Certifikace metalické kabeláže

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

konzervator
Level 1
Level 1
Příspěvky: 62
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Certifikace metalické kabeláže

Příspěvekod konzervator » 26 dub 2017 15:44

Ahoj,

chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti ohledně certifikace. Prostředí ve kterém externí dodavatelé provádí výstavbu je nějakým způsobem specifické a vnitropodnikovou směrnicí je dán kabel CAT 7 S/FTP s nehořlavou bužírkou. S tímto faktem nic neudělám a ani nebyl vybrán kvůli šírce pásma a možné přenosové rychlosti jako, kvůli nehořlavosti. Bohužel ohledně výstavby je to jediná věc, která je určená. Rozhodl jsem se na to trochu podívat a zjistil pár nesrovnalostí, které bych v rámci dálší výstavby chtěl napravit.

Co jsem si všude přečetl, tak CAT 7 je třída jen pro kabel nikoliv pro ostatní pasivní komponenty (patchpanel, zásuvky, keystone). Měřit celý segment (datová zásuvka via keystone -> permanent link -> patch panel via keystone) můžu podle normy měřit podle nejslabšího článku v segmentu. Vzhledem k tomu, že to není určený, tak se tam objevují keystone CAT 5e, 6 a 6A v lepším případě. Patchpanel CAT 5 / 6 a dat. zásuvka většinou cat 6.

Momentálně nám subdodavatel předá kabeláž s certifikátem TIA CAT 6 channel, což třeba podle USA normy možná není zas tak, špatně (která CAT 7 nezná...), ale chtěl bych EN 50173 PL Class F/EA, což podle použitých pasivních prvů nižší kategori zvládne (třeba keystone CAT 6A by možná i mohl).

Těd k jádru pudla... jáká certifikace by podle Vás mohla být spravně ?

Určitě chci změnit typ měření z channel na permanent link.
Z TIA na EN případně znát alternativu k ISO.
Definovat ostatní pasivní komponenty (třeba pokud by byl, kabel CAT 7 pro normu EN 50173 PL Class F kompatabilní s keystone CAT 6A)

Kdyby mi někdo potvrdil, že kabel CAT 7 + keystone CAT 6A + ostatní komponenty dokáže i tak splnit EN 50173 PL Class F beru pokud ne, tak se spokojím s EN 50173 PL Class EA.

PS: není prioritou ke koncovému PC kvůli tomu 10GBase-T.

Děkuji za rady.

Reklama
jsemzpet
Level 1
Level 1
Příspěvky: 74
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Certifikace metalické kabeláže

Příspěvekod jsemzpet » 26 dub 2017 16:45

To co hledáš je ISO 11801.

Použití kabelů cat 7 kvůlu "nehořlavému" plášti moc nechápu. Všechny kategorie jsou k dostání i v LSZH provedení.

Jinak cat 7 kvůli existenci cat 6a moc smysl nemá.

Cat 7 patchpanely a keystone samozřejmě existují.

S cat 7 kabelem a cat 6a samozŕejmě Class F nesplníš.

A ještě mi prosím vysvětli, proč chceš permanent link místo channel?

konzervator
Level 1
Level 1
Příspěvky: 62
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Certifikace metalické kabeláže

Příspěvekod konzervator » 27 dub 2017 10:15

Odpovídat, budu chronologicky, aby to odpovídalo.

ISO vím jaké je, jen nevím které použít ISOISO/IEC 11801 Class C, D, and E, EA & F ... Při měření jako celků si dokážu představit, že kategorii mi mění kabel samotný a keystone. Když tedy použují již zmíněný kabel a dají na něj keystone CAT 6A. Dokáže splnit třeba ISO/IEC 11801 EA nebo EN 50173 PL Class EA ?

Kabel v té směrnici je konkrétně Cat 7 S/FTP, PiMF, 600 MHz, LSFRZH (označených „TP/-TYCO REVIZE 02“, výrobce Tyco Electronics/AMP NETCONNECT/TE Connectivity) jde o použití v objektu podlehajícímu drážnímu zákonu a nejlépe vyhovoval ostatním předpisů + prohlášení o shodě ( ke schválení bylo potřeba povolení od Elektrotechnického zkušebního ústavu, HZS). A jak jsem psal, s tím nic neudělám a tak to zůstane...

Ten kabel, který máme je sice dle normy testován v šírce do 600 MHz, ale zároven ho výrobce testuje i na 1,2 GHZ. Takže i když podle normy díky malému rozestupu šírky pásma se zdá zbytečný v tomto případě to neplatí. To samé dělá třeba i Solarix a jiné značky.

Prvky na CAt 7 sice nějaké pofiderní odkazy jsem našel, ale nabídku v katalogu jsem neviděl. Jaký je třeba rozdíl keystonu CAT 6A vs CAT 7 , když oba ve své kategorii zvládnou 10GBase-T ? A proč by potom třeba nemohl kabel CAT 7 s keystone CAT
6A třeba EN 50173 PL Class F nebo ISO 11801 F ? A řekl bych, že nejdůležitějšími prvky jsou právě keystone a kabel, takže jak moc poznám rozdíl s patchpanelem jiné kategorie třeba, když v racku bude patchpanel 6 ?

Z tvé otázky nechápu, co je na permanent linku špatne. Samozřejmně mě v době výstavby, zajíma délka kabelu, který je namontovaný bez patchcordu (kvůli metráži a výkazu výměr pro porovnání).

Díky za odpověď koukám, že na toto téma tady asi velkou diskuzi neudělám.

jsemzpet
Level 1
Level 1
Příspěvky: 74
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Certifikace metalické kabeláže

Příspěvekod jsemzpet » 27 dub 2017 10:35

EA by to mělo splňovat.

Problém s cat 7 je ten, že se na něm nejdříve vůbec nepočítalo s použitim RJ45 konektorů a RJ45 keystonů. TERA konektory a ARJ45 se nevyplatí kvůli nekompatibilitě s RJ45, ale možná tě bude zajímat GG45, který je zpětně kompatibilní s RJ45. S GG 45 bys měl dosáhnout na F bez problému. Ale připrav se, že to nebude levné.

V rychlostech není rozdíl mezi cat 6a a cat 7. Vysvětlení je jednoduché. Nejdříve vznikl standard pro cat 7 a pak, když se zjistilo, že cat 7 je pro 10 GbE zbytečně předimenzovaný, vznikla kategorie cat 6a.
Cat 6a keystone samozřejmě můžeš dát na cat 7 kabel, ale pak nepočítej s certifikací na F, ale maximálně EA.

Neříkám, že na perma link je něco špatně, jen mě zajímalo, proč jsi chtěl změnu z channel.

EDIT:
Máš pravdu, že tady si o tomto tematu moc nepokecáš, ale to je tím, že jsi na fóru s jiným zaměřením.

konzervator
Level 1
Level 1
Příspěvky: 62
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Certifikace metalické kabeláže

Příspěvekod konzervator » 27 dub 2017 12:22

BTW co na protokolu by jsi upřednostnil vidět TIA, EN, nebo ISO ? Konkrétně neznám přesné znění norem jen vím, že ISO je ta, ze které ostatní vzejdou a EN by měla být určena pro EU organizaci CENELEC, proto se domnívám, že protokol s EN je směrodatnější pro nás něžli ISO, protože tam je jakási rezerva pro regionálnější doplnění, proto asi vznikli 2 další organizace na řízení.

jsemzpet
Level 1
Level 1
Příspěvky: 74
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Certifikace metalické kabeláže

Příspěvekod jsemzpet » 27 dub 2017 12:27

V tom ti neporadím. Musíš vycházet hlavně z toho, proč potřebujete mít certifikovanou síť.


Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti