Jak zjistit stav pevného disku (HDD)

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Jak zjistit stav pevného disku (HDD)

Příspěvekod El Diablo » 15 čer 2009 20:03

Co je to S.M.A.R.T a diagnostické utility:

Pokud zkolabuje operační systém Windows, nemusí to ještě nutně znamenat, že přijdete o data. Pokud však dojde k problému na pevném disku, můžete o důležitá a kolikrát i nenahraditelná data přijít. Jak zjistit, zda je váš HDD v dobrém stavu? Zkuste ho prověřit dnešními nástroji.


http://technet.idnes.cz/jsou-data-na-va ... ftware_dvr

Poz: Časem téma doplním.

Ve svých radách většinou doporučuji použít na kontrolu disku utilitu od výrobce, ten totiž nejlépe zná své výrobky a proto dokáže napsat program "šitý na míru" konkrétnímu výrobku. Programy třetích stran nemusí být špatné, nicméně mohou v některých případech uvádět mylné informace. Prakticky žádný univerzální program nedosahuje kvalit jednoúčelového software napsaného výrobcem, což ovšem mnohdy neplatí o ergonomii (spíše naopak)... :(

Western digital Nutno vybrat utilitu podle typu disku ve vašem PC a dále zda chcete pro Windows či DOS a CD nebo disketu, možností je povícero...

Hitachi taktéž nabízí několik utilit pro kontrolu či nastavení disku.

Seagate a Maxtor prakticky totéž jako výše, utility pro Windows a DOS zpravidla v bootovatelném imiči pro CD nebo disketu.

Samsung má na svých stránkách pečlivě ukryté tyto utility: ES Toolpro novější disky a Hutil pro starší (max řadu F1), je možné že ES Tool umí i tyto starší.
Naposledy upravil(a) mike007 dne 16 čer 2009 12:03, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Opravena chyba v názvu
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Reklama
Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Jak zjistit stav pevného disku (HDD)

Příspěvekod El Diablo » 01 říj 2013 19:14

Hard Drive Diagnostics Tools and Utilities
http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uživatelský avatar
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5744
Registrován: duben 13
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Jak zjistit stav pevného disku (HDD)

Příspěvekod wattmetr » 10 kvě 2014 13:10

Problematika SMART stavu u HDD Seagate
Jelikož se na fóru v poslední době vyskytuje hodně dotazů na stav HDD fy Seagate, jejichž log z CDI, popř. výsledky testů jinými nefiremními utilitami bývají předmětem dohadů, zda disk je nebo není v pořádku, Trochu jsem pohledal a našel k věci zajímavý článek http://knowledge.seagate.com/articles/e ... Q/203971en , který jsem po přeložení překladačem Google upravil do (snad) srozumitelné češtiny zde:


Jak mohu interpretovat výsledky SMART diagnostických nástrojů ?

(Diskuse o výsledcích, které dávají programy SMART jiných výrobců při monitorování Serial ATA disků a jejich vztah k SeaTools diagnostice - diagnostika Seagate.)

Serial ATA ( SATA ) disky neustále sledují a analyzují svůj vlastní výkon, integritu a ochranu životního prostředí. Současný stav této technologie je výsledkem více než 20 let inovativního Seagate inženýrství, zaměřeného na sebetestování (selftesting).

S podporou výrobců osobních počítačů výrobci HDD přijali v roce 1990 analytický systém s názvem Self Monitoring Analysis and Reporting Technology, tedy SMART. Úkolem je předpovědět selhání HDD dříve, než k němu dojde. Různé atributy jsou sledovány a srovnávány s některými prahovými limity. Pokud jakýkoli z atributů překročí svou prahovou hodnotu, pak se SMART Status HDD změní z PASS (dobrý) na FAIL (selhání).

Mnoho počítačů automaticky kontroluje SMART stav HDD při startu, kdy si většina uživatelů všimne tohoto problému. Pokud je HDD ještě v záruce, pak SMART stav FAIL je relevatní požadavek na záruční výměnu HDD.

Když SMART stav vykazuje FAIL, je velmi důležité zálohovat všechna vaše důležitá data. SMART stav FAIL je předzvěstí možného selhání disku v brzké době přestože disk obvykle normálně funguje. Bohužel neexistuje způsob, jak předpovědět zda a kdy konkrétně dojde k selhání, takže je potřeba zálohovat svá data co nejdříve.

Diagnostický software Seagate SeaTools používá test SMART stavu disku. SeaTools neanalyzuje atributy nebo prahové hodnoty. Technologie podpory SMART je stále vylepšována. Každý nový „upgrade“ obsahuje vylepšení, která zvyšují přesnost SMART údajů a tedy i předpovědi. Na základě firemní politiky Seagate nepublikuje atributy a prahy.
Proto pokud chcete otestovat Seagate disk, použijte náš SeaTools diagnostický software .

SMART hodnoty, získané pomocí SMART softwaru třetích stran, nemusí vypovídat o tom, jak jsou tyto hodnoty použity v rámci pevných disků Seagate. Seagate neposkytuje podporu pro programy, které proklamují čtení jednotlivých SMART atributů a prahů. Může se vyskytnout u některých atributů historická správnost na starších diskách, ale nové disky mají zapracovány novější řešení, atributy a prahy.

Seagate používá obecný SMART stav - PASS nebo FAIL. Jednotlivé atributy a prahové hodnoty jsou proprietární a my nenabízíme nástroj (utilitu), který tyto hodnoty bude číst . Pokud máte zato, že hodnoty, které zobrazí SMART nástroje třetích stran nejsou správné, obraťte se na dodavatele softwaru pro další vysvětlení těchto hodnot.

Některé SMART programy zobrazují seznam atributů, které předpovídají nebo nastíní selhání pevného disku. Některé z nejběžnějších jsou:
• Raw Read Error Rate
• Reallocated Sector Count
• Reallocation Count
• Seek Error Rate
• Spin Retry Count
• Hardware ECC Recovered
• Current Pending Sector
• Ultra DMA CRC Error Count
• Ultra ATA CRC Error Count
• Offline Uncorrectable Sector Count
• ECC hardware errors recovered
• Current Pending Sector
• Offline Uncorrectable
• ECC seek Error
• Pre - Failure : Předpovídá hrozící ztrátu dat
Prosíme, uvědomte si, že programy třetích stran nemají přístup k chráněným informacím o Seagate pevných diskách, a proto často vykazují nekonzistentní a nepřesné výsledky. SeaTools je přesnější a je standardem, používaným firmou Seagate ke stanovení selhání pevného disku.

©2014 Seagate Technology LLC


Omlouvám se za případnou nečeskost a terminologickou nepřesnost, přesto doufám, že tento článeček pomůže k objasnění problematiky SMART hodnocení disků Seagate.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...



  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zjistit, co na PC zpomaluje připojení?
    od Karrex » 21 črc 2023 17:28 » v Internet a internetové prohlížeče
    7
    2104
    od matvija35 Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2023 15:14
  • Jak zjistit co zaplnilo systemovy disk?
    od Dizzy66 » 24 črc 2023 02:52 » v Vše ostatní (sw)
    4
    1551
    od Grander Zobrazit poslední příspěvek
    24 črc 2023 13:53
  • Kde zjistit efektivní dosah mikrofonů?
    od X » 17 čer 2023 11:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    585
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    17 čer 2023 14:55
  • 100% využitie disku Příloha(y)
    od krakenus600 » 10 zář 2023 19:47 » v Vše ostatní (sw)
    9
    2660
    od krakenus600 Zobrazit poslední příspěvek
    11 zář 2023 11:26
  • Více OS na jednom disku
    od fafejt » 18 dub 2023 23:54 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    1476
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2023 09:10

Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host