Softwarová plná polní 3: video na počítači

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Softwarová plná polní 3: video na počítači

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 25 led 2013 21:05

Softwarová plná polní 3: video na počítači

softPlnaPolni.jpg
softPlnaPolni.jpg (31.63 KiB) Zobrazeno 5434 x


Ve třetím díle našeho seriálu s tipy na zajímavé bezplatné programy pro základní vybavení počítače se zaměříme na šikovný přehrávač videa, multimediální centrum nejen pro sledování a záznam televizních pořadů a také na program pro zpracování a sdílení domácího videa.

VLC Media Player: opravdu universální přehrávač
VLC Media Player je multimediální přehrávač, který exceluje zejména při přehrávání videa. Skvěle se hodí k přehrávání filmů a seriálů stažených z internetu, protože přehraje takřka jakékoliv video, které mu naservírujete, aniž byste se museli obtěžovat s instalací některého z tzv. universálních balíčků kodeků, které někdy způsobí více škody než užitků.

Samozřejmostí je podpora videa ve vysokém rozlišení, prostorového zvuku a nechybí ani podpora titulků z externího souboru, která se bezproblémově vypořádá s českou diakritikou, což je další plus, které ocení zejména lidé stahující si filmy a seriály z Internetu. VLC Media Player ovšem obstojí také při přehrávání domácího videa nebo internetových streamů. Podporuje totiž všechny klíčové formáty videa (a audia).

01.png

V neposlední řadě umí přehrávat filmy z DVD a Blu-ray nosičů. To se hodí, protože ve Windows 7 kodeky pro přehrávání filmů z Blu-ray nosičů chybí a místo jejich doplnění do Windows 8 se Microsoft uchýlil naopak ještě k odstranění kodeků pro přehrávání filmů z DVD. Díky tomuto programu ovšem lze filmy z DVD a Blu-ray nosičů přehrávat i ve Windows 8 bez dodatečných nákladů.

02.png

Program také umí videa z externích zdrojů či internetových streamů ukládat ve zvoleném formátu na pevný disk a převádět různé formáty videa mezi sebou. Nabízí opravdu nejrůznější funkce a bohaté možnosti přizpůsobení, ovšem přitom si zachovává velmi jednoduché ovládání s kompaktním uživatelským rozhraním, které je navíc lokalizováno do češtiny.

MediaPortal: plně vybavené multimediální centrum
MediaPortal je softwarové multimediální centrum lokalizované do češtiny, jehož cílem je usnadnit přístup k multimediálním funkcím počítače. Hodí se zejména pro tzv. HTPC připojená k televizoru, kde nahrazující černou spotřební elektroniku. MediaPortal si však najde uplatnění na jakémkoliv počítači, kde se často přehrávají videa, nebo sleduje televize.

Právě obsluha TV tuneru je jednou z hlavních funkcí tohoto multimediálního centra. Podporuje nespočet TV tunerů pro nejrůznější typy televizního vysílání včetně digitálního pozemního a digitálního satelitního. Mezi podporovanými TV tunery nechybí výrobky nejen u nás populárních značek jako je Pinnacle nebo AverMedia. Umí pracovat i s více TV tunery zároveň.

03.png

Vedle sledování živého televizního vysílání samozřejmě podporuje nahrávání pořadů na pevný disk. U TV tunerů, které to umožňují, nabízí možnost nahrávat dva pořady z různých televizních kanálů zároveň. Není tedy problém, když se vysílací čas vyhlédnutých pořadů překrývá. Nahrát lze oba. Je tu také možnost jeden pořad sledovat živě a druhý na jiném kanále si v téže dobu nahrávat.

Samozřejmostí je plánování automatického nahrávání, za jehož účelem může být počítač probuzen z úsporného režimu nebo režimu spánku. Také je možné jednoduše naplánovat nahrávání seriálů, kdy se MediaPortal automaticky postará o nahrávání všech vysílaných epizod, aniž by bylo nutné pro každou epizodu nastavovat nahrávání zvlášť. Žádná epizoda oblíbeného seriálu vám tak již neuteče.

K plánování nahrávání slouží programový průvodce, v němž si pro lepší přehlednost jednotlivé televizní stanice můžete libovolně seřadit nebo rozdělit do skupin. Programový průvodce získává data z EPG v rámci digitálního vysílání a také si je umí stáhnout z Internetu. Podporuje vyhledávání pořadů podle názvu či žánru. Umí také zobrazit, kdy se bude vysílat další díl vašeho oblíbeného pořadu.

Vedle obsluhy TV tuneru MediaPortal podporuje i přehrávání filmů z DVD a Blu-ray nosičů. Poslouží také pro přehrávání a katalogizaci filmů i seriálů stažených z Internetu. Dále podporuje sledování domácího videa, poslech internetových rádií a záznam jejich vysílání, prohlížení fotek a nespočet dalších funkcí. Kdo by nějakou postrádal, může hledat mezi řadou dostupných plug-inů.

04.png

MediaPortal je zajímavou alternativou za Windows Media Center. Komu tato aplikace od Microsoftu nevyhovuje, může zkusit právě MediaPortal. Po něm též mohou sáhnout uživatelé, kteří nemají Windows Media Center k dispozici. Ze základní výbavy nových Windows 8 jej totiž Microsoft odstranil a chybí také v některých edicích Windows Vista a Windows 7.

Movie Maker: zpracování domácího videa
Movie Maker je známý program pro zpracování domácího videa od Microsoftu, jehož nejnovější verze je šířena v rámci balíčku Windows Essentials pro operační systémy Windows 7 a Windows 8. Uživatelům, kteří s trochou nadsázky nechtějí ze svého domácího videa udělat hollywoodský trhák, poslouží dobře.

Vedle importu videa přímo ze zařízení samozřejmě umí pracovat s videem uloženým na pevném disku nebo třeba na paměťové kartě vložené ve čtečce. Podporuje jak videa s formátem stran 4:3, tak s 16:9. Problém nepředstavuje video ve vysokém rozlišení. Potěší stabilizace obrazu, která alespoň částečně dovede napravit škody, které napáchala třesoucí se ruka kameramana.

05.png

Movie Maker umí také přímo zaznamenávat video z webové kamery. Střihové funkce jsou opravdu jen elementární (rozdělení záznamu, oříznutí záznamu). Do videa lze zakomponovat také fotografie a doplnit hudbu a mluvený komentář, přičemž je možné zvýraznit vybranou zvukovou stopu: původní zvuk videa, dodatečně namluvený komentář či doprovodnou hudbu.

Aby nevznikaly problémy s autorskými právy, tak Movie Maker nabízí přístup do tří knihoven, do nichž lze sáhnout po hudebním doprovodu k volnému užití. Pak se není třeba obávat, že například YouTube video smaže nebo z něj přinejmenším odstraní kompletní zvukovou stopu. Vedle hudby lze pro oživení videa použít i další prvky jako jsou animace.

06.png

Program nabízí různé přechodové efekty a efekty pro posunutí anebo přiblížení obrazu. Dále pak také přes dvě desítky vizuálních efektů. Jen pro vytvoření efektu starého či zašlého filmu jich nabízí půl tuctu, což na bezplatný program není špatné. Do videí lze též vkládat textové popisky, k nimž jsou dostupné více než dvě desítky animací.

07.png

V neposlední řadě pak nechybí funkce pro vložení závěrečných filmových titulků. Hotový film lze uložit na pevný disk. Movie Maker v nejnovější verzi z důvodu lepší kompatibility preferuje H.264 / MPEG-4, ale rovněž podporuje i Windows Media Video. Výsledné video lze optimalizovat například pro přehrávání v mobilním telefonu.

Video je též možné vypálit na DVD a pak přehrávat v libovolném DVD přehrávači jako klasické filmové DVD. Škoda jen, že program nepodporuje tvorbu navigačního menu pro DVD. Na druhou stranu ovšem podporuje sdílení videa online. S hotovým videem se lze ihned pochlubit na Internetu. Movie Maker jej umí nahrát do cloudového úložiště SkyDrive nebo třeba na videoportály YouTube a Vimeo.

08.png

Ovládání je jednoduché, k čemuž přispívá pás karet Ribbon. Díky němu není třeba hledat jednotlivé funkce v nějakých nepřehledných nabídkách a navíc lze v reálním čase vidět náhled, co daná funkce s videem udělá. Zapřisáhlí odpůrci konceptu Ribbon sice jeho přítomnost budou brát jako velké mínus, ale zrovna zde se jeví jeho použití jako přínosné.

Movie Maker určitě neuspokojí náročnější uživatele, kteří mají se svým domácím videem větší plány. Většině těch méně náročných ovšem bude zřejmě dostačovat. Spojuje se zde jednoduché ovládání v češtině víceméně jen za pomoci myši se všemi potřebnými základními funkcemi. Škoda, že nejnovější verze programu již nepodporuje Windows XP a Windows Vista.

Screenshoty: autor
Titulní obr.: Bigstock.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak připojit TV k počítači? Příloha(y)
    od tux » 20 pro 2023 14:15 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1014
    od rhsCZ Zobrazit poslední příspěvek
    21 pro 2023 09:56
  • Bezpečnost s kvantovými počítači.
    od atari » 07 črc 2023 22:06 » v Vše ostatní (bezp)
    2
    4483
    od faraon Zobrazit poslední příspěvek
    08 črc 2023 17:23
  • Upgrade PC pro video editing
    od Spiker.cz » 08 úno 2024 18:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    475
    od Spiker.cz Zobrazit poslední příspěvek
    08 úno 2024 23:53
  • Hledám program nebo addon do Chromu co stáhne video z webu :) Příloha(y)
    od kellne » 21 bře 2024 09:49 » v Programy ke stažení
    6
    1250
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    25 bře 2024 07:55

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti