Programy pro internetovou komunikaci

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jidhash
Tvůrce článků
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1392
Registrován: listopad 05
Bydliště: six feet under Ostrava
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Programy pro internetovou komunikaci

Příspěvekod Jidhash » 12 srp 2006 14:01

ICQ
Nejznámější a nejpoužívanější ( prozatím :smile: ) ale taky nejvíce problémová aplikace pro komunikaci na Internetu, setkala se s ní většina z vás, takže jen ve zkratce.
ICQ je protokol pro instant messaging a zároveň komunikační software, vyrobený izraelskou firmou Mirabilis a poprvé uvedený v roce 1996. Nynější vlastník je firma AOL, která v roce 1998 koupila firmu Mirabilis za 287 milionů dolarů.
ICQ se vyslovuje jako „ajsíkjú“, což v angličtině zní jako „I seek you“, neboli „hledám tě“. Síť ICQ umožňuje zasílat textové zprávy, URL, celé soubory, navštívenky, umožňuje chat, a další.
Nevýhodou je, že komunikace není šifrována.
Více na: http://www.myicq.cz/
- download


SKYPE
Skype je software sloužící k telefonování, posílání zpráv a souborů. Jeho autory jsou Niklas Zennström a Janus Friis, tvůrci populárního softwaru Kazaa.
Hlavní funkce Skype je však zmíněné telefonování. Telefonování mezi uživateli Skype ( oba volající mají nainstalován Skype) je zdarma, šifrováno a to kdekoliv na světě a neomezeně na délce hovoru. Za poplatek lze telefonovat do tradičních telefonních sítí (služba SkypeOut) a případně získat telefonní číslo a přijímat telefonáty z pevných a mobilních sítí se službou SkypeIn.Mezi další funkce patří VoiceMail – poskytuje funkčnost hlasové schránky ( placená služba ) a Skype Video Calling – videokoference mezi uživateli sítě Skype, dostupné od verze 2.0 zdarma.
Skype je kompletně lokalizován do češtiny, je zdarma a bez reklam

Pro telefonování na běžné telefony a mobily je nezbytné zakoupit SkypeOut kredit.
Kredit který si předplatíte celý provoláte a neplatíte žádný paušál. Kredit lze zakoupit na internetu na adrese http://www.skype.com a platit lze dvěma způsoby:
- Embosovanou platební kartou + návod
- prostřednictvím internetové peněženky Moneybookers + návod
- Download
- fórum

MSN Messenger
Messenger je program pro internetovou komunikaci, který svým uživatelům umožňuje zasílání krátkých textových zpráv (tzv. chat), telefonování a dokonce internetové videokonference. Jeho velkou výhodou je skutečnost, že jako standardní součást posledních verzí operačního systému Microsoft Windows jej většinou není nutné instalovat , což značně ulehčuje jeho použití začátečníkům, kteří rovněž ocení jednoduchost ovládání, i z tohoto důvodu se celosvětový počet uživatelů této aplikace počítá na desítky miliónů.

Naopak nevýhodou Messengeru je jeho příliš úzká provázanost s prostředím Windows, kvůli které je často označován za zdroj nemalých bezpečnostních rizik. Mnozí odborníci jej proto doporučují nepoužívat a kde je to možné raději i rovnou odinstalovat. Máte-li tedy na počítači uložena nějaká skutečně důvěrná nebo důležitá data, je podle specialistů na bezpečnost lepší si zvolit jiný program pro internetovou komunikaci.
Tip: v případě potřeby se lze do sítě Messengeru dočasně připojit prostřednictvím aplikace MSN Web Messenger , která běží v okně webového prohlížeče a nevyžaduje instalaci.

Jediná užitečná rada kterou k MSN mám je :
Příkaz k odinstalování
START/SPUSTIT/zadat tento příkaz -

Kód: Vybrat vše

RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove
ENTER…změny se projeví až po restartu...

AIM
Je akronym AOL Instant Messenger.
AIM je kecálek vytvořený společností AOL. Ke svojí komunikaci používá OSCAR protokol a TOC protokol.
Bohužel nepatří mezi nejbezpečnější, jeho prostřednictvím se šíří celkem dost havěti
- Download

Yahoo! Messenger
Yahoo! Messenger je instant messaging systém umožňující komunikaci prostřednictvím výměny textových zpráv, video přenos, chat, sdílení fotek, volání a další. Tento protokol je spjat s americkým portálem Yahoo!. Oficiální klient je poskytován pro operační systémy Windows, Linux a MacOS, protokol podporují také další komunikační programy jako Gaim, Miranda a Trillian.
Nutno mít email na Yahoo!
- Download

Gadu-Gadu
Gadu-Gadu je polský instant messaging systém podobný ICQ s drobnými omezeními. Oficiálně podporuje (existuje) pouze klient pro operační systémy Windows, tento protokol je však podporován také programem Gaim, ze kterého se ale nelze registrovat. Tato komunikační síť je bohužel zamořena velkým množstvím spamu a další havěti

Google Talk
je kombinace komunikačních klientů pro zasíláni zpráv (v sítí Jabber) a volání.
Program i komunikace z něj je zdarma a je poměrně úsporný. Funguje však pouze na Windows 2000/XP a nelze v něm skoro nic nastavit...
Jedná se o nejnovějšího messengera a vznikl jen proto, aby Google mohl konkurovat svým rivalům Yahoo! a MSN
K Jeho zřízení je třeba mít zaveden Gmail účet

Gaim
Gaim je multiprotokolový multiplatformní klient pro instant messaging. Tato aplikace je svobodný software vytvářený pod licencí GNU GPL. Program je napsán pod knihovnou Gtk+ 2 a k dispozici jsou verze pro Linux, Windows, BSD, Qtopia…
Podporuje celou řadu komunikačních protokolů: ICQ, MSN, Yahoo, Gadu-Gadu, IRC, Jabber, Napster a GroupWise.
Program je možno rozšířit množstvím pluginů.
Tento klient neumožňuje mj. používat avatary, a nepodporuje audio – video přenos
Pro běh programu pod operačním systémem Windows je nutno mít nainstalovány knihovny Gtk+ 2
Podporuje mnoho jazykových verzí, včetně české.
- Download

Jabber
Jabber je komunikační protokol založený na XML pro posílání „rychlých zpráv“ (Instant messaging). Servery Jabberu jsou rozmístěny po celém světě na tisících počítačů. Výhodou je otevřenost protokolu a z ní vyplývající velké množství klientů a snadná implementace nových funkcí. K dalším přednostem patří podpora PGP a SSL, které zvyšují bezpečnost přenášených dat.
Výhody :
- Bez reklam, můžete si svobodně vybrat jak server, tak klienta
- Decentralizace - nejste závislí na rozmarech jedné firmy, každý může mít vlastní server. Všechny jsou spolu vzájemě propojeny a dohromady tvoří ucelenou koumunikační síť Jabberu.
- zprávy jsou kódovány pomocí Unicode, které obsahuje znaky prakticky všech písem světa, takže můžete komunikovat stejně jednoduše s kamarádkou v paneláku jako s japonským známým.
- Možnost připojení z více míst najednou - můžete být připojeni z počítače, z notebooku i třeba z mobilu najednou a nastavit, kam chcete, aby přicházely nové zprávy.
- Díky transportům máte možnost komunikovat s uživateli jiných sítí (ICQ, MSN, AIM, Yahoo IM a další) v rámci jediného účtu.
- Některé servery vám poskytnou služby jako posílání SMS, program televize a kin, příjem e-mailů poslaných na vaše Jabber ID a další

Jak si vybrat Jabber ID
JID se na první pohled podobá e-mailové adrese, někdo@server.cz. První část je vaše přezdívka, jméno či oblíbené slovo. Část za zavináčem je určením serveru, na kterém se chcete zaregistrovat.
Z českých serverů je na výběr několik domén, např.: jabber.cz, jabbim.cz, jabbim.com, njs.netlab.cz, jab.undernet.cz, jabber.sh.cvut.cz, dione.zcu.cz, jabbim.sk.
Pokud je vaše přezdívka na některém ze serverů již zaregistrovaná, můžete zkusit štěstí na jiném.
více na: http://www.jabber.cz/wiki/
- fórum

QIP - Quiet Internet Pager
QIP Pochází z Ruska a jedná se o freewarový počítačový program pro komunikaci s uživateli sítě internet, kteří mají svůj ICQ účet.Program vyniká v několika funkcích, které ICQ nemá. Pro lidi s pomalejším připojením nebo s wifi připojením je dobrá funkce - Udržovat spojení. Pokud Vám ICQ pořád padalo a odpojovalo se, tak toto QIP dělat nebude.
tento klient podporuje skiny, vlastní nastavení zvuků, Anti-Spam/Flood, animovaní smajlíci, rychle reaguje a chová se velmi stabilně.
Klient Vám dovolí zjistit spoustu informací o tom,s kým právě komunikujete,aniž by o tom dotyčný věděl. QIP sám postará o odstranění vašeho kontaktu z kontakt listu uživatele který si Vás přidal do svého seznamu bez Vašeho souhlasu,stačí tuto volbu jen potvrdit.
Podporuje češtinu, bohužel prozatím nepodporuje protokol Jabber
- fórum
- Download

Trillian
Trillian je instant messaging program, umožňující používat najednou několik komunikačních protokolů (např. ICQ, IRC, AIM, Jabber, MSN Messenger, Yahoo!).
Více na : http://www.trillian.cz/
- Download
- fórum

Miranda
Miranda IM je aplikace pro komunikaci a Instant Messaging, podporující celou řadu protokolů, který je určený pro 32bitové verze Windows a existují i verze pro GNU/Linux. Jedná se o open source a free software. Díky tomu, že používá málo operační paměti, běží rychle i na starších PC. Její filozofií je rozbalit a používat - což je výhodné např. na počítačích, kde uživatel nemá práva k instalaci programů či chce mít svého kecálka vždy u sebe, např. na USB flash disku (pokud se nepoužívá mnoho pluginů, tak dokonce i na běžné disketě).
Oproti svým konkurentům má výhodu, že je velmi jednoduchá na používání, přehledná, snadno se instaluje a nezobrazuje ani žádná reklamní okna ani bannery, takže při chatování nic neruší.
Pluginy
Plugin je doplněk původního programu, který programu přidá další možnosti. Miranda jako taková, má pouze nejzákladnější funkce a další si lze přidat ručně, takže na počítači je jen to, co uživatel potřebuje.
Výhody pluginů
Miranda je díky pluginové politice velice flexibilní. Na výběr je okolo 500 pluginů, které jsou také zdarma. Díky této filosofii, že pluginy vytváří prakticky kdokoliv, se Miranda a její služby velice rychle rozšiřují, samozřejmostí je například chat přes ICQ,Yahoo!,Skype, Jabber, AIM, MSN mnoho dalších, příjem RSS zpráv, poslech rádia, přehled počasí, TV programů, kontrola přijaté pošty, přehled svátků a narozenin, možnost připomínek…..
Pluginy umožňují používat i různé skiny Mirandy. Mnohé z nich program udělají přehlednějším a použitelnějším. To se týká především samotného komunikačního okna
Pluginy ke stažení zde
- Download
- fórum
Doporučené stránky:
- http://miranda.idisk.cz/
- http://www.wpmp.vyrobce.cz/index.php

Možnost registrace z webu bez nutnosti instalování příslušného programu
- AIM
- MSN
- Yahoo!
- ICQ ne vždy funkční ! po dokončení registrace dochází k přesměrování na domovskou stránku icq :mad:
- Jabber: v mirandě v nastavení pluginu zvolit uživatelské jméno, heslo a server, který chcete, kontakt je pak jmeno@server, pak klepnout na zřídit účet

//Ltb: přidáno do PC-HELP rozcestníku

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zazálohovat celou komunikaci na Messengeru?
    od Myloš » 05 zář 2023 01:07 » v Komunikace na internetu
    5
    1872
    od HelFix Zobrazit poslední příspěvek
    07 zář 2023 17:56
  • Programy pro grafický tablet
    od Speed_dead » 17 dub 2023 11:36 » v Vše ostatní (hw)
    3
    952
    od faraon Zobrazit poslední příspěvek
    17 dub 2023 18:24
  • Stažení stream videí - programy
    od forspin » 25 zář 2023 23:26 » v Programy ke stažení
    1
    1687
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    26 zář 2023 11:34
  • Zachovat otevřené programy po zavření notebooku - Windows 11 Příloha(y)
    od orfan » 14 bře 2024 11:10 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    806
    od orfan Zobrazit poslední příspěvek
    15 bře 2024 23:26

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti