Záhadné přehřívání notebooku

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Tlapka
Level 1
Level 1
Příspěvky: 51
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline
Kontakt:

Záhadné přehřívání notebooku

Příspěvekod Tlapka » 12 zář 2017 23:53

Ahoj, narazila jsem na zvláštní problém s přehříváním notebooku (CPU i GPU), resp. už nevím, čím by to mohlo být. Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, co by mohlo být příčinou?

Můj notebook:
HWinfo1.png
HWinfo, grafika 1

HWinfo2.png
HWinfo, grafika 2


Teploty (program jsem spustila po spuštění počítače - tomu odpovídají teploty min, pak jsem na 15 minut zatížila PC hrou s nízkým grafickým nastavením - to jsou ty max teploty, následně byl počítač asi půl hodiny v klidu - čemuž odpovídají současné teploty)
HWmonitor1.png
HWmonitor, část 1

HWmonitor2.png
HWmonitor, část 2


Notebook se začal nečekaně přehřívat asi před čtvrt rokem, začal se (při hraní her, sledování videí a jiných náročnějších činnostech) vypínat a na dotek byl celkem horký. Což bylo zvláštní, protože před rokem jsem ho komplet vyčistila (chladič) včetně nové chladící pasty jak na grafiku, tak na procesor (a odstranění zbytků staré), po čemž fungoval nádherně.

Nedávno jsem ho opět vyčistila a přepastovala, přestože byl téměř čistý (minimum prachu oproti poslednímu čištění) a ani ta rok stará pasta nebyla vůbec zaschlá. Bohužel to nepomohlo.

Zatím tedy používám program TThrottle, který omezuje činnost CPU když přesáhne určitou teplotu (počítač se sice seká, ale nepřehřeje se a nevypne) a také nastavení podle rad z internetu: Možnosti napájení -> Změnit nastavení schématu -> Změnit pokročilé nastavení napájení -> Řízení spotřeby procesoru -> Maximální stav procesoru změnit z 100 % na 99 %, což mi také dost pomohlo.

Stále se však počítač přehřívá, zkusila jsem pustit i Linux Mint (jinak používám Windows 7) a na něm náročnější hru, během několika málo minut (2-5 minut) byly teploty procesoru na hodnotách kolem 95°C (nepoužila jsem žádný omezovač ani nastavení pro snížení výkonu procesoru). Takže operačním systémem to nejspíš nebude. Chladič je taky čistý, větráček se točí (zkusila jsem kvůli kontrole pustit částečně odkrytovaný notebook), teplý vzduch ven fouká (když si dám ruku kousek od ventilace při zapnutém počítači s nějakou hrou). Tady bohužel moje nápady čím by to mohlo být končí, je to pro mě záhadou, proto prosím o radu, pokud někdo víte ještě o nějaké jiné možnosti.

Ještě bych chtěla dodat, že se přehřívá jak procesor tak grafika (dedikovaná), ve hrách více grafika, např. při kontrole antivirem více procesor (což je asi logické). Jelikož se jinak na tom počítači dá dělat běžná práce (office, internet, ...) bez problému, chtěla bych se zatím vyhnout nějakým nebezpečnějším činnostem, než je vyčištění chladiče, jelikož počítač potřebuji k práci a nechtěla bych ho rozbít. ;-)

Toť asi vše, předem děkuji pokud někdo přijde na nějaký nápad.

Reklama
jou95
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Záhadné přehřívání notebooku

Příspěvekod jou95 » 13 zář 2017 12:33

Neupadl někdy nebo není trochu vylámaná šase, případně přetaktovaný procesor ? měl jsem hodně podobný problém u lenova a po x pokusech jsem zjistil že se začal přehřívat v některých polohách právě kvůli šasi. Jestli že ne tak mě pak už napadá jen to že se ti tam dostal nějaký mechanický vir který při zvýšení výkonu násobí zatížení. Doporučil bych zkusit v NB jestli máš možnost úplně nový disk s čistou instalací a zkusit ho zatížit stejnou hrou jestli bude stejné bude na odchodu deska, zdroj nebo procesor.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53608
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Záhadné přehřívání notebooku

Příspěvekod petr22 » 13 zář 2017 12:48

"Což bylo zvláštní, protože před rokem jsem ho komplet vyčistila (chladič) včetně nové chladící pasty jak na grafiku, tak na procesor (a odstranění zbytků staré), po čemž fungoval nádherně."

Skutecne byla vsude teplovodiva pasta a ne teplovodive polstarky ?

Pokud se misto polstarku pouzije pasta a dotahnou se srouby, dojde k deformaci chladice.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10916
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Záhadné přehřívání notebooku

Příspěvekod zeus » 13 zář 2017 14:24

jou95 píše:..mechanický vir který při zvýšení výkonu násobí zatížení..

A to je prosim co a jak se toho zbavi?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Tlapka
Level 1
Level 1
Příspěvky: 51
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Žena
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Záhadné přehřívání notebooku

Příspěvekod Tlapka » 13 zář 2017 20:03

jou95 píše:Neupadl někdy nebo není trochu vylámaná šase, případně přetaktovaný procesor ? měl jsem hodně podobný problém u lenova a po x pokusech jsem zjistil že se začal přehřívat v některých polohách právě kvůli šasi. Jestli že ne tak mě pak už napadá jen to že se ti tam dostal nějaký mechanický vir který při zvýšení výkonu násobí zatížení. Doporučil bych zkusit v NB jestli máš možnost úplně nový disk s čistou instalací a zkusit ho zatížit stejnou hrou jestli bude stejné bude na odchodu deska, zdroj nebo procesor.


Notebook mi nikdy nespadl (je sice bazarový, takže nevím, co se s ním dělo u předchozího majitele, ale já ho mám asi dva roky a začalo to zlobit až před cca. čtvrt rokem, jak jsem psala, do té doby fungoval bez problému), navenek ani uvnitř se nic nejeví jako ulomené, jen jeden ze šroubků držící displej nedrží jak by měl ("protáčí" se). Ale to nejspíš nebude mít spojitost s chlazením. Procesor také není přetaktovaný (alespoň pokud vím).

Antivirem jsem ho kontrolovala nedávno, a nic v PC nenašel. Jak jsem psala, zkusila jsem ten Linux, přijde mi divné, že by byl vir ve dvou OS zároveň... Ale můžu zkusit ještě třeba Live distribuci a nebo nějakou tu jinou polohu notebooku, což bude asi docela problematické, ale zkusím to, díky za tip :-)

EDIT: Tak jsem zkoušela notebook v různých polohách s externím monitorem, klávesnicí a myší (nejprve pootočený o 90° - postavený do tvaru "A", poté otočený spodem vzhůru). V těchto polohách se nepřehřál (nedosáhl 90 °C) tak rychle, trvalo mu to o pár minut déle. Ale stále se přehřívá. Co se týče live distribuce Linuxu, zkoušela jsem, a vůbec to nevylepšila, přehřál se též velmi rychle. :-(

petr22 píše:"Což bylo zvláštní, protože před rokem jsem ho komplet vyčistila (chladič) včetně nové chladící pasty jak na grafiku, tak na procesor (a odstranění zbytků staré), po čemž fungoval nádherně."

Skutecne byla vsude teplovodiva pasta a ne teplovodive polstarky ?

Pokud se misto polstarku pouzije pasta a dotahnou se srouby, dojde k deformaci chladice.


Určitě to byla pasta, dalo se to setřít hadříkem a mělo to stejnou barvu jako ta nová (taková šedá, stříbrošedá).


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Záhadné potíže se zvukem u hry.
    od liborek » 19 čer 2023 21:16 » v Problémy s hardwarem
    1
    874
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    24 čer 2023 18:53
  • Druhý SSD do notebooku
    od Myerina » 19 kvě 2023 10:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    1344
    od Gerete Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 15:30
  • Jaké RAM do notebooku?
    od gully » 08 úno 2024 20:53 » v Problémy s hardwarem
    12
    907
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    09 úno 2024 10:03
  • Problém s ssd v notebooku Příloha(y)
    od kaliban123 » 16 lis 2023 08:45 » v Problémy s hardwarem
    10
    1386
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    17 lis 2023 14:14
  • Výběr notebooku do +-45K
    od Rádis » 19 dub 2024 10:19 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    814
    od Rádis Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2024 10:19

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 hostů