Intel novinky CPU - infa,recenze

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod faraon » 06 led 2018 19:40

On Intel málem zkrachoval už na konci sedmdesátých let, naneštěstí vznikl IBM-PC, pro který vybrali nejhorší procesor své doby :mad:
Následky neseme dodnes, a osobně už dlouho doufám že zkrachuje nejen Intel, ale celá platforma x86 půjde do hnoje i se všemi svými omezeními.
Intel toho v historii zkurvil příliš mnoho, a AMD64 byl krok správným směrem, jenže zůstal na půl cesty. Není jiná možnost než tuhle zombie pohřbít a začít znovu, olepování Trabanta samolepkami a spojlery z něj Ferrari neudělá. Historie Intelu je historie chyb, bugů a korporátního zmrdspeaku:

Obrázek

Na světě jsou testy poklesu výkonu v Linuxu (což se výrazně dotkne každého z nás, protože na něm jede 90% Internetu): https://www.root.cz/zpravicky/vykonostni-dopad-zaplaty-kernelu-kpti/
Benchmarky serveru Phoronix ukazují malý dopad na desktopové aplikace (například hry). Měřitelný dopad KPTI je u I/O (až poloviční výkon), databází (20 %) a například Apache (5 %). Pokud je navíc Apache virtualizovaný, je dopad asi 9 %. Také budou zřejmě negativně ovlivněni uživatelé LDT (Local Descriptor Table), jde o DOSEMU, Wine a staré implementace libc.

Záplata vyšla na Silvestra, Apple záplatoval v půli prosince, Micro$oft se zatím usilovně snaží...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Reklama
Uživatelský avatar
Fiba
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1436
Registrován: červenec 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod Fiba » 06 led 2018 23:10

Nemám problém s intelem, nemám problém ani s windowsem. Nemám problém že by mi někdy PC nenabootoval nebo že bych měl bsod (s vyjimkou vychytávání stabilního oc). Druhá připomínka už je sice mimo téma, ale když už jsme u toho a vidím tvůj popisek.
Vy linuxáci máte fakt zvlášní a hrozně praštěný názory. Sorry :D
CPU: Intel Core i7 7700K 4.8 GHz DELID, GPU: Asus Dual GeForce RTX 4060 OC 8GB, RAM: Kingston HyperX Savage 16GB DDR4 3000 MHz, MB: Asus ROG Maximus VIII Hero, SSD 1: Samsung 980 PRO 1TB Heatsink, SSD 2: Intel SSD 540s 480GB, HDD: Seagate BarraCuda 2TB, PSU: Evga SuperNOVA 750 G2, Case: Corsair Carbide Series 400C

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod dom324 » 06 led 2018 23:18

Adys301 píše:Intel vydává nové procesory s grafikami od AMD, nejvýkonnější modely mají výkonnější grafiku než GTX 1060

https://videocardz.com/74631/intel-laun ... a-graphics

4GB HBM2 VRAM
1024 bitová sběrnice
24 CU

Tak s 24CU je to dost slušný výsledek (ještě by bylo zajímavé zjistit mm2 čipu), že by konečně AMD zprovoznilo Vegu?

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod dom324 » 07 led 2018 12:23

https://youtu.be/JbhKUjPRk5Q
Asus už vydal update BIOSu řešící Spectre. Nový BIOS společně s Windows patchem ve hrách snižuje výkon o 3-4% (když je CPU bottleneck - i3 8100 + GTX 1080 Ti), horší je to s SSD - až 40% propad v některých testech pro NVMe SSD (a v mnoha ubylo 20-10% výkonu), ani SATA SSD nejsou v pořádku - výkon taky spadl o desítky procent. Není jasné, jestli je to vážně vina opravy chyby, nebo Asus vydal polofunkční BIOS - to se pozná, až ostatní výrobci vydají své opravené BIOSy (BTW Asus s BIOSy vážně jede, mají nejlepší a bezproblémové BIOSy + časté aktualizace).
Splnilo se to, co prorokoval Faraon - chyba drasticky ovlivnila servery, vývojový tým Fortnite udělal prohlášení, proč najednou trvá dostat se do hry 15-20 minut. Je to výsledek opravy Meltdownu, která prý způsobuje náhodné spiky ve využití CPU.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod faraon » 07 led 2018 15:59

Jasně, v předpovídání průserů jsem byl vždycky dobrý :lol:

https://arstechnica.com/gadgets/2018/01/meltdown-and-spectre-heres-what-intel-apple-microsoft-others-are-doing-about-it/?comments=1&post=34582983 píše:
Also, all of Intel's press releases on these topics are HIGHLY deceptive. Purposefully deceptive.
First, they try to revector and confuse the issue by saying these bugs cannot modify or delete memory... but nobody was ever saying that. These bugs DISCLOSE protected memory, meaning your cryptographic keys and web sessions aren't safe (among other things). Intel intentionally avoided mentioning that. Intel also didn't mention that Meltdown is essentially a FULL KERNEL MEMORY disclosure bug, and that it is easy to exploit. And that it is Intel-specific due to stupidity on Intel's part.
Intel is also playing up microcode and BIOS updates for these bugs. What they aren't saying is that these microcode updates amount to ONLY minor mitigations of the Spectre bug. There aren't a complete fix to Spectre or anything close. And, more importantly, THE MICROCODE UPDATES DO NOT FIX THE MELTDOWN BUG AT ALL. We kernel programmers have to implement the horrible performance destroying mitigation to workaround meltdown on Intel CPUs.
Intel is also trying to push all sorts of crap onto the programming community. They are pushing hard to implement horrible hacks in GCC and other compilers and are trying to push horrible hacks to indirect procedure calls as a mitigation for spectre. THIS WILL NEVER WORK!!!!!. 30,000+ applications would have to be recompiled with the changes and kernels would have more horribly hacked code pushed into them just to obtain a PARTIAL mitigation.
Spectre can only be completely fixed in hardware.
Intel is intentionally trying to deceive its customers and its audience. It is the WRONG RESPONSE to these extremely serious bugs, particularly to the Meltdown bug.
To say that we are pissed at Intel right now would be an understatement of epic proportions.


Což pro veškeré procesory Intel novější než 75 MHz Pentium 1 znamená:
  • NEEXISTUJE žádná ochrana paměti mezi jednotlivými procesy! JS skript na libovolné webové stránce se může dostat ke všem datům kteréhokoliv programu v každém počítači s procesorem Intel.
  • NEEXISTUJE jakákoliv bezpečná komunikace, vše je průhledné včetně internetového bankovnictví a finančních transakcí mezi bankami! Veškeré šifrovací klíče se stávají veřejnými, jakmile se dostanou do operační paměti libovolného počítače s procesorem Intel.
  • NEEXISTUJE opravený mikrokód procesoru! Tedy Intel ho vydal, ale nic neopravil, přestože mu Google nalezené chyby oznámil už v červnu loňského roku.
  • Téměř veškerý používaný software bude nutné překompilovat v ohackovaných překladačích, a následně aktualizovat.
  • Moderní software se skládá z mnoha desítek vrstev, a každá vrstva může způsobovat zpomalení. Ta se budou kumulovat, a ... umíte počítat mocniny?
  • Intel lže a lže, zatímco na něj byla podána řada žalob včetně hromadných. Snaží se ochránit cenu svých akcií a prachy akcionářů,
    kteří můžou správní radu vykopnout na dlažbu.

To co se teď valí celým počítačovým světem vypadá dost podobně, jako kdyby ve skutečném světě proběhla globální jaderná válka:
https://www.youtube.com/watch?v=7VG2aJyIFrA

Definitivní SHTF situace, tomuhle megaprůseru se říká Meltdown.

Takže opravy softwaru budou stát miliardy dolarů, a další miliardy výměny hardwaru. U nových 10nm procesorů od Intelu, které prý (konečně) mají jít brzy do prodeje, se předpokládají stejné vlastnosti jako u těch starých, takže všechny jsou stejně nepoužitelné na cokoliv modernějšího, než byl MS-DOS.
Vzhledem k tomu že AMD je zrovna teď na koni, vyrábí procesory které těmi nejzávažnějšími závadami netrpí, navíc za nižší cenu než Intel, tak si asi docela dost nahrabe. Což si po těch dlouhých rocích urážek a posmívání určitě zaslouží.

Nám nezbývá než doufat, že další generace hacků a softwarového obcházení tohohle megabugu budou fungovat trochu rychleji.
Navíc to překompilování může být u spousty programů velký problém, protože jdou překládat třeba jen s určitou verzí konkrétního kompilátoru, a některé už dnes není možné zkompilovat vůbec. Viz nedávná "oprava" M$ Office poukováním strojového kódu.

Druhý bug - Spectre - se týká i některých procesorů AMD a ARM, takže i většina smartfonů je napadnutelná, naštěstí ne tak snadno a bezpečnostní dopad není tak velký. Protože minipočítače Raspberry Pi používají levnější varianty čipů ARM, není tím žádný z modelů postižen.
Takže internetové bankovnictví odteď jenom přes Malinu! :inlove:

Zajímavé je brutální zpomalení u SSD proti klasickým HDD. Patche brzdí i I/O operace, ale čekal bych že u ubou to bude mít stejný dopad. Takže zatím doufám že je to způsobené prvními verzemi záplat vytvořenými narychlo, a ne jinými, zatím nezveřejněnými bugy. I tahle zařízení totiž uvnitř používají procesory Intel!

Fiba: Já už také nemám problém, protože jsem linuxák. Zato mám spoustu zkušeností z minulosti, proto jsem linuxák :listen:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 575
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod SpaceExplo » 07 led 2018 16:22

Docela cekam, kdy se nekdo vytasi s myslenkou/teorii, Meltdown byl zamerne vytvoreny backdoor ....
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2879
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod Turion » 07 led 2018 16:31

To snad je téměř jistota a ne teorie. Určité mocenské struktůry musí mít nástroje jak ovládat své ovečky. Informace jsou největší zbraň a poznej svého nepřítele se říká, tak šmírování je základ k naplnění toho.

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod dom324 » 07 led 2018 16:41

Backdoory se dělají tak, aby k nim získaly přístup pouze "oprávněné" osoby, tuhle chybu může zneužít jakýkoliv uživatel.
Navíc záměrně riskovat takovýhle průser v serverech, to by Brian musel být dost velký masochista :D

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod faraon » 07 led 2018 17:15

Koho zajímá nějaký desktop? V serverech se nacházejí ty nejcennější informace, a když před lety nebyl problém použít americké špionážní satelity k odposlechům jednání Airbusu, aby velkou zakázku za miliardu vyhrál Boeing...
Nojo, udělali to jednou, ale s tímhle určitě nemají nic společného.
Nojo, udělali to tisíckrát, ale s tímhle určitě nemají nic společného.
Nojo, dělají to pokaždé, ale s tímhle určitě nemají nic společného. Určitě ne. Já jim věřím.

Beru to tedy jako samozřejmost, i když možná tenhle bug nebyl vytvořený přímo na zakázku, ale to že o něm věděli je stoprocentní minimálně od toho června, a za tu dobu se mohli strhat aby vytěžili maximální množství informací.
Tedy, v Google to zjistili loni, v OpenBSD to předpokládali před jedenácti lety, jak dlouho to asi ví NSA, shromažďující veškeré informace z celé planety? ;-)

Ale to, že "náš" procesor bude o maličko rychlejší než ten od konkurence, je také dost dobrý důvod k tomu, totálně se vysrat na bezpečnost, protože na tuhle vlastnost přece nemůže nikdo přijít, nebo ne? Zvlášť když do specifikací napíšeme něco jiného, a všichni se jimi budou řídit.

A možná je to jenom takový malý fórek, jako před pár roky jeden vadný tranzistor v chipsetu, který po nějaké době provozu odpálil druhý SATA port, většina lidí má stejně jenom jeden disk a těm se nemůže nic stát...
https://www.youtube.com/watch?v=b2cauVuJsJE
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Lothor
Level 1
Level 1
Příspěvky: 73
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod Lothor » 08 led 2018 09:33

Martab píše:Né všichni používají PC jen na hraní her...


Já právě chápu, že to je problém, který se dotkne všech. To nebylo jako že se směju tomu, že se to her netýká. Jenom jsem narážel na to, že je smutnej z toho, že se to her moc nedotne. To mi moc hezký nepřipadá a jak už tu někdo psal, tak se to dotkne naprosto všech, protože na tom jedou ty datový centra.

Uživatelský avatar
zdenek92
nováček
Příspěvky: 44
Registrován: leden 17
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod zdenek92 » 08 led 2018 09:51

Co teď s akciemi Intelu, prodat nebo nechat? myslite ze propad bude vseho vsudy tech +-5% nebo to jeste spadne?

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Intel novinky CPU - infa,recenze

Příspěvekod dom324 » 08 led 2018 10:59

Stoupat rozhodně nebudou.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Asus ROG Delta Core - Recenze
    od KingGustavo » 03 říj 2023 14:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    4416
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2023 18:27
  • Recenze ASUS ROG STRIX Radeon RX 6650 XT V2 OC Edition
    od winycz » 27 čer 2023 22:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    13599
    od Ltb Zobrazit poslední příspěvek
    27 čer 2023 23:00
  • Popis (recenze) Asus ROG Strix Z790-A Gaming WIFI II
    od KingGustavo » 27 lis 2023 19:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1430
    od KingGustavo Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2023 16:14
  • přetaktování intel pentium e5200
    od Mladkov204 » 15 črc 2023 17:28 » v Vše ostatní (hw)
    22
    2302
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    17 črc 2023 09:16
  • Teploty Intel Core i7-13700KF
    od Stiefell » 27 dub 2023 12:31 » v Problémy s hardwarem
    6
    928
    od Karrex Zobrazit poslední příspěvek
    27 dub 2023 13:07

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 hostů