Prohlížeče v testu: zúčtování

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Prohlížeče v testu: zúčtování

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 19 srp 2014 00:42

Prohlížeče v testu: zúčtování

Prohližeče1.jpg
Prohližeče1.jpg (9.26 KiB) Zobrazeno 5312 x


Google Chrome, Internet Explorer a Mozilla Firefox v současnosti společně ovládají přes 90 % trhu webových prohlížečů. Který z těchto tří oblíbených browserů je ale nejlepší možnou volbou?

Na úvod závěrečné části seriálu se podívejme na aktuální situaci na trhu. StatCounter za letošní červenec uvádí, že mezi webovými prohlížeči pro osobní počítače drží první příčku Google Chrome s podílem 48,69 %. Ostatní prohlížeče se mu dívají na záda z uctivé vzdálenosti. Druhý Internet Explorer si ve stejném období z tržního koláče ukousl 23,52 %. Mozilla Firefox uzavírá elitní trojku s podílem 19,25 %.

Před pěti lety byly karty rozdány jinak. V červenci 2009 trhu vládl Internet Explorer, jehož podíl dosahoval úctyhodných 60,11 %. Konkurence široko daleko nikde. Nejblíže se pohyboval Mozilla Firefox s podílem 30,5 %. Google Chrome, dnešní jedničku, byste před pěti lety mezi třemi nejvíce rozšířenými prohlížeči hledali marně. Trojkou tehdy bylo Safari s podílem 3,02 %. Google Chrome byl až čtvrtý. Díky podílu 3,01 % sice s rozdílem na úrovni statistické chyby, ale přece.

Změnila se situace na trhu oprávněně? Odráží dnešní postavení prohlížečů jejich současnou kvalitu? Nebo jsou uživatelé pod jinými vlivy? Pokud jste nečetli předešlé díly seriálu, doporučuji se k nim vrátit. Níže si dovolím poněkud zjednodušovat a generalizovat, protože podrobného vysvětlování pojmů a problémů, příčin a následků anebo různých souvislostí bylo již dost. Zde je přehled všech pěti předešlých dílů seriálu rozdělených do sedmi článků:

  1. Prohlížeče v testu: bezpečnost (1/2)
  2. Prohlížeče v testu: bezpečnost (2/2)
  3. Prohlížeče v testu: ochrana soukromí
  4. Prohlížeče v testu: výkon
  5. Prohlížeče v testu: spolehlivost
  6. Prohlížeče v testu: nové technologie (1/2)
  7. Prohlížeče v testu: nové technologie (2/2)

Bezpečnost: Mozilla Firefox citelně postrádá sandbox
Webové prohlížeče musí nástrahám počítačového podsvětí čelit v první bojové linii. Naštěstí tomu odpovídá zavádění nových a nových bezpečnostních funkcí, ale rezervy se najdou a stále je co zlepšovat. Mozilla Firefox citelně postrádá sandbox, který by izoloval webový prohlížeč a případné hrozby od zbytku systému. Konkurenční Internet Explorer má zbrusu nový sandbox, ale bohužel jen pro uživatele Windows 8.1. Google Chrome tuto ochranu poskytuje veškerým svým uživatelům.

Všechny tři nejrozšířenější prohlížeče disponují filtry, které mají uživatele přinejmenším varovat před navštívením nebezpečného webu. Jak ukázal nezávislý test, nejlépe na weby šířící malware uživatele upozorňuje Internet Explorer. Před weby, které se pokouší o tzv. phishing (vylákání citlivých informací pod falešnou záminkou) však lépe varuje Mozilla Firefox, jak vyplynulo z dalšího nezávislého testu. V obou případech na druhém místě skončil Google Chrome s nevelkou ztrátou na vítěze.

01.png

K útokům jsou často zneužívány plug-iny. Někdy stačí pouhé načtení webu, který obsahuje nebezpečný prvek. Uživatel klikne na špatný odkaz a problém je na světě. Aktuálně proto Google Chrome a Mozilla Firefox ve výchozím nastavení ponechávají většinu plug-inů neaktivních. Snižují tak riziko jejich zneužití, protože vybraný plug-in je aktivován ke konkrétnímu účelu až se souhlasem uživatele. Internet Explorer bohužel moderní správu plug-inů (tzv. click-to-play) zatím nenabízí.

Webový prohlížeč musí být řádně aktualizován, aby mohly být zavčasu řádně aplikovány opravy chyb zneužívaných útočníky. Tři nejrozšířenější prohlížeče nyní shodně používají tzv. tichou aktualizaci. Aktualizace probíhá automaticky bez potřeby asistence uživatele. Internet Explorer a Mozilla Firefox však dovolují uživatelům tento způsob aktualizace vypnout. Google Chrome však koncovým uživatelům tichou aktualizaci vypnout neumožňuje, takže víceméně vylučuje lidský faktor.

RESUMÉ: Z hlediska bezpečnosti se jako nejlepší volba jeví Google Chrome. Využívá sandbox k ochraně svých uživatelů nehledě na operační systém, který používají. Má moderní správu plug-inů a nejefektivněji šíří aktualizace. Vzhledem k tomu všemu nakonec tolik nevadí, že v testech varování před přístupem na nebezpečné stránky sbíral „pouze“ stříbrné medaile. Zvlášť, když ztráta na vítěze nebyla v obou případech nikterak výrazná.

Soukromí: Internet Explorer dovede blokovat slídily
Soukromí resp. ochrana soukromí je stejně důležité a citlivé téma jako bezpečnost. Internet Explorer získává náskok před konkurencí díky zabudované ochraně před stopováním pohybu uživatele napříč weby, kterého se zcela běžně dopouštějí například různé analytické a reklamní systémy. Díky ochraně před sledováním (stopováním) dokáže Internet Explorer zablokovat předmětné slídící skripty, které navíc velmi často zdržují načítání webových stránek.

02.png

Blokované slídící skripty lze vybrat manuálně, ale jednodušší a efektivnější je použít již připravenou černou listinu (tzv. blacklist či blocklist). Existuje několik průběžně aktualizovaných černých listin, které je možné navzájem kombinovat. Tato ochrana je účinnější než technologie Do Not Track, kterou sice podporují všechny tři prohlížeče zařazené do testu, ale reálnou ochranu neposkytuje. Proč? Je založena na velmi naivním předpokladu, že slídilové na požádání přestanou dobrovolně slídit.

Všechny tři nejrozšířenější prohlížeče nabízejí tzv. anonymní režim, byť pod různými názvy. Hlavní ovšem je, že při jeho aktivaci Google Chrome (anonymní režim), Internet Explorer (režim InPrivate) a Mozilla Firefox (anonymní prohlížení) nezanechávají v systému žádné stopy, podle kterých by jiný uživatel téhož počítače mohl později zpětně vystopovat webovou aktivitu (tato funkce nemá nic společného s ochranou soukromí na internetu).

03.png

Google Chrome a Mozilla Firefox umožňují stopy po nedávné webové aktivitě zamést také zpětně. Například za poslední hodinu. Internet Explorer bohužel zametání stop pouze po nedávní webové aktivitě nepodporuje. Problémem z jiného soudku je, že neumí uložená hesla alespoň volitelně ochránit jedním hlavním heslem, aby je nemohl zneužít kdokoliv, kdo usedne k počítači. Stejný problém má též Google Chrome. Naopak Mozilla Firefox tzv. master heslo podporuje.

RESUMÉ: Internet Explorer v základní výbavě nabízí mocný nástroj chránící před slídily, který je navíc použitelný k blokování dotěrné reklamy. Navzdory této killer-feature lepší možnosti ochrany soukromí nabízí Mozilla Firefox. K funkcím v základní výbavě je třeba připočítat širokou paletu rozšíření, mezi nimiž jsou opravdu špičkové kousky pro ochranu soukromí a nerušené surfování. Je to názorná ukázka, jak široká podpora rozšíření může prohlížeč posunout na vyšší úroveň.

Výkon: Google Chrome nastavil laťku hodně vysoko
Tvůrci prohlížečů dnes výkon vnímají jako velké téma. Zejména pak rychlé zpracování kódu napsaného v jazyce JavaScript. Každý prohlížeč má pro tento účel vlastní engine, který je neustále vylepšován. Povoleným dopingem všech tři nejrozšířenější browserů se během posledních let stala hardwarová akcelerace využívající potenciál dřímající v grafické kartě. Svižnost dynamických webů a webových aplikací mohou zvýšit také nyní již široce podporové technologie WebSockets a SPDY.

04.png

Horší je to s optimalizací pro moderní procesory. Mozilla Firefox například nedovede efektivně využít vícejádrových procesorů, protože dodnes nepřešel na multiprocesovou architekturu. Všechny tři nejrozšířenější prohlížeče pak mají rezervy v podpoře 64bitových procesorů a systémů, přestože mezi uživateli jsou již značně rozšířené. Ve výsledku uživatelé majoritní platformy Windows stále používají 32bitové prohlížeče, přestože většina z nich má počítač připravený pro 64bitový software.

RESUMÉ: V nezávislých testech výkonu obvykle boduje Google Chrome, který si připisuje plusové body za výbornou hardwarovou akceleraci, multiprocesovou architekturu a nově přípravu 64bitové varianty, které se postupně dočkají všechny podporované platformy. Na druhou stranu některé instalace mají problém s neúměrnou spotřebou operační paměti. Osobně doporučuji zvolit prohlížeč dle výkonu v reálném provozu na konkrétní hardwarové a softwarové konfiguraci.

Spolehlivost: Mozilla Firefox má zastaralou architekturu
Webový prohlížeč je velmi důležitý software. Většina uživatelů internetu jej běžně používá několik hodin denně. Není tedy vůbec příjemné, když prohlížeč nadměrně často spadne nebo zamrzne. Ke slovu přichází spolehlivost, pro kterou je klíčová již několikrát zmiňovaná multiprocesová architektura. Google Chrome a Internet Explorer od sebe navzájem oddělují různé otevřené weby do samostatných procesů. Jedním z benefitů je právě vyšší spolehlivost.

Když jeden otevřený web způsobí problém, nedotkne se celého prohlížeče a dalších otevřených webů, protože běží na sobě nezávisle v různých procesech. Mozilla Firefox bohužel dosud nepřešel na multiprocesovou architekturu. Pouze podporuje běh plug-inů v procesu nezávislém na prohlížeči, takže nestabilní plug-in by neměl způsobit pád celého prohlížeče. Je to lepší než nic, ale přechod na multiprocesovou architekturu je potřeba jako sůl. Nejen kvůli spolehlivosti.

Výše zmíněné plug-iny jsou obecně poměrně nespolehlivé. Jsou nejčastějším důvodem nestability a zamrzávání. Nejen z hlediska již probírané bezpečnosti proto přijde vhod jejich moderní správa (tzv. click-to-play). Plug-iny dle současných potřeb a požadavků dovedou zkrotit Google Chrome a Mozilla Firefox. Naopak Internet Explorer moderní správou plug-inů stále nedisponuje. Neumožňuje jednoduše spustit konkrétní plug-in pro konkrétní účel až na vyžádání uživatele.

05.png

RESUMÉ: Google Chrome má nejvíce papírových předpokladů pro vysokou spolehlivost hlavně díky kombinaci multiprocesové architektury a moderní správy plug-inů. K dobru lze připočítat také velmi efektivní distribuci aktualizací a chystanou nativní podporu 64bitových systémů, která má odstranit až polovinu současných problémů se stabilitou. Jenže teorie a praxe se často liší. Reálná spolehlivost záleží na konkrétní hardwarové a softwarové konfiguraci. Stejně jako reálný výkon.

Technologie: Internet Explorer stále zůstává pozadu
Podpora nových technologií a webových standardů není z hlediska koncových uživatelů tolik důležitá jako bezpečnost, soukromí, výkonnost či spolehlivost. Do testu však neodmyslitelně patří. V současnosti se skoro vše podstatné točí kolem HTML 5 a souvisejících technologií. Z orientačního testu podpory HTML 5 ze třech nejrozšířenějších prohlížečů dlouhodobě vychází nejlépe Google Chrome. Aktuální verze (36.0) dosahuje skóre 509 bodů.

06.png

Nejnovější Mozilla Firefox (31.0) se drží v závěsu se 457 body. Z prohlížečů, kterým se v seriálu dlouhodobě věnujeme, třetí příčku se značným odstupem obsazuje aktuální Internet Explorer (11.0), jehož skóre činí pouze 376 bodů. Odstup je částečně zapříčiněn živelným vývojem nových webových technologií, na který tvůrci prohlížečů Google Chrome a Mozilla Firefox dokáží rychleji reagovat díky výrazně kratším vývojovým cyklům, kdy nové major verze vychází každých šest týdnů.

Microsoft se nyní drží ročního vývojového cyklu, takže jeho Internet Explorer se nové major verze dočká nanejvýš jednou ročně. Přinese sice větší balík novinek, ale pořád má historický deficit. Na přelomu století totiž tvůrci prohlížeče Internet Explorer slušně řečeno kašlali na webové standardy, rozvoj webu a spolupráci s ostatními tvůrci prohlížečů. Nakonec proto museli jádro prohlížeče od základu předělat. Redmondští se polepšili, ale konkurence má zkrátka náskok.

RESUMÉ: Největší progresivitu z hlediska podpory nových technologií a standardů vykazuje Google Chrome. Uznání si však zaslouží také Mozilla Firefox, který s nesrovnatelně menšími finančními a lidskými zdroji nezůstává příliš pozadu. Mozilla navíc mezi tvůrce prohlížečů přináší vznešené ideály, na které často Microsoft nebo Google při prosazování svých obchodních zájmů zapomínají. Otevřený a svobodný web je otřepaná fráze, ale s velkým významem pro další rozvoj.

Screenshoty: autor
Úvodní obrázek: Google, Mozilla, Microsoft
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nastavení prohlížeče fotek
    od Alvakim04 » 23 srp 2023 10:40 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    2706
    od Baronjame86 Zobrazit poslední příspěvek
    18 zář 2023 08:42
  • Přístup k flask app (spuštěné na VM - linux) z internetu (prohlížeče) Příloha(y)
    od d-pozz » 08 říj 2023 20:31 » v Internet a internetové prohlížeče
    34
    7604
    od d-pozz Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2023 16:41

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti