Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 08 lis 2012 14:22

Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Zalohovani_4.jpg
Zalohovani_4.jpg (6.8 KiB) Zobrazeno 8677 x


Výběr vhodného paměťového média, na které budou ukládány záložní kopie důležitých dat, je stejně důležitý jako výběr spolehlivého zálohovacího programu. Nabízí se celá řada paměťových médií, ale zdaleka ne všechna jsou pro potřeby zálohování vhodná.

Ideální zálohovací médium musí mít dlouhou průměrnou životnost, nabídnout příznivý poměr mezi cenou a kapacitou, umožnit plně automatické zálohování bez asistence uživatele a být dostatečně rychlé i pro zpracování většího objemu dat najednou. To jsou hlavní požadavky, ze kterých není radno slevovat. Mimo hru se tak dostávají optická média, tedy CD/DVD a Blu-ray nosiče.

CD/DVD média jsou pro zálohování absolutně nevhodné
Udávaná maximální životnost CD/DVD sice u kvalitních značek dosahuje až deseti let, ale také na druhou stranu záznam na médiu během let degraduje a po čase se tak optické médium stává nečitelným bez jakéhokoliv předchozího varování. Na problém uživatel může přijít až v okamžiku, kdy nutně potřebuje obnovit data ze zálohy na optickém médiu.

CD/DVD nenabízejí nikterak závratnou kapacitu. Záloha tak bude roztroušena na více médiích, což výrazně snižuje efektivitu zálohování. Ukládání záložní kopie dat na CD/DVD nosiče si pak žádá asistenci uživatele při vkládání prázdných paměťových médií do vypalovačky jak zálohovací program postupně plní jednotlivá média, takže nelze hovořit o možnosti plné automatizace zálohy.

Flash disky a paměťové karty pravidelným zálohováním trpí
Pro potřeby zálohování nejsou vhodné ani flash disky nebo paměťové karty. Moderní modely jsou sice velmi rychlé a najdou se i extrémně fyzicky odolné, ale problém je v použité technologii, která má silně omezen maximální počet zápisů. Kvůli tomu se reálná životnost flash disků a paměťových karet se pohybuje okolo 3 až 6 let. Totéž platí i o moderních rychlých SSD discích.

Je nutné si uvědomit, že při pravidelném zálohování dojde k nespočtu zápisů a přepisů dat, na což flash disky či paměťové karty nejsou stvořeny. Nahradit opotřebovaný flash disk používaný pro přenos dat nebo opotřebovanou paměťovou kartu v digitálním fotoaparátu není takový problém jako čelit problémům plynoucím z opotřebení média, na kterém by měly být bezpečně uloženy záložní kopie důležitých dat.

Pevné disky porážejí modernější média ve všech ohledech
Nejvhodnějším médiem pro zálohu dat jsou klasické pevné disky. Může to znít podivně, když jsou založeny na desítky let staré technologii a neustále se hovoří o jejich vysoké poruchovosti. Dolní hranice životnosti jsou skutečně pouhé tři roky. Horní ovšem představuje desetinásobek a průměrná životnost se pohybuje kolem dvaceti let.

Výhodou je možnost kontroly jejich kondice, takže dosluhující pevný disk je možné odhalit ještě před jeho selháním. Informace o kondici prozradí i bezplatná verze programu HD Tune, nicméně v uživatelsky přívětivější podobě tyto informace servíruje program Ashampoo HDD Control. Za 24,99 USD přináší také nástroje pro výkonnou defragmentaci, obnovu omylem smazaných dat, bezpečné smazání citlivých dat nebo čistění obsahu disku od přebytečných souborů.

01.png
Zdroj: Blog 2.0

Pro pevné disky hovoří také možnost jejich opravy. Jestliže dojde k mechanickému opotřebení, lze pevný disk vzkřísit minimálně pro překopírování nepoškozených dat na nový pevný disk. Navíc pevné disky dnes nabízejí bezkonkurenční poměr mezi cenou a kapacitou, takže umožňují levně zálohovat opravdu velké objemy dat. Není tedy nutné dumat, která data za zálohu stojí a která již ne. Zákon schválnosti velí, že právě ta vyřazená ze zálohy budou jednou potřeba.

Zásady zálohování na pevný disk pro ochranu zálohovaných dat
Záloha se nikdy nesmí nacházet na stejném pevném disku jako původní data, přestože pevný disk je rozdělen na více oddílů (částí). Vhodné není zálohovat ani na druhý pevný disk instalovaný uvnitř počítače. Při hardwarovém selhání jsou interní pevné disky (a data na nich uložená) ve větším nebezpečí než pevné disky externí.

Vhodné je proto k zálohování zvolit externí pevný disk. Ideální je model, který nabízí některé z vysokorychlostních rozhraní (USB 3.0 nebo eSATA), ale zároveň je kompatibilní i se široce rozšířeným rozhraním USB 2.0. V případě hardwarového selhání počítače to zvyšuje možnost přístupu k datům i na jiném počítači, který nemusí rychlejšími a modernějšími alternativami ještě disponovat.

Několik rychlých tipů na zajímavá zařízení
Nyní si můžeme alespoň stručně představit několik prověřených externích pevných disků vhodných pro zálohu dat jak ze stolního počítače, tak z počítače přenosného. Podíváme se ovšem i na možnosti zálohy dat pro uživatele, kteří nemají čas nebo možnost ke svému přenosnému počítači pravidelně připojovat externí pevný disk pro provedení zálohy.

Transcend Storejet 25H3P: extrémně odolný přenosný disk
Transcend Storejet 25H3P je mobilní pevný disk vyznačující se extrémní fyzickou odolností splňující nároky americké armády, takže jde o opravdového tvrďáka. Přestože se jedná o 2,5“ pevný disk, jeho tělo svými rozměry blíží velikosti klasických 3,5“ externích disků. Důvodem je právě zvýšená odolnost díky speciální konstrukci.

02.png
Zdroj: Transcend

Využívá tři prvky ochrany před poškozením pevného disku pádem nebo otřesy. Prvním je silikonový vnější povrch tlumicí otřesy a poskytující ochranu i proti vlhkosti, prašnosti a obecně nečistotám. Druhou ochranou je zesílený plášť, k němuž se pak přidávají tlumiče otřesů, na nichž je pevný disk uvnitř zařízení zavěšen.

Disk je určen pro vysokorychlostní rozhraní USB 3.0, přes které se i napájí. Samozřejmostí je zpětná kompatibilita s USB 2.0. Jelikož nevyžaduje externí napájení přes adaptér z elektrické sítě a vzhledem k opravdu značné fyzické odolnosti, tak jde o ideální disk pro uživatele, kteří potřebují zálohovat na cestách. Vyrábí se v kapacitních variantách 500 GB, 750 GB a 1 TB.

WD My Book Essential: rychlý externí disk ke stolnímu počítači
Zatímco předchozí pevný disk je vhodný k přenosnému počítači pro uživatele, kteří jsou často na cestách a i během nich potřebují zálohovat, externí disk My Book Essential od společnosti Western Digital je určen pro uživatele stolních počítačů, kteří s externím diskem nebudou nikam cestovat. Coby 3,5“ disk potřebuje napájení z elektrické sítě a neoplývá žádnou zvýšenou fyzickou odolností.

03.png
Zdroj: Western Digital

Poskytuje ovšem mnohem více místa pro data. V současnosti Western Digital dodává modely s kapacitou 1 TB, 1,5 TB, 2 TB, 3 TB a 4 TB. Všechny jsou již určeny pro USB 3.0 (a zpětně kompatibilní s USB 2.0). V prodeji jsou ovšem stále i starší modely s menší kapacitou a podporou pouze pomalejšího rozhraní USB 2.0, takže pozor na to při honbě za co nejnižší pořizovací cenou.

Verbatim 2-Disk RAID External Hard Drive: dva disky v jednom
Dalším zajímavým externím diskem vhodným ke stolnímu počítači resp. k stacionárnímu použití je Verbatim 2-Disk RAID External Hard Drive. Počítačově gramotnější čtenáři již z názvu jistě tuší výhody tohoto disku. Ve skutečnosti se totiž v rozměrnějším těle zařízení skrývají hned dva 3,5“ pevné disky. Každý o kapacitě 1 TB.

04.png
Zdroj: Verbatim

Je na uživateli, jestli je bude používat jako jeden pevný disk o souhrnné kapacitě 2 TB, nebo dá přednost ochraně dat, kdy se data budou ukládat vždy na oba disky současně. Pokud jeden z disků selže, data jsou nadále přístupná z disku druhého. Jde o klasické diskové pole RAID 1, ovšem v podání externího pevného disku. Z vysokorychlostních rozhraní toto zařízení podporuje eSATA, případně je možné použít i klasické rozhraní USB 2.0.

WD My Book Live Duo: rychlé síťové úložiště se dvěma disky
My Book Live Duo od společnosti Western Digital ukrývá v sobě také dva pevné disky. Uživatel si opět může vybrat, jestli bude používat jejich souhrnnou kapacitu, nebo využije dvou disků k sestavení pole RAID 1. Pak se data automaticky ukládají ve dvou kopiích, ovšem dostupná je jen polovina z celkové úložné kapacity zařízení.

Tato oběť se ovšem vyplatí, protože při selhání jednoho pevného disku jsou data nadále přístupná na druhém disku a je možné dál pokračovat v zálohování, případně data ze zálohy obnovit jakoby k žádnému problému vůbec nedošlo. Podobná úroveň ochrany zálohy má smysl tam, kde uživatelé zálohují pro ně obzvláště cenná data. Vadný pevný disk zvládne za nový model vyměnit i laik během několika minut.

05.png
Zdroj: Western Digital

Toto však není klasický externí disk, nýbrž síťový disk. Připojuje se přímo k síťovému routeru, takže je v rámci místní sítě dostupný pro všechny počítače a případně i pro různou elektroniku. I když je toto zařízení poměrně drahé, může být jeho pořízení ve výsledku ekonomičtější volbou než nákup samostatných externích disků pro zálohování k jednotlivým počítačům v domácnosti nebo kanceláři.

My Book Live Duo podporuje přenosovou rychlost až 1 Gbit/s, takže při vhodné síťové infrastruktuře (GLAN router, správná kabeláž) je opravdu rychlý. Navíc má i aplikace pro Android a iOS, přes které lze k obsahu disku přistupovat v rámci místní sítě třeba i z mobilu či tabletu přes Wi-Fi. Hodí se též jako úložiště pro streamování multimediálního obsahu prostřednictvím DLNA do chytrého televizoru nebo přehrávače.

V prodeji jsou varianty s kapacitou 4 TB nebo 6 TB. Při ochraně dat proti selhání jednoho ze dvou disků je pak dostupná vždy poloviční kapacita. Kdo by chtěl využít síťové konektivity a nepotřeboval by diskové pole RAID 1, může zvolit zařízení My Book Live pouze s jedním diskem o kapacitě 1 TB, 2 TB nebo 3 TB. Toto řešení je pochopitelně levnější.

Zalman U3M32: odolný a rychlý moderní SLC flash disk
Zalman U3M32 je flash disk, který se od většiny modelů na trhu odlišuje použitím SLC paměti, která slibuje vyšší výkon a delší výdrž, takže z tohoto úhlu pohledu by pro potřeby zálohování tento flash disk měl být vhodnější než kterýkoliv jiný. Je to papírový předpoklad, ovšem nestojí na vratkých základech.

06.png
Zdroj: Zalman

Flash disk Zalman U3M32 je určen pro vysokorychlostní rozhraní USB 3.0, ovšem samozřejmě je zpětně kompatibilní i s USB 2.0. Dobrý dojem z kovového odolného těla kazí křehké plastové víčko. Tento flash disk určitě není vhodný pro zálohu většího objemu dat. Jeho kapacita činí pouze 32 GB. Má ještě menšího levnějšího brášku - Zalman U3M16 s poloviční kapacitou.

Corsair Voyager GT: velmi odolný flash disk s vysokou kapacitou
Kdo hledá pro zálohování spolehlivý, odolný a rychlý flash disk s větší kapacitou, měl by zaměřit svou pozornost na Corsair Voyager GT. Kompletně pogumované tělo perfektně chrání flash disk před vodou, pády, otřesy, prašností a obecně nečistotami všeho druhu. Z konvenčních flash disků jde dost možná o vůbec nejodolnější model na současném trhu.

07.png
Zdroj: Corsair

Kromě vysoké odolnosti je výhodou i vysoká kapacita. V prodeji jsou varianty s kapacitou 16 GB, 32 GB, 64 GB i 128 GB. Poměr ceny ke kapacitě samozřejmě není ani zdaleka tak výhodný jako u externích pevných disků, ale někdo si jistě rád připlatí za nulovou hlučnost, nižší energetickou spotřebu a především lepší mobilitu. Corsair Voyager GT je určen pro USB 3.0, ale je zpětně kompatibilní i s USB 2.0.

Verbatim Store ‘n‘ Go Netbook: drobeček, který nepřekáží
Když je řeč o mobilitě, nelze nezmínit flash disk Verbatim Store ‘n‘ Go Netbook. Původně byl uveden na trh jako řešení nedostatku úložného prostoru v prvních netboocích, které neměly pevný disk, nýbrž jen malou flash paměť. Jedná se o maličký flash disk pro USB 2.0, který po zapojení nikterak výrazně nepřečnívá, takže žádným způsobem neomezuje v pohybu s přenosným počítačem.

08.png
Zdroj: Verbatim

Nehrozí jeho vylomení jako u klasických větších pevných disků. Může být k přenosnému počítači permanentně připojen, což je pro automatické zálohování při častém cestování obrovská výhoda. Škoda, že nejdražší model pojme jen 32 GB dat a že výrobce zatím nenabídl modernější verzi s podporou USB 3.0.

Transcend SDXC Ultimate + Transcend RDF5: rychlá dvojka
Některé přenosné počítače mají slot pro paměťovou kartu, čehož lze využít právě pro účely zálohování. Paměťová karta může být ve slotu permanentně vložena, aniž by snižovala mobilitu přenosného počítače, takže nic nebrání v plné automatizaci zálohování kdekoliv a kdykoliv.

Pro počítače se slotem podporujícím vysokokapacitní paměťové karty SDXC lze doporučit rychlou paměťovku Transcend SDXC Ultimate (Class 10). Pojme až 128 GB dat. Opět platí, že poměr ceny ke kapacitě není tak výhodný jako u pevných disků, ale na druhou stranu odpadá nutnost s sebou vláčet na cesty externí disk a připojovat jej pro zdárnou realizaci naplánovaného zálohovacího procesu.

Pro čtení karty na stolním počítači, které převážně nemají integrovanou čtečku paměťových karet lze dokoupit externí čtečku od stejného výrobce. Konkrétně Transcend RDF5 pro vysokorychlostní rozhraní USB 3.0. Při selhání notebooku či jiného typu přenosného počítače pak lze data z paměťové karty obnovit na libovolném počítači s portem USB 2.0 nebo USB 3.0.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53589
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Příspěvekod petr22 » 08 lis 2012 14:34

Podle mych zkusenosti jsou na zalohovani nejbezpecnejsi a nejspolehlivejsi DLT/LTO pasky. Mechaniku lze poridit z druhe ruky za par korun, kapacita je plne dostacujici (200/400/800/1600/3200 GB).

DVD - na zalohovani je velmi dobry Data Trezor Disk, treba na fotografie v JPG je kapacita DVD dostatecna (60 Kc za 4,5 GB) nebo DVD-RAM (jeste jsem nevidel necitelne).

Rozhodne nesdilim duveru v pevne disky - selhani pevneho disku ve spouste pripadu nelze dopredu odhalit, pevne disky jsou navic nevhodne na dlouhodobe skladovani. Pevny disk lze navic velmi snadno poskodit. Naprostou vetsinu dat co obnovujeme tvori externi pevne disky, spousta z nich tak nevhodne konstrukce ze se v krabicce doslova upecou.

V pripade pouziti disku bych osobne pouzil disky (ne jeden!) Seagate stejne serie (zkusenosti za cca 15 let) a to pouze jednoplotnove disky, kde je v pripade potreby mozna vymena ploten bez specialniho zarizeni (proto vice identickych disku). Rozhodne nedoporucuji 3-4 plotnove obludy vydavaji zvuk startujiciho B747, prakticky u vsech drive nebo pozdeji doslo k zadreni lozisek a tedy likvidaci disku vcetne vsech ulozenych dat.

Co se tyce levnych NASu zalozenych na Linuxu: jejich RAID je pouze softwarovy, uz jsem se nekolikrat setkal s pripadem kdy kvuli chybam ve firmware zarizeni ukladalo data chybne, na coz se prislo az pri restartu (ztrata vsech dat).

Obecne za bezpecne uloziste nepovazuji nic, co ma spolecne napajeni a spolecny operacni system (NASka, dva disky v jednom pocitaci)

Co se tyce flashdisku Corsair Voyager - prakticky vsechny koupene disky (cca 30 kusu) tehle serie jsme museli reklamovat, nektere opakovane, data nebylo mozne zachranit ani z jednoho kusu. Coz v pripade, ze jedina kopie dat byla na nich zamrzelo.

Pokud jde o zarizeni na zalohovani dat - verim pouze svym zkusenostem, ne vychvalovanym produktum u kterych je praxe ponekud rozdilna se sliby vyrobce. Primo alergicky jsem na vyraz "spolehlivy" v popisu vyrobku.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 08 lis 2012 14:55, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23603
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Příspěvekod ITCrowd » 08 lis 2012 14:49

Souhlasím s petr22. A k tomu bych ještě doplnil toto:
Autor při odsouzení DVD zjevně opominul tzv. M-Disc (kamenný disk) http://www.amazon.com/Produplicator-M-D ... B005Y4NKVI
Více lze třeba zjistit v časopisu Chip 06/2012 str. 108. Je samozřejmě nutné mít vypalovačku s podporou těchto medií.
Flash alternativa je třeba zde: http://www.sandisk.com/products/usb/memory-vault/
Naprosto nevhodné jsou externí pevné disky. Snad každé fórum řeší problémy s nimi. I toto má podobných případů víc než dost. Se zálohou pomocí pevných disků v NAS jako majitel tohoto zařízení naprosto souhlasím. Samozřejmě že disky musí být v RAIDu. Výhodou v tomto případě je okamžitý přístup k datům, narozdíl od pásek.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Rimmer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1171
Registrován: březen 03
Bydliště: Červený trpaslík
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Příspěvekod Rimmer » 08 lis 2012 20:57

Pánové, díky vám za přínosné komentáře :bigups: Nad praktické zkušenosti prostě není! V životě by mě nenapadlo zálohovat svoje data na pásku, no ale asi se nad tím taky zamyslím ...
Rimms

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53589
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Příspěvekod petr22 » 08 lis 2012 21:22

Z pasek jsem dostal i zalohy stare 25 let, zatimco disky ulozene 4 roky v trezoru ..... rekneme ze se proste uz neroztocily

Pokud se nekdo spolehne na v clanku uvadene informace, muze se dockat velmi neprijemneho prekvapeni.

Zvlaste mi jde o tyto dve vety:
"Dolní hranice životnosti jsou skutečně pouhé tři roky. Horní ovšem představuje desetinásobek a průměrná životnost se pohybuje kolem dvaceti let. " - u konkretniho kusu nelze urcit zivotnost dopredu. Muze to byt treba take jen 5h provozu, spousta disku je vadnych jiz z vyroby. Disk bych pouzil na zalohovani pouze v pripade, kdy minimalne 3 mesice provozu nebude vykazovat zadne chyby.

Nejcastejsi chyba, ktera vede ke ztrate dat, spociva v koupeni noveho disku o velke kapacite (treba 2TB), rychlem fomatu, presunu vsech dat na nej - a po restartu pocitace nebo znovupripojeni zjisteni, ze je disk nefunkcni.

"Výhodou je možnost kontroly jejich kondice, takže dosluhující pevný disk je možné odhalit ještě před jeho selháním."
- pouze nekdy. V tom druhem pripade je ztrata vsech dat prakticky jista.

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 10 lis 2012 04:40

petr22 píše:DVD - na zalohovani je velmi dobry Data Trezor Disk, treba na fotografie v JPG je kapacita DVD dostatecna (60 Kc za 4,5 GB) nebo DVD-RAM (jeste jsem nevidel necitelne).


DVD-RAM je jediný formát optických médií, který bych se nebál doporučit. Nicméně pro zálohování většího objemu dat je třeba asistence uživatele při výměně nosičů v mechanice, tzv. nelze zálohování plně automatizovat (což u BFU končí upuštěním od předsevzetí zálohovat). S archivacích bych už z jakéhokoliv optického média tak odvázaný nebyl, vzhledem k postupného odstraňování optických jednotek z novějších počítačů. Že si lidé nepřenesou včas archivovaná data na jiné médium mi potvrzuje přenos dat z 3,5" a dokonce 5,25" disket (!!!) a digitalizace home videa z VHS. Obě služby mi celkem slušně vynáší. A ještě se lidé překvapivě často ptají po digitalizaci nahrávek z audio kazet (MC).

petr22 píše:Rozhodne nesdilim duveru v pevne disky - selhani pevneho disku ve spouste pripadu nelze dopredu odhalit,


Což ale není jen problém pevných disků.

petr22 píše:Pevny disk lze navic velmi snadno poskodit.


I to platí i o dalších médiích. Eviduji víc zakázek na obnovu dat z flash disku s ulomeným konektorem než z poškozeného disku. Tedy pokud odečtu disky, které vypověděly službu opotřebením nebo byly vadné už dodané.

petr22 píše:Naprostou vetsinu dat co obnovujeme tvori externi pevne disky, spousta z nich tak nevhodne konstrukce ze se v krabicce doslova upecou.


Souhlasím, levné modely nejdou obvykle pod 45 stupňů po pár minutách provozu, ale s doporučovanými disky mám své zkušenosti a neviděl jsem je v domácnosti nebo v kanceláři s teplotou nad 40 stupňů. MyBooky mi doma i v horkém létě jedou s teplotou okolo 35 stupňů. Ne vše je problém technologie. Pokud si někdo odpojí ventilátor v externím disku, ucpe ho v nějaké poličce, dá si ho za okno nebo dokonce za čelní sklo v autě, není problém v disku, ale v majiteli :wink:

petr22 píše:Co se tyce flashdisku Corsair Voyager - prakticky vsechny koupene disky (cca 30 kusu) tehle serie jsme museli reklamovat, nektere opakovane


Vyagerů jsem dosud prodal necelou stovku. Jediná reklamace byla neoprávněná (vylomený konektor zřejmě při nešikovné manipulaci s notebookem).

petr22 píše:Pokud jde o zarizeni na zalohovani dat - verim pouze svym zkusenostem, ne vychvalovanym produktum u kterych je praxe ponekud rozdilna se sliby vyrobce.


Já také a proto jsem doporučil výrobky, které jsem doporučil :wink:

petr22 píše:Z pasek jsem dostal i zalohy stare 25 let, zatimco disky ulozene 4 roky v trezoru ..... rekneme ze se proste uz neroztocily


Nedávno jsem zákazníkovi vytahoval staré účetnictví z pevného disku o kapacitě 40 MB. Ten už měl také nějaký ten křížek na krku, ale rozběhl se jako nový. Sám běžně archivuji data na 3,5" disky a nemám problém s čitelnosti po více jak deseti letech (uskladněno v bytě ve skříni, v zimě udržována pokojová teplota, v létě jak počasí velí - neklimatizováno).

petr22 píše:"Dolní hranice životnosti jsou skutečně pouhé tři roky. Horní ovšem představuje desetinásobek a průměrná životnost se pohybuje kolem dvaceti let. " - u konkretniho kusu nelze urcit zivotnost dopredu. Muze to byt treba take jen 5h provozu, spousta disku je vadnych jiz z vyroby.


Jde o zprůměrovaná data, čili i zohledňující i excesy jako je selhání po pár dnech provozu anebo dodání již vadného kusu. Životnost jednotlivého kusu nelze určit u žádného zařízení, takže bych toto neviděl jako hůl k bití HDD. Setkal jsem se s mnoha flash disky i paměťovými kartami vadnými rovnou z výroby, o CD/DVD se snad nemá ani cenu mluvit. Nedávno mi zákazník reklamoval celé balení médií Verbatim „ideální pro uchování vašich vzpomínek“ (myšleny fotky). Nevzpomenu si teď pod jakým názvem je Verbatim prodává, ale možná je znáte. Data se vypálila, ale už následná kontrola vypálených dat hlásila problém. Prověřil jsem si jich několik na různých mechanikách - stejný problém. Prostě excesy vybočující ze statistik se dějí všude.

Neupírám Vám právo na averzi k pevným diskům jistě opřenou o vlastní zkušenosti. Sám si o nich myslím své, ale prakticky všechny argumenty proti jde vztáhnout na jakékoliv alternativní médium, s argumenty pro už to tak žhavé není. Osobně neznám opravdu ideální médium pro zálohy, takže jako ideální prezentuji nejmenší zlo.

Pásky jsou skvělé, ale cena nových mechanik určitě ne pro oblast SOHO nebo HOME. A já bych zase rozhodně nedoporučoval zálohovat s zařízením z druhé ruky. Na jednu stranu lze argumentovat, že již bylo v praxi prozkoušeno, na druhou stranu má takové zařízení najeto své a může kdykoliv odejít do věčných lovišť (jako kterýkoliv hardware). Páska sice zůstane, ale kde pak rychle shánět novou mechaniku za přijatelnou cenu. Zálohování na pásky radím a implementuji v SMB sektoru, kde si zákazník může dovolit koupit novou mechaniku a v případě poruchy ji okamžitě vyměnit za novou.

Každopádně děkuji za Vaše postřehy z praxe a zpětnou vazbu. Vždy je dobré znát více než jen své vlastní zkušenosti a obecnou teorii.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19360
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Zálohování od A do Z: kam ukládat záložní kopie (4. díl)

Příspěvekod X » 10 lis 2012 12:19

V článku a v reakcích je dost nesmyslů či přikrašlování pro někoho vhodným směrem:

Na média (CD, DVD, BLU-Ray je rozhodně největší spolehnutí (nemohu posoudit páskové zálohy, s nimiž nemám zkušenosti)), ale samozřejmě nesmí být vypálená na šmejd vypalovačkých, typickým příkladem budiž šmejd LG, investujte do Plextoru (3x vyšší cena) a budete maximálně spokojeni ... ze svých stovek záloh mám odešlé 3 kusy cd staré z roku 1999, a to ještě byli špatně vypáleny a nejdou přečíst pouze koncové stopy. Měl jsem jedno období LG vypalovačku, kazila od začátku 3/4 dvouvrstvých médií a zálohy po pár měsících odcházeli. Dávejte si pozor na média, falšují se i Verbatimy a proto jsou špatné občas celé várky médií. Přečtu i po desetiletí vše (kromě 3 kusů) ...

Je pravda, že s daty na médiích se nepracuje optimálně, i když si vedete databázi. Pro často používaná data je proto ještě vhodné mít je také i na harddisku, ale tam samozřejmě hrozí ztráta ze dne na den, protože občas ani S.M.A.R.T. vám nezachytí hrozící katastrofu + viry, smazání, nevhodné externí harddisky ... co se mi zdá zatím optimální je NAS WD My Book Live s technologií DLNA, připojíte kamkoli do sítě a máte přístup i ze SMART zařízení (TV, ...), z Netu. Mají větrací otvory a zatím i teploty se zdají dobré, ale stále pamatujme, že data musíme zálohovat na média (pokud o ně nechcete přijít) a tyto na hardu jsou pouze pracovní a manipulační!

DVD-RAM média nejsou o nic spolehlivější než ostatní média, narazil jsem i na chybná (ovšem na LG), jsou sice obdobou harddisků (přemazatelnost jednotlivých souborů za chodu), ale jsou neskutečně pomalá, ještě pomalejší než ostatní média ...

Flashky nejsou na trvalé zálohy vůbec vhodné, vzhledem k technologii, která (docela brzo zvlášť u starších výrobou) odchází časem.


Zpět na “Bezpečnost (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host