Intel Core i9-7900X preview

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Intel Core i9-7900X preview

Příspěvekod FlanK3r » 15 čer 2017 14:27

Úvod do situace na trhu

Letošní rok jsou doslova závody v uvedení nových procesorů. Jak ze strany AMD, tak ze strany Intelu. Je to až skoro blázinec a podobné čipsetové značení řad může leckteré nováčky silně zmást. AMD i Intel značí totiž čipsetové řady velice podobně.
Prvně letos Intel uvedl procesory Kabylake a hlavní čipsety Z270, B250 a H270. Následně AMD odpovědělo segmentem Ryzenů 7 a o další asi dva měsíce později s Ryzeny 5. Herní výkon podobný, pracovní výkon výhra pro AMD. A AMD čipsety X370, B350, A320.

Protože Ryzen, ačkoliv se jedná o vyšší mainstream/highend platformu svým určením i cenou celku, začal ohrožovat i HEDT Intelu, musel se modrý gigant rozhoupat a trochu urychlit uvedení nového HEDT segmentu s čipsetem X299. Ten navazuje na už skoro tři roky starý X99. Je to stále dobrá platforma, ale přeci jen nějaké novinky se od té doby uskutečnily. A to hlavně PCIe 3.0 i do jižního můstku, podpora NVMe, novější USB3.1, nová generace Thunderbolt apod.
Obrázek
Intel původně plánoval desetijádro. Tyto procesory vycházejí z určitého die typu, více jader neumožňují. Tudíž identický, jen ořezaný čip bude jak osmijádro, tak šestijádro.

Jenže nakonec se všechno změnilo, protože AMD oznámilo uvedení tohoto monstra do desktopu. A to byl a je skutečný problém. Procesor Threadripper s možností až 16C/32T a čipsetem AMD X399. Osobně si nepamatuji tak agresivní boj mezi AMD a Intel od dob Athlonů XP/64. Je vidět, že to nakonec jde a alespoň v multithreadu tu máme ohromný skok výkonu.
Obrázek

Takže Intel musel šáhnout do existence serverových Xeonů s jinou die, se kterými vůbec nepočítal, že by je musel překopat k obrazu desktopu (co do frekvencí a některých funkcí). I proto budou uvedeny později, nicméně prý letos.
Obrázek

Kabylake-X nebo SKylake-X?
Aby to nebylo zcela jednoduché, nově budou uváděny pro Intel X299 dva druhy procesorů. Kabylake-X a Skylake-X. Proč? Možná to pro někoho bude lákadlo začít s Kabylake-X a deskou X299, a někdy v budoucnu osadit Skylake-X. Samotný Kabylake-X je víceméně klasický Kabylake, který má ještě lehounce popohnané takty, větší plochu rozvaděče tepla a zesílené kondenzátory pro o něco lepší overclocking. Stejně jako Kabylake, umí "jen" dualchannel pamětí DDR4 (až 2666 MHz nativně) a 16 PCIe linek 3.0 pro využití grafických karet.
Konkrétně se bude jednat o modely Intel Core i5-7640X a Intel Core i7-7740X. Frekvence procesorů je 4000 MHz, resp 4300 MHz v základu. Turboboost nabízí pak dalších 200 MHz navíc. V obou případech to jsou čtyřjádra, i7 umí navíc hyperthreading (tváří se tedy jako osm jader v operačním systému).
Pozor si dejte na výběr desky a podporu BIOSu, ne všechny desky musí podporovat Kabylake-X!! Prim byl dán Skylake-X.

Obrázek

Obrázek
Naopak Skylake-X jsou typická výkonná monstra. Všechny podporují quadchannel pamětí a také zajímavou technologii Intel VROC. Více o ní si doporučuji nastudovat zde:RAID až 20 disků v teorii Začíná na šestijádru Intel Core i7-7800X (6C/12T) a dokonce i za slušnou cenu, ta by mohla u nás být něco okolo 10-11 tisíc korun, což je na Intel překvapivé.
Zajímavé bude i osmijádro Core i7-7820X s cenovkou kolem 16-17 tisíc v našich končinách. Loni jsme za něj dávali dvakrát tolik...Vše to aktuálně bude završovat desetijádro s novým označením Intel Core i9. A na to se v krátkosti podíváme v následujících kapitolách. Za něj zaplatíme kolem 28-30 tisíc korun, po zkušenostech 999 dolarů = u nás cca 30K koncovka. Všechny tyto procesory mají slušné TDP 140W. Je to sice více než Ryzen, ale pořád na výkonný desktop obhajitelné. Všimněte si podpory pamětí a různě rozložené velikosti cache, od 8,25MB L3 až po 13.75 MB u první Core i9 7900X.
Procesory mají i velmi vysoké takty, na své základní frekvenci totiž nikdy neběží, jak jsme si u Intelu za poslední roky zvykli. To by snad procesor musel běžet "nasucho" a nebo bez chladiče :). V praxi pak takty atakují onen Turboboost 2.0, kde máme takty 4 až 4.3 GHz (pro load všech jader to bývá cca o 200 MHz méně, pokud nemáte zapnutou funkci multicore boost v BIOSu desek-pak poběží na specifikaci turba2.0 vždy všechna jádra)! Intel už zavedl i balíček softwaru TurboboostMax 3.0 to ovladačů k deskám, pak procesory poběží při zatížení jednoho nebo dvou jader o další stupínek nahoru. Funguje to dobře, sám software pozná nejlepší jádra a využije je na maximum.

Všechny modely jsou zde v tabulce, s tím, že některé specifikace Intel ještě neví, a to hlavně díky rannému procesu při předělávání větší verze die Xeonů.
Obrázek
-otázkou jsou takty a TDP u modelů s 12C až 18C. Tipl bych si TDP okolo 165W, takty kolem 3 GHz v základu a plus nějak provedená turba...Každopádně je šokující, jaká monstra se v desktopu letos objeví a jako geek, budu se těšit na Cinebench s nějakým 16- jádrem či 18-jádrem :).

Rychloteorie Skylake-X
Hlavním tahákem je rozhodně chystaný Core i9-7980X. Brutální osmnáctijádro s 36 vlákny:). To musí stačit i na Minecraft :)
Obrázek
Zajímavá je podpora AVX512, můžu vás potěšit, v BIOSu Asus je možnost si nastavit nižší násobič nejen pro klasické AVX, ale i pro vytížení AVX512, které bude ještě více zahřívat procesor zevnitř. Devízou je pak i Intel Optane Memory technologie+VROC a nebo až 44 PCIe 3.0 linek v procesoru. Nicméně, ne všechny CPU mají tolik linek!

Obrázek
Diagram celého komplexu HEDT na X299. Skládá se z jižního můstku, komunikační sběrnici DMI3.0 mezi jižním můstkem a procesorem a pak samotný CPU a jeho možnosti.

Obrázek
Nový čipset přináší vyšší rychlost i když stále přes sběrnici DMI3.0 (PCIe x4). Až 24 PCIe 3.0 linek z jižního můstku je solidní luxus, SATA zůstává na 8, což podle mého soudu bohatě stačí. A nakonec USB3.0 je až 10 (USB3.1 není nativně, narozdíl od Ryzenu). I219V LAN čip pro lepší optimalizaci síťového protokolu známe z Z270 a napojení na samotný LGA2066, alias socket R.

Obrázek
Došlo k přepracování cache subsystému, už ani není třeba tak ohromná L3 cache (ačkoliv je stále nadprůměrně veliká :-) ). Každá část je napojena na jádro, navíc se zvětšila L2 cache.

Obrázek
Už jsem na jiném místě zmínil, jak funguje Turbo Boost Max 3.0. Samotný software automaticky rozpozná až dvě nejlepší jádra a na nich můžeme docílit až 4500 MHz taktu i s desetijádrem. Předchozí generace pracovala na podobném principu, ale uměla využít pouze jedno jádro.Je to trochu podobné technologii XFR na AMD Ryzenech, kdy je extra boost 50-100 MHz (ale mám dojem, že jen při vytížení jednoho vlákna)

Aby jste toto monstrum uchladili, Intel bdue samostatně prodávat znovu svůj AIO chladič.
Obrázek

Obrázek
Někteří z nás jsou ale větší blázni a používají i tekutý dusík. Sám se chystám na nějaký Core i7/9, ale uvidíme dle momentální situace, který model to bude...Pro dusík je potřeba bohužel delid. Ani Skylake-X není letovaný!

Obrázek
Většinu rekordů dosáhli kluci z Asus ROG, spolu s overlcockery, které dlouhodobě sponzorují. Vypadá to, že dobré kousky dokážou na dusíku udržet 5.8 až 5.9 GHz Cinebench a jiné těžké procesorové testy!

Procesor Intel Core i9-7900X
Podívejme se prvně na die. Dobře rozeznáme 10 jader. Tato verze die je relativně "levná" a Intel si na ni mohl dělat dobrou marži. Nebýt Ryzenů :)...Druhá verze zatím není dostupná, ale bdue jisto jistě větší a náročnější jak na chlazení, tak na výrobu/zmetkovitost v případě osmnáctijader.
Obrázek

Procesor má základní takt dle specifikací 3.3 GHz, na tomto taktu však nikdy nepoběží! Pouze v případě hraničních teplot, které jsou pro SKylake-X okolo 95 C v zátěži. Turboost 2.0 sahá až na 4.3 GHz, to je vskutku mazec...Minimálně 4 jádra tak poběží vždy! V závislosti na tpelotách, spotřebě apod. Mnoho výrobců BIOSů to má nastaveno tak, že CPU poběží i v těžké zátěži na 4.3 GHz, ale počítejte s tím, že spotřeba maličko naroste (odhadem o 20-30W). Pokud chcete dle Intel specifikací, musíte v BIOSu vypnout u Asus "asus multicore" nastavení. Tedy na disabled. Pro dvě jádra je pak ještě vyšší Turbo, a to až 4.5 GHz. V běžné praxi pak smaotné turbo bdue skákat někde mezi 3600-4000 MHz, což je na desetijádro úctyhodné.


Jak jsem měřil a na čem testoval
času nebylo příliš, asi 2 hodinky celkem. Prvně jsme musel nainstalovat OS, WIndows 10 Home, pak rychle ovladače a benchmarky. To mě trošku stresovalo, hlavně ke konci, kdy jsem chtěl zkusit nějaké přetaktování....

Základní deska PRIME Asus X299 Deluxe, BIOS 0401
Zdroj Cooler Master V500 500W
SSD HyperX 3K 120GB
chladič Enermax ETS-T50
RAM 2x hyperX Savage 2666 MHz 8GB DDR4 (tedy pouze dualchannel)
GPU Asus GTX1050 Expedition

https://www.youtube.com/watch?v=JqHQ6KNHIWc

Limitací trochu byl samotný dualchannel, v Cinebench se rozdíl neprojeví (zkoušeno na X99 dual vs quad), ale například v propustnosti AIDA už rozdíl bude a ne malý...Naštěstí většina z testů není až tak závislá na quadchannel a pro preview to myslím postačí :)

Deska byla tato kráska. Naživo vypadá lépe než na fotografii
Obrázek
Obrázek
-na IO je luxusně vybavená a jako jedna z mála má dokonce WiFi 802.11ad

Obrázek
Super je i dual LAN

Obrázek
Jak pracuje čip zvaný "proclock"? Jedná se defakto o externí generátor taktu, a díky němu lze zvyšovat frekvenci RAM, jemněji a stabilně doladit OC procesoru i pamětí. A nebo zkusit maximum z BLCK :)

Obrázek
Nově je na deskách Asus X299 i programovatelný RGB header, což se hodí pro casemodery

Obrázek
Já zase uvítal toto, nazývá se to obecně Dashboard a jinak česky řečeno je to malý černobílý displej jak na starých mobilních telefonech :). Může ukazovat post kódy, tpelotu procesoru, otáčky ventilátorů, post proces apod.

ObrázekObrázek

Takto to vypadalo v praxi na defaultu:
Obrázek

A tady už samostatná testovací mrška :)
Obrázek

Hurá na testy
A můžeme jít na testy. Měřil jsem v poslední beta AIDA64, kterou mám v plné verzi zdarma od týmu AIDA64 a díky jim za to :)
Poté jsme zkusil klasiku Cinebench mánie a X265 HWBOT benchamrk na 1080P i na 4K. Z moderních tetsů i Geekbench 3.x verze. A nechybělo ani SUperpi 32M či wprime. Více jsem toho nestihl. V BIOSu jsme jen nastavil paměti na 2666 MHz a zbytek nechal na automatice, CPU tudíž běžel na rozšířeném turbu profilu (víceméně pořád nad 4 GHz v základu!)¨

Obrázek
Samotný CPU měl velmi nízké VID, nevím, zda jsem se neuklepl a nebylo to 1.165V...To už si z hlavy nevzpomenu.

Procesor se v klidu podtaktovává na krásných 1200 MHz s velmi nízkým napětím.
Obrázek

A jak se chová v zátěži? Pokud nevyužívá AVX instrukce, je v zátěži pro většinu testů frekvence vysokých 4000 MHz! Všimněte si skutečně nízkého napětí, pouhých 1.067V.
Obrázek
Obrázek

Pokud spustíte jedno nebo dvouvláknovou operaci, turboost 3max vás vystřelí na extrémních 4500 MHz! Napětí povyskočí na 1.25V
Obrázek

Prvně se podíváme na samotné AIDA64 testy v poslední beta verzi tohoto programu. Srovnání výsledků vidíme v jednotlivých sloupcích, s ostatními procesory databáze.

Obrázek
-v CPU Queen je výkon prostě brutální, nicméně ani 16 vláken Ryzenu si vede velmi dobře. Náskok nad tradičními procesory je pak obrovský

Obrázek
Další test není zcela ideální, ale pravděpodobně by dokázal částečně těžit z Quadchannelu

Obrázek
-tady je Core i9 tam, kde by být měla, tedy na špici :)

Obrázek
-AIDA Hash je doménou Ryzenu, ale na špici se drží i samotné desetijádro

Obrázek
-s prací v AES si vede procesor znovu solidně, zda umí vytěžit více quadchannel v tomto subtestu, to bohužel nevím..

Obrázek
-výkon v FPU je u Skylake-X skutečně ohromný

Obrázek



Nyní alespoň několik testů v grafech, kde můžeme porovnat s několik let starým Extremem Intelu, i7-4960X na architektuře Ivy Bridge-E (6C/12C). S loňským i7-6950X s desetijádry (10C/20T) a s letošními novinkami Kabylake i7-7700K (4C/8T) a Ryzen 7 1800X (8C/16T)

Obrázek
Tento test využívá výkon jednoho jádra, bez nějakých speciálních instrukcí. I proto CPU běží až na 4500 MHz a proto je na druhém místě, kde rychlejší je jen klasický Kabylake. Ten má stejný provozní takt u SUperpi, ale přeci jen latence subcache systému jsou u něj menší.

Obrázek
-modernější wprime1024M je test, jež využívá všechny jádra (méně je lépe). A výpočet je pochopitelně zde mnohem rychlejší...Dlouhý výpočet trvá pouze něco přes minutku. Dobře si vede i druhé desetijádro a pak pochopitelně Ryzen s osmi jádry.

Obrázek
-šachové tahy v simulaci Frizchess testu. Více je lépe.

Obrázek
-nyní znovu výkon jednoho jádra, avšak v modernějším programu než je staré Superpí...Cinebench R10. Vysoký turboboost 3.0 je zde znát...Skvěle si znovu vede Ryzen (ten běží v tomto testu "jen" na 4 až 4.1 GHz)

Obrázek
-V Cinebench R11.5 je to klasická multivláknová brutalita 20 threadů.

Obrázek
-podobný stav je i v R15, vidíme, že starší Ivy Bridge-E 4960X (podzim 2013) je zde stále výkonnější, než dnešní moderní 7700K. Samozřejmě, bonusem Ivy Bridge-E jsou 4 vlákna navíc, ale i přesto...

Obrázek
-asi aktuálně nejvíce vypovídající test o výkonu single thread (komplexně testuje X funkcí) Více je lépe.

Obrázek
-A zde ten stejný test pro komplexní test všech jader. Ryzen se překvapivě silně dotahuje na desetijádro Broadwell-E. Náskok desetijádra SKylake-X je pak už docela veliký.

Nakonec dva testy encodingu videa v X265 do 1080P a podruhé do 4K .
Obrázek
Obrázek
-tady je vidět síla desetijádra. FHD dává jak nic, a na 4K přes 15 FPS je také luxusní výsledek

Přetaktování
Na přetaktování zbylo jen mimimum času. Ale první postřehy jsou takovéto: CPU je velmi náchylný na napětí/chlazení. CPU má integrovaný IVR pro distribuci jednotlivých napětí v samotném procesoru - podobně jako měl Haswell, Haswell-E a Broadwell-E. Automatika si však umí s tímto dobře poradit.
IMC je poměrně silný, dle zpráv by mohl jet quadchannel pamětí až 3600 MHz stabilně. CPU takty jsou otázka, osobně se domnívám, že moc vysoko nad turboboost 3.0 max se nedostanete. TZn okolo 4500-4600 MHz stabilně by mohlo být reálné. Možná lepší kusy i 4700 MHz. To je na desetijádro vynikající. S tím ale souvisí rozhodně chlazení. Budete potřebovat skutečně alespoň AIO chladič a nebo vodníka. Jako rozumnou hranici napětí bych volil 1.25V vcore. To však průměrným vzduchovým chladičem zcela jistě neuchladíte...Tam by mohl být limit okolo 1.15-1.17V jako strop.

Samozřejmě, zkusil jsme oněch 1.25V a docházelo k přehřívání procesoru. Některé benchamrky to projelo, ale už docházelo k teplotnímu trotlení jader. Bylo to na risk, protože čas, kdy jsem musel desku a vše ostatní rozmontovat se chýlil ke konci...Přesto se ukázalo, že hranice pro testy okolo 4500-4600 MHz bude reálná :)
Obrázek
-zde vidíme ono přehřívání na 4600 MHz, teploty jsou velmi vysoké a procesorová jádra skákala od 3xxx MHz k 4600 MHz. Výsledek tudíž neodpovídá nastavené frekvenci - takto podobně by měl zaznamenat výsledek na defaultu...

Cinebench na 4500 MHz
Obrázek
Obrázek

Cinebench na 4600 MHz (zde by bez trotlení jistě šlo dosáhnout na lepší skóre)
Obrázek


Závěr
Intel uvedl před dvěma roky vynikající SKylake. A ten se nyní dostal i do HEDT platformy s dalšími vylepšeními. Silný single thread, vysoké takty v praxi, to vše je rozhodně plus. Na základě prvního seznámení je výkon takt na takt a počet jader/threadů cca na stejné úrovni jako Ryzen AM4. Výhodou Intelu může být podpora AVX512 a lepší zpracování AVX obecně. Nevýhodou pak vysoké teploty a o něco vyšší spotřeba. Nicméně cena je nastavena na Intel podmínky mnohem lépe, než bylo zvykem a ten procesor prostě výkon sám o sobě rozhodně má :). Chválím i zlepšené možnosti přetaktování u HEDT procesorů oproti Broadwell-E. A nakonec i prodejní cenu, která je dnes uveřejněna a je okolo 27,5-28 tisíc korun s daní. Well done! :thumbup:

Na pár týdnů tu máme nejvýkonnější CPU současnosti, než se objeví dokonce dvanáctijádro a chvíli po něm vyrukuje AMD s Threadrippery. Tento rok je skutečně luxus pro koncáky, ale neštěstí pro support a výrobce desek obecně :)
Naposledy upravil(a) FlanK3r dne 21 čer 2017 15:10, celkem upraveno 1 x.
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Intel Core i7-7900X preview

Příspěvekod Ltb » 20 čer 2017 13:23

Publikováno - velké díky za další skvělý článek FlanK3re!! :bigups: :bigups: :bigups:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Teploty Intel Core i7-13700KF
    od Stiefell » 27 dub 2023 12:31 » v Problémy s hardwarem
    6
    928
    od Karrex Zobrazit poslední příspěvek
    27 dub 2023 13:07
  • K: Intel Core 2 Duo E8400/E8600 orig. balení
    od shutterCZE » 20 črc 2023 15:23 » v K: Hardware
    0
    1390
    od shutterCZE Zobrazit poslední příspěvek
    20 črc 2023 15:23
  • Asus ROG Delta Core - Recenze
    od KingGustavo » 03 říj 2023 14:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    4416
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2023 18:27
  • Upgrade platformy (Core i9-9900K -> Ryzen 7 7800X3D)
    od Vlada47 » 23 dub 2023 10:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    822
    od Mr. Incognito Zobrazit poslední příspěvek
    27 dub 2023 18:45
  • přetaktování intel pentium e5200
    od Mladkov204 » 15 črc 2023 17:28 » v Vše ostatní (hw)
    22
    2302
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    17 črc 2023 09:16

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 20 hostů