Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23593
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod ITCrowd » 24 bře 2015 16:30

PredAZada.jpg
Foto

Donedávna byly DSL modemroutery od Asusu kritizovány za to, že nepodporují technologii VDSL, která pomalu, ale jistě vytlačuje starší ADSL. Odpovědí je modemrouter DSL-N17U. Soudím, že se jedná o naprostou novinku, protože na stránkách Asusu o ní není nic psáno a i strejda google pouze mlčí. Profesionální fota tedy nebudou a vy se budete muset spokojit s mými amatérskými fotkami :D .

V krabici najdete vše potřebné - nechybí ani telefonní kabel a splitter. Router má pouze vnitřní antény, tedy do prostoru rušivě nezasahuje. Klasický byt 3+1, ale pokryje bez sebemenších problémů. Signalizace stavu routeru, vysílání WiFi a připojených zařízení je modrými zapuštěnými LED, které neruší. Pro úplnost dodávám, že nevlastním DSL přípojku a modemrouter byl testován pouze jako router.
Veškeré konektory (porty) a ovládací prvky, až na WPS a WiFi, jsou na zadní straně. Pro ty, co zásadně ztrácejí manuály, je na zadní straně uvedeno výchozí heslo a IP adresa po továrním restartu.

ZadaPopis.jpg
Popis

Po připojení modemu a jeho inicializaci je PC automaticky přidělena IP adresa (samozřejmě, je-li tak síťová karta nastavena) a po spuštění prohlížeče jste automaticky přesměrováni na přihlašovací stránku do nastavení routeru. Zde se opět automaticky spustí průvodce, s jehož pomocí dokáže router nastavit každý. Tento software předpokládá DSL připojení, pokud chcete využívat toto zařízení jen jako router, pak se tohoto průvodce musíte vzdát.

Router disponuje dvěma USB 2.0 porty, které můžete využít k připojení tiskárny, kterou takto zpřístupníte všem počítačům v síti, nebo k připojení flash (externího) disku. Připojením disku získáte z routeru DLNA server, FTP server, NAS, můžete sdílet soubory na internetu pomocí AiDisk (vyžaduje veřejnou IP adresu), nebo použít router jako download stanici (je pomalejší než PC, ale "žere" daleko méně).

USB.png
USB

Určitě budete překvapeni možnostmi nastavení jaké tento router nabízí. Dle mého soudu zde nechybí vůbec nic, co budete doma potřebovat.
WAN nastavení - zde najdete nejen nastavení vlastního WAN (DSL), ale i duální připojení - ano, i tohle tento router umí, takže v případě výpasku jednoho připojení router prostě použije druhé, dále zde je port forwarding (přímé přesměrování), ale i port triggering, nechybí ani DMZ, DDNS a lze konfigurovat i průchod NAT.

DualWAN.png
Duální připojení

Nechybí ani "Manažer dopravy" pomocí nějž můžeme omezit datový tok (např. pro přenos souborů) a preferovat jiný datový tok (např. http pro hry). Hračičkové určitě vyzkouší vazbu na MAC (IP) adresy.

QoS.png
Nastavení QoS

Router disponuje i URL filtrem, kde můžete zakázat určité www stránky. Tráví-li vaše ratolest příliš mnoho času na facebooku, místo toho, aby se věnovala učení, stačí inkriminovanou stránku vložit do filtru.

FW.png
URL filtr

A jak je u Asusu dobrým zvykem, nechybí zde ani mapa sítě. kromě jiného zde najdete i informaci o počtu připojených klientů, informace o WiFi, IPadresu WAN, MAC adresy a také informaci o připojených USB zařízeních, včetně volného místa na USB discích.

Mapa.png
Mapa sítě

Router také umí logovat provoz, takže pro vás bude snadné zjistit, kdo kdy byl připojen. A kdo by potřeboval síťové nástroje, i ty zde najde. kromě toho router umí i WoL.

nastroje.png
Síťové nástroje

Bývá zvykem, že zde dávám i nějaká čísla a ani teď vás neošidím.
- propustnost WAN/LAN jsem naměřil 90MB/s, což je maximum, jaké má síť umí, takže je pravděpodobné, že router na tom bude ještě lépe
- kopírování z flash disku na LAN 14MB/s - zde je jasný omezující vliv portu USB 2.0
- přehrávání zkušebního souboru s datovým tokem cca 2,5MB/s zvládá bez problémů na WiFi pro dvě zařízení - kromě toho byl týž soubor současně streamován na TV přes LAN pomocí DLNA.
A vy, co jste si všimli žlutého vykřičníku na některých screenech - tímto způsobem dává router najevo, že se mu nelíbí cokoli ohledně bezpečnosti - co přesně vám poví, pokud na vykřičník kliknete. V mém případě bylo povoleno anonymní přihlášení na FTP.
Co lze routeru vytknout? Moc toho nebude. Určitě bych uvítal USB port 3.0, také by se mohlo hodit 5GHz pásmo. To by ovšem zcela jistě stálo peníze navíc.
Protože, jak jsem již v úvodu zmínil, se pravděpodobně jedná o novinku a tudíž neznám cenu, nelze zatím jednoznačně stanovit, zda by byl výhodná koupě. Nicméně pokročilé funkce, kterými router disponuje, gigabitový switch, FTP, Download station a další, ho zcela určitě staví do pozice vážného kandidáta pro ty, kdo mají připojení DSL.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 24 bře 2015 16:36, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod FlanK3r » 26 bře 2015 13:02

Můžu mít stupidní dotaz?:)
Co znamená laicky řečeno "port triggering" a další výrazy jako "DMZ, DDNS"? Díky za vysvětlení :)
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10896
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod zeus » 26 bře 2015 13:30

DMZ - DeMilitarizovana Zona - pocitac, na ktery je smerovan provoz primo z WAN, je vystrcen za firewall
DDNS - Dynamic DNS - (uz jen placene) sluzby, ktere ti zajisti stale domenove jmeno i na dynamicky pridelovane internetove IP
PT - jelikoz vladnes anglicky, pouziju citaci ze sveho routeru
Port Triggering is an advanced feature that can be used for gaming and other internet applications. Port Forwarding can typically be used to enable similar functionality, but it is static and has some limitations.
Port Forwarding is designed for FTP, Web Server or other server based services. Once port forwarding is set up, request from Internet will be forwarded to the proper server. On the contrary, port triggering will only allow request from Internet after a designated port is 'triggered'. Port triggering applies to chat and Internet games.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23593
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod ITCrowd » 26 bře 2015 20:28

Děkuji diovi za reakci. Možná to vezmu jako námět na další článek co se kdy používá :D
A jen pro laiky bych popsal asi takto:
Jednoznačné určení je IP adresa a port. Na jednom počítači může běžet (a také běží) více aplikací, které potřebují přístup k síti. Vezmeme-li (pro příklad) adresu bytového domu jako IP adresu, pak jednotlivé byty jsou aplikace a poštu dostávají každý byt do své schránky. Funkci routeru zde plní doručovatelka, která poštu do schránek rozděluje. Tedy dopis putující na adresu domu dostanou Novákovi do schránky.
V PC každá aplikace pro komunikaci používá svůj port (porty). Chce-li tedy aplikace komunikovat s jinou aplikací přes síť a router, je nutno v routeru potřebné porty otevřít a tím se zajistí správné směrování. Routery umí více způsobů nastavení a ne vše se hodí pro vše.
- port forward - jednoduché a statické přesměrování portů. Příchozí komunikace na určený port je aměrována na port určeného PC v síti. Používá se např. pro FTP.
- port trigger - příchozí komunikace na port je směrována na port PC, který komunikaci zahájil. pro příklad: mám v síti 3 PC, na všech je mIRC klient. Odchozí směrování je na portu 6667(8)(9), příchozí je směrováno na port 113 (ověření). Výhodou je, že všechny tři PC můžou používat mIRC službu, ale ne současně. Při klasickém port forward by službu mohl používat jen jeden. Nevýhoda - komunikace musí být vždy zahájena ven ze sítě.
- virtual server - stejná služba (např. FTP server) běží na všech třech strojích. Pak lze použít virtual server, který zajistí správné směrování tím způsobem, že se použijí volné porty. Tedy např. IPwan:21 bude směrován na port 21 PC1, IPwan:2121 bude směrován na port 21 PC2 a IPwan:3221 bude směrován na port 21 PC3.
- DMZ - veškerá komunikace, na portech, které nejsou ošetřeny žádnými pravidly (viz. uvedené), je směrována na určený PC. samozřejmě, že v DMZ se může nacházet jen jeden PC.
- DDNS - je prostě něco podobného, jako služba no-ip.com, nebo podobná. Máš-li stálou veřejnou adresu, pak, pokud se chceš např. připojit na své FTP, stačí do klienta zadat pouze tuto IP adresu (případně port). Ale pokud je ti tato adresa přidělována dynamicky (tedy se mění), pak je řešením DDNS, kdy dostaneš doménové jméno. A pak místo IP adresy budeš zadávat něco jako já.asus.ddns.com a dostaneš spojení vždy, nezávisle na tom, jakou venkovní adresu vlastně máš.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod Ltb » 30 bře 2015 00:17

Tak jako vždy velké díky za moc pěkný a praktický článek.

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod X » 31 bře 2015 02:54

Není na škodu mít v počítači prográmek:

Curr Ports 1.07 - hlídání portů

... který vám podá přehled, co na kterém portu běží.

Obrázek

3skac
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod 3skac » 28 led 2016 09:26

Veľmi pekne napísaný článok.
Stal som sa majiteľom tohto zariadenia a zatiaľ som s ním spokojný.
Jediný problém s ním mám, že keď chcem sťahovať cez dowland master, neviem aký link tam mám zadať.
Chcem si stiahnúť nejaký súbor, zadám link ( http://....) ale k sťahovaniu nedôjde.
Buď napíše error alebo waitaning resp. stiahne za sekundu nejaký 0 bytes.
Neviete mi poradiť, čo presne tam treba zadať resp. tvar linku?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23593
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod ITCrowd » 28 led 2016 12:30

Vítej na PC-HELP!
Viděl bych to tak, že se snažíš stahovat něco z uložto, či podobné služby. Tam je však vyžadováno potvrzení (captcha kód). To samozřejmě neprojde. Pokud by onen odkaz byl přímo na soubor - tedy např. na volnou distribuci linuxu, pak by neměl být problém.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

3skac
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod 3skac » 28 led 2016 23:37

Áno, máš pravdu, išiel som cez uložto a podobné stránky. Ten kód nemám problém zadať.
Prišiel som len na to, že keď dám sťahovať cez Operu a zadám captcha kód, dole v opere je zdrojový link. Ten nakopčím do master dowlander-a a začne sťahovať.
Preferujem hlavne Mozilu a tam sa toho zdrojového linku neviem dopátrať.
Tiež mi nieje jasné, že prečo všetky súbory keď začne sťahovať prepíše na dowland_free.php. :evil:
Potom keď dosťahuje musím ich prepísať na názov ktorý potrebujem a pri filme doplniť príponu .

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23593
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod ITCrowd » 29 led 2016 10:14

ITCrowd píše: Pokud by onen odkaz byl přímo na soubor - tedy např. na volnou distribuci linuxu, pak by neměl být problém.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

3skac
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Asus DSL-N17U, aneb impérium vrací úder?!?

Příspěvekod 3skac » 03 čer 2016 13:16

...takže doplním informáciu o dowland master. Funguje to bez problemov, mozte nahadzat aj viac linkov, v pohode to postahuje. Treba len zadavat priame linky ...napr. prehliadavac maxthor to dáva automaticky. :D


Potrebaoval by som poradiť, ze v tomto rourti by som potreboval PRELOZIT PORTY (nie povoliť).
Potrebujem to asi tak, ze -citujem z manualu:
"Pre pripojenie Androidom z vonku treba mat v routeri nastavene prelozenie portov 20000 a 554 na lokalnu IP prijimaca."
20000 je na interface aplikacie
554 na samotny stream
..kde to mam presne najst a kde to presne zadat aby to frcalo.
za reakcie vopred dakujem.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1696
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1879
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    1820
    od SirKooky Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 23:49
  • PC Asus s P5E nestartuje
    od Jocerin » 30 led 2024 16:47 » v Problémy s hardwarem
    3
    690
    od Jocerin Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2024 11:54
  • ASUS HD7870-DC2-2GD5-V2 Příloha(y)
    od Daniel_Jackson » 21 říj 2023 20:40 » v Problémy s hardwarem
    12
    2256
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    22 říj 2023 20:50

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host