Téma týdne 17: comeback tlačítka Start a nový Xbox na obzoru

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 17: comeback tlačítka Start a nový Xbox na obzoru

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 30 dub 2013 11:56

Téma týdne 17/2013: comeback tlačítka Start a nový Xbox na obzoru

TemaTydne17.jpg
TemaTydne17.jpg (6.21 KiB) Zobrazeno 5601 x


Operační systém Windows 8 oslavil půl roku od svého uvedení na maloobchodní trh. Namísto chlubení čísly prodejnosti Microsoft vytáhl jinou kartu z rukávu. Avizoval, že za měsíc představí nástupce konzole Xbox 360.

Ve čtvrtek 25. dubna 2013 uplynulo přesně šest měsíců od Windows 8 na trh. Tématu bylo věnováno již minulé vydání, takže snad není nutné znovu dokladovat, že uživatelé skutečně nový systém s novým způsobem ovládání nepřijímají příliš vřele. Při nákupu preferují o více než tři roky starší Windows 7.

Microsoftu zatím nepomohlo ani vytváření efektu tzv. morálního zastarávání Windows 7, když se rozhodl nevydat pro svůj vůbec nejúspěšnější operační systém druhý servisní balíček. Pilně však pracuje na Windows Blue. Podle unikajících neoficiálních informací má již Microsoft interně používat označení Windows 8.1, což je docela komické, když si vezmeme, že ve skutečnosti půjde o verzi 6.3.

Co očekávat od Windows 8.1?
Loni na podzim Microsoft po dlouhých 23 letech opustil Steven Sinofsky, který si uživateli i odborníky kritizované prostředí Modern UI (alias Metro) prosadil. Nicméně Microsoft i tak ve Windows 8.1 stále počítá se svým novým rozhraním a prozatím od jeho protlačování nehodlá ustoupit. Uživatelům slibuje jeho zlepšení.

Změn dozná hlavní obrazovka Start, kde by konečně mělo být možné manipulovat najednou s více dlaždicemi. Tedy vybrat si jich více najednou a odepnout je všechny z hlavní obrazovky či odinstalovat aplikace, kterým náleží. Případně nově konečně půjde hromadně vypínat a zapínat živé resp. aktivní dlaždice. Také bude možné změnit i velikost více dlaždic najednou.

Veškerá nastavení hlavní obrazovky má být nově možné synchronizovat. Na scéně se má objevit ještě i třetí a nejmenší formát dlaždic jako součást podpory zařízení s menším displejem, po které volají především výrobci tabletů zajímající se o Windows 8 či Windows RT. Nová Windows 8.1 se tedy zatím jeví jako plnění restů z vývoje Windows 8. Ostatně viz dále.

Zcela přepracováno má být vyhledávání. Microsoft vyvíjí úplně novou stránku se souhrnnými výsledky vyhledávání. Ovládací panely údajně konečně dostanou svou plnohodnotnou dotykovou obdobu, kde se objeví přístup k novým funkcím známým již z Windows 8, které ale nyní přes dotykové prostředí není možné ovládat (třeba taková Historie souborů alias verzování).

Microsoft chystá údajně i velkou aktualizaci předinstalovaných aplikací pro Modern UI. Ty původní sklidily kritiku za to, že rozhodně nejsou dobrým příkladem toho, že Modern UI je použitelné prostředí. Příliš nepomohl ani jejich hromadný update už po uvolnění Windows 8 do výroby, ale ještě před uvedením na maloobchodní trh.

Mají přibýt i nové předinstalované aplikace pro Modern UI. Podle neoficiálních informací půjde například o jednoduchý editor videa pro jeho základní úpravy a sdílení online. Aplikaci Messaging by nově mohl nahradit dotykový Skype, jehož vývoj notně pokročil. V základní výbavě by se též mohl objevit Průzkumník v dotykové variantě.

Dalším adeptem na zařazení do příslušenství Windows 8.1 je dotykový klient služby Vzdálená plocha, kterého si zatím zájemci musí stahovat z Windows Store. Microsoft také dost možná zapracuje na hudebním přehrávači Music, na nějž si stěžují zákazníci hudební služby Xbox Music, který je s ním provázán jako v podání Applu iTunes Store s programem iTunes.

Zlepšení má ale doznat i klasické desktopové prostředí. Různé na sobě nezávislé zdroje, leč neoficiálně, hovoří o návratu tlačítka Start na hlavní panel. Nabídka Start se do hry nevrací (alespoň ne v podání Microsoftu), ale tlačítko Start otevírající stejnojmennou obrazovku by přece jen bylo náznakem tolik chybějící kontinuity.

Objevila se informace, bohužel zatím nepotvrzená, že Microsoft umožní po přihlášení automaticky přejít na plochu, aniž by k tomu bylo potřebné využívat naplánovanou úlohu. Jelikož návod, jak to udělat, již Internet dobře zná, je nesmyl, aby Microsoft možnost volby tvrdohlavě nenabídl v klasickém nastavení svého nově chystaného systému. Totéž platí o vypínání zamykací obrazovky.

Vylepšení dozná integrovaný antivir Windows Defender, který z mateřského antivirového programu Microsoft Security Essentials převezme funkci síťového inspektora. Za téměř hotovou věc se považuje, že Windows 8.1 získají tzv. dětský koutek známý již Windows Phone 8. Při trvajících tabletových ambicích Microsoftu by to dávalo smysl.

Přijde také nový Internet Explorer 11, který opět vylepší podporu webových standardů a nových technologií, kde i přes značné zlepšení v posledních letech má Microsoft na konkurenci stále velkou ztrátu. Microsoft například údajně implementuje podporu WebGL, technologii téměř nezbytnou pro další rozvoj her ve webovém prostředí.

Internet Explorer 11 nabídne i podporu experimentálního protokolu SPDY řešícího nedostatky tradičního HTTP z hlediska zajištění plynulého fungování webových aplikací. Z prohlížečů protokol již podporují mj. Google Chrome, Mozilla Firefox či Opera. Z internetových služeb vedle sociální sítě Twitter například Gmail a další služby od Googlu, jehož dílem SPDY je.

Windows 8 na tabletech bodují
Přestože všeobecná čísla zatím nevypadají pro Windows 8 vůbec dobře, pročež zřejmě Microsoft nekomentuje prodejnost systému, v segmentu tabletů se nový systém neuvedl zle. Alespoň tedy co se týče podílu na nově prodaných zařízeních během prvního čtvrtletí 2013. Experti z výzkumné společnosti Strategy Analytics přišli se zajímavými čísly.

Celkem 7,5 % z tabletů prodaných během prvního kvartálu 2013 (cca 40,6 milionů zařízení) používá systém od Microsoftu, tedy Windows 8 nebo Windows RT. Start je to velmi solidní, pokud zohledníme tvrdou konkurenci osvědčených systémů Android od Googlu (43,4 %) a iOS od Applu (48,2 %) při vší té kritice na adresu Windows 8 a ceně tabletů s některým ze systémů od Microsoftu.

Uvidíme, jestli Microsoft udrží tempo růstu, nebo za rychlý vzestup mohou jen nadšenci, kteří si chtěli vyzkoušet novou platformu na tabletu. Každopádně je zajímavé, že Microsoft vůbec nekomentuje prodejnost vlastních tabletů Surface s Windows RT a Surface Pro s Windows 8. Vlastně se k nim v poslední době obecně příliš nehlásí. Asi ví proč …

Oficiálně se však přihlásil do souboje herních konzol další generace. Očekávalo se, že nástupce konzole Xbox 360, která je již výkonnostně za zenitem, bude představen v létě na E3. Tak dlouho ale Microsoft čekat nebude. Xbox příští generace představí 21. května 2013 v 19:00 našeho času. Zájemci budou moci sledovat prezentaci přes Xbox Live nebo na webu Xbox.com.

Nakonec ale může zůstat vše jen v poněkud abstraktní rovině. Viz Sony a jeho nedávno představený PlayStation 4, jehož podoba není dodnes známa, natož termín pro uvedení na trh nebo cena. Microsoft opatrně píše, že přichází „začátek nové generace her, televize a zábavy “ a „bude představena nová vize pro Xbox“.

Osobně očekávám, že se dozvíme, co by měl nový Xbox umět. Nikoliv, co skutečně nakonec umět bude a po kolika nepovedených sériích se ho povede odladit. Nicméně jsem velmi zvědavý, jestli nový Xbox skutečně dostane prostředí Modern UI a kompatibilitu s aplikacemi pro Windows 8 a Windows RT. Technicky by to neměl být až tak velký problém a z hlediska unifikační politiky Microsoftu by to dávalo smysl.

Úvodní obrázek: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Novy PC se zapne hned po privodu energie bez tlacitka power on Příloha(y)
    od Dizzy66 » 11 kvě 2023 11:34 » v Problémy s hardwarem
    8
    1478
    od Karrex Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 09:22
  • Přechod z Xbox One na Xbox Series X - hry
    od Zabral68 » 15 čer 2023 17:58 » v Herní konzole
    7
    2518
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 čer 2023 12:36
  • Lenovo G510 problém tlačítka power
    od Bary-Jan » 30 pro 2023 15:28 » v Problémy s hardwarem
    6
    715
    od Bary-Jan Zobrazit poslední příspěvek
    31 pro 2023 18:47
  • Jak na joystitku předefinovat tlačítka a jak ho zprovoznit v různých hrách
    od Speed_dead » 24 bře 2024 11:25 » v Vše ostatní (hw)
    3
    572
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    25 bře 2024 07:15
  • XBOX X - doporučte hru pro deti Příloha(y)
    od michal84 » 04 pro 2023 18:08 » v Herní konzole
    27
    8459
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    30 pro 2023 18:10

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host