Specifikace zdrojů ATX12V Vyřešeno

Moderátor: Mods_senior

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Specifikace zdrojů ATX12V  Vyřešeno

Příspěvekod guest » 25 čer 2008 04:55

Podle statistik EPA se počítače v USA podílejí na celkové spotřebě elektrické energie 20 procenty. Kdejaká pračka se spotřebou 0.8 až 2 kWh na jedno praní spuštěná dvakrát týdně se proti tomu může krčit kdesi v rohu. Spotřeba komponent za poslední roky vzrostla v některých případech dramaticky. A při pohledu na všechna ta čísla si člověk položí otázku, čím že to má vlastně pohánět.
Zdroj je, laicky řečeno, měnič napětí. V elektrické síti je dodáváno střídavé napětí 230V (dříve 220V) s frekvencí 50 Hz. Zdroj toto napětí převádí na stejnosměrné a to hned na několik větví - podle typu zdroje, dnes obvykle 3.3V, 5V a 12V. Komponenty počítače jako základní deska nebo grafická karta tyto napětí využívají přímo nebo je dále mění na ještě nižší podle požadavků jednotlivých komponent - například AGP verze 3.0 používá napětí 0.8V, procesory napětí kolem 1.5V atd.

AT a ATX

Pokud si ještě pamatuje na standard AT, jistě víte, o co zhruba šlo. Používal se ve velké míře zhruba do roku 1998 a byl určený pro starší systémy - napětí poskytovaná zdrojem byla 5V a 12V, zdroj se zapínal spínačem na bedně přímo přes ~230V a koncepce nebyla připravená pro softwarové zapínání (ostatně jak by taky mohla, když přepnutím tlačítka došlo k odpojení od sítě a ani případný blesk nebo napěťová špička by s počítačem nemohla nic udělat).

Jako náhrada za AT byl vymyšlen koncept ATX. Ten jednak přeorientoval umístění procesoru na základní desce a i její rozměry, také se ale dotknul zdrojů. Ty kromě napětí 5V a 12V začaly dodávat i napětí 3.3V a byl vytvořen princip softwarového zapínání. Zdroj má v podstatě tři stavy - zapnuto se všemi napěťovými okruhy v chodu, vypnuto (lze zařídit pouze vypínačem nebo vyndáním kabelu ze zásuvky) a stand-by s omezeným příkonem pro napětí 5V - toto je označeno jako 5Vsb a slouží k přepnutí do stavu zapnuto. Zapnutí se provádí spojením dvou pinů na hlavním Main Power konektoru a toto zapnutí vždy provádí základní deska, ať už na popud prokliknutí tlačítka na bedně nebo přes Wake-up funkcí síťové karty, USB zařízení nebo třeba přes hodiny.

ATX12V

Na začátku roku 2000 (mimochodem tři čtvrtě roku před uvedením Pentia 4), byl vytvořen další standard - ATX12V. Běžně panuje názor, že ATX12V = další konektor, ale tak tomu není. ATX12V je plnohodnotný standard navazující na ATX 2.03 z roku 1998 a rozšiřující ho nejen o další konektor, ale také o nové požadavky na výkon na jednotlivých napěťových větvích zdrojů. Protože dnes nemá vůbec smysl kupovat klasický ATX zdroj, budu se věnovat pouze ATX12V variantě.

Kromě klasického Main Power konektoru (na obrázku 1. níže ten horní) je u tohoto typu zdrojů požadován čtyřpinový konektor +12V Power (na obrázku 1. uprostřed) a možná je i implementace konektoru AUX Power pro systémy s velkou zátěží.

Nyní popis jednotlivých konektorů:

Main Power konektor:

Slouží k napájení všech částí základní desky, jeho zapojení je nutné vždy. Sestává celkem z dvaceti vodičů, jejichž rozložení je následující:
tři konektory +3.3V, oranžová barva
čtyři konektory +5V, červená barva
jeden konektor +12V, žlutá barva
sedm konektorů COM (zem), černá barva
fialový +5Vsb, bílý -5V (viz. poznámka níže *), modrý -12V, šedý PWR_OK a zelený PS_ON#

* -5V bylo používáno ISA kartami, které se v nových počítačích již nevyskytují. Tento vodič je požadován ve specifikaci ATX12V do 1.1 včetně, novější specifikace 1.2 ho nevyžaduje (je volitelný) a 1.3 s ním vůbec nepočítá. Pokud hodláte pořídit nový ATX12V zdroj pro starší systém, měl by být konstruován podle specifikace 1.1.

Main Power konektor je klíčován, jednak záklapkou, jednak typy "kolíků", kde některé nejsou čtverhranné. Vodiče PWR_OK a PS_ON# slouží k určení stavu (zapínání, vypínání zdroje).

+12V Power konektor:

Rozlišovacím znakem ATX a ATX12V zdroje je právě tento konektor. Jedná se o čtyřpinový čtvercový konektor s klíčováním podobným jako u Main Power konektor. Poskytuje dva +12V vodiče a dva vodiče COM (zem) a slouží k napájení napěťových regulátorů základních desek, které vytváří napětí pro procesor. Jeho zapojení je nutné u všech desek s Pentiem 4 a z něj odvozených Celeronů, u desek s jinými procesory je obvykle zapojení volitelné (a doporučené).

Koncept tohoto konektoru vychází z faktu, že moderní procesory spotřebují velké množství energie - z "consumer" procesorů je rekordmanem Pentium 4 s maximem až 115W, přičemž typický příkon je (dle výrobce) přes 100W. Serverové procesory popř. systémy s více procesory vyžadují ještě vyšší příkony (Xeon: 110W / čip, Itanium: 130W / čip), ty ale používají jiné zdroje - např. Extended ATX s více piny.

Procesor bezpochyby patří (společně s grafickou kartou) k součástkám s nejvyšší spotřebou v počítači. Ještě před pár lety byly hlavním zdrojem energie větve +3.3 a +5V, bohužel se ale ukázalo, že s rostoucími požadavky tyto větve nebudou stačit. Nejen že vzrostla spotřeba procesoru, ale ona vzrostla spotřeba prakticky všech součástek - takže zatímco např. čipové sady z doby vzniku standardu ATX nepotřebovaly žádné chlazení, ty dnešní lze sotva uchladit pasivně (čip north bridge i875P si řekne až o 12W). Logickým krokem k řešení situace proto byl přechod napájení procesoru z větví +3.3V a +5V na +12V. Jenže samotný Main Power konektor má pouze jeden +12V vodič a není na takové zatížení připraven (nebo to minimálně není optimální z hlediska rušení a spolehlivosti). Proto vzniknul +12V Power.

Pozor, někteří výrobci "vtipně" nabízí vyvedení konektoru +12V Power přes redukci z jiných konektorů. Takové řešení rozhodně není doporučeno používat! Stejně zvrhlé jsou i "nápady" některých výrobců základních desek, kteří umožňují nahrazení +12V Power konektoru například konektorem na pevné disky - tento nepoužívejte, klasický ATX zdroj není koncipován na zatížení +12V větve kladené na zdroje ATX12V.

AUX Power

Tento konektor není vyžadován u všech zdrojů ATX12V ani ATX, pouze je doporučen v případě, že zdroj nabízí na +3.3V větvi více než 18A nebo na +5V větvi více než 24A. Setkat se s ním je možné spíše u dražších a výkonnějších zdrojů. Konektor je sestaven ze dvou +3.3V vodičů, jednoho +5V a třech COM (zem) a vzdáleně připomíná jeden ze dvojice konektorů zdrojů AT. Stejně jako Main Power a +12V Power je i tento klíčován.

Drtivá většina základních desek AUX Power nevyužívá, ale jsou i výjimky - především desky pro pracovní stanice, popř. některé víceprocesorové desky využívající zdroje ATX12V. V budoucnu se s ním však pro klesající význam větví +3.3V a +5V nepočítá a z nejnovější specifikace pro standard PCI Express byl již vyjmut.

Peripheral Power, Floppy Drive Power

Kromě konektorů napájejících základní desku jsou ze zdroje vyvedeny i konektory Peripheral Power (na obr. 2. vlevo) a Floppy Drive Power (na obr. 2. vpravo).

Počet těchto konektorů není ve specifikaci přesně určen, obvyklé je ale jeden až dva konektory Floppy Drive Power a tři až osm konektorů Peripheral Power. Na obr. 3.

Oba konektory jsou, pokud jde o vodiče, shodné - jeden +5V, jeden +12V a dva COM (zem).

Ostatní (volitelné) konektory

Výše zmíněné konektory byly všechny povinné - jejich implementace je vyžadována. Existují ale i další konektory, které výrobce může (ale nemusí) implementovat. Mezi takové patří například snímač a regulátor otáček ventilátorů zdroje, 3.3V sense pro monitorování napětí 3.3V na základní desce a konečně také napájení Firewire konektorů IEEE 1394.

V poslední "klasické" revizi standardu ATX12V 1.3 přibyl jako volitelný konektor Serial ATA. Ten sestává z pěti vodičů - jeden +3.3V, jeden +5V, jeden +12V a dva COM. Dá se předpokládat, že konektor Serial ATA bude postupně nahrazovat co do počtu některé konektory Peripheral Power. Na obr. 4.

Zdroj: Eagle – Svět HW Specifikace zdrojů ATX12V - svethardware.cz /některé informace již nejsou úplně aktuální, ale pro starší „stroje“ obecně platí./
doplněn odkaz na zdroj - Weslo

//Ltb: přidáno do PC-HELP rozcestníku
Přílohy
1.JPG
2-3.JPG
4.JPG

Reklama
Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Specifikace zdrojů ATX12V

Příspěvekod El Diablo » 01 říj 2013 00:52

Pitva ATX zdroje s popisem komponentů a funkce:
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H


Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti