Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4480
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod beather » 01 bře 2014 11:39

Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

steam2.jpg
steam2.jpg (17.05 KiB) Zobrazeno 14777 x


Je krásné sobotní ráno, první v měsíci březnu, a ať už se probíráte ze zaslouženého spánku po náročném týdnu, nebo pociťujete "zrádnost" pátečních tak vydařených akcí. Dnes jsem se rozhodl napsat druhou část mého seriálu o službě Steam, kde se podíváme hlouběji do podstaty "nových" vylepšení, které nám tato platforma nabídla v minulosti. Ať už Vám tento článek bude sloužit jako návod nebo třeba i jako sobotní "vyprošťovák" doufám, že budete spokojeni a budete se těšit i na 3. a asi poslední díl této série.

Jak už můžete vidět v názvu článku dnes se podívám na zoubek funkcích jako je obchodování (trading), sběratelské karty (steam trading cards), tržiště (steam market) a v neposlední řadě na "levelování" steam profilu. V posledním díle plánuji zakončit tento serial informacemi o nejnovějších službách jako jsou family sharing nebo home streaming atd. No, myslím že na úvod by to stačilo a pojďme se podívat hlouběji do této problematiky.

Obchodování
neboli Steam trading

Tato služba nám v betě byla zpřístupněna dne 10. srpna 2011, kdy mohli uživatelé, kteří se chtějí zapojit, v nastavení "odfajfkovat" možnost bety. Tato funkce se rychle uchytila a v dnešní době je to nezbytná funkce této platformy a troufnu si říct, že ji využívá skoro každý člen této komunity. Princip je jednoduchý a založený na tom, že hráči si mezi sebou mohou vyměňovat svoje předměty ať už se jedná o hry (dárky), různé komunitní předměty (karty,ikony, pozadí), slevové kupóny, nebo předměty které nám nabízí hra. V dnešní době patří mezi předměty s kterými se nejvíc obchoduje například zbraně do CS:GO, DOTA 2 předměty, TF2 předměty nebo steam trading karty, pozadí, ikony atd atd. Jak už jsem naznačil obchodovat může každý který splní určité podmínky a mezi nejzákladnější patří aktivovaný Steam Guard (program který hlídá logy na Váš účet). Více o něm si v angličtině můžete přečíst ZDE.

Obrázek

Obchoduje se velice jednoduchým způsobem a to tak, že ve svém friends listu kliknete na "šipečku" vedle nicku přítele a vyberete možnost Pozvat k obchodu. Automaticky se odešle pozvánka a čeká se, až ji dotyčný přijme. Následující kroky vypadání asi takto:

- otevře se Vám trading okno kde si můžete vlevo nahoře vybírat mezi inventáři (obrázek)
- přetáhnete svoji věc, s kterou chcete obchodovat, do políček nahoře (obrázek)
- pokud je to vše, označíte že jste připraveni k obchodu a text se podbarví zeleně, ale ještě předtím vám vyskočí varování (obrázek)
- poté počkáte až protější strana udělá stejné kroky a kliknete na uzavřít obchod (obrázek)

Obchod máme uzavřený, předměty máme odeslané nebo přijaté a takto zkrátka funguje obchodování. Žádná věda, žádné složitosti ale zato také přísná pravidla které si můžete přečíst v angličtině ZDE. Z toho, že jsou vyhotovená pravidla asi můžeme poznat, že na steamu se mohou odehrávat i podvody při tomto obchodování. Dneska už to není tak aktuální protože je tato funkce hodně zabezpečena, ale dříve se pokoušeli podvodníci o různé triky jako třeba těsně před obchodem odebrat svoje věci, nebo něco takového. Samozřejmě pokud se stane a někdo Vás okrade tak i tehdy se na Vás Steam "nevykašle" a po určitém čase, pokud předáte důkazy, Vám vrátí Vaše odcizené předměty. Ještě bych chtěl varovat před různými stránkami které napodobují graficky i funkčně web steamu ale jsou to pouhé padělky hackerů a dalších jiných individuí, které se Vás snaží oloupit o Vaše předměty. Někdo Vám v chatu pošle odkaz na profil, že jeho vymyšlený bratr s Vámi chce obchodovat ale nemůže si Vás přidat tak ať to uděláte vy. Odkaz je samozřejmě podvrh a většinou se od oficiálního webu liší písmeny v adrese např: steamcommnty, nebo steamcomunity atd atd. Určitě doporučuji na tyto věci ani neklikat a hnedka si odebrat dotyčného z přátel a nahlásit službě Steam, která ho potrestá. Myslím, že to by k obchodování stačilo a pojďme přejít na asi diskutovanější část a to jsou nové kartičky Steamu.


Steam sběratelské karty
neboli steam trading cards

Tohoto rozšíření jsme se dočkali dne 26. června 2013 a podle mě to je velice přínosná i zábavná služba. Velice zjednodušeně jde vlastně o to, že si nějakým způsobem získáte karty na určitou hru a až je budete mít všechny, které jsou požadovány tak si můžete vytvořit odznak který Vám dá XP, slevu, pozadí a ikonu. Způsobů jak sehnat kartu je dost a mezi nejzákladnější patří:

- dropování karet za hry, každá hra má omezený počet dropů a seznam her které umožňují karty je ZDE
- obchodování ať už s přáteli nebo jinými lidmi
- Steam tržiště
- různé soutěže

Obrázek

Máme dva druhy karet, jedny jsou klasické a druhé jsou FOIL. Foil karty Vám mohou padnout ze hry stejně jako karty klasické ale samozřejmě to není časté a spíše je to jednou za uherský rok :lol:. Cena karet se nám pohybuje většinou podle její dostupnosti a to od 5 centů až u FOIL karet třeba po 320 €. Na kartách se dá taky zbohatnout a to pomocí steam tržiště kde je můžete podle jejich ceny prodávat a pokud budete šikovní, můžete si vydělat i na nějaké hry. No nebo je můžete jednoduše sbírat a vytvořit si odznak ke kterému se dostáváme.

Steam levelování

Steam level si můžeme zvýšit dvěma způsoby. První z nich je pomocí odznaků jak už komunitních (tyto odznaky získáme plněním úkolů) nebo herních. Seznam najdete ZDE. Druhý způsob je nakupováním her a programů = 1 hra/program 1 XP do profilu. Přiznejme si, že to Vážně není moc :lol:. Jak jsme zmínil nahoře, pokud máme všechny karty dané hry tak si z ní můžeme vytvořit odznak a to pomocí menu odznaky. Jelikož teď nevlastním žádnou sérii karet a navíc mi přijde zbytečné to rozepisovat, tak Vám to nepředvedu ale funguje to tak, že až nasbíráte karty tak se Vám u dané hry ukáže vpravo možnost vytvořit odznak a pouze na ni kliknete. Není to žádná věda a navíc, jak můžete vidět na screenu, je zde návod v ČJ přímo od steamu který si doporučuji PŘEČÍST. Steam level je zatím neomezen a pouze limitován počtem odznaků ale nějací uživatelé se pohybují už okolo 250 mám pocit takže je opravdu hodně co skládat. Ostatně teď by bylo potřeba na všechny odznaky vynaložit částku 12,403.15€ což je podle mě dost velký balík :twisted:.

Obrázek

No a k čemu vlastně steam level je? Podle mě hlavně pro parádu... Lidé s velkým levelem se berou něco jako guru, něco jako bossové kteří si to mohou dovolit. Dále to slouží k přidávání místa ve friends listu a nebo třeba také k rozšíření přehlídek na profilu (můžete vidět na mém PROFILU) které se přidávají vždycky po dosažení 10 levelů.. 10 = 1, 20 = 2, 30 = 3 atd atd... Dále s vyšším levelem máte větší šanci obdržet tzv. booster packy což jsou balíčky karet k dané hře které můžete prodat nebo otevřít. Další účel mě nějak už nenapadá takže tímto bych to asi skončil. No a proč mám já level 64? nevím, baví mě to sbírat :D


Steam tržiště
neboli steam market

Integrované tržiště do této služby na kterém můžete prodávat nebo nakupovat předměty do her, karty, ikony, pozadí a další "ptákoviny". Začátky tržiště se datují do roku 2012 konkrétně prosince, kdy vyšla jeho beta. Dovolím si tvrdit, že toto je vlastně jedna z nejvíce vydělávajících činností pro VALVE na celém Steamu. Jednoduše, valve si účtuje poplatek za zprostředkování transakce a ten se odvíjí od tržní ceny předmětu. No, nebudeme tu "flamovat" protože tato služba je pro mě jedna z nejhlavnějších a je velice potřebná a usnadní spoustu věcí. Fungují zde jasná pravidla která si můžete v ANJ přečíst ZDE. Zjednodušeně to funguje tak, že si v horní liště v záložce komunita vyberete tržiště a na tržišti si najdete to, co chcete koupit a vyjedou Vám nabídky různých uživatelů ze všech koutů světa kteří ten předmět nabízí... Tržiště funguje ve více měnách jako základní si můžeme jmenovat eura, dolary nebo rubly. Samozřejmě je zde převodník který Vám měnu překonvertuje do té Vaší takže když někdo z Ruska dá Váš předmět tak není problém koupit si ho v eurech které jsou stanoveny pro naši zemi (ano, koruny tu fakt nemají :lolno: ). Myslím že bude lepší vypsat si tu jak probíhá prodej i nákup a dát k tomu nějaké screeny pro lepší orientaci. V steam marketu ovšem nejdou nakupovat ani prodávat hry !

Obrázek

Nákup

- vyberete si položku kterou chcete nakoupit v našem případě bednu do CS:GO (obrázek)
- vybereme si z nabídek (obrázek)
- potvrdíme a zaplatíme (obrázek)
- položku máme v našem inventáři

POZOR NAKUPOVÁNÍ FUNGUJE POUZE PŘES STEAM PENĚŽENKU KAM SE MUSÍ VKLÁDAT URČITÉ ČÁSTKY A TO 5, 10, 25, 50 NEBO 100 EURO ! NÁVOD JAK ZAPLATIT NAJDETE V PRVNÍM DÍLE

Prodej

- v inventáři vybereme položku která je prodejná (obrázek)
- stanovíme cenu a odsouhlasíme podmínky... zde můžeme vidět i vývoj ceny (obrázek)
- naše nabídky můžeme zkontrolovat na tržišti (obrázek)

Dále si můžeme prohlédnout naši tržní historii, kde vidíte co a za kolik jste koupili, prodali atd atd. To by bylo asi o marketu všechno podstatné, musíme si také dávat pozor na podvodníky kteří zkouší nějaké svoje "věcičky" i tady ale občas se nám také může stát, že vyděláme. Někdo se někdy může splést a dát svoji položku nějak extrémně levně a my toho pak můžeme využít. Na toto bych chtěl také upozornit, že pokud se něco takového stane Vám není cesty zpět. V podmínkách je jasně stanovené, že cena je konečná atd. Proto není možné uplatnit nějaké nároky do budoucnosti. Steam Vás jednoduše neposlechne a nebudete ho zajímat.

Tak, to by pro dnešní díl stačilo. Myslím, že jsem vystihl vše podstatné. Za gramatické a jiné chyby se omlouvám, taky jsem pouze obyčejný chudý student :lol:. V třetím a zároveň asi posledním díle který chystám se podíváme na nové služby jako je family sharing atd jak už jsem psal. Klasicky pokud najdete chyby, nedostatky nebo máte dotazy či připomínky rozhodně se o ně podělte v komentářích. Dále bych chtěl připomenout, že autorem textu i všech screenů v češtině jsem já a pochází z mých vlastních zkušeností a nejedná se o nějaké jiné okopírované vlákna. Děkuji za pozornost a u dalšího dílu AHOJ :thumbup:

Screeny ke stažení ZDE
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod guest » 01 bře 2014 13:50

Neprobíral jsem obsah článku, protože o tom nemám ani ponětí, ale článek se mi velmi líbí. Je radost vidět, že někdo dokáže napsat takto dlouhý smysluplný článek! :thumbup:

/Na rozdíl od těch trubek, které i do nadpisu o dvou slovech narvou 2 chyby./

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4480
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod beather » 01 bře 2014 14:36

no, můžeš si zkusit přečíst první díl a třeba tě to nakopne :-D jinak děkuji
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

Sefr123Czech
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 740
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod Sefr123Czech » 10 bře 2014 08:55

Někde na steam stránkách jsem četl že se dostává počet karet podle času který nahrajete dobře jo mam koupený GMOD a dostal jsem nějaké karty když Trading card začínali nahrál dalších 160+ hodin a nedostal jsem nic že by jen 1 drop WTF ?

kimi999
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1103
Registrován: duben 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod kimi999 » 11 bře 2014 19:49

Ke každé hře dostaneš vždy jen polovinu karet. Takže má-li hra 10 karet, maximálně dostaneš 5 (většinou za několik odehraných minut, max pár hodin). Zbylé karty musíš dokoupit přes komunitní trh.

Sefr123Czech
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 740
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod Sefr123Czech » 13 bře 2014 14:10

nojo ale to mi Steam nepsal a neřekl :D jinak díky

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4480
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod beather » 25 bře 2014 09:26

je to hnedka v menu odznaků v FAQ
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

_tirit_
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: březen 16
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Steam, obchodování, karty, tržiště 2. díl

Příspěvekod _tirit_ » 11 bře 2016 14:21

mám dotaz, před týdnem jsem zrušil své obchodní nabýtky a nemohu trade, po jaké době znovu půjde ??


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Hry a herní konzole (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host