Soubory v cloudu (3. díl): Dropbox

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Soubory v cloudu (3. díl): Dropbox

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 22 zář 2013 18:35

Soubory v cloudu (3. díl): Dropbox

Cloudy_03.jpg
Cloudy_03.jpg (8.31 KiB) Zobrazeno 5604 x


Pokračujeme v seriálu o moderních cloudových resp. internetových úložištích, která vedle jiných funkcí nabízejí synchronizaci souborů mezi různými počítači. Po službách Microsoft SkyDrive a Google Drive přichází na řadu Dropbox.

Upozornění: popisované služby procházejí průběžným rozvojem a vývojem, takže časem nemusí některé níže uvedení informace platit. Jsou aktuální k datu 20. září 2013.

Dropbox je matadorem mezi internetovými úložišti s podporou synchronizace dat mezi různými počítači. Dodnes je bezpochyby jednou z nejznámějších služeb tohoto typu. V posledních dvou letech ovšem bylo po jeho vzoru vytvořeno mnoho dalších podobných služeb. Má Dropbox stále co nabídnout ve srovnání s novějšími alternativami?

Synchronizace s přidanou hodnotou
Alfou a omegou služby Dropbox je synchronizaci dat (složek a souborů) mezi různými počítači za využití její vlastní utility, která je dostupná nejen pro Windows XP a vyšší nebo OS X 10.4 a vyšší, ale též pro Linux. Právě podporou linuxových distribucí se Dropbox odlišuje od naprosté většiny rivalů. Provozovatelé služby se zaměřují především na distribuce Ubuntu (7.10 a vyšší) a Fedora (9 a vyšší).

01.png

Utilita služby Dropbox umožňuje synchronizaci dat pouze z jedné vlastní speciální složky. Zvolit si lze jenom to, kde konkrétně se speciální složka Dropbox vytvoří (a které obsažené podsložky z ní mají být na daném počítači synchronizovány). Dropbox tak stejně jako Microsoft SkyDrive či Google Drive nepodporuje synchronizaci různých služeb napříč pevným diskem nebo dokonce více disky.

02.png

I přes toto omezení utilita služby Dropbox patří k těm lepším. Zaujme například funkcí pro synchronizaci dat prostřednictvím místní počítačové sítě (LAN), takže při synchronizaci mezi počítači ve stejné síti nemusí data proudit oklikou přes Internet, ale dojde k jejich mnohem rychlejší synchronizaci v rámci lokální sítě.

03.png

Vhod přijde také možnost pozastavit synchronizační proces. Například při cestování s přenosným počítačem lze synchronizaci vypnout, když je k dispozici jen pomalé a datovým limitem zatížení připojení prostřednictvím mobilních telefonních sítí. Dále je možné nastavit rychlostní strop příjmu i odesílání dat při synchronizaci, aby nedocházelo k přetěžování internetové přípojky.

04.png

V neposlední řadě zaujme funkce pro automatickou synchronizaci souborů z flash disků a paměťových karet po jejich připojení k počítači resp. vložení do čtečky. Například při vložení karty z digitálního fotoaparátu lze velmi jednoduše fotky zálohovat do internetového úložiště a připravit je tak třeba i pro sdílení s přáteli, příbuznými či kolegy.

Dobrá podpora mobilních a přenositelných zařízení
Dropbox nabízí vlastní aplikace pro přístup k datům v internetovém úložišti z celé plejády mobilních a přenositelných zařízení. Samozřejmě podporuje dnes klíčové platformy Android (2.1 a novější) a iOS (5.0 a novější), přičemž pro iOS má dvě různé aplikace. Jednu pro chytrý mobil iPhone a chytrý přehrávač iPod Touch s menším displejem, druhou pro tablet iPad s větším displejem.

Mobilní aplikace Dropbox umožňuje spravovat soubory a složky v úložišti, konfigurovat jejich sdílení s dalšími uživateli, stahovat je do paměti zařízení pro pozdější přístup off-line nebo je rovnou otevírat v patřičné nainstalované aplikaci. Vestavěný je jednoduchý prohlížeč obrázků a textový editor, který může posloužit jako poznámkový bloček, jehož obsah je synchronizován mezi různými zařízeními.

05.png

Aplikace služby Dropbox samozřejmě podporuje nahrávání souborů z mobilního zařízení. Za zmínku stojí volitelná funkce pro automatické nahrávání pořízených fotek a videí. Tu je možné nastavit tak, aby pracovala jen při připojení přes Wi-Fi, takže pak nevyžaduje datový tarif, resp. neukrajuje z jeho zpravidla nízkého datového limitu.

Volitelně si lze nastavit také zámek pro přístup k aplikaci Dropbox, který představuje čtyřmístný PIN. Není tedy nutné se neustále odhlašovat a přihlašovat se složitým zadáváním e-mailové adresy a dlouhého hesla. PIN je kompromisem mezi bezpečnostní a komfortem. Navíc si lze nastavit, že po desátém chybném zadání se automaticky ze zařízení smažou data pocházející z úložiště Dropbox.

06.png

Dropbox dále nabízí mobilní aplikaci pro komunikátory BlackBerry (se systémem ve verzi 4.5 a vyšší). Ve Windows Store je též k nalezení aplikace pro Windows 8 a Windows RT optimalizovaná pro dotykové ovládání nejen tabletech s těmito systémy, ale i konvertibilních přenosných počítačích či all-in-one stolních počítačích s dotykovým displejem.

Bohužel zatím chybí aplikace pro Windows Phone, ale pro všechny nepodporované chytré mobilní platformy i klasické mobilní telefony nabízí Dropbox zjednodušenou verzi svého webového rozhraní uzpůsobenou právě pro mobilní telefony. Nativní aplikace má své výhody, ale pokud není k dispozici, tak mobilní webové rozhraní je rozhodně lepší než nic.

Sympaticky jednoduché webové rozraní
Služba Dropbox nabízí též klasické webové rozhraní pro přístup k datům v úložišti z libovolného počítače připojeného k Internetu, které umožňuje spravovat a sdílet soubory či složky, prohledávat obsah úložiště, stahovat soubory na pevný disk nebo je z něj naopak nahrávat do úložiště třeba prostým přetažením do okna některého z moderních webových prohlížečů.

07.png

Na rozdíl od služeb Microsoft SkyDrive či Google Drive však v tomto případě webové rozhraní není napojené na sadu webových kancelářských aplikací, které by umožňovaly vytváření, prohlížení a úpravy souborů. K dispozici je však poměrně praktický nástroj pro prohlížení fotek, jejich třídění do alb a eventuálně jejich následné sdílení resp. publikování.

08.png

Obecně je možné sdílet jak jednotlivé soubory, tak celé složky. Dropbox generuje unikátní odkazy, které stačí poskytnout dalším uživatelům, s nimiž má být obsah sdílen. Nemusí tak být registrovanými uživateli služby. Odkaz lze přímo z webového rozhraní odeslat e-mailem. Podporován je dokonce import kontaktů ze služeb Gmail či Facebook, takže pak jen stačí vybrat si konkrétní uživatele.

S odkazem pro přístup ke konkrétnímu sdílenému obsahu lze samozřejmě libovolně nakládat. Nic nebrání v jeho vložení na vlastní web nebo třeba přepsání do textové zprávy. Nicméně přímo z webového rozhraní služby je vedle jeho zaslání e-mailem podporováno již jen publikování na sociálních sítích Facebook či Twitter.

Po registraci pouhé 2 GB zdarma
I přes sílící konkurenci Dropbox svým novým uživatelům zdarma nabízí úložiště o kapacitě 2 GB. To je na dnešní poměry opravdu málo. U ostatních srovnatelných služeb je poskytováno alespoň 5 GB bezprostředně po bezplatné registraci. Více místa (až 18 GB k dobru) lze získat doporučováním služby dalším uživatelům. Za každého získaného uživatele se kapacita úložiště navýší o 500 MB.

Kdo potřebuje více prostoru hned, musí sáhnout po některé z placených variant služby. Pro koncové nefiremní uživatele Dropbox nabízí tři zpoplatněné varianty s možností flexibilní měsíční fakturace nebo s cenově výhodnější roční fakturací. Nejlevněji vyjde úložiště o celkové kapacitě 100 GB, za které si provozovatelé služby účtují 8,25 USD měsíčně nebo 99 USD ročně.

09.png

Další možností je úložiště o kapacitě 200 GB za měsíční poplatek 16,60 USD nebo 199 USD při platbě na rok dopředu. Třetí a poslední varianta nabízí 500 GB za 41,60 USD měsíčně nebo 499 USD ročně. Platit je možno jednoduše přímo platební kartou podporující internetové transakce nebo bezpečněji prostřednictvím platebního systému PayPal.

Standardně služba uchovává smazané soubory či předchozí verze souborů 30 dnů jak v bezplatné variantě, tak v placené variantě. Kdo chce mít možnost obnovit smazané soubory i po 30 dnech nebo se vrátit k dřívější verzi souboru i po uplynutí 30 dnů, tak si ještě k placené variantě musí zaplatit doplňkovou službu Packrat.

Z hlediska tzv. verzování (archivování dřívějších verzí souborů) je to zajímavá nadstandardní služba, ale pro obnovu smazaných dat je to spíše neférově skrytý poplatek. Řada konkurenčních služeb ponechá smazané soubory v koši tak dlouho, dokud je uživatel sám nesmaže. Limitem je jenom kapacita, kterou smazané soubory v koši zabírají. Pro Dropbox to ale neplatí.

V dalším díle seriálu se blíže podíváme na mnohdy a mnohde vychvalovanou službu SugarSync.

Použité screenshoty: autor
Úvodní obrázek: Dropbox
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • W11-Otvírají se všechny text soubory
    od supfor » 06 bře 2024 20:24 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    654
    od supfor Zobrazit poslední příspěvek
    15 bře 2024 20:41
  • Jak kopírovat soubory z hostitele do VirtualBoxu? Příloha(y)
    od atari » 26 črc 2023 16:36 » v Windows 11, 10, 8...
    5
    1441
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2023 11:30
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků.
    od xDwery » 24 kvě 2023 06:05 » v Problémy s hardwarem
    1
    497
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 06:26
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků Příloha(y)
    od xDwery » 24 kvě 2023 14:57 » v Problémy s hardwarem
    2
    605
    od xDwery Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 20:09
  • Soubory na ikoně excel hlavního panelu Příloha(y)
    od VOM » 03 led 2024 19:28 » v Kancelářské balíky
    2
    936
    od VOM Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2024 10:46

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host