Softwarová plná polní 1: Internet a komunikace

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Softwarová plná polní 1: Internet a komunikace

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 27 pro 2012 23:43

Softwarová plná polní 1: Internet a komunikace

softPlnaPolni.jpg
softPlnaPolni.jpg (31.63 KiB) Zobrazeno 6763 x


V prvním díle seriálu o modelové základní softwarové výbavě nejen nového počítače zdarma si představíme tři programy nejen pro rychlé a bezpečné surfování po webu, komfortní práci s e-mailem, odběr článků ze zpravodajských serverů a webových magazínů a komfortní komunikaci s přáteli.

Rychlý a bezpečný webový prohlížeč
Každý pokročilejší uživatel si dříve či později vybere webový prohlížeč dle svého gusta. Který však doporučit začátečníkům, kteří si ještě nevytvořili žádné své preference? Ideální prohlížeč by měl být rychlý ve všech směrech, snadno ovladatelný (ovšem nikoliv na úkor počtu funkcí) a bezpečný. Při troše zprůměrování tato kritéria dnes nejlépe splňuje Google Chrome.

01.png

Podle některých statistik jde o nejrozšířenější prohlížeč současnosti. Jedná se o velmi obratný webový prohlížeč se svižným ovládáním nabízející vysoký výkon například díky hardwarové akceleraci. Do zobrazování webových stránek se tak aktivně zapojuje grafická karta, jejíž výkonnostní potenciál jinak při běžné práci zůstává nevyužit.

Google Chrome využívá služeb grafické karty také pro hardwarově akcelerované přehrávání videí na webových stránkách, čímž snímá zátěž z procesoru a dosahuje tak až čtvrtinové úspory energie, což se hodí obzvlášť majitelům přenosných počítačů mnohdy odkázaných jen na baterii s ne zrovna dostačující kapacitou.

V prohlížeči Google Chrome fungují některé služby rychleji díky podpoře protokolu SPDY. Jde třeba o webový vyhledávač Google, e-mailovou službu Gmail nebo sociální síť Twitter. Další pomůckou je přednačítání odkazovaných webových stránek, takže při kliknutí na odkaz není nutné vždy čekat na načtení dané stránky, protože prohlížeč si již odvedl svou práci s předstihem.

Rychlost surfování po webu nepřímo zvedá i velmi úzké propojení s vyhledávačem Google. Universální řádek Omnibox slouží jak k manuálnímu zadávání webových adres, tak k zadávání vyhledávacího dotazu. Již během psaní prvních znaků se začínají dynamicky generovat výsledky vyhledávání, takže mnohdy není nutné ani celý zamýšlený dotaz dopsat, protože kýžené informace jsou již zobrazeny.

02.png

Komunikace s vyhledávačem Google probíhá výhradně před zabezpečený protokol HTTPS, na který kvůli ochraně soukromí svých uživatelů přechází stále více služeb. Díky šifrované datové komunikaci totiž nemůže nikdo a nic data po jejich cestě Internetem „odposlouchávat“ a monitorovat tak aktivitu uživatele. Tím se dostáváme k bezpečnosti, kterou má Google Chrome na velmi vysoké úrovni.

První obrannou linii před nebezpečnými weby používanými nebo zneužívanými k šíření počítačové havěti tvoří tzv. sandbox. Ten od sebe izoluje různé otevřené webové stránky a také samotný prohlížeč od zbytku systému počítače. Případná havěť pokoušející se skrze webové stránky vniknout do systému tak narazí na barieru.

Prohlížeč má samozřejmě také filtr nebezpečných a podvodných stránek, který upozorní uživatele, pokud by je například nějaký odkaz na takovou stránku zavedl. Filtrace nebezpečných webů v prohlížeči Google Chrome patří mezi dlouhodobě nejefektivnější. Její černá listina se totiž může opřít o velmi výkonného robota vyhledávače Google, který neustále zkoumá webové stránky napříč Internetem.

Prohlížeč chrání uživatele nejen před nebezpečnými stránkami, ale také před stažením rizikových souborů. Kontroluje totiž jejich reputaci. Pokud je stahovaný soubor znám jako bezpečný a důvěryhodný, stažení proběhne bez problému. Před spuštěním staženého souboru, jehož reputace je dosud neznámá, prohlížeč uživatele varuje. Samozřejmostí je automatické předávání stažených souborů ke kontrole antivirovému programu.

K vysoké úrovni bezpečnosti dopomáhá také systém tzv. tichých aktualizací, kdy se prohlížeč sám stará o stahování a instalaci veškerých svých aktualizací, takže je neustále k dispozici v nejnovější dostupné verzi i se všemi bezpečnostními opravami, aniž by uživatel musel hnout prstem. Zároveň Google Chrome přebírá zodpovědnost za aktualizaci plug-inu Flash Player.

Flash Player je nutný pro správnou funkčnost řady internetových služeb a je také potřeba pro přehrávání stále ještě většiny videí na webových stránkách. Nicméně chyby v jeho starších verzích jsou často zneužívány k útokům, takže se hodí, že se prohlížeč plně automaticky stará o to, aby vždy byla k dispozici nejnovější verze tohoto plug-inu.

Technologie Flash je ovšem také mnohdy využívána k zobrazování reklamy na webových stránkách, takže nejen proto potěší, že v nastavení prohlížeče je možné zvolit si, že Flash se má na webových stránkách aktivovat až na přání uživatele. Kliknutím tak lze například spustit přehrávání videa využívajícího Flash, ale okolní reklamy, které rovněž využívají Flash, mohou zůstat nadále neaktivní.

Google Chrome se též vyznačuje vysokou spolehlivostí. Pokud například zamrzne některý z plug-inů (třeba zrovna Flash Player), nevede to k zamrznutí celého prohlížeče. Ten naopak zareaguje na nečinný plug-in a dovede jej restartovat bez negativního vlivu na právě otevřené webové stránky. Jestliže některá z nich způsobí nestabilitu, tak nedojde k pádu celého prohlížeče, ale jen k té dané problémové stránky.

Google Chrome a ochrana soukromí je hodně diskutované téma. Podle konspiračních teorií prohlížeč sbírá data o činnosti uživatele, které pak posílá Googlu. Prohlížeč skutečně některá data Googlu odesílá, ale jak prokázaly nezávislé průzkumy, jde o nezneužitelné anonymní údaje statistického charakteru, jejichž zasílání je navíc možné kdykoliv vypnout.

K ochraně soukromí uživatelů může Google Chrome nabídnout třeba anonymní režim, při jehož aktivaci nezůstávají na pevném disku žádné stopy po surfování, což na sdílených počítačích může hodit. Stejně tak dodatečné zametení stop po nedávné aktivitě, kvůli kterému není nutné hned mazat celou historii prohlížeče.

Prohlížeč se též vyznačuje vysokou podporou mobility v různých směrech. Například není problém otevřít si v jeho verzi pro mobily a tablety stránky z prohlížené na počítači a naopak. To se hodí při odchodu z domova či z práce, kdy si uživatel může otevřené weby jednoduše zobrazit třeba ve svém iPadu. Samozřejmostí je pak synchronizační mechanismus.

03.png

Ten mezi různými instalacemi prohlížeče na osobních počítačích umí v šifrované podobě přenášet například záložky, historii, hesla, ale i nastavení a nainstalovaná rozšíření a aplikace. Uživatel tak může mít „svůj prohlížeč“ na jakémkoliv počítači, což ocení ti lidé, kteří pravidelně pendlující mezi více počítači: stolním a přenosným, pracovním a domácím a podobně.

Právě za pomoci zmíněných rozšíření a aplikací lze Google Chrome dovybavit řadou dalších funkcí a zlepšit funkcionalitu webových aplikací. Google Chrome díky možnosti instalace aplikací do prohlížeče umožňuje například v omezené míře využívat e-mailovou službu Gmail nebo webovou kancelářskou sadu Google Docs bez momentálního přístupu k Internetu.

04.png

Google Chrome rozhodně není dokonalý a v některých dílčích aspektech jej konkurenční prohlížeče překonávají, ale ze stávajících prohlížečů je pro ty uživatele, kteří ještě nemají svého favorita, dobrou volbou do začátku, kterou se nic nezkazí.

E-mailový klient s RSS čtečkou
Časy, kdy e-mailový klient byl nutností, jsou už pryč. Mnohé e-mailové služby mají natolik vyspělé webové uživatelské rozhraní, že v kombinaci s moderním prohlížečem (jako je právě Google Chrome) uspokojí i náročnějšího uživatele. Ti, kteří ovšem stále preferují robustnější řešení ve formě klasického e-mailového klienta, mají stále z čeho vybírat.

Velmi dobře se po všech stránkách jeví Windows Live Mail, který je součástí balíčku Windows Essentials. Instalátor tohoto softwarového balíčku ovšem umožňuje nainstalovat pouze e-mailového klienta bez dalších součástí. Windows Live Mail je kompatibilní prakticky s libovolnou e-mailovou službou. Podporuje totiž protokoly POP3 a IMAP i technologii ActiveSync.

Program umí pracovat s více e-mailovými schránkami zároveň, přičemž k jejich obsahu je možné přistupovat samostatně nebo společně. Lze tedy procházet schránku po schránce, ale také není problém nechat si zobrazit všechny nepřečtené zprávy napříč různými schránkami, k nimž má program přístup.

05.png

Přítomna je podpora seřazování e-mailů do konverzací, ovšem lze ji v případě zájmu deaktivovat. Potěší možnosti selekce zobrazených zpráv ve složce. Namísto zobrazení všech zpráv ve složce je možné nechat si zobrazit jen zprávy přečtené nebo naopak pouze zprávy nepřečtené. Dále je možné zobrazit zprávy jen podle vybraných kritérií, která lze použít jednorázově nebo opakovaně, pokud jsou uložena.

Samozřejmostí je dnes filtr nevyžádaných e-mailů (tedy spamu), který si lze „vycvičit“ dle vlastních představ a potřeb. Asistenta mu dělá filtr podvodných e-mailů. Nechybí podpora šifrování pošty pro uživatele disponující elektronických podpisem, možnost automatického zpracování a třídění příchozí pošty podle zvolených kritérií, výkonné prohledávání uložené korespondence či kontrola překlepů při psaní zpráv a tak dále.

Windows Live Mail lze považovat za přívětivější bezplatnou náhradu robustního e-mailového klienta Microsoft Outlook. Také totiž disponuje kalendářem, který pomůže s organizací času, připomínáním různých událostí, plánováním schůzek nebo poznamenáváním úkolů. Díky podpoře ActiveSync lze kalendář synchronizovat s vybranými e-mailovými službami a potažmo mezi různými počítači.

06.png

Součástí programu je též integrovaná RSS čtečka pro odběr nejčerstvějšího obsahu z webových magazínů, zpravodajských serverů a dalších internetových zdrojů. Kdo odebírá více RSS kanálů z různých zdrojů, zřejmě ocení možnost jejich třídění do složek, přičemž pro každý si v případě potřeby lze nastavit specifickou dobu aktualizace. Odebraný obsah z RSS kanálů lze samozřejmě jednoduše prohledávat.

07.png

Nevýhodou programu je, že nepodporuje Windows XP. Uživatelům tohoto systému lze doporučit e-mailového klienta Mozilla Thunderbird, který je více než dobrou alternativou za Windows Live Mail. Na rozdíl od něj sice nedisponuje integrovaným kalendářem, ale podporuje rozšíření, díky nimž lze doplnit kalendář Lightning nebo se případně rovnou připojit ke službě Google Calendar.

Videohovory s přáteli i levné telefonování
Nejpopulárnějším komunikačním programem a zároveň službou daného typu je dnes Skype, kterému roste uživatelská základna, zatímco konkurenci se počty uživatelů už delší dobu zmenšuji vlivem sociálních sítí. Skype nepodporuje zdaleka jen textovou komunikaci v reálném čase. Hlavní devízou je bezplatné volání spolu s videohovory zdarma.

Bezplatné internetové hovory a videohovory je možné realizovat mezi dvěma či více zařízeními, na kterých je Skype nainstalován. Skype má totiž i svou mobilní aplikaci pro chytrou elektroniku značky Apple, nejrůznější zařízení se systémem Android a chytré mobily s Windows Phone. Navíc jej podporují i některé vyspělé televizory a lze koupit i samostatná zařízení pro volání přes Skype.

Skype umožňuje také cenově výhodné volání na klasická telefonní čísla v pevných i mobilních sítích prakticky po celém světě. V případě zájmu o klasické volání je nutné nakoupit kredit podobně jako u mobilních předplacených karet. K dispozici jsou ovšem také výhodné tarifní balíčky. Samozřejmě nechybí možnost odesílat SMS.

08.png

Nevýhodou je, že prozatím nejsou uživatelům přidělována česká telefonní čísla, takže v praxi je možné realizovat jen odchozí hovory. Lze si však nastavit vlastní telefonní číslo, které se zobrazí volanému. Díky tomu není problém s identifikací volajícího ani zpětným voláním při zmeškaném hovoru. Zpětný hovor může směřovat třeba na mobilní telefon.

Další výhodou programu Skype je kompatibilita se službou Microsoft Messenger (dříve Windows Live Messenger, ještě dříve MSN Messenger) a službou Facebook Chat. Z jednoho programu se lze tedy dorozumět s uživateli ze tří komunikačních sítí a navíc výhodně telefonovat. A to ještě není všechno. Kromě textové komunikace přes Facebook Chat totiž Skype podporuje také videohovory s uživateli Facebooku.

Skype a Facebook mají k sobě hodně blízko. Například pro využívání služeb, které Skype nabízí, není nutné si u něj zřizovat uživatelský účet. Stačí se přihlásit prostřednictvím již existujícího účtu na Facebooku. Uživatelé této sociální sítě pak zřejmě potěší možnost sledovat novinky mezi přáteli přímo v okně programu. Škoda, že nejsou podporovány i další sociální sítě.

Za zdůraznění ovšem stojí podpora konferenčního volání a konferenčních videohovorů. Skype navíc oproti konkurenčním službám nabízí kvalitnější přenos hlasu i obrazu. Stačí k tomu jen vhodný hardware a dostatečně rychlé a spolehlivé připojení k Internetu. Pak nejsou problémem ani hovory ve FullHD, tedy plném vysokém rozlišení (1080p).

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Softwarová plná polní 1: Internet a komunikace

Příspěvekod X » 29 pro 2012 03:57

Prohlížeč Chrome spíš opravdu pro začátečníky, především chybí sofistikovanější rozšíření (jsou dovolené spíš Java aplety a úpravy vzhledu, i když se situace lepší), s bezpečností je ovšem na štíru, už kvůli Google šmírování a chování se jeho aplikací jako spyware (také si vzpomeňme na 1. licenční smlouvu u Chrome nebo aféru se skenováním Wi-Fi sítí), totéž platí u Google Earth - vyřadit těmto programům nevyžádané samospouštění služeb dá docela fušku a je jedno, že se tváří jako hlídání aktualizací (je mimochodem v Naplánovaných úlohách).

Pro on-line komunikaci je vhodné vzít multiplatformního klienta, například Trillian Astra zvládne od Skype (musí být jako jediný v pozadí), ICQ, Astra, AOL Instant Messenger, Bonjour, Facebook, Google Talk, sledování protokolu IMAP a POP3, IRC, Jabber / XMPP, MySpaceIM, Twitter, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger ... umí text, hlas, video, zasílání souborů, ...

Pro přetahování oblíbených mezi prohlížeči poslouží: Transmute Pro 2.09+CZ

Pro download a upload často potřebujeme chytřejší pomocníky: DAP Premium 9.5.0.2+CZ * J Downloader 0.9.581+CZ * US Downloader 1.3.5.3+CZ * Share Rapid Downloader 2.1.9 (s ním stačí registrace a nemáte limity na ShareRapidu ...) * Video Get 2.0.2.27 (= YouTube) * Tube Hunter Ultra 4.0.1433 (= na videa skoro kdekoli) * Replay Media Catcher 3.11 (= plná verze stahuje z televizních archívů) * Teleport Pro 1.58+CZ (stahuje celé www, nebo část, umí stáhnout i fórum) * FTP Voyager 11.0.0.1 (snad nejlepší FTP klient) * StrongDC++ 2.21 (P2P) * BitSpirit 3.3.2.100+CZ (P2P) * File & Image Uploader 6.3.8+CZ (upload) * Net Mon & Stat 1.10 (sledování síťového provozu) * Feed Demon 4.0.0.20+CZ (nejpropracovanější RSS klient) * 365 dní 7.1.0.6+CZ (programy do PC na stovky DVB stanic) ...

Uživatelský avatar
unnamedic
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 313
Registrován: leden 11
Bydliště: Frýdek-Místek
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Softwarová plná polní 1: Internet a komunikace

Příspěvekod unnamedic » 29 pro 2012 07:14

Neopoměl bych ještě skvělý IDM - Internet Download Manager,v podstatě jakékoli video,zvuk,obrazek,http link a mnoho dalšího stáhne během několika vteřin... :D
Základní Deska: GIGABYTE GA​-990FXA​-UD3 Revize 1.0
Ram: Kingsto​n Value 4GB DDR3 1333 - 2x
Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Editio​n
Grafická Karta: Asus EAH 5770 Cu core 1024 GDDR5,128 Ram
Pevný Disk: Seagate Barracuda 7200.12 - 500GB
Zdroj: Fortron Black Power 550W

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Softwarová plná polní 1: Internet a komunikace

Příspěvekod Ltb » 29 pro 2012 13:23

Díky za vaše tipy na další pěkné kousky sw. Snad neprozradím mnoho když napíšu, že právě v dalším díle se autor plánuje věnovat nějakému jednoduchému FTP klientovi, správci stahovaných souborů nebo alternativnímu IM. Znovu se snahou nabídnout zejména lokalizované programy a zdarma.

My.Name.Is.Ali
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Rada se stránkama při spuštění internetu

Příspěvekod My.Name.Is.Ali » 27 zář 2016 07:25

Dobrý den, mám problém, když zapnu chrom nebo operu tak mi hned vyskočí dvě stránky http://0.0.0.1/ a http://0.0.0.0/, přičemž mi prohlížeč napíše že jsou tyto stránky neplatné. Nevím jak je odstraním, nebo jestli mám něco v pc co mi samo při spuštění internetu zapne tyto neexistující stránky. Uvítám všechny rady

schmirgel
Level 2
Level 2
Příspěvky: 157
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Softwarová plná polní 1: Internet a komunikace

Příspěvekod schmirgel » 27 zář 2016 07:35

A co takhle si přečíst Pravidla, nenabourávat se do cizího úplně jiného tématu a založit si vlastní téma?


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • o2 internet + o2 smart box 2
    od Glicker » 22 zář 2023 20:28 » v Vše ostatní (inet)
    4
    5047
    od Glicker Zobrazit poslední příspěvek
    25 zář 2023 16:03
  • Nejde internet na W7
    od Zeppelin » 08 srp 2023 07:51 » v Windows 11, 10, 8...
    14
    2158
    od Zeppelin Zobrazit poslední příspěvek
    08 srp 2023 21:35
  • Jak zapojit internet od O2 do tv Příloha(y)
    od cline » 30 bře 2023 16:11 » v Internet a internetové prohlížeče
    7
    2053
    od vojak3 Zobrazit poslední příspěvek
    30 bře 2023 18:11
  • Jeden internet - dva byty
    od Myerina » 08 zář 2023 10:58 » v Sítě - hardware
    14
    2436
    od Myerina Zobrazit poslední příspěvek
    08 zář 2023 13:16
  • Super rychlý internet
    od Stenatko » 21 črc 2023 14:01 » v Internet a internetové prohlížeče
    15
    2551
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2023 15:42

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host