Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenaučíme

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenaučíme

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 28 led 2013 22:48

Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenaučíme

Téma4-2013.jpg
Téma4-2013.jpg (6.89 KiB) Zobrazeno 6329 x


T-Mobile představil „jednodušší, rychlejší, levnější“ nabídku mobilního připojení k Internetu. Jaká je však realita? Je český mobilní broadband skutečně v tak žalostném stavu, jak se traduje? Bohužel je a LTE na tom samo o sobě zřejmě nic nezmění.

T-Mobile představením nových datových tarifů potvrdil, že v oblasti českého mobilního internetového připojení zůstává vše při starém. Opět chybí tarif nesvázaný pevným datovým limitem. Za 849 Kč je možné sáhnout po tarifu, jehož datový limit činí 30 GB. Po 199 Kč jej lze navyšovat vždy o další 3 GB. Konkurenční O2 je tak i nadále jediným operátorem, který nabízí mobilní připojení k Internetu bez pevně nastaveného datového limitu.

O2 za rovných 1000 Kč nabízí datový tarif XXL. Nicméně k datovému tarifu bez pevně nastaveného datového limitu, který je na české mobilní scéně unikátní, se O2 příliš nehlásí. V rámci své webové prezentace se o něm nezmiňuje. Uvádí jej pouze v oficiálním ceníku, takže není divu, že se o něm moc neví. Když už ale o něm víte, můžete si jej u operátora vyžádat.

Vraťme se však k T-Mobilu. Ten jako velkou novinku ruší rychlostní omezení u svých jednotlivých tarifů. Dosud totiž jako jediný mobilní operátor v zemi nastavoval umělý rychlostní strop u některých datových tarifů ještě před vyčerpáním datového limitu. Nyní tak činí až po vyčerpání datového limitu, kdy rychlost klesá na 64 kbit/s v případně downloadu a 32 kbit/s v případě uploadu. To je ale samozřejmě rychlostní strop.

01.png

Mimo 3G síť v reálných podmínkách zákazníci nemusí dosáhnout ani této rychlosti, která dává vzpomenout na doby analogového vytáčeného přístupu k Internetu přes pevnou telefonní linku. Přesto se T-Mobile chlubí maximální rychlostí 42 Mbit/s. Té lze dosáhnout díky datové technologii HSPA+ DC, která je dostupná jen v části 3G sítě, přičemž podle posledních známých informací ani celá 3G síť nepokrývá alespoň polovinu území České republiky.

Navíc pro HSPA+ DC je kritický nedostatek koncových zařízení: od mobilů přes tablety po modemy. A když už se sejde kompatibilní zařízení s pokrytou lokalitou, tak vzhledem ke všem možným vlivům je dosažení přenosové rychlostí alespoň se blížící k oněm 42 Mbit/s stále bohužel čirou fikcí. Ve skutečnosti se průměrná rychlost v 3G sítí T-Mobilu pohybuje aktuálně okolo 5,35 Mbit/s.

Takže žádný „Datan Fofrič“ nedorazil, jak se T-Mobile snaží veřejnosti namluvit ve svém televizním spotu za přispění pěkné tvářičky herce Vojty Kotka. Rádobyvtipný spot tak při srážce s realitou dostává nádech černého humoru. Výše zmíněná průměrná rychlost vychází z měření na serveru DSL.cz , která tam provedli uživatelé jednotlivých operátorů v prosinci 2012. Smutné přitom je, že T-Mobile má svou 3G síť nejrychlejší ze všech v České republice.

Dle DSL.cz se v prosinci loňského roku průměrná rychlost v 3G síti operátora Vodafone pohybovala okolo 4,67 Mbit/s a v 3G síti O2 pak dokonce jen okolo 2,72 Mbit/s. Ještě smutnější je, že průměrná rychlost v 3G síti T-Mobilu, která v prosinci dle DSL.cz činila přibližně 5,35 Mbit/s překonává průměrnou rychlost uživatelů v pevné síti O2 využívajících technologii ADSL, která ve stejném období dosahovala jen zhruba 4,87 Mbit/s.

Samozřejmě, že celková průměrná rychlost v sítích mobilních operátorů by vlivem oblastí nepokrytých 3G sítěmi, které podle posledních dat jsou stále ve většině, by byla výrazně nižší. Nadějí na rychlejší mobilní připojení k Internetu je technologie LTE spadající do kategorie sítí čtvrté generace.

Buďme realisté a nečekejme od LTE zázraky
Uznávaná poradenská společnost Deloitte na základě své analýzy očekává, že do konce letošního roku nabídne přístup k Internetu prostřednictvím technologie LTE přibližně 200 mobilních operátorů v 75 zemích světa. Počet uživatelů LTE se díky tomu má rozrůst na 200 milionů. Budou mezi nimi i Češi? Je to možné. Aukce Českého telekomunikačního úřadu na volné kmitočty právě pro výstavbu LTE sítí stále běží.

Jenže mimo společnosti PPF Mobile ze skupiny multimiliardáře Petra Kellnera se jí účastní jen již staří známí: O2, T-Mobile a Vodafone. O jejich schopnosti nabídnout skutečně rychlé mobilní připojení k Internetu nás neustále „přesvědčují“ u svých 3G sítí na bázi UMTS technologie. Proč by to s 4G sítěmi využívajícími LTE technologii mělo být jiné?

A pokud bude rychlost spolu s pokrytím uspokojivá, jistě radost zákazníkům pokazí nevýhodné ceny a příliš nízké datové limity, který vedou k popření výhod vysokorychlostního přístupu k Internetu. Český telekomunikační úřad se už konečně chystá zasáhnout a silově otevřít trh pro virtuální operátory, od kterých se očekává, že znovu nastartují zdravé konkurenční a soutěžní prostředí na trhu.

Nicméně Úřad na ochranu hospodářské soutěže vzkázal zákazníkům, že si za nekonkurenční prostředí mohou sami. Čeští zákazníci jsou prý ve srovnání se zahraničím značně konzervativní a spokojí se s horšími podmínkami bez snahy o změnu tarifu nebo operátora. Nenapadlo ovšem ctěné úředníky, že kde není výběr, tam prostě nelze vybírat? Pendlovat mezi „jedním za osmnáct a druhým bez dvou za dvacet“ opravdu nemá cenu.

Svobodný trh selhal. Ovládají jej tři velcí hráči, kteří si konkurují víceméně jen na oko akcemi zaměřenými na smluvní zavázání si zákazníků a úpravami parametrů služeb, které ale ve skutečnosti nemají zásadní dopady. Selhal i stát, který by měl do nefungujícího trhu zasáhnout. Domnívám se, že ukazovat prstem na zákazníky (občany), kteří jsou z roky přetrvávající situace už skutečně flegmatičtí, je nejen trapné, ale i nehorázně drzé.
Naposledy upravil(a) Jiří Macich ml. dne 29 led 2013 05:03, celkem upraveno 1 x.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
divine
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2788
Registrován: červenec 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenauč

Příspěvekod divine » 28 led 2013 22:54

Pekny clanek. Kdy ma prijit 4. operator? Minuly rok se mluvilo o 1. kvartalu tohoto roku.
Pokud píši bez diakritiky, tak jsem na mobilu!

Návod na základní diagnostiku počítače

Uživatelský avatar
memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21113
Registrován: září 06
Bydliště: Zlín - České Budějovice
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenauč

Příspěvekod memphisto » 29 led 2013 00:20

Ještě pořád není tuším uzavřena aukce na volné frekvence...

Odesláno z mého GT-I9100 pomocí Tapatalk 2
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Uživatelský avatar
Damned
Tvůrce článků
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8353
Registrován: prosinec 06
Bydliště: Rokycany
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenauč

Příspěvekod Damned » 29 led 2013 00:27

Jediným řešením je zakázat FUP a nebo stanovit operátorům povinnost pronajmout své sítě jiným operátorům na poli internetového připojení.
Nic není nemožné, proto tam, kde jsme s rozumem v koncích, neváháme použít kladivo.
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.
Damnedovy češtiny - překlady programů pro údržbu PC
HiJackThis 2+návod FCleaner+čeština Wise Registry Cleaner

Uživatelský avatar
divine
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2788
Registrován: červenec 12
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenauč

Příspěvekod divine » 29 led 2013 08:49

Internet je jedna věc. Snad ještě horší to je s voláním a sms. Proč když přijede kámoš z Anglie, tak radši volá z anglického čísla než z českého. Když volá do ČR, tak se ho po hodině ptám, kolik to stojí., A on si jenom odfrkne.
T-mobile, o2, vodafone > kartel
Pokud píši bez diakritiky, tak jsem na mobilu!

Návod na základní diagnostiku počítače

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9620
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenauč

Příspěvekod tux » 15 úno 2013 18:18

Lepší pokrytí 3G už nečekejte

Taky zajímavej článek, doporučuju přečíst.
Just Fucking Google It!

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 4/2013 : staré operátory novým kouskům nenauč

Příspěvekod X » 15 úno 2013 20:20

Stav se změní a až zlikvidováním ČTÚ, které je nejhorší z celé EU a vytvořením nové fungující organizace bez lidí z bývalého Telekomu a bez Stádníka.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s novým PC- Ventilátory skříně. Příloha(y)
    od 20olomouc » 17 led 2024 21:51 » v Problémy s hardwarem
    5
    1096
    od JuRas Zobrazit poslední příspěvek
    18 led 2024 14:57
  • Pomoc s novým PC okolo 40000CZK / 1600€
    od andrej71 » 07 pro 2023 21:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    28
    4723
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    01 úno 2024 08:16
  • Problémy s novým PC zakoupeným přes Alza - potřebuji radu Příloha(y)
    od Rhadley » 09 bře 2024 19:15 » v Windows 11, 10, 8...
    9
    804
    od BL!zZard Zobrazit poslední příspěvek
    10 bře 2024 18:56
  • PC sestava / staré vs nová
    od kshark » 27 dub 2023 20:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    744
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    28 dub 2023 11:45
  • Nacenění staré sestavy
    od lukeister » 15 dub 2023 00:28 » v P: Hardware
    2
    1645
    od lukeister Zobrazit poslední příspěvek
    15 dub 2023 11:16

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti