Soubory v cloudu (7. díl): Box.com

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Soubory v cloudu (7. díl): Box.com

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 25 pro 2013 00:50

Soubory v cloudu (7. díl): Box.com

Cloudy07.jpg
Cloudy07.jpg (7.3 KiB) Zobrazeno 6196 x


V posledním pokračování zdejšího seriálu o moderních cloudových resp. internetových úložištích, která vedle jiných funkcí nabízejí synchronizaci souborů mezi různými počítači, se zaměříme na službu Box.com (dříve Box.net).

Upozornění: popisované služby procházejí průběžným rozvojem a vývojem, takže časem nemusí některé níže uvedení informace platit. Jsou aktuální k datu 10. prosince 2013.

Box.com resp. Box.net má velmi dlouhou tradici coby internetové datové skladiště, kterým býval i původní Windows Live SkyDrive. Provozovatelé služby nesporně zaspali nástup moderních cloudových úložišť s podporou synchronizace souborů mezi počítači a přístupu k nim z chytré mobilní elektroniky. Teď se však úporně snaží dohnat rozjetý vlak. Nakolik se jim to daří? Odpověď nabízí následující odstavce.

Na úvod je vhodné říci, že Box.com není žádný garážový projekt, o čemž svědčí velmi zajímavá jména na seznamu zákazníků a obchodních partnerů. Za všechny lze zmínit například telekomunikační skupinu O2, předního výrobce elektroniky Panasonic, softwarovou společnost EMC, dodavatele komunikačních řešení Avaya, profesní sociální síť LinkedIn či online hudební službu Pandora. Mimo sféru počítačů a elektroniky lze vzpomenout i další známá jména.

Například slavnou stanfordskou a kolumbijskou universitu, organizaci udělující hudební ceny Grammy, baseballový klub Gigants z amerického San Francisca a slavnou tamní zoologickou zahradu, skupinu hudebních televizí MTV, vydavatelství Reader's Digest, výrobce energetických nápojů Red Bull a dalo by se pokračovat třeba firmami z medicínského a farmaceutického průmyslu, ale pro představu stávající výčet zřejmě stačí. Co však Box.com nabízí řadovým uživatelům?

Až překvapivě primitivní synchronizace
V oblasti synchronizace souborů se Box.com hlásí o slovo s vlastní synchronizační utilitou Box Sync pro osobní počítače s Windows XP a novějšími nebo s OS X ve verzi 10.7 a vyšší. Přestože aktuálně je již k dispozici již čtvrtá generace utility Box Sync, tak atraktivními a užitečnými funkcemi zrovna nehýří. Právě naopak. Jde o nejprimitivnější synchronizační utilitu, které jsme se zde v rámci tohoto seriálu dosud věnovali. Umí skutečně pouze synchronizovat. Nic více, nic méně.

01.png

Na pevném disku si Box Sync vytvoří vlastní zvláštní složku, jejíž obsah je synchronizován. Nejenže chybí podpora synchronizace více různých složek, ale dokonce není možné ani přemístit automaticky vytvořenou složku do jiného umístění. Je součástí uživatelského profilu. Chybí také možnost synchronizovat jen konkrétní podsložky. Na namapování synchronizované složky či samotného úložiště jako virtuálního disku můžete rovnou zapomenout.

02.png

Box Sync postrádá správu sdílených souborů, synchronizaci v rámci lokální sítě či jakékoliv jiné bonusové funkce. Fakticky jedinou volbou v nastavení je přihlášení k uživatelskému účtu, kterému sekunduje tlačítko pro otevření synchronizované složky. Chybí také dnes již vcelku obvyklé omezení přenosové rychlosti, aby běžící synchronizace negativně neovlivňovala jiné online aktivity. Alespoň, že lze synchronizaci dočasně pozastavit, ale to je tak vše, co Box Sync nabízí.

Široká podpora mobilních zařízení
Na mobilní scéně Box.com sbírá body širokou podporou různých zařízení a platforem. Vedle aplikace pro Android (2.2 a vyšší) či iOS (5.0 a vyšší) poskytuje aplikaci také pro Windows Phone (7.5 a vyšší). Dále se podpoře těší komunikátory BlackBerry. K dispozici je rovněž dotyková aplikace pro Windows 8, Windows RT a novější. Podpora mobilních zařízení je tedy více než dobrá. Česká lokalizace mobilní aplikace je však tentokrát spíše na překážku, protože je strojová, tedy velmi nepřesná.

03.png

Mobilní aplikace Box.com umožňuje procházet a prohledávat obsah úložiště, přistupovat ke sdíleným souborům, spravovat sdílené soubory, stahovat soubory do lokální paměti zařízení a otevírat je v příslušené aplikaci třetí strany. Soubory je možné prostřednictvím aplikace také do úložiště Box.com z mobilního zařízení nahrát. Vybrat si lze kterékoliv soubory z interní paměti mobilního zařízení či na vložené paměťové kartě.

Do úložiště Box.com je též možné díky jeho mobilní aplikaci nahrávat obsah pomocí systémové funkce Share (Sdílet). Další možností je vytváření nových souborů v kombinaci se stovkami podporovaných aplikací třetích stran. Přímo v aplikaci Box.com si tak lze v úložišti vytvořit například dokumenty, tabulky či prezentaci s možností okamžité editace v mobilní kancelářské aplikaci ThinkFree Office. Podobně to funguje s dalšími typy souborů a aplikacemi třetích stran.

04.png

Chybí však automatická synchronizace (resp. záloha) pořízených fotek anebo videí, což je dnes u konkurence víceméně běžná funkce. Aplikace Box.com alespoň umožňuje pořizovat videa a fotky jednotlivě, které pak rovnou míří do internetového úložiště. Takto lze vytvářet i zvukové nahrávky, takže mobilní aplikace Box.com poslouží jako diktafon, který poznámky ukládá rovnou do internetového úložiště synchronizovaného s osobními počítači, což je šikovná funkce.

05.png

Za pochvalu ještě stojí možnost používat pro přístup k aplikaci PIN, kterým lze zároveň ochránit data v internetovém úložišti bez nutnosti neustálého odhlašování a opakovaného složitého zadávání přístupových údajů. Čtyřmístný PIN je rozumným kompromisem. Požadavek k jeho zadání není vázán na zhasnutí displeje, ale přednastavenou dobu nečinnosti v rozmezí od jedné minuty do jedné hodiny. Volitelně lze též využívat plnohodnotné automatické odhlášení.

Praktické webové rozhraní nejen s Google Docs
Pro přístup k úložišti z libovolného zařízení s přístupem k Internetu již tradičně slouží webové rozhraní. Základní funkční výbava je předvídatelná: procházení a prohledávání obsahu úložiště, správa souborů a jejich sdílení, stahování souborů na pevný disk nebo naopak nahrávání souborů např. prostým přetažením z desktopového prostředí do okna webového prohlížeče. Samozřejmě je podporováno hromadné nahrávání i stahování souborů.

06.png

Box.com zaujme propojením se sadou webových kancelářských aplikací Google Docs, díky níž lze přímo z webového prohlížeče v úložišti vytvářet, prohlížet, editovat a sdílet dokumenty, tabulky či prezentace. Pro snazší týmovou spolupráci je možné k souborům přidávat štítky a komentáře. Box.com má právě pro spolupráci a sdílení zabudovaný vlastní adresář, do kterého lze importovat kontakty z programu Microsoft Outlook či internetových e-mailových služeb Gmail a Yahoo Mail.

07.png

Pro sdílení si stačí nechat vygenerovat náhodný odkaz a předat jej osobám, s nimiž hodláte sdílet vybraná data. Právě prostřednictvím tohoto unikátního odkazu k nim mohou získat přístup. Pro vyšší bezpečnost Box.com podporuje ještě zabezpečení heslem a volitelnou exspiraci odkazu, ovšem tyto dvě možnosti nejsou k dispozici v bezplatné verzi pro osobní použití. Totéž platí o uzamčení souboru pro předejití případným nežádoucím změnám.

Nejrůznější možnosti spolupráce s dalšími produkty
Může to znít podivně, ale nejsilnější stránkou úložiště Box.com je právě to, že skutečně funguje jako úložiště. Přesněji řečeno: v případě této služby je nadstandardně rozvinuta spolupráce s produkty třetích stran, které dovedou Box.com využít pro ukládání a sdílení dat. Ať už jde o mobilní aplikace, desktopový software či online služby. Zatímco ve webovém prostředí Box.com spolupracuje s Google Docs, v desktopovém prostředí díky plug-inu Box Office poslouží uživatelům Microsoft Office.

Díky zmíněnému plug-inu z dílny provozovatelů Box.com lze v důvěrně známých programech z Microsoft Office otevírat dokumenty, tabulky anebo třeba prezentace uložené v internetovém úložišti Box.com. Je možné s nimi pracovat bez funkčních omezení, jako kdyby byly uložené offline na pevném disku, ale přitom využívat výhody cloudu. Včetně sdílení mezi zařízeními a uživateli, online týmové spolupráce a podobně.

S plug-inem Box for Outlook lze z e-mailového klienta Microsoft Outlook odesílat e-maily i s velkými přílohami, které si adresáti mohou komfortně stáhnout z Box.com. Spolupráce s produkty třetích stran často funguje i obráceně, takže například Mozilla Thunderbird má již integrovanou vlastní funkci pro posílání zejména objemných příloh právě popsaným způsobem za využití internetového úložiště Box.com.

08.png

Na webu služby je k dispozici celý katalog jak původních, tak nezávislých produktů, které využívají Box.com jako internetové úložiště k nejrůznějším účelům. Google Drive či Microsoft SkyDrive se snaží kráčet podobným směrem, ale Box.com zatím může nabídnout výrazně širší synergii s dalšími produkty a službami. Je to dáno nejen delší tradicí úložiště Box.com (dříve Box.net), ale i větší otevřeností a ochotou spolupracovat se subjekty napříč trhem.

10 GB ihned zdarma, 100 GB za 5 USD měsíčně
Box.com se dnes profiluje spíše jako úložiště pro týmové a potažmo firemní využití. Pro osobní potřebu nabízí zdarma 10 GB prostoru ihned po bezplatné registraci. To je sice pětkrát více místa než poskytuje notoricky známý Dropbox, ale ve srovnání s dalšími službami na trhu to není zase tak výjimečná kapacita. Pro osobní využití se nabízí jediná možnost navýšení: 100 GB za 10 USD měsíčně, což není vůbec špatná nabídka.

Je tu však nejedno omezení i v rámci placeného tarifu pro osobní využití lze ukládat pouze soubory do velikosti 5 GB (zdarma pak jen do 250 MB). Dále chybí podpora verzování či pokročilé možnosti sdílení jako je zamykání souborů před úpravami, automatická exspirace odkazů pro sdílení obsahu anebo ochrana sdílených souborů přístupovým heslem. Kdo má o tyto funkce zájem, může přejít na základní tarif koncipovaný pro firmy,

09.png

Jeho osobní využití provozní podmínky nevylučují. Základní tarif Starter je určen pro jednoho až deset uživatelů. Platí se po 5 USD za uživatele měsíčně. Všichni uživatelé se pak dělí o kapacitu 100 GB. Nejnižší firemní tarif se může zdát pro jednotlivce výhodnější než placený tarif pro osobní využití, protože namísto 10 USD za 100 GB měsíčně se platí jen 5 USD měsíčně. Pozor však na nižší limit velikosti jednoho souboru, který je pouhé 2 GB (namísto 5 GB).

Použité screenshoty: autor
Úvodní obrázek: Box.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků.
    od xDwery » 24 kvě 2023 06:05 » v Problémy s hardwarem
    1
    497
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 06:26
  • W11-Otvírají se všechny text soubory
    od supfor » 06 bře 2024 20:24 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    643
    od supfor Zobrazit poslední příspěvek
    15 bře 2024 20:41
  • Jak kopírovat soubory z hostitele do VirtualBoxu? Příloha(y)
    od atari » 26 črc 2023 16:36 » v Windows 11, 10, 8...
    5
    1440
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2023 11:30
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků Příloha(y)
    od xDwery » 24 kvě 2023 14:57 » v Problémy s hardwarem
    2
    604
    od xDwery Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 20:09
  • Soubory na ikoně excel hlavního panelu Příloha(y)
    od VOM » 03 led 2024 19:28 » v Kancelářské balíky
    2
    932
    od VOM Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2024 10:46

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host