win8
5
12%
Chystám se upgradovat
8
19%
NEchystám se upgradovat
29
69%
 
Celkem hlasů: 42

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Jak na levný přechod na Windows 8

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 10 pro 2012 11:55

Jak na levný přechod na Windows 8

Win8_upg.jpg
Win8_upg.jpg (4.96 KiB) Zobrazeno 6113 x


Do 31. ledna 2013 můžete přejít z libovolné edice Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7 na Windows 8 Pro v přepočtu za necelých 800 Kč a ještě k tomu získat nově zpoplatněnou aplikaci Windows Media Center zdarma. Jak na to?

Nechme nyní stranou hodnocení nového operačního systému Windows 8 z dílny společnosti Microsoft a pojďme se podívat, jak provést cenově výhodný upgrade na tento systém. Microsoft příchod nového systému na trh podpořil slevovou akci, kdy do 31. ledna 2013 evropským zákazníkům poskytuje výhodný přechod na Windows 8 Pro za 29,99 €.

V přepočtu tedy zhruba za 780 Kč. Netřeba kamkoliv chodit, vše lze vyřídit z pohodlí domova přes Internet. Do dvou hodin můžete mít na svém stávajícím počítači třeba namísto 11 let starých Windows XP zbrusu nová Windows 8 Pro.

Podmínky pro levný upgrade
Stačí mít legálně pořízená Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7. Ze všech edic těchto systémů lze přejít na Windows 8 Pro, tedy tu lépe vybavenou ze dvou maloobchodně dostupných edic nové vlajkové lodi Microsoftu. Při přechodu je jedno, jestli jste svůj stávající systém získali spolu s novým počítačem (OEM licence) nebo koupili samostatně v krabici na CD nebo DVD (retail licence).

Získaná licence pro upgrade na Windows 8 Pro je ovšem nepřenositelná a to i v případě, že přecházíte z krabicového balení některého z předešlých systémů, jehož licence umožňuje systém přenášet mezi počítači. Tedy ze starého odinstalovat a na nový nainstalovat. Po upgradu na Windows 8 Pro to již nebude možné.

Používali jste dosud 32bitovou variantu systému a nyní chcete přejít na 64bitovou? I to je v rámci upgradu za akční cenu možné, ovšem komplikovanější a dražší. Při plně elektronickém vyřizování upgradu lze totiž z 32bitového systému přejít opět na 32bitový systém nebo ze 64bitového systému zase na 64bitový. Je ovšem možné objednat si za příplatek 14,99 € doručení instalačních DVD na vaši adresu.

Dorazí instalační DVD s 32bitovými Windows 8 Pro i 64bitovými Windows 8 Pro. Zakoupený produktový klíč funguje pro obě varianty. Můžete si tedy vybrat tu, která vám vyhovuje. Výhodnější je dnes samozřejmě 64bitová varianta, protože většina dřívějších problémů s kompatibilitou odpadla a klíčovou výhodou 64bitové varianty je možnost pracovat namísto jen s maximálně 4 GB RAM až se 192 GB RAM.

Hardwarové nároky Windows 8
Dost možná si kladete otázku, jestli váš starší počítač bude výkonnostně vhodný pro nový systém. S největší pravděpodobností bude. Microsoft už nějaký ten pátek vydáním nového systému výrobcům počítačových komponent radost nedělá, protože upgrade systému automaticky neznamená i potřebu upgradu hardwaru.

Hardwarové nároky Windows 8 jsou totožné jako Windows Vista a Windows 7. Microsoft doporučuje alespoň 1GHz procesor, minimálně 1 GB RAM (pro 64bitovou variantu 2 GB RAM), 16 GB volného místa na pevném disku (20 GB pro 64bitovou variantu) a grafiku kompatibilní s DirectX 9 a WDDM 1.0. Windows 8 ovšem z takové konfigurace díky nejrůznějším optimalizacím dokáží vyždímat mnohem vyšší výkon než Windows 7, neřkuli Windows Vista.

Sám jsem si vyzkoušel upgrade z Windows XP na stařičkém notebooku HP 6110 s procesorem Intel Pentium M 740 (1,73 GHz) se 2 GB RAM a po měsíci používání musím konstatovat, že Windows 8 jsou na něm rychlejší než Windows XP. Jak co se týče svižnosti chodu systému, tak zejména v bleskurychlém nabíhání i z pomalého pevného disku pouze s 5400 RPM.

Upgrade krok za krokem
Upgrade je velice jednoduchý. Microsoft k jeho provedení připravil praktický program, s nímž je upgrade hračkou. Od ověření kompatibility přes nákup a stažení Windows 8 Pro po samotnou instalaci nového systému.

1. krok: začínáme s upgradem
Zapněte počítač, na kterém chcete upgrade provést. Pokud se jedná o přenosný, tak si jej připojte na nabíječku. Proces instalace je poměrně dlouhý a plotny disku se točí ostošest, takže hladina energie v baterii rychle klesá. Potřebovat také budete vysokorychlostní připojení k internetu. Stahovat se budou instalační soubory o objemu přibližně 2 GB, takže mobilním připojení zatížené nízkým datovým limitem není zrovna ideální.

Nejdříve zadejte webového prohlížeče adresu http://www.windows.cz. Budete přesměrování na stránku s nabídkou přechodu na Windows 8. Klikněte na modré tlačítko „Více informací“ a na další stránce pak na „Stáhnout verzi Pro za předběžnou maloobchodní cenu 29,99 EUR (780 Kč)“. Tím se spustí stahování jednoduchého programu Pomocník při upgradu na Windows 8. Po dokončení stahování si jej spusťte.

01_.png

2. krok: ověření kompatibility
Program nejdříve ověří kompatibilitu. Tento proces trvá poměrně dlouho. Kontrola se může protáhnout až na desítky minut, takže nepropadejte panice, že se nic neděje. Děje, jen to bohužel trvá delší dobu. Ta se odvíjí i od počtu připojených zařízení nebo nainstalovaných programů. Prakticky na každém počítači se ale nakonec objeví nějaké problémy s kompatibilitou.

02_opr.png

Pojďme si rozebrat ty nejčastější. Prvním pseudoproblém s kompatibilitou je upozornění, že ve Windows 8 si budete muset pro přehrávání filmů na DVD nainstalovat kodeky. Microsoft je totiž ze systému odstranil, aby nemusel platit licenční poplatky za technologie dalších společností a mohl tak snížit cenu Windows 8, aniž by si sáhl na vlastní zisk.

Dále se zřejmě setkáte s oznámením, že zabezpečené spouštění není kompatibilní s vaším počítačem. Windows 8 mají totiž nové technologie chránící systém při startu, které ovšem vyžadují UEFI, modernější náhradu za klasický a už dosti vousatý BIOS. Pokud máte základní desku bez UEFI, nic se neděje. Windows 8 můžete normálně používat. Jen jedna z bezpečnostních novinek nebude k dispozici.

03.png

Pomocník při upgradu na Windows 8 také může protestovat proti nízkému rozlišení obrazovky. Nové prostředí Modern UI (Metro) je optimalizované pro rozlišení alespoň 1366 x 768 pixelů nebo vyšší. Při menším rozlišení menším než 1024 x 768 pixelů se mohou odmítnout spustit některé aplikace pro Modern UI. Při rozlišení 1024 x 768 pixelů nebo vyšším, ovšem nižším než 1366 x 768 pixelů jen nebude k dispozici funkce pro přichycování aplikací

To není žádné drama. Každopádně ani nižší rozlišení není překážkou v používání Windows 8. Jestliže nemáte v plánu využívat aplikace pro Modern UI, což na klasickém počítači bez dotykového ovládání je poměrně pravděpodobné, tak si z nižšího rozlišení nedělejte hlavu. Domovská obrazovka Start bude fungovat i při něm a více není potřeba.

Jestliže máte nainstalované nějaké obslužné utility k hardwaru od výrobce počítače, s největší pravděpodobní budou označeny za nekompatibilní. Nevadí. Jen málokteré mají opodstatnění pro svou přítomnost v systému. Co se týče samotných ovladačů, tak ty si Windows 8 dovedou velmi spolehlivě i pro starší hardware najít přes Windows Update.

04.png

Lze též narazit na kuriózní hlášení o nekompatibilitě týkající se pod Windows XP třeba webového prohlížeče Internet Explorer 8, antivirového programu Microsoft Security Essentials či zastaralého komunikačního programu Windows Messenger. Žádný z těchto softwarových exemplářů nemusíte oplakávat.

05.png

Součástí Windows 8 je totiž nejnovější Internet Explorer 10. Microsoft Security Essentials se ve Windows 8 proměnil v novou verzi programu Windows Defender plnící konečně roli plnohodnotného antivirového programu. Windows Messenger, pokud jste jej snad dosud používali, pak nahradí aplikace Messaging (Zprávy) pro Modern UI, případně Skype 6 či Windows Live Messenger 2012 z balíčku Windows Essentials 2012.

3. krok: nákup nového systému
Jestliže jste nenarazili na skutečně závažný problém s kompatibilitou, můžete se v průvodci programu Pomocník při upgradu na Windows 8 posunout o krok dále. Pomocník vám dá vybrat, co si přejete zachovat ze současné instalace systému. V případě Windows Vista a Windows 7 může jít o uživatelské soubory (osobní soubory) a některá nastavení systému. Při přechodu z Windows XP je možné zachovat jen osobní soubory.

06.png

Ideální ale je vše důležité si zálohovat a nezachovávat při upgradu v počítači vůbec nic. Je to příležitost udělat si pořádek v datech. V dalším kroku klikněte na tlačítko „Objednávka“ V následujícím kroku si k upgrade licenci Windows 8 Pro za 29,99 € můžete objednat zaslání instalačních DVD za příplatek 14,99 €. Pokud ale nechce přecházet mezi 32bitovou a 64bitovou variantou systému nebo naopak, tak je to zbytečné.

07.png

V dalším kroku vyplňte fakturační adresu jako při objednávání zboží v e-shopu. E-mailovou adresu je nutné pro kontrolu zadat dvakrát. Zadejte funkční e-mailovou adresu, ke které máte přístup! Produktový klíč se vám sice zobrazí i v tomto průvodci, ovšem jistější je, když putuje i e-mailem.

08.png

Přijde zároveň se stvrzenkou o nákupu, kterou můžete prokázat legální nabytí licence a její součástí je odkaz na stažení instalačních souborů Windows 8, kdybyste potřebovali někdy systém reinstalovat.

V dalším kroku si můžete zvolit způsob platby. Zaplatit lze debetní či kreditní kartou s povolenými internetovými transakcemi od karetních společností Visa nebo MasterCard. Případně lze zaplatit přes platební systém PayPal. Po výběru platební metody následuje v dalším kroku shrnutí objednávky a pak již můžete přistoupit k platbě.

Okamžitě po jejím provedení uvidíte produktový klíč na obrazovce a do několika minut přijde i na dříve zadanou e-mailovou adresu. Během procesu upgradu ho ale tentokrát nebude potřeba zadávat manuálně. Nyní již jen zbývá stáhnout soubory a systém nainstalovat.

4. krok: stažení a instalace nového
Pomocník při upgradu na Windows 8 začne stahovat instalační soubory Windows 8 Pro v té variantě, ze které je upgradováno, jak již bylo uvedeno. Při upgradu z Windows XP se bude tedy automaticky stahovat 32bitová varianta Windows 8 Pro, protože později vydaná 64bitová verze Windows XP se kvůli četným problém s kompatibilitou nikdy nerozšířila.

09.png

Při upgradu z 32bitových Windows Vista nebo Windows 7 se rovněž stáhne 32bitová varianta Windows 8 Pro. Jejich 64bitovou variantu je možné stáhnout jen při upgradu z 64bitové verze Windows Vista nebo Windows 7. Pokud chcete přejít z 32bitového systému na 64bitová Windows 8 Pro, tak vůbec nic nestahujte a počkejte si na doručení instalačních DVD, pokud jste si je v předchozím kroku objednali.

Stahování nějakou dobu potrvá, protože soubory nutné k provedení upgradu mají objem zhruba 2 GB. Během stahování můžete s počítačem normálně pracovat. V tuto chvíli ještě instalační proces nezačal, takže nehrozí, že by se vám uprostřed rozdělané práce systém restartoval nebo něco podobného.

10.png

Teprve po dokončení stahování je možné přikročit k samotné instalaci. Tu můžete spustit okamžitě z programu Pomocník při upgradu na Windows 8 anebo kdykoliv později přes zástupce „Nainstalovat Windows“, který se vytvořil po úspěšném stažení instalačních souborů na ploše systému. V závislosti na výkonu počítače může být instalace i dosti zdlouhavá oproti běžné čisté instalaci systému z DVD.

Nejdříve běží instalátor pod původním systémem. Po restartu už uvidíte černou obrazovku s novým logem Windows 8. V různých fázích instalace se může zdát, že uvízla na mrtvém bodě, ale je to jen zdání. Mějte trpělivost a rozhodně počítač nerestartujte. Po dokončení instalace je nutné ještě provést úvodní nastavení systému.

11_small.jpg
11_small.jpg (3.4 KiB) Zobrazeno 9762 x

5. krok: úvodní nastavení systému
Nejprve si vyberte barevný motiv prostředí Modern UI (Metro) a zvolte název počítače. Obě volby můžete později změnit, takže není třeba nad nimi sáhodlouze přemýšlet. Následně si můžete vybrat mezi expresním automatickým nastavením a vlastním nastavením krok za krokem. Expresní nastavení neskrývá žádnou záludnost, takže lze použít jej.

12.png

Poté bude nutné vytvoření uživatelského účtu. Pokud počítač není připojen k Internetu, tak se nabídne vytvoření klasického lokálního uživatelského účtu tak, jak jej známe od Windows 95 po Windows 7. Jestliže je ovšem k dispozici internetové připojení, systém bude lpět na vytvoření Microsoft Account. Pokud už nějaký účet u Microsoftu máte, stačí zadat jeho e-mailovou adresu.

Systém si následně ověří, že jde o již existující účet a bude chtít znát jen přístupové heslo. Pakliže ale dosud nemáte Microsoft Account, systém vám jej ze zadané e-mailové adresy vytvoří. K počítači se pak budete přihlašovat prostřednictvím své e-mailové adresy a hesla zvoleného během dalšího procesu vytváření účtu. Registrace si bude žádat vaše jméno, příjmení, zemi a poštovní směrovací číslo.

Dále je vhodné z bezpečnostních důvodů zadat telefonní číslo, alternativní e-mailovou adresu a vybrat si kontrolní otázku a správnou odpověď na ni. Tyto volby slouží třeba k resetu hesla, když jej zapomenete anebo dojde k jeho prozrazení a útočník vaše původní heslo změní. Následuje už jen zadání data narození, volba pohlaví a CAPTCHA. Ne, číslo bot patří systém znát nechce, ale skoro by to nebylo překvapením.

Po vytvoření účtu nebo přihlášení ke stávajícímu se budou střídat barevné obrazovky informující o dalších krocích připravujících systém k prvnímu spuštění, dokud se neobjeví už notoricky známá úvodní obrazovka Start nového prostředí Modern UI se svými dlaždicemi a reprezentujícími předinstalované aplikace bohužel dosti nevalné kvality.

13.png

Několik tipů, co dělat po instalaci
Když už systém máte nainstalovaný, tak lze doporučit otevřít si Windows Store a nejprve si nainstalovat přes odkaz vpravo nahoře dostupné aktualizace předinstalovaných aplikací. Přidávají některé nové funkce jako je podpora protokolu IMAP v e-mailovém klientovi Mail (Pošta), přístup k fotkám uloženým v jiných počítačů z aplikace Fotky (Photos) a tak dále.

14_opr.png

Následně si můžete nainstalovat z Windows Store aplikaci Google Search pro přístup k hlavním službám od Googlu z prostředí Modern UI. Google Search zastoupí předinstalovanou aplikaci vyhledávače Bing, který pro českou internetovou scénu není zrovna dvakrát optimalizován a nekvalitní aplikaci Maps (Mapy) založené na Bing Maps.

Dále je možné z Windows Store stáhnout nový Skype pro Modern UI, který zároveň zastoupí primitivní předinstalovanou aplikaci Messaging (Zprávy), protože podporuje i textovou komunikaci v sítích Facebook Chat a Microsoft Messenger. Vhodné je též stáhnout prohlížeč Google Chrome, který funguje jak v klasickém desktopovém módu, tak v novém prostředí Modern UI.

V něm na rozdíl od předinstalovaného prohlížeče Internet Explorer nabízí více funkcí a plnou podporu technologie Flash napříč webovými stránkami. Internet Explorer podporuje Flash jen na vybraných webech, což v praxi znamená mnohé problémy například s přehráváním videa.

Doporučit též lze využít akce, kdy do 31. ledna 2013 je nově samostatně šířená aplikace Windows Media Center poskytována bezplatně. Zadejte do prohlížeče webovou adresu http://www.windows.cz. Navštivte sekci „Stahování a nakupování“ kde si pod nabídkou přechodu ze základních Windows 8 na Windows 8 Pro můžete do konce ledna 2013 zažádat o bezplatné zaslání produktového klíče na svou e-mailovou adresu.

14.png

V závislosti na počtu požadavků jiných uživatelů jej obdržíte do 72 hodin. Obvykle ale dorazí dříve. Na stránce je též návod, jak s ním naložit. Nezapomeňte také navštívit Windows Update v Ovládacích panelech v klasickém desktopovém prostředí. Přestože Windows 8 jsou novým systémem, již zde bude čekat hned několik zásadních aktualizací, jejichž instalaci není radno odkládat.

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Jak na levný přechod na Windows 8

Příspěvekod Ltb » 10 pro 2012 15:11

K článku jsem přidal malou anketu, mohlo by být zajímavé...

Uživatelský avatar
divine
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2788
Registrován: červenec 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jak na levný přechod na Windows 8

Příspěvekod divine » 10 pro 2012 15:15

Velmi pěkný článek.
Pokud píši bez diakritiky, tak jsem na mobilu!

Návod na základní diagnostiku počítače

Kamos
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 340
Registrován: srpen 06
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Jak na levný přechod na Windows 8

Příspěvekod Kamos » 20 črc 2013 21:41

musim rict ze jsem naprosto spokojen s win8


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přechod z Win 7 na Win 10, jak na to?
    od behavioralista » 30 bře 2023 16:20 » v Windows 11, 10, 8...
    10
    1353
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    31 bře 2023 08:59
  • Levný notebook na hry
    od darkmarek » 08 zář 2023 16:38 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    1420
    od Karrex Zobrazit poslední příspěvek
    10 zář 2023 09:55
  • Přechod z W7 na W10 z obstarožního PC
    od sasshrek » 23 pro 2023 17:22 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    634
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    23 pro 2023 18:43
  • Prechod na Win11
    od andrej71 » 05 pro 2023 19:48 » v Windows 11, 10, 8...
    19
    3318
    od Roman Tyčka Zobrazit poslední příspěvek
    12 pro 2023 05:39
  • bezplatný přechod z Win 7 na win 10
    od Ketty02 » 14 říj 2023 18:22 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    1145
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    15 říj 2023 15:07

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host