Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Příspěvekod winycz » 24 říj 2017 10:14

Předmětem této recenze je základní deska ASUS N3050T s integrovaným procesorem.

POPIS

Jedná se o Mini-ITX základní desku, jejíž srdcem je dvoujádrový procesor Intel Celeron N3050 vyroben 14nm technologií, který je v základu taktovaný na 1600 MHz, s burst technologií až 2160 MHz na obou jádrech zároveň, procesor je pak doplněn o 2 MB L2 cache a má stanovené TDP na 6 W. Procesor je vybaven 64-bit instrukční sadou a lze doplnit až o 8GB DDR3 1600 MHz low voltage RAM. Dostupné PCIe linky z procesoru jsou 4.
Integrované grafické jádro obsažené v procesoru je Intel HD Graphics (Braswell) s 12 ti výpočetními jednotkami a základním taktem 320 MHz, v případě potřeby boostuje až k 600 MHz. Podporuje zobrazení až na třech monitorech zároveň a rozhraní DirectX 11.1. Nejvyšší rozlišení, které grafická karta dokáže zobrazit je 4K UHD, tedy 3840x2160 pixelů skrze HDMI při 30Hz. Maximální sdílená paměť pro grafiku je 512MB z DDR3 pamětí.
Základní deska, na které je procesor je tedy v Mini-ITX provedení s nízkoprofilovým ventilátorem, díky čemuž její výška nepřesahuje 25 mm, tvar je čtvercový s délkou strany 17 cm. Chladič je nízký, však doplněn malým ventilátorem.

FEATURES

Technologie, kterými deska od ASUS disponuje je například tradiční technologie 5X Protection, ta je tvořená LAN Guard pro ochranu desky proti blesky či jinému přepětí, ochrana proti přepětí DRAM, kvalitní kondenzátory s pevným dielektikem, zadní I/O konektory z nerezové oceli a ESD Guards, neboli čipy chránící desku proti statické elektrice, které jsou dle výrobce schopné odolat až +/- 10kV přenášenými vzduchem a +/- 6kV výbojem přenášeným kontaktem.
Další podporou je AISuite 3 s Fan Xpertem, což umožní dodatečné tweakování funkcí desky přímo z OS, bohužel u této desky neumožňuje přetaktování.

BLIŽŠÍ POHLED, KONEKTIVITA

Základní deska nabízí vzhledem k malým rozměrům široké možnosti rozšíření.

Obrázek

Desku můžeme osadit až dvěma SO-DIMM notebookovými pamětmi typu DDR3L s frekvencí 1600 MHz, v celkové kapacitě až 8GB.

Na desce se dále nachází dva mini PCIE sloty (half-lenght a full-lenght), do kterých lze připojit mSATA SSD disk a například rozšiřující WiFi/Bluetooth kartu. V případě zapojení disku do SATA6G_2 slotu se deaktivuje mSATA (mini PCIe full lenght) slot neboť jsou sdílené.
Velkou zajímavostí je pak možnost připojení LVDS displeje s podsvícením, jumperama pak lze nastavit, na jaké napětí je displej stavěný, mezi volbami jsou 3V, 5V nebo 12V, stejně tak lze nastavit napětí pro podsvícení displeje a to 12V nebo 19V (toto je pak závislé na napájení celé desky). Nachází se na desce konektor pro vypínání a zapínání podsvícení displeje.

Obrázek

Klasické rozšíření, které deska nabízí je připojení zvukového panelu pomocí konektoru AAFP, speaker out. Detekce otevřené skříně, DMIC neboli digital microphone modul, který bývá zabudovaný v All-in-one skříních, TPM – truster platform modul. Na desce se nachází i patice pro připojení serial portu, dále pak 3 konektory pro připojení dalších pěti USB 2.0.

Konektor pro CMOS baterii, která je součástí desky a dvoupin pro resetování BIOSu. Pro chlazení se zde nachází dva 4 pinové ventilátorové konektory, jeden z nich je využit pro ventilátor procesoru, druhým lze pak napájet dodatečný ventilátor.

Samozřejmostí je konektor pro připojení tlačítek a diod na PC skříni a pípajícího speakeru. SATA disky lze připojit do dvou SATA6G konektorů (v případě mSATA pouze SATA6G_1).

Vzhledem k tomu, že lze napájet desku pouhým adaptérem s notebookovým konektorem, či speciálním dvoupinem, který má shodnou konstrukci s dvěma krajními piny u napájecího PCIe 6 ti pinu, tak se na desce vyskytuje slot, kterým za pomoci přidaného adaptéru lze napájet až 4 SATA zařízení a nechybí ani micro SATA napájecí konektor.
Desku lze napájet jak 12V, tak i 19V.

Obrázek

Na čelním panelu desky pak nalezneme napájecí konektor, HDMI a VGA výstupy pro monitor, gigabit LAN RJ-45 konektor, 4 USB 3.0 konektory a jacky pro připojení reproduktorů/sluchátek a mikrofonu.

MIKROKONTROLÉRY

Síťová část je řízená mikroprocesorem od Realtek RTL8111H, jedná se o Gigabit LAN kontrolér.

Zvukovou část desky tvoří stereozesilovač Realtek ALC109 a kodek Realtek ALC887-VD2, podporující až 8 kanálů a detekci připojení jacků.

Rozšířitelných 5 USB 2.0 jsou ovládané mikroprocesorem GL852G, který funguje jako USB Hub.

HDMI výstup je řízený mikroprocesorem ASMedia ASM1442k podporujícím výstupu obrazu v rozlišení až 4k, podporujícím standart HDMI 1.4b.

BALENÍ:

Obrázek
Obrázek

Součástí balení je základní deska, manuály, CD, nálepka ASUS, 2x SATA kabel, 1x napájecí kabel SATA, klasický I/O shield, Mini-ITX I/O shield a montážní šroubky pro mini-PCIe.

VYUŽITÍ DESKY V PRAXI

Nejprve si řekneme použitelnost a zaměření desky. Vzhledem k nízkým rozměrům základní desky nemůžeme čekat žádné zázraky, každopádně jsem byl mile překvapen. Určení je zejména tam, kde velikost hraje roli, například miniaturní kancelářský PC, počítač doplňující televizi a díky možnosti rozšíření mnoho dalších využití nabízí.

Prohlížel jsem možnosti rozšíření a hned první věcí co mě napadlo, bylo udělat z desky malý wifi router, vzal jsem ze starého notebooku mPCIe wifi/bluetooth kartu a připojil ji k desce, karta funguje i ve slotu určeném hlavně pro mSATA disky, díky tomu je ještě druhý mPCIe slot volný a právě do tohoto slotu jsem našel síťovou kartu s dvěma dalšími Gbit LAN porty, do SATA6G slotu jsem připojil SSD disk s OS systémem a tím dokázal udělat velmi podobný router jako je ASUS RT-AC53, kterému dá většina lidí přednost, ale u této desky s procesorem máme více možností a dalších rozšíření, například můžeme k desce připojit větší disk a mít v domácnosti malý serverový PC, který bude sloužit jako router a diskové úložiště a k tomu můžou běžet další jednodušší nenáročné služby na pozadí. Hlavní výhodou je, že lze na tuto desku nahrát mnoho různých operačních systémů.
A tím to samozřejmě nekončí, rozšiřujících karet do mPCIe je mnoho, narazil jsem například na rozšíření USB 3.0 portů, Ethernet karty, bezdrátové karty, řadiče SATA či starší IDE-ATA, GSM moduly, rozšiřující karty o serial a parallel porty.

Rozšiřujících možností je opravdu veliká spousta a za cenu nízkých rozměrů je to opravdu skvělé, může mi být namítnuto, že Intel dělá ještě menší NUC zařízení, které jsou podstatně výkonnější, ale už nenabízí tolik dalších možností jak desku využít.

TESTOVACÍ SESTAVA, BIOS A NASTAVENÍ

K desce jsem připojil wifi/bluetooth bezdrátovou kartu přes mPCIe slot a 60GB disk Intel SSD 330 series SATA 6G, paměťové sloty jsem osadil jedním modulem 4GB 1600MHz CL11 DDR3L a použil 19V zdroj od notebooku jako napájení.

Spustil jsem PC a hned najel do BIOSu, abych zjistil, jaké možnosti máme, bios je opravdu jednoduchý, umožňuje spoustu základních funkcí, není osekaný jako ty notebookové, v procesorové části lze vypnout/zapnout boost, respektive burst technologii, stejně tak virtualizaci nebo třeba C úsporné stavy. Dále lze deaktivovat zařízení na základní desce jako třeba zvukovku, síťovku, SATA sloty atd. a přidělit grafickému operační paměť a to až 512MB. Dále pak nastavit dobu POST screenu, nastavení co se má dít při ztrátě a obnovení napájení a mnoho dalšího. Vtipnou vlastností BIOSu je například „uložení OC profilu“, každopádně i tato funkce se neztratí, různých nastavení lze použít opravdu velmi mnoho.

Prvotním nastavením bylo tedy vypnout C úsporné stavy, deaktivovat virtualizaci a v OS systému v možnostech napájení aktivovat „režim výkonu“.

VÝKON A BENCHMARKY

Jak už jsem řekl, tak od výkonu nelze čekat mnoho, s tím jsem také počítal a nakonec mé očekávání SoC předčilo jak po procesorovém, tak i po grafickém výkonu.

První co jsem otestoval, bylo přehrávání youtube videa. Doinstaloval jsem prohlížeč Google Chrome a pustil video. Pokud na pozadí nic neběží, není problém sledovat 720p a 1080p videa při základních 25FPS, 1080p je již takový strop a semtam plynulost zakolísá, což není nic hrozného.

Přikládám tedy videoukázku, jak běží video na youtube, procesor je samozřejmě vytížen na 100%
YOUTUBE VIDEOTEST ASUS N3050T

Práce na této sestavě není nic ultra hrozného, SSD disk opravdu sestavě pomáhá, ale zkrátka je znát, že procesor je opravdu pomalý, otevírání nových okem v prohlížeči, načítání stránek a scrollování v nich není úplně plynulé, ale zároveň to není nic nepoužitelného.

Nyní pár benchmarků simulujících práci, pro porovnání jsem vzal notebook IBM T40 s procesorem Core 2 Duo T2400 se 3GB DDR2 pamětmi a tablet Toshiba se čtyřjádrovým Intel Atom Z3735F, který doplňuje 2GB DDR3 pamětí.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

V multithreadových operacích měl jasně na vrch čtyřjádrový Atom, v single threadovým testu na JavaScript v prohližeči Google Chrome pak vedl Celeron N3050, který podával poměrně podobné výkony jako starý mobilní Core 2 Duo, však za zlomek spotřeby.

Dále mě zajímalo, jestli se budou dát na této sestavě hrát i některé staré hry při sníženém rozlišení a detailech, což mě mile překvapilo, hry NFS Undergound 2, Terraria, Warcraft 3 v módu DoTA či dokonce FlatOut 2 byly hratelné s výbornými FPS při sníženém rozlišení 1280x800. Zkoušel jsem také DOS box, ve kterém hry běžely bez jediných problémů, což je asi samozřejmé a strávil jsem tím hodiny hraní starého DOOMa. Zkoušel jsem i CS:GO při rozlišení 640x480 a nejnižších detailech, bohužel hra běžela s maximálně 16FPS.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

SPOTŘEBA A CHOVÁNÍ PROCESORU, DESKY

Funkce Burst speed přetaktovává obě procesorová jádra až na 2,16GHz. Tuto frekvenci si procesor drží bez ohledu na spotřebu či teplotu. Teplota procesoru v zátěži v otevřeném prostředí se pohybuje kolem 45°C, při hraní her občas překročí 50°C, což je však stále dost málo na to, aby se roztočil ventilátor chladiče. Prakticky si nedovedu představit, v jakém prostředí by musela deska být, aby se roztočil ventilátor chladiče a už vůbec aby byl nějak hlučný, z čehož jsem k jeho malým rozměrům měl největší strach.

Spotřebu jsem měřil na 40W napájecím adaptéru od notebooku ASUS, pomocí wattmetru EMOS P5801, samotnou spotřebu adaptéru bez zátěže mi nebyl schopný wattmetr změřit a ukazoval 0.0W.

Testoval jsem jednotlivé režimy v operačním systému, úsporný režim, režim rovnováhy a režim výkonu, v nečinnosti, plné zátěži cpu i gpu a při přehrávání 720p videa na youtube. Jen pro představu, WiFi router ASUS RT-N10 s jednou anténou má odběr ze sítě při vysílání kolem 4W.

Obrázek

ZÁVĚR

Z počátku jsem byl výkonem celé sestavy příjemně překvapen, než došlo na fakt, že se výkon rovná například tabletovému procesoru Intel Atom x4 Z3735F, každopádně v souhře s grafickým jádrem je člověk schopný si na této mini ITX desce zahrát spoustu starých her.

Rozhodně mě deska nadchla svými malými rozměry a tolika možnostmi rozšíření a případného využití, každopádně výkon pro multimédia, respektive přehrávání videí na youtube není až tak výborný. FullHD 60FPS či 4k video za žádných okolností nehrozí, FullHD 25FPS za předpokladu, že na pozadí už nic nepoběží, se ještě dá.

Bohatě postačí například pro své rodiče/prarodiče na nějaké to surfování po internetu, či telefonátů skrze skype, ale také si najde uplatnění u těch, kteří ocení možnosti rozšíření a využijí malých rozměrů s nízkou spotřebou.

Chybí mi u takovéto desky silnější procesor, nějaký 4 jádrový Celeron či lépe Pentium by bylo ideálnější a případně i nějaký PCI-e x1 slot pro případné rozšíření i o nějakou silnější grafickou kartu než je integrovaná.

Na závěr bych rád poděkoval českému zastoupení ASUS za poskytnutí desky pro recenzi.

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Příspěvekod Ltb » 24 říj 2017 10:19

Publikováno 8)
Velké díky za další povedenou recenzi :bigups: :bigups:

Declan
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Příspěvekod Declan » 25 říj 2017 06:34

Velké díky za další povedenou recenzi
192.168.0.1 router login

Sklicko
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: duben 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Příspěvekod Sklicko » 27 říj 2017 09:37

Tiez dakujem za peknu recenziu. Mate niekto prakticke skusenosti s touto MB? Cital som na inom PC fore, ze tieto MB s integrovanym procesormi rychlo odchadzaju do "kremikoveho neba".

Fox_25
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2175
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Příspěvekod Fox_25 » 05 lis 2017 23:43

Taky děkuji za recenzi, asi si konečně ubastlím počítač do auta.

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Příspěvekod winycz » 04 zář 2018 13:22

Sklicko píše:Tiez dakujem za peknu recenziu. Mate niekto prakticke skusenosti s touto MB? Cital som na inom PC fore, ze tieto MB s integrovanym procesormi rychlo odchadzaju do "kremikoveho neba".


Od doby co jsem recenzi vydal používám tuto základní desku zabudovanou do case ze starého SetTopBoxu u televize jako počítač s OS Linux Ubuntu. Televizi už nepoužíváme jinak než pro sledování online filmů a deska stále funguje. Momentálně je k desce připojen msata 32GB SSD a mpcie bezdrátová wifi/bluetooth karta. Bohužel odešel LAN port, tedy k internetu je připojen přes wifi.

Sklicko
nováček
Příspěvky: 13
Registrován: duben 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze MB ASUS N3050T s integrovaným CPU

Příspěvekod Sklicko » 08 lis 2018 08:53

Od doby co jsem recenzi vydal používám tuto základní desku zabudovanou do case ze starého SetTopBoxu u televize jako počítač s OS Linux Ubuntu. Televizi už nepoužíváme jinak než pro sledování online filmů a deska stále funguje. Momentálně je k desce připojen msata 32GB SSD a mpcie bezdrátová wifi/bluetooth karta. Bohužel odešel LAN port, tedy k internetu je připojen přes wifi.[/quote]

Diky za odpoved.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Asus ROG Delta Core - Recenze
    od KingGustavo » 03 říj 2023 14:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    4418
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2023 18:27
  • Recenze ASUS ROG STRIX Radeon RX 6650 XT V2 OC Edition
    od winycz » 27 čer 2023 22:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    13601
    od Ltb Zobrazit poslední příspěvek
    27 čer 2023 23:00
  • Popis (recenze) Asus ROG Strix Z790-A Gaming WIFI II
    od KingGustavo » 27 lis 2023 19:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1432
    od KingGustavo Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2023 16:14
  • Mesh systém s integrovaným modemem
    od Osea » 18 lis 2023 14:39 » v Sítě - hardware
    7
    1654
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    20 lis 2023 13:25
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    1814
    od SirKooky Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 23:49

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Vlada47 a 24 hostů