Seznámení s Win 8 (5. díl): nové aplikace pro nové prostředí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Seznámení s Win 8 (5. díl): nové aplikace pro nové prostředí

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 23 lis 2012 00:46

Seznámení s Windows 8 (5. díl): nové aplikace pro nové prostředí

Win8.jpg
Win8.jpg (7.11 KiB) Zobrazeno 5013 x


Nový operační systém Windows 8 přináší též novou výbavu aplikací pro nejzákladnější využití počítače. Vedle starého známého příslušenství pro klasické uživatelské rozhraní se v systému objevují nové předinstalované aplikace pro dotykové prostředí.

Nové uživatelské prostředí Modern UI ve Windows 8, dosud stále známější pod oficiálně již nepoužívaným názvem Metro, nepřináší jen změny v ovládání systému zaměřené především na jednoduchou obsluhu zařízení s dotykovým displejem (např. tablety či konvertibilní ultrabooky a netbooky). Zavádí také zbrusu nový typ aplikací.

01.png

Tyto nové aplikace nejsou zpětně kompatibilní se staršími systémy, ale naopak nabízejí kompatibilitu se zcela novým systémem Windows RT, který též disponuje Modern UI. Windows RT si mají najít uplatnění v tabletech majících blíže ke spotřební elektronice nežli osobním počítačům. Jsou tak přímou konkurencí pro iPad a jeho iOS, plus samozřejmě také pro Android, jehož tržní zastoupení na tabletech rychle roste.

Aplikace pro Modern UI si uživatelé mohou pořizovat přes internetovou službu Windows Store. Microsoft však své nové Modern UI ve Windows 8 a Windows RT vybavil několika vlastními aplikacemi, které tvoří nové příslušenství systému. Vyznačují se maximální jednoduchostí, která ovšem velmi často přechází v primitivnost. Celkový dojem příliš nezlepšila ani jejich hromadná aktualizace vypuštěná krátce před zahájením prodeje obou systémů.

V Modern UI se nepoužívají žádná okna, takže veškeré aplikace stvořené pro nové prostředí běží v režimu přes celou obrazovku. Běh aplikací na pozadí a přepínání mezi nimi samozřejmě je podporován. Předinstalované aplikace se drží smyslu Modern UI, tedy důrazu na jednoduché ovládání na dotykovém displeji. Vzhledově to znamená nekomplikované uživatelské rozhraní s velkými ovládacími prvky.

S aplikacemi lze samozřejmě pracovat i s myší a klávesnicí, ale není to tak bezbolestné, jak se Microsoft snaží tvářit, aby šok z příchodu nového rozhraní utlumil. Například za velký problém lze označit chybějící podporu přetahování myší zrovna tam, kde ji většina uživatelů bude zřejmě zcela automaticky očekávat. Ale pojďme si nejdůležitější aplikace představit podrobněji.

Internet Explorer v dotykovém podání
Jednou z nejdůležitějších softwarových součástí dnešního osobního počítače i chytré elektroniky je webový prohlížeč. Microsoft do Modern UI přenesl svůj Internet Explorer, ovšem v podobě optimalizované především pro dotykové ovládání. Změnil se vzhled prohlížeče i způsob jeho ovládání. Rovněž ubyla řada funkcí. Je zřejmé, že Microsoft chtěl svůj prohlížeč co nejvíce zjednodušit po vzoru prohlížečů z mobilních zařízení.

Ovládání je skutečně velmi prosté. Ve spodní části obrazovky se nachází lišta pro zadávání webové adresy spolu s několika tlačítky pro přístup k nejzákladnějším funkcím prohlížeče. V horní části obrazovky se pak zobrazuje další lišta pro přepínání mezi otevřenými stránkami. To je řešeno formou velkých tlačítek s náhledy stránek, které reprezentují.

02.png

Obě lišty se objevují, jen když je jich potřeba anebo si je uživatel vyžádá. Běžně je celý prostor displeje vyhrazen pro zobrazení webové stránky. Při vyvolání spodní lišty pro zadávání webové adresy se též objeví tlačítka s odkazy na nejčastěji navštěvované webové stránky. Po zahájení psaní webové adresy Internet Explorer začne nabízet dříve navštívené weby a adresy některých známých stránek.

Jde zejména o adresy globálně populárních webů jako je vyhledávač Google nebo sociální síť Facebook. Pole pro zadávání webové adresy neslouží zároveň pro vyhledávání na webu, což je dosti nepraktické a nezvyklé. Na liště se vedle pole pro zadávání webové adresy objevují též tlačítka pro navigaci zpět a vpřed, sloučené tlačítko pro aktualizaci stránky a zastavení jejího načítání.

Pod dalším tlačítkem se skrývá trojice voleb pro zobrazení právě prohlížené stránky v Internet Exploreru v klasickém prostředí, prohledávání jejího obsahu a případně přepnutí na její vlastní aplikaci pro Modern UI, pokud nějakou nabízí. Obdobnou funkci poskytuje například nejnovější Safari pro iPad a další chytrou mobilní elektroniku značky Apple.

Poslední z dostupných tlačítek na spodní liště slouží k připnutí právě zobrazeného webu na domovskou obrazovku Start pro pozdější rychlý přístup k němu. Přímo v prohlížeči chybí tradiční funkce v klasickém podání, jako jsou oblíbené položky, historie navštívených webů, správce hesel a mnohé další. Microsoft dotykový Internet Explorer očesal doslova na kost. Až moc.

Jedinou pokročilejší funkcí je režim anonymního surfování InPrivate, který se aktivuje z horní lišty pro přepínání mezi panely. Po jeho zapnutí prohlížeč neukládá na pevný disk žádná data, podle kterých by bylo možné vystopovat uživatelskou aktivitu. To je prakticky jediná nadstandardní funkce, kterou si Internet Explorer přinesl z klasického prostředí do toho dotykového.

03.png

I při srovnání s prohlížeči pro iPad nebo tablety se systémem Android je nový Internet Explorer pro Modern UI z hlediska nabízeného uživatelského komfortu chudým příbuzným. Navíc je tu jedno zásadní omezení: nepodporuje plug-iny. Microsoft původně zamýšlel zcela bojkotovat veškeré plug-iny, ale nakonec alespoň částečně vzal na milost Flash Player, který je nově součástí systému a o jeho aktualizaci se stará služba Windows Update.

Nicméně Flash Player funguje jen na vybraných webech, které Microsoft považuje za významné z globálního hlediska. Nejznámější české služby, které vyžadují Flash Player např. pro přehrávání multimediálního obsahu, na seznamu vyvolených stránek nejsou. Tento seznam je možné ručně upravit a rozšířit, ovšem obecně povolit Flash Player pro všechny weby nelze.

Microsoft říká, že weboví vývojáři mají přejít na HTML 5, jenže to je hodně velký populismus. HTML 5 má sice potenciál jednou dosud klíčové plug-iny plně nahradit, ovšem zatím tak daleko jeho jednotlivé součásti a jejich podpora v prohlížečích nejsou. Navíc Internet Explorer 10 je na tom s podporou prvků z HTML 5 o poznání hůře než soudobý Google Chrome 23 či Mozilla Firefox 17.

04.png

Vzato kolem a kolem, vhodnější je nainstalovat si Google Chrome, který rovněž prostředí Modern UI podporuje a nabízí v něm všechny funkce, na které jsou uživatelé zvyklí – včetně podpory plug-inu Flash Player napříč všemi weby. Jeho problémem je ale zase nedostatečná optimalizace pro dotykové ovládání. Světýlkem na konci tunelu je Mozilla Firefox, který by měl nabídnout jak obvyklé funkce spolu s podporou pro Flash Player napříč všemi weby, tak rozhraní optimalizované pro dotykové ovládání.

Mozilla si však s přípravou jeho verze pro Modern UI dává na čas. V ostré verzi vhodné pro koncové uživatele se objeví až někdy v příštím roce. Prozatím lze tedy doporučit pro dotykové ovládání např. na tabletech používat se zaťatými zuby Internet Explorer a při možnosti sáhnout po myši pak Google Chrome. Je ovšem otázkou, jestli při dostupnosti myši (nebo jakéhokoliv jejího ekvivalentu) má smysl setrvávat v prostředí Modern UI a nepřepnout do klasického prostředí ušitého na míru právě ovládání myší.

E-mail, komunikace a sociální sítě
Mezi předinstalovanými aplikacemi pro Modern UI se též nachází velmi jednoduchý e-mailový klient Pošta (Mail). Spolupracuje s libovolnou e-mailovou službou, která poskytuje přístup k poště přes protokoly POP3 nebo IMAP, případně prostřednictvím technologie ActiveSync. Uživatelé e-mailových služeb Hotmail.com, Outlook.com, Gmail.com a Yahoo Mail mohou zadat jen své přihlašovací údaje bez nutnosti dalšího nastavování.

05.png

Najednou lze obsluhovat více schránek u různých služeb, mezi nimiž je možné jednoduše přepínat. Pošta (Mail) je aplikace navržená jako vstupní brána k e-mailům na poštovním serveru, tudíž funkce pro třídění pošty jí zcela chybí. To přenechává jednotlivým e-mailovým službám od automatické organizace pošty s pomocí filtrů přes její označování štítky po detekci a odfiltrování nevyžádané korespondence. Jedinou pokročilejší funkcí je volitelné seskupování zpráv do konverzací.

Aplikace slouží především pro rychlý pohled na doručenou poštu a případně odeslání nějaké té zprávy. Integrovaný editor podporuje základní formátování textu a vkládání obrázkových smajlíků (emotikonů). Nastavit lze prioritu odesílané zprávy a případně k ní přiložit jakýkoliv soubor. Jedinou zajímavější funkci aplikace Pošta (Mail) je možnost posílat objemné soubory prostřednictvím úložiště SkyDrive.

06.png

Objemné soubory se pak ve skutečnosti neodešlou adresátovi spolu s e-mailem, ale nahrají se pro něj právě do cloudového úložiště SkyDrive. Adresát pak ve zprávě nalezne unikátní odkaz pro jejich prohlédnutí přímo ve webovém rozhraní služby SkyDrive a případně stažení na pevný disk. Podobnou funkci, ovšem s podporou jiných úložišť, nabízí klasický e-mailový klient Mozilla Thunderbird.

Místo videohovorů jenom textový chat
Kdo by čekal, že Microsoft svá nová Windows 8 vyšperkuje předinstalovanou aplikací Skype, když za službu loni utratil 8,5 miliardy dolarů, byl by na omylu. Aplikace Skype pro Modern UI je sice k dispozici, ale ve Windows Store. V základní nabídce předinstalovaných aplikací je její chabou náhražkou aplikace Zprávy (Messaging) sloužící výhradně pro textovou komunikaci v rámci služeb Microsoft Messenger a Facebook Chat.

07.png

Nesporně lepší je nainstalovat z Windows Store právě Skype pro Modern UI, který nově vedle služby Facebook Chat podporuje i Microsoft Messenger (dříve Windows Live Messenger, ještě dříve MSN Messenger). Microsoft se totiž chystá již v příštím roce obě služby sloučit pod značkou Skype a svou původní komunikační službu zrušit. Skype pro Modern UI nabízí všechny klíčové funkce, na které jsou uživatelé zvyklí.

Tedy např. bezplatné videohovory až v plném vysokém rozlišení, konferenční hovory, textovou komunikaci v reálném čase, zpoplatněné zasílání textových zpráv na mobilní telefony, cenově výhodné volání na klasická telefonní čísla prakticky po celém světě a další. Z podstatných funkcí chybí jen posílání souborů mezi uživateli.

08.png

Microsoft je zřejmě toho názoru, že k tomuto účelu má sloužit SkyDrive úzce spolupracující s Windows 8 hned na několika frontách. Pak by ale bylo záhodno, aby došlo k propojení služeb Skype a SkyDrive či jejich aplikací pro Modern UI, aby přes Skype pro Modern UI bylo možné prostřednictvím úložiště SkyDrive komukoliv na seznamu kontaktů poslat soubor stejně snadno, jak to umí Skype pro klasické prostředí.

Adresář a přístup k sociálním sítím v jednom
Opomenout nelze aplikaci Lidé (People), která je klíčovou pro online komunikaci. Slouží totiž jako adresář kontaktů, ke kterému mají přístup další aplikace (např. Zprávy / Messaging), přičemž ale zároveň zajišťuje přístup na vybrané sociální sítě. Aplikaci lze propojit s účty na sociálních sítích jako je Facebook, Twitter nebo LinkedIn. Podpora pro Google Plus chybí.

Vcelku logicky při silné rivalitě mezi Microsoftem a Googlem a faktu, že Microsoft je akcionářem konkurenčního Facebooku. Společnými silami dlouhodobě postupují proti Googlu. Alespoň, že je podporován přístup ke kontaktům z adresáře e-mailové služby Gmail.com od Googlu stejně tak jako přístup k adresáři nové e-mailové služby Outlook.com od Microsoftu.

09.png

Nicméně aplikace Lidé (People) je atraktivní hlavně pro možnost jednotného přístupu k sociálním sítím. Po propojení s účtem lze otevírat profily kontaktů na sociálních sítích přímo v aplikaci Lidé (People). Samozřejmě lze sledovat veškeré dění na podporovaných sociálních sítí, posílat nové příspěvky a reagovat na příspěvky ostatních uživatelů. Škoda jen, že aplikace tentokrát není až tak jednoduchá a pochopit navigaci v ní nějakou chvilku trvá. Rozhodně existuje intuitivnější software.

10.png

Tolik k novým předinstalovaným aplikacím pro surfování na webu, online komunikaci a přístup k sociálním sítím. Příště se podíváme, jak násilně či nenásilně se Microsoftu povedlo do Modern UI vpašovat v podobě speciálních aplikací služby sdružených pod hlavičkou vyhledávače Bing, nakolik si Windows 8 potykala s úložištěm SkyDrive a také třeba jak si stojí nové aplikace pro prohlížení fotek, přehrávání hudby a sledování videí.

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • nové pc do 20 tis
    od sorykcz » 11 lis 2023 20:08 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    17
    1794
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    13 lis 2023 18:39
  • Nové pc do 30 000 kč
    od mtc » 09 pro 2023 18:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1449
    od mtc Zobrazit poslední příspěvek
    10 pro 2023 17:40
  • Nové PC
    od lucaso84 » 16 pro 2023 08:29 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    672
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    16 pro 2023 17:54
  • Nové PC
    od yaa » 21 úno 2024 18:38 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    824
    od yaa Zobrazit poslední příspěvek
    23 úno 2024 14:18
  • nové gpu na grayzone
    od Fantousek » 17 bře 2024 19:26 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    440
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    18 bře 2024 12:24

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti