Průvodce výběrem herní myši Vyřešeno

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6194
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Průvodce výběrem herní myši  Vyřešeno

Příspěvekod Oxxid » 25 čer 2014 10:10

Obrázek
Kvalitní herní myš je určitě jedna z nejdůležitějších periférií pokud chcete posunout své schopnosti ve hrách a proto jsem sepsal tento průvodce, který by vám měl případný výběr usnadnit.
Obrázek

Finance
Pro začátek je dobré si ustanovit kolik finančních prostředků chcete do myši investovat. Levné kousky lze koupit už i za 300 korun, pro nenáročné hráče mohou postačovat. První myši vyráběné značkami, které vyrábějí myši pro profesionální hráče začínají v relaci 1.000 Kč, myši v teto relaci nabídnou kvalitní zpracování, programovatelnost atd. , tento segment myší je vhodný především pro hráče FPS her kde je vyžadována preciznost. Myši ze segmentu 2.000 Kč + jsou spíše luxusní kousky a nelze říct, že by nabízely oproti myším v segmentu levnějším drastické výhody.

Je taktéž vhodné udělat si představu jaké hry plánujete hrát a jestli to například myslíte s hrami vážně.

Způsoby uchopení myši

Palm Grip
Obrázek
Dlaň leží pohodlně na myši, tlačítka se mačkají celými prsty. Je velmi komfortní a proto je nejpoužívanější. U většiny myší s ním nebudete mít problém. Hlavní nevýhodou tohoto stylu může býti relativní nepřesnost vůči claw-gripu.

Claw Grip
Obrázek
Stisk myši provádí špičky prstů, myš se pouze opírá o dlaň, zleva je stabilizována palcem. Hlavní výhodou je schopnost provádět rychlé, krátké a přesné pohyby a to směrem vlevo, vpravo tak i nahoru a dolu pomocí prstů. Nevýhodou může být přirozená tendence člověka mít celou ruku na myši položenou (tj. palm-grip) a může tak vznikat nepohodlí.

Fingertip Grip
Obrázek
Myš se drží pouze prsty. Tento způsob je určen pro jedince s dlouhými prsty, popřípadně menší myší. Hlavní nevýhodou je rychlá únava ruky, protože většinu práce obstarává zápěstí.

Sám však doporučuji držet myš tím způsobem jaký vám nejvíce vyhovuje. Já osobně preferuji claw-grip.

Naposledy upravil(a) Oxxid dne 25 čer 2014 11:28, celkem upraveno 3 x.

Reklama
Uživatelský avatar
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6194
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši | část 2.

Příspěvekod Oxxid » 25 čer 2014 10:10

Která kritéria zohledňovat při výběru myši?
  1. Výrobce
    Na trhu je mnoho výrobců myší, pouze několik jich je ale schopno nabídnout kvalitní herní myši. Jako příkladné výrobce bych uvedl: Logitech, Razer, SteelSeries, Zowie
  2. Velikost
    Pokud máte malou ruku, krátké prsty, je vhodné to také při výběru zohlednit.
  3. Kabel
    Množství myší na trhu už nabízí i opletené USB kabely. Jejich hlavní výhoda je větší odolnost vůči opotřebení. Nevýhodou může být menší tvárnost kabelu.
  4. Software
    Je vhodné zjistit si například v recenzích možnosti dodávaného softwaru k myši. MMO a MOBA hráči ocení velkou variabilitu programovatelnosti myši. Zatímco FPS hráči spíše jednoduchost a nepřebytečné funkce.
  5. Senzor
    U zohledňování myši podle senzoru by jste se měli zaměřit na nepřítomnost akcelerace (pozitivní i negativní), nepřítomnost predikce, nízkou lift-off distance. Zde je výběr složitější. Abych vám ho usnadnil, sepsal jsem seznam myší, které považuji za kvalitní a mají co nabídnout. Dále se také budu věnovat souboji optika vs. laser.

Optický senzor vs. laserový senzor
Laserové senzory nabízejí oproti optickým především výhodu v tom, že dokáží pracovat na větším množství typů povrchů. Naproti tomu mají však nekonzistentní míru akcelerace. Optické myši jsou také citelnější na zašpinění senzoru.
Jak mezi nimi poznáte rozdíl? Velmi jednoduše, optický senzor má přisvětlovací diodu.

Obecně bych doporučil spíše optické senzory než-li laserové, optická technologie byla velmi vyladěna a neduhy jsou téměř vymíceny.

Akcelerace, predikce, lift-off distance; co to všechno znamená?
V mém článku jste se mohli setkat s některými z těchto výrazů, proto se pokusím o jejich vysvětlení.

  • Akcelerace
    První věc co chcete rozhodně vypnout pokud chcete hrát hry. Co když, ale senzor v myši stejně akcelerací trpí i pokud je vypnutá? Takový senzor je označován jako nekvalitní a je nevhodný pro hraní her. U myší s akcelerací není možné naučit se nazpamět vzdálenost kterou kurzor urazí ku vzdálenosti uražené na podložce, závisí totiž jak hodně jste s myší "zrychlili". To znamená, že vzdálenost 10 cm na podložce není vždy 100 pixelů na monitoru, nýbrž třeba 80 nebo 120.
  • Predikce
    pctuning.tyden.cz píše:"Angle snapping" – někdo to označuje jako predikci, v praxi jde o to, že myš má zabudovanou funkci, která usnadňuje určité činnosti. Konkrétně se jedná o kreslení rovných čar v kartézské soustavě souřadnic, dochází k vyhlazování, respektive přichycení k souřadné ose.

    Na obrázku vidíte červěné označené oblasti kde se projevuje predikce.
    Obrázek
  • Lift-off distance; LOD
    Udává vzdálenost do jaké stále senzor snímá povrch po zvednutí myši. Čím je vzdálenost menší tím je menší pravděpodobnost nechtěného pohybu při přesunu myší vzduchem. Nejlepší myši mají tuto hodnotu kolem 2mm. U lepších myší je nastavitelná.
  • Frekvence komunikace myši s USB rozhraním tj. polling rate
    Tato hodnota udává kolikrát za sekundu probíhá komunikace myši s procesorem. Udává se v Hz. Standartní hodnota klasického USB je 125 Hz, což je hodnota pro hraní nedostačující, způsobuje konstantní odezvu 8 ms, většina herních myší dává možnost tzv. USB porty přetaktovat a pracovat na frekvencích až 1000 Hz, tj. odezva 1 ms.

Charakteristika výrobců & jejich modelů
  • A4tech
    Tajwanská společnost vyrábějící nepřeberné množství PC periferií. V ČR se teší vysoké oblibě, především kvůli příznivým cenám. Nabízí dobrý poměr cena/výkon.
  • Logitech
    Legendarní výrobce periferií známý především díky modelu MX518. Jeho nástupce Logitech G400(s) nabízí velmi kvalitní senzor a dobré zpracování, je určená pro palm-grip. Levnější varianta je u Logitechu myš G100s, za 1000 korun je to slušná volba pro hráče FPS her.
  • Razer
    Americká firma, založená roku 1998, zaměřující se striktně na výrobu herních periférií. Její nejpovedenější model Razer DeathAdder 2013 je jedna z nejlepších myší na světě, nabídne excelentní zpracování, vynikající senzor, povedený software a dobrá ergonomie.
  • SteelSeries
    Dánský výrobce herních příslušenství. V ČR o něm vládne pověst typu "šunt u kterého platíte za značku". Já si však dovolím nesouhlasit, myši značky SteelSeries jsou velmi kvalitní, používané profesionálními hráči a za slušnou cenu. Mezi jejich nejlepší modely patří SteelSeries Rival a SteelSeries Kana v2. Obě myši nabídnou kvalitní senzory a klasickou, osvědčenou ergonimii. Rival je svým tvarem inspirována u legendární Microsoft 3.0 Intellimouse. Kanu bych doporučil hráčům s menší rukou.
  • Zowie
    Mladý výrobce herních periférií založený roku 2008 se zaměřením vyrábět periferie pro profesionální hráče. Všechny modely myší značky Zowie (vyjma mico) jsou naprosto excelentní. Dominují především zpracováním a senzorem. K modelům Zowie také neexistuje žádný software. Pro FPS hráče velká výhoda = není potřeba další program v PC, myš funguje identicky na každém počítači. Na vývoji myší Zowie se podíleli profesionální hráči.
Naposledy upravil(a) Oxxid dne 26 čer 2014 17:17, celkem upraveno 7 x.

Uživatelský avatar
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6194
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši | část 3.

Příspěvekod Oxxid » 25 čer 2014 10:11

Seznam doporučených myší i s cenami*

Strategické hry & víkendoví hráči
Zde postačí levnější myš ze segmentu kolem 400 korun.
  • A4tech Bloody Gaming V8 469,-
  • Connect IT BATTLE MOUSE 238,-
  • GIGABYTE GM-Force M7 404,-

MMORPG hry, MOBA hry
Pro tyto hry jsou vhodné myši s co největším počtem tlačítek, doporučené modely, senzor zde nehraje prim.
  • Logitech G600 MMO mouse 2.199,-
  • Razer Naga 2014 - Expert MMO 1.799,-
  • GX Gaming Gila 1.149,- (Genius, vhodna pro fingertip grip)

FPS hry & velmi náruživý hráči
Zde se uplatní velmi přesný úchop, precizní senzor, velká skluzná plocha atd. Jsou zde pouze myši s vysoce přesnými.
  • Razer DeathAdder 1.599,-
  • SteelSeries Rival 1.442,-
  • Logitech G400s 1.499,-
  • Logitech G100s 1.099,-
  • ROCCAT Kone Pure Core Optical 1.750,-
  • Zowie FK 1.643,-** (Claw grip)
  • Zowie AM 1.643,-** (Palm grip)

Seznam nejlepších myší na českém trhu:
Pokud hledáte jen to nejlepší, dívejte se po vašem novém hlodavci právě zde. Ty nejlepší z nejlepších jsou označeny hvězdičkou.
  • Logitech G600 MMO mouse
  • Logitech G400s
  • Razer DeathAdder Obrázek
  • SteelSeries Kana v2
  • SteelSeries Rival Obrázek
  • Zowie FK Obrázek
  • Zowie AM
  • Zowie EC2 Obrázek


*Ceny čerpány z http://www.czc.cz
**Ceny čerpány z http://www.alphacool.cz
Naposledy upravil(a) Oxxid dne 09 zář 2014 11:11, celkem upraveno 3 x.

Uživatelský avatar
proofer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1421
Registrován: listopad 12
Bydliště: Zlínský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod proofer » 25 čer 2014 11:34

Pěkný článek
Intel Core i3-4150| GIGABYTE GA-B85-HD3 |Kingston HyperX Fury Blue 4GB DDR3 1600+/2x/Transcend JetRam 2GB DDR3 1333 /8GB/ |Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB |EVGA 500B |MSI R9 270X GAMING 2G@1180/1500 |CoolerMaster K350 |Benq VW2245Z |A4Tech Bloody V8

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4480
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod beather » 25 čer 2014 15:35

pěkná práce :-) napiš Ltb ať to hodí ke článkům
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

Uživatelský avatar
Cambell
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1050
Registrován: listopad 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod Cambell » 25 čer 2014 17:40

Bezvadný článek,ještě k tomu v době,když vybírám novou myš k League of Legends,při výběru mi to moc pomáhá :thumbup: .

Uživatelský avatar
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6194
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod Oxxid » 27 čer 2014 09:19

Dekuju.

Uživatelský avatar
Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7032
Registrován: květen 10
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod Clorky » 28 čer 2014 00:08

Skvělý článek, konečně byl čas si jej přelouskat! :-)

Jen tak dál. Rád si počtu.

Uživatelský avatar
uNfEiL
nováček
Příspěvky: 48
Registrován: duben 14
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod uNfEiL » 28 čer 2014 22:57

Pekný článok, ale ešte by som tam dopísal, že pri výbere myši by sa mal brať ohľad aj na typ tlačidiel (switches).

Existujú Omrons a Huanos.
Omrons (väčšinou logitech, steelseries, ...) sú príjemnejšie na stlačenie a stláčajú sa veľmi ľahko, skvelé na moba hry.
Huanos (Zowie) vyžadujú väčšiu silu, sú lepšie na fps hry, vysoko sa neodporúčajú na moba hry!

A určite by som tam doplnil značku myšiek Mionix, Roccat a CM Storm. Z Mionixu je (momentálne by som povedal TOP) myš Avior 7000 (alebo Naos 7000, podľa typu gripu). Z CM Stormu je veľmi obľúbená Storm, ale vyšla im aj novinka Alcor. A Roccat nedávno vydal momentálne asi najlepšiu myš na trhu a to Kone Pure Military, ktorá má po logitechovskom 3366 najlepší senzor a to 3310.

A pre tých čo sa chcú naučiť niečo viac o myškách odporúčam navštíviť Overclock fórum, konkrétne http://www.overclock.net/f/375/mice
CPU: INTEL Core i5-4440 3.1GHz | MB: GIGABYTE B85M-D3H | RAM: Kingston 8GB KIT DDR3 1600MHz HyperX CL9 | GPU: Intel HD Graphics 4600 | HDD: Seagate 1TB HDD Barracuda 7200RPM | DVD: Asus DRW-24F1ST |
PSU: SEASONIC zdroj 550W SSP-550RT | CASE: Corsair Carbide 200R | Monitor #1: AOC I2369VM |

Uživatelský avatar
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6194
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod Oxxid » 29 čer 2014 00:06

Roccat doplnim. Nejlepší senzor ma vsak Razer DA 2013.

Uživatelský avatar
uNfEiL
nováček
Příspěvky: 48
Registrován: duben 14
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod uNfEiL » 29 čer 2014 00:22

Razer DA 2013: A new Avago s3988 sensor which works up to 6400dpi and the highest ever for an optical mouse. It's basicly the same as the previous versions and the avago 3090 which some minor changes.

The DA 2013 has some form of input lag that Zowie doesn't but the 3310 mice blow both the 3090 and 3988 out of the water as far as I'm concerned.
The general consensus is that the 3310 is slightly less responsive than the 3090 but has way more native steps and much higher PCS.
The DA 2013's sensor has more smoothing than the 3310 from what I hear.
Naposledy upravil(a) uNfEiL dne 02 črc 2014 18:02, celkem upraveno 2 x.
CPU: INTEL Core i5-4440 3.1GHz | MB: GIGABYTE B85M-D3H | RAM: Kingston 8GB KIT DDR3 1600MHz HyperX CL9 | GPU: Intel HD Graphics 4600 | HDD: Seagate 1TB HDD Barracuda 7200RPM | DVD: Asus DRW-24F1ST |
PSU: SEASONIC zdroj 550W SSP-550RT | CASE: Corsair Carbide 200R | Monitor #1: AOC I2369VM |

Uživatelský avatar
Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8110
Registrován: říjen 06
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Průvodce výběrem herní myši

Příspěvekod Rewqa » 29 čer 2014 18:08

Odemčeno.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 16GB Crucial DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Upgrade myši
    od VlastimilŽelezný » 23 dub 2023 11:20 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    527
    od VlastimilŽelezný Zobrazit poslední příspěvek
    23 dub 2023 11:20
  • Výběr myši na práci
    od Edom » 23 lis 2023 23:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    1347
    od nl635 Zobrazit poslední příspěvek
    24 lis 2023 20:43
  • Lze opravit levé tlačíko myši?
    od trefort » 15 lis 2023 11:17 » v Problémy s hardwarem
    2
    890
    od X Zobrazit poslední příspěvek
    15 lis 2023 15:03
  • Po reinstalaci windows, kurzor myši se chová divně Příloha(y)
    od N0váček » 01 kvě 2023 16:35 » v Vše ostatní (sw)
    14
    2967
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    09 kvě 2023 17:36
  • Sekání kurzoru myši po čisté instalaci Windows 10 Příloha(y)
    od FooDMasteR » 26 kvě 2023 04:47 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1110
    od FooDMasteR Zobrazit poslední příspěvek
    26 kvě 2023 21:51

Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti