Softwarová plná polní 4: audio na počítači

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Softwarová plná polní 4: audio na počítači

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 08 úno 2013 00:26

Softwarová plná polní 4: audio na počítači

softPlnaPolni.jpg
softPlnaPolni.jpg (31.63 KiB) Zobrazeno 5256 x


Ve čtvrtém dílu našeho seriálu o bezplatné, ale kvalitní základní softwarové výbavě počítače se zaměříme tentokrát na audio. Představíme si špičkový hudební přehrávač a různé specializované programy pro práci s audiem.

Winamp Media Player: udělejte si pořádek ve své hudbě
Winamp Media Player nebo též pouze Winamp je špičkový multimediální přehrávač s dlouholetou tradicí, který se zaměřuje především na přehrávání hudby a organizaci hudební sbírky na pevném disku. Seznam podporovaných formátů audia je dlouhý a samozřejmě na něm nechybí vedle MP3 také FLAC, AAC, OGG či WMA, tedy všechny tradiční formáty.

Nejsilnější stránkou programu Winamp Media Player je třídění hudební sbírky pomocí značek v souborech s jednotlivými skladbami. Ty si program umí sám najít na Internetu a automaticky doplnit. Případně je možná jejich ruční editace. Pak již nic nebrání k vytvoření přehledné hudební knihovny, kde jsou jednotlivé skladby správně zařazeny do alb a ta přiřazena k interpretovi.

01.png

Pro rychlý přístup například ke konkrétnímu albu či tvorbě konkrétního interpreta je možné vytvářet si záložky. Vhod přijde i funkce pro prohledávání hudební knihovny podle jména skladby, jména interpreta či názvu alba. Samozřejmostí je podpora playlistů doplněná o automaticky generovaný seznam nejčastěji poslouchané hudby a skladeb s nejlepším hodnocením.

Vybranou hudbu z knihovny na pevném disku počítače je možné jednoduše překopírovat do libovolného přenosného přehrávače či mobilního telefonu, který se po připojení k počítači chová jako třeba flash disk. Winamp Media Player rovněž podporuje synchronizaci hudby s vybranými modely populárních přehrávačů iPod a také s chytrými mobily, tablety a dalšími zařízeními se systémem Android, pro které nabízí svou mobilní verzi.

Winamp kromě hudby na pevném disku přehraje také Audio CD, přičemž podporuje převod stop z Audio CD na hudební soubory ve formátu AAC, WMA či FLAC. Konverzi na MP3 soubory ovšem bohužel bezplatná verze programu nepodporuje. Dalším jejím omezením je nízká rychlost zápisu při vypalování klasického Audio CD z hudebních souborů uložených na pevném disku. Nehledě na rychlost vypalovačky je pouze dvounásobná (2x).

Z dalších funkcí lze vzpomenout podporu internetových rádií a možnost spojení s portálem ShoutCast, kde je k dispozici aktuálně více než 50 000 internetových rádií hrajících zdarma hudbu nejrůznějších žánrů. Winamp ovšem spolupracuje s celou řadou hudebně orientovaných internetových služeb. Zajímavostí je také RSS čtečka pro odběr podcastů například Českého rozhlasu a jejich následný poslech.

02.png

Další funkce lze doplnit díky nespočtu doplňků. Vzhled programu je možné jednoduše změnit za pomoci tzv. skinů, kterých je také k dispozici celá řada. Stejně tak efektních vizualizací doprovázejících přehrávanou hudbu. Čeští uživatelé by neměli zapomenout na stažení českého jazykového balíčku, díky němuž Winamp plně komunikuje v češtině.

MP3Tag: označkování skladeb chytře a jednoduše
MP3Tag je šikovný editor značek, díky nimž jednotlivé hudební soubory nesou informace jako je jméno skladby a jejího interpreta, zdrojové album a rok vydání, hudební žánr a podobně. Díky těmto značkám mohou hudební přehrávače zobrazovat informace o přehrávané hudbě, ale také ji automaticky třídit.

Program se zaměřuje především na ID3 značky u MP3 souborů, ovšem nepodporuje jenom je. Jednotlivé informace je možné vepsat ručně, kdy jsou samozřejmostí hromadné úpravy. Například informace společné pro celé album tak lze zapsat jenom jednou a pak už stačí jen doplnit k jednotlivým skladbám jejich názvy.

03.png

Podstatně pohodlnější je ovšem stažení kýžených informací z Internetu. Program spolupracuje s několika zdroji včetně oblíbených databází FreeDB a MusicBrainz nebo známého e-shopu Amazon.com. Samozřejmě není problém si vybrané údaje stáhnout z Internetu a pak si je upravit dle potřeby. V tomto ohledu dává program naprostou volnost.

MP3Tag rovněž umí na Internetu vyhledat a stáhnout obal alba, takže pak jej programy jako je výše zmíněný Winamp mohou k danému albu zobrazovat v hudební knihovně, což je nejen efektní, ale pro lepší orientaci i praktické. Další šikovnou funkcí programu MP3Tag je generování playlistů v klasickém formátu M3U, který podporují takřka všechny hudební přehrávače ve smyslu počítačových programů i fyzických zařízení.

04.png

Vhod přijde i hromadné (tzv. dávkové) přejmenování hudebních souborů, podle zvolených značek, které nesou. To se hodí při práci s hudebními soubory tam, kde nejsou podporovány ID3 značky. Potřebné informace mohou být přímo ve jméně souboru. MP3Tag má ovšem také funkci pracující obráceně. Ta tedy vyčte informace z názvu souborů a vytvoří na jejich základě vhodné značky. Ještě se sluší dodat, že program je lokalizován do češtiny.

CDex: z Audio CD na pevný disk i přenosného přehrávače
Utilita CDex slouží k převodu stop z běžného Audio CD na soubory v notoricky známém formátu MP3. Uloží je na pevný disk počítače, kde s nimi pak lze již volně manipulovat. Je možné je rovnou přehrávat nebo zkopírovat k poslechu na cesty do přenosného přehrávače, mobilního telefonu a dalších zařízení podporujících formát MP3.

CDex umí soubory označkovat. Informace lze zadat ručně, ovšem podporováno je také jejich získání přímo z Audio CD nebo z internetových databází FreeDB a MusicBrainz. Samozřejmě lze nastavit datový tok a tím ovlivnit velikost výsledných souborů, ovšem zároveň také poslechovou kvalitu. Nicméně pro levný kapesní přehrávač s neznačkovými sluchátky a minimem paměti je nesmyslné vytvářet objemné MP3 soubory s vysokým datovým tokem.

05.png

Hudební fajnšmekři s kvalitní aparaturou na druhou stranu ocení podporu převodu stop z Audio CD na hudební soubory v bezztrátovém formátu FLAC, který zachovává vysokou poslechovou kvalitu hudby z Audio CD na rozdíl od MP3 a dalším formátů využívajících ztrátovou kompresi. Vedle formátů MP3 a FLAC program CDex, který je mimochodem rovněž lokalizován do češtiny, podporuje i formáty WMA, OGG a WAV.

Audacity: editor audia nejen k digitalizaci nahrávek
Audacity je šikovný editor a rekordér audia lokalizovaný do češtiny, který dobře poslouží například k digitalizaci hudebních nahrávek ze starých kazet nebo desek. Podporuje záznam z mikrofonu, linkového vstupu zvukové karty nebo externího zařízení připojeného například přes USB nebo FireWire rozhraní. V záplavě funkcí nechybí vyčištění nahrávky a normalizace hlasitosti.

Audacity umí pracovat s tradičními formáty jako je MP3, AAC, FLAC, OGG, WMA či WAV s možností vzájemné konverze. Audacity nabízí jak základní funkce pro stříhání nahrávek, tak pro mixování hudby. Využívat lze různé zvukové efekty a filtry. Bez zajímavosti není podpora záznamu internetových streamů, takže tento program je možno použít třeba k nahrávání vysílání internetového rádia.

06.png

V neposlední řadě Audacity umožňuje vypálení klasického Audio CD z vybraných hudebních souborů. Výčet všech funkcí programu by vydal na samostatný článek. Obecně lze říci, že kdo potřebuje zpracovat na počítači audio a hledá k tomu bezplatný program, tak tento by měl být jeho první volbou. K samotnému programu je vhodné rovnou stáhnout některé doplňky např. pro bezproblémovou podporu všech zmíněných a mnoha dalších formátů audia.

Screenshoty: autor
Titulní obr.: Bigstock.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak připojit TV k počítači? Příloha(y)
    od tux » 20 pro 2023 14:15 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1009
    od rhsCZ Zobrazit poslední příspěvek
    21 pro 2023 09:56
  • Bezpečnost s kvantovými počítači.
    od atari » 07 črc 2023 22:06 » v Vše ostatní (bezp)
    2
    4476
    od faraon Zobrazit poslední příspěvek
    08 črc 2023 17:23
  • Realtek HD audio manager Příloha(y)
    od Mindflayer » 30 kvě 2023 10:50 » v Problémy s hardwarem
    35
    4893
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    29 črc 2023 19:39
  • Audio - Windows neprehravaji zvuk kam maji
    od peta501 » 27 lis 2023 17:33 » v Vše ostatní (hw)
    0
    957
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    27 lis 2023 17:33
  • Nefunkční audio jack na přední straně skříně
    od davsto » 03 črc 2023 19:20 » v Problémy s hardwarem
    4
    838
    od davsto Zobrazit poslední příspěvek
    03 črc 2023 21:00

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host