Zálohování webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Zálohování webových stránek

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 24 črc 2013 12:06

Zálohování webových stránek

ZalohaWebu.jpg
ZalohaWebu.jpg (13.28 KiB) Zobrazeno 8167 x


Provozujete či spravujete webové stránky? I ty si žádají zálohování. V následujících odstavcích se dozvíte jak zálohovat webové stránky, kdy a proč je vhodné je zálohovat a v neposlední řadě, proč se se zálohováním nespoléhat na poskytovatele webového hostingu.

Většina hobby provozovatelů či správců webových stránek je nezálohuje. Spoléhá se na to, že poskytovatel webového hostingu (webhoster) svěřené webové stránky zálohuje sám v ceně služby. Háček je v tom, že obnova dat ze zálohy nebývá zdarma. V takových případech de facto zálohování není zdarma, protože pro jeho reálné využití (obnovení dat ze zálohy) musíte zaplatit.

Poplatek se pohybuje v řádech stokorun, takže v případě levných hostingových služeb může být dokonce vyšší než třeba platba za čtvrtletní hostování webových stránek. Obnova dat z vlastní zálohy vás bude stát jen čas, nikoliv peníze. Navíc je obvykle rychlejší si obnovit data webových stránek z vlastní zálohy, než čekat na vyřízení požadavku od webhostera.

01.png

Že váš webhoster nabízí technickou podporu nonstop, takže by vám teoreticky měl vyhovět třeba ve tři ráno? Zdaleka ne vždy je to pravda. Mnoho levných webhosterů si pod nonstop podporou představuje e-mail či telefon, kde lze sice zanechávat v kteroukoliv denní dobu požadavek či dotaz, ale věnovat se mu někdo bude až v běžnou pracovní dobu.

V jiných případech webhoster vykrývá nonstop technickou podporu levnou pracovní sílou (zejména studenty – brigádníky), která z bezpečnostních důvodů nemá plný přístup k systému. Tudíž citlivé operace, jako je obnova dat ze zálohy, musí počkat opět na běžnou pracovní dobu, kdy dorazí do práce skuteční technici.

V neposlední řadě je tu riziko, že webhoster přestane ze dne na den existovat. V globálně nejisté ekonomické situaci firmy přicházejí a odcházejí. Ne každá firma se ale zachová čestně, takže své problémy přenáší na zákazníky. Nejenže nevrátí peníze za předplacené služby, ale zcela přestane komunikovat, takže s vlastnoručně nezálohovanými webovými stránkami se můžete rozloučit.

Kdy a proč zálohovat webové stránky
Statické webové stránky, které nevyužívají skripty spouštěné na straně serveru (např. PHP) ani databázi (třeba MySQL) postačí zálohovat třeba jen jednou měsíčně. Máte tak k dispozici jejich vlastní kopii, kterou v případě zájmu či nutnosti snadno přesunete k jinému poskytovateli webového hostingu, pokud ten současný přestane existovat nebo narazíte na lepší nabídku služeb.

Na komplexní zálohu rozhodně nezapomeňte předtím, než se pustíte do přestavby či rekonstrukce svých stránek. Záloha se může hodit také při nechtěném smazání souborů. Pamatujte, že soubory smazané prostřednictvím FTP klienta nekončí v koši, ze kterého by je šlo jednoduše obnovit jako třeba soubory omylem smazané z pevného disku pod MS Windows.

Častěji je třeba zálohovat webové stránky poháněné nějakým systémem pro vytváření a správu obsahu, které využívají skripty běžící na serveru a data ukládají do databáze. Jde třeba o systémy WordPress, Drupal, Joomla, phpBB a podobně. Kromě pravidelného zálohování byste zálohu měli pro jistotu provést před každou jejich úpravou, každým servisním zásahem.

Typicky jde o aktualizaci systému, úprava či aktualizace šablony tvořící design webu anebo instalaci či aktualizaci plug-inů pro doplňování nových funkcí. To vše jsou citlivé operace, kdy k úhoně mohou přijít data v databázi. Ztratit se může nejen nastavení, ale i samotný obsah, který výše jmenované a jim podobné systémy neukládají do klasických souborů, nýbrž do databáze.

Eventuálně může být nutné pro odstranění vyskytnuvších se problému obnovit soubory webu ze zálohy, tedy do stavu před zásahem, kdy vše fungovalo. Zejména kombinace různých vylepšení (šablona vzhledu + skupina plug-inů) systému může přinést neočekávané problémy. Příčina se laikům hledá obtížně, takže nejrychlejší pro opětovné zprovoznění webu je vrátit jej do stavu, kdy fungoval.

Frekvenci výše zmíněné pravidelné zálohy si musíte určit sami podle toho, kolik nového obsahu je na vašem webu generováno. Pokud jde o blog, kam napíšete občas jeden příspěvek, bohatě postačí záloha jednou za měsíc nebo i méně často. Jestliže jde ale třeba o diskusní fórum s desítkami nových příspěvků denně, není přehnané pravidelně zálohovat každý týden.

Pravidelná záloha by neměla zahrnovat jen databázi, kam WordPress, Drupal, Joomla, phpBB a podobné systémy ukládají obsah webu. Jednou za čas je vhodné zálohovat také soubory, které tvoří samotný systém a jeho doplňky (šablony, plug-iny a podobně). Důvodů bylo výše zmíněno hned několik, ale je tu ještě jeden: malware.

Obnova dat ze zálohy může být nejrychlejší a nejméně bolestivou cestou jak očistit napadený web od škodlivého kódu. Weby používající nejen ty jmenované oblíbené systémy jsou často terčem útoků, kdy je do stránek vložen kód sloužící k šíření záškodnických programů. Pokud je totiž v široce používaném systému nalezena chyba, přichází hromadné útoky na weby, které jej využívají.

Je poměrně jednoduché roboticky na internetu najít postižitelné weby a napadnout je. Žádné „proč by měl někdo infikovat zrovna můj web“ tedy neplatí. Robotovi, který zranitelný web infikuje, je jedno, jestli jde o osobní blog s několika desítkami přístupů měsíčně nebo nejčetnější zpravodajský web v zemi.

02.png

Nejenže infikovaná webová stránka ohrožuje své návštěvníky, ale vyhledávače ji mohou začít ignorovat, protože provádějí antivirové testy. Přístup na web pak mohou blokovat i webové prohlížeče. O antivirových programech nemluvě. Není tedy od věci si občas zkontrolovat web třeba službou Sucuri SiteCheck Scanner, která ověří i to, jestli není na nějaké černé listině.

Jak zálohovat webové stránky
V případě statických webových stránek postačí jejich soubory zkopírovat ze serveru webhostera na pevný disk pomocí libovolného FTP klienta jako je třeba FileZilla. Chcete-li si ale zálohování zjednodušit, pak zkuste Cobian Backup. Tento oblíbený program pro zálohu dat z PC podporuje i zálohu webových stránek.

03.png

Může zálohovat soubory přes FTP ze serveru webhostera stejně jednoduše jako z pevného disku počítače. Stačí jen použít webhosterem sdělené údaje pro přístup z FTP klienta. Tedy jméno či IP adresu FTP serveru, uživatelské jméno a heslo. Cobian Backup pak může zálohu provádět automaticky v pravidelném časovém intervalu.

Problém nepředstavuje šifrovaná komunikace se serverem či záloha dat jen z vybrané složky (třeba pokud provozujete více webů oddělených do různých složek) nebo naopak záloha webů umístěných u různých poskytovatelů. Stažené soubory si lze nechat automaticky zabalit do archivu, opatřit časovým razítkem a podmínit přístup k nim znalostí hesla.

04.png

Cobian Backup je možné použít nejen k záloze statických webů, ale i souborů webů využívajících již zmiňované systémy WordPress, Drupal, Joomla, phpBB a podobně. Nezapomeňte však, že tyto systémy obsah webu ukládají do databáze. Tu Cobian Backup zálohovat neumí. Některé systémy mají vlastní funkci pro zálohu (export) databáze, popřípadě k tomu lze najít vhodný plug-in.

Obecně ale lze databázi zálohovat (exportovat) prostřednictvím systému na její správu. Hojně využívaným typem databáze je MySQL, pro jejíž správu se často (dost možná nejčastěji) používá phpMyAdmin. To není program, který byste si mohli sami instalovat. Jde o administrační rozhraní, k němuž vám musí dát přístup webhoster.

05.png

Přistupuje s k němu z webového prohlížeče. Nutné je samozřejmě znát přihlašovací jméno (bývá jím jméno databáze) a heslo. Oba údaje by opět měl webhoster sdělit. Dost možná je máte ještě někde v e-mailu, když jste si nový web zakládali, protože jste je jistě potřebovali pro instalaci některého z již několikrát jmenovaných systémů nebo jim podobného.

Zmiňovaný phpMyAdmin má funkci Export, díky které si lze celou databázi nebo jen její vybrané části stáhnout ve formátu SQL. Pokud se v databázi nevyznáte, raději ji zálohuje celou (nepokoušejte se rozlišovat důležitá a nedůležitá data). Po spuštění exportu se začne stahovat soubor. Webový prohlížeč bude oznamovat, že soubor má neznámou velikost, jelikož se teprve generuje.

06.png

Export v závislosti na velikosti databáze může trvat řádově jednotky až desítky minut. Spíše ale jednotky. Jakmile prohlížeč oznámí, že soubor je stažený, ověřte si, jestli phpMyAdmin oznámil řádné dokončení exportu. Tedy, jestli nehlásí nějakou chybu při exportu. Dokončené stahování totiž ještě nemusí automaticky znamenat úspěšný export.

Obnova webové prezentace ze zálohy
Databázi webových stránek lze ze zálohy obnovit přesně opačným procesem. Tedy místo funkce Export použijte funkci Import. Pak si vyberte SQL soubor s kopií databáze na pevném disku a nahrajte jej. K tomu opět stačí webový prohlížeč. Pro obnovu souborů webových stránek použijte klasického FTP klienta jako je již zmiňovaná FileZilla. Jednoduše zkopírujte ty ze zálohy na server.

Screenshoty: autor
Úvodní obrázek: Bigstock
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Zálohování webových stránek

Příspěvekod X » 24 črc 2013 21:35

Pro zálohování ostatních stran WWW použijeme:

Teleport Pro 1.58+CZ


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • DECO - M4 blokovani stranek
    od MK_Vs » 15 srp 2023 10:27 » v Sítě - hardware
    10
    2717
    od MrVoltz Zobrazit poslední příspěvek
    29 srp 2023 15:46

Zpět na “Bezpečnost (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host