Stalo se v 41. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) z PC světa

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Stalo se v 41. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) z PC světa

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 21 říj 2012 03:32

Stalo se v 41. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

angry.jpg
angry.jpg (15.17 KiB) Zobrazeno 2825 x


Fórum PC-HELP.cz a server Blog počítačového nadšence 2.0 přináší první přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších informací za uplynulý týden z oblasti informatiky, telekomunikací a elektroniky. Co nového se událo od pondělí 8. října 2012 do neděle 14. října 2012?

Tentokrát bude řeč například o cenách a dostupnosti Office 2013 a Office 365, novém chytrém mobilu Samsung Galaxy S III Mini, na český trh konečně oficiálně uvedeném tabletu Nexus 7, údajně chystaném tabletu iPad Mini, stupňující se válce mezi Applem a Googlem, podvodu Facebooku s tlačítky Like, novinkách pro konzoli Xbox 360 nebo o nové hře ze série Angry Birds.

Sada Office 2013 je hotová, ceny pro český trh odhaleny

Microsoft vypustil do světa zprávu, že dokončil práce na nové kancelářské sadě Office 2013, která je díky optimalizaci rozhraní pro dotykové ovládání, hojné využívání cloudových technologií a podpoře sociálních sítí označována za nejvíce inovativní verzi kancelářského balíku od Microsoftu v historii. Office 2013 míří do výroby a k prvním zákazníkům se dostane již v listopadu 2012.

Pro koncové zákazníky bude sada Office 2013 maloobchodně dostupná ale až v prvním čtvrtletí 2013. Ve Windows RT bude sice její upravená verze pro ARM architekturu k dispozici již od 26. října 2012 při uvedení zařízení se systémem Windows RT na trh. Půjde však ještě o testovací verzi Customer Preview. Finální verze bude jako aktualizace systému uvolněna v příštím roce.

01.png

Pro velké firmy a např. předplatitele MSDN bude Office 2013 k dispozici již ve výše zmíněném listopadu 2012 spolu se serverovými produkty Exchange 2013, Lync 2013 a SharePoint 2013. Pro koncové zákazníky bude Office 2013 k dispozici v příštím roce ve formě klasické trvalé licence s jednorázovou platbou nebo výhodného ročního předplatného v rámci přepracované nabídky Office 365 nově se orientující i na domácnosti a malé firmy.

Česká pobočka společnosti Microsoft již zveřejnila doporučené ceny Office 2013 a výši předplatného Office 365. Sada Office 2013 pro domácnosti s aplikacemi Word, Excel, PowerPoint a OneNote vyjde na 2610 Kč. Sada Office 2013 pro podnikatele, která navíc nabídne program Outlook, bude stát 5075 Kč. Za Office 2013 pro profesionály si zájemci zaplatí 10 170 Kč a k programům Word, Excel, PowerPoint, OneNote a Outlook získají ještě navíc Publisher a Access.

Ceny platí pro nepřenosné licence, které neumožní přenést Office 2013 při výměně starého počítače za nový. I proto je atraktivnější pořízení Office 365 s licencemi Office 2013 pro profesionály za roční poplatek. Microsoft též zveřejnil, kolik za novou nabídku Office 365 zaplatí domácnosti. Ty za roční poplatek 1870 Kč získají celkem pět pro Windows 7 a Windows 8.

V ceně je 60 volných minut na volání přes Skype na klasická telefonní čísla pevných linek i mobilních telefonů a navýšení kapacity úložiště SkyDrive o 20 GB. Uvedené ceny jsou bez DPH a jedná se o odhad cen, za které jednotlivé edice Office 2013 budou prodávat partneři Microsoftu. Ceny přepracované nabídky Office 365 pro živnostníky a menší firmy a Office 365 pro středně velké firmy Microsoft oznámí v listopadu.

02.png

Microsoft slaví dvacet let v České republice a tak jeho lokální pobočka v souvislosti s uvedením Office 2013 připravila speciální akci. Každý zákazník, který si někdy od 19. října 2012 do 31. prosince 2012 koupi Office 2010, získá k němu i novou verzi Office 2013 po jejím uvedení na trh. Sada však na rozdíl od Office 2010 již nebude podporovat Windows XP ani Windows Vista.

Česká pobočka Microsoftu také potvrdila přípravy mobilní verze kancelářské sady MS Office pro zařízení se systémy Android a iOS. Dostupné mají být nejdříve v březnu 2013 a domácnosti pět licencí pro mobilní zařízení budou moci získat s předplatným Office 365 obsahujícím též pět licencí Office 2013 pro Windows 7 nebo Windows 8.

Přestože se příchod MS Office na platformy Googlu a Applu považuje už takřka rok za hotovou věc, Microsoft kolem přípravy nových mobilních verzí MS Office dělá tajnosti. Centrála Microsoftu i přes informace oficiálně prezentované českou pobočkou stále tvrdí, že v tuto chvíli nemá k tématu co říci, takže na potvrzení příchodu MS Office na další mobilní platformy po Windows Phone z pater nejvyšších si ještě budeme muset počkat.

Microsoft vylepšil Windows 8 ještě před uvedením na trh

Windows 8 mají být od srpna hotovým systémem, ale kvalita odvedené práce asi nebude tak valná, když ještě před uvedením na trh Microsoft vydal gigantickou aktualizaci, která by klidně mohla být prvním servisním balíčkem. Aktualizace o objemu 170 MB se již šíří přes Windows Update a automaticky se nainstaluje všem uživatelům, kteří si systém pořídí po jeho uvedení na maloobchodní trh 26. října 2012.

Aktualizace má přinést výkonnostní optimalizaci prostředí Metro, vylepšit kompatibilitu se softwarem i hardwarem a optimalizovat správu napájení, díky čemuž Windows 8 mají více šetřit energií z baterie v přenosných zařízeních od klasických notebooků přes moderní ultrabooky pro nové tablety. Vedle této aktualizace vyšel také balíček kodeků zlepšující kompatibilitu s multimediálním obsahem.

03.png

Microsoft nevidí na situaci nic nestandardního. Po dokončení systému prý vždy pracoval se svými partnery na jeho další optimalizaci. Rozdíl oproti minulosti má být tedy jenom v tom, že plody této spolupráce se k uživatelům dostanou rovnou se systémem. Že by tedy přestalo platit otřepané pravidlo, že systémy od Microsoftu začnou být vhodné k přechodu až po vydání prvního servisního balíčku?

Microsoft se nechal slyšet, že chce systém udržovat v kondici mnohem pružněji než v minulosti. Může si to prý dovolit i díky rapidnímu nárůstu uživatelů služby Windows Update, přes kterou dílčí vylepšení hodlá šířit. Kromě uvedené velké aktualizace a balíčku kodeků se chystá uvést nové verze předinstalovaných aplikací pro Metro, které jsou v současné podobě hodně mizerné. V příštím roce by pak měl vyjít velký balíček vylepšení celého systému.

Byl představen smartphone Samsung Galaxy S III Mini

Samsung neusíná na vavřínech a stále obohacuje své portfolio chytrých mobilů, které jej vyneslo do role jedničky mezi výrobci mobilních telefonů. Horkou novinkou je Samsung Galaxy S III Mini, tedy zmenšená verze úspěšného modelu Samsung Galaxy S III, který je vlajkovým produktem korejského výrobce elektroniky.

Samsung Galaxy S III Mini měří 121,55 x 63 x 9,65 milimetru a váží 111,5 gramu. Je vybaven Super AMOLED displejem s 4″ úhlopříčkou pracujícím v rozlišení WVGA. Není tedy zase takovým drobečkem, jak by se z názvu mohlo zdát. Jako operační systém je použít nejnovější generace systému Android označená kódovým jménem Jelly Bean, kterou Google uvedl teprve letos v létě.

04.png

Mozkem nového mobilu je procesor se dvěma fyzickými jádry a taktovací frekvencí 1 GHz. Interní paměť pojme 8 GB dat. Další lze uložit na paměťovou kartu díky slotu pro karty dnes už běžného formátu microSD o kapacitě až 32 GB. Ve výbavě figuruje primární fotoaparát s rozlišením pět megapixelů s automatickým fokusem a LED bleskem, který je schopen záznamu videa v HD kvalitě (720p). Pro videohovory je určena čelní sekundární kamera s nižším VGA rozlišením.

Samsung Galaxy S III Mini nabízí též integrovanou GPS navigaci a FM rádio s RDS. Z mobilních datových technologií v sítích druhé generace podporuje GPRS a EDGE a pak v sítích třetí generace HSPA s maximální přenosovou rychlostí 14,4 Mbit/s. Specifikace též zmiňuje podporu pro Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 4.0 a NFC. Samsung GALAXY S III Mini se na českém trhu objeví v druhé polovině listopadu s doporučenou maloobchodní cenou 8 999 korun.

Levný a výkonný tablet Nexus 7 míří oficiálně na český trh

Tablet Google Nexus 7 se sice již v českých e-shopech prodává nějaký ten pátek, ale oficiálně jej společnost Google uvádí na náš trh teprve nyní. Jedná se o moderní, výkonný a kompaktní tablet se systémem Android v nejnovější verzi 4.1 Jelly Bean, kterou Google představil teprve letos v létě právě spolu s tímto tabletem. Nexus 7 pro Google vyrábí Asus, zkušený dodavatel počítačového hardwaru a spotřební elektroniky.

Nexus 7 má kvalitní IPS displej s LED podsvícením o úhlopříčce rovných sedm palců pracující v rozlišení 1280 x 800 pixelů s podporou přehrávání videa v HD kvalitě. Před poškrábáním jej chrání Corning Fit Glass. O dostatečný výkon se stará procesor nVidia Tegra 3 se čtyřmi fyzickými jádry a taktovací frekvencí 1,2 GHz. Kapacita operační paměti činí 1 GB. Interní flash paměť pojme v závislosti na vybrané verzi 8 GB nebo 16 GB dat.

Oproti jiným tabletům nenabízí možnost rozšíření paměti díky slotu pro paměťovou kartu. Rovněž mu chybí zadní fotoaparát. U tabletu je ale spíše důležitější přední kamera na straně s displejem určená pro videohovory (Skype, Hangouts). Nexus 7 pro tento účel disponuje kamerou s rozlišením 1,2 megapixelu. Zařízení má integrované stereofonní reproduktory a kvalitní mikrofon.

05.png

K dispozici je též klasický 3,5mm výstup na sluchátka a poněkud nezvykle ještě 3,5mm vstup pro mikrofon, takže k zařízení lze připojit i klasický analogový head-set. Samozřejmě je možné použít i moderní bezdrátový head-set, protože Nexus 7 podporuje technologii Bluetooth (ve verzi 3.0). Chybět nemůže podpora Wi-Fi (b/g/n). K té Nexus 7 přidává podporu NFC a vestavěnou GPS navigaci. Integrovaný 3G modem chybí, takže přes síť mobilního operátora se na rozdíl od konkurenčního iPadu k Internetu připojit neumí.

Akumulátor s kapacitou 4325mA, který lze dobíjet přes microUSB port z PC anebo s přibalenou nabíječkou přímo ze sítě, má umožnit až devět hodin sledování videa v HD kvalitě, deset hodin čtení e-booku či deset hodin surfování po webu, případně udržet zařízení 300 hodin v pohotovostním režimu. Nexus 7 měří 198,5 x 120 x 10,45 milimetru a váží 340 gramů. Doporučená cena verze s kapacitou interní flash paměti 16 GB byla pro český trh stanovena na lákavých 5990 Kč i s DPH.

iPad Mini má mít displej s úhlopříčkou 7,85″

O přípravách tabletu iPad Mini, který má uspokojit poptávku spotřebitelů po menších než desetipalcových tabletech, se spekuluje již dlouho. Apple prý už zahájil jeho sériovou výrobu. Samotný Apple to nepotvrdil, ale s informací přišel prestižní list The Wall Street Journal, který se odvolává na své údajně dobře informované zdroje.

Nový iPad Mini by podle nových neoficiálních zpráv neměl být zase tak moc malý, jak se původně spekulovalo. Apple údajně zvolil displej o úhlopříčce 7,85″ s rozlišením, které používala první generace tabletů iPad, tedy 1028×768 pixelů. Tím by měla být vyřešena otázka podoby stávajících aplikací na menším displeji nového tabletu, protože by nedošlo k další fragmentaci příchodem nového rozlišení, se kterým by tvůrci aplikací museli počítat při návrhu uživatelského rozhraní.

Retina displeje se nový iPad Mini podle neoficiálních informací nedočká, ovšem při uvedeném rozlišení displeje a jeho úhlopříčce bude jemností obrazu mít poměrně blízko displeji Retina. Ale vše to jsou pořád neoficiální a neověřené informace. Apple zařízení ještě oficiálně nepředstavil a předmětem spekulací je i datum, kdy rozešle novinářům pozvánku na setkání, kde tak učiní.

Každopádně by nový iPad Mini měl být cenově dostupnější. Tim Coook, současný šéf Applu, si povzdechl, že Apple trh levných tabletů přenechal konkurenci bez boje. Z toho lze odvodit, že právě s tabletem iPad Mini chce útočit na tablety jako je Google Nexus 7 nebo Amazon Kindle Fire.

Boj mezi Applem a Googlem se má dál stupňovat

Eric Schmidt, bývalý šéf společnosti Google a stále předseda její správní rady, poskytl velmi zajímavý rozhovor serveru All Things Digital, který se týkal souboje mezi Googlem a Apple na poli mobilních zařízení. Ostřílený manažer Eric Schmidt očekává, že v příštím roce padne meta jedné miliardy chytrých mobilů se systémem Android. Boj mezi Googlem a Applem se prý ještě vyostří.

Těžit z něj mají zákazníci, protože prý stupňující se rivalita má vliv na klesající ceny zařízení i vymýšlení novinek. Ne vždy ale zákazníci z rivality mezi Applem a Googlem těží. Příkladem budiž nový iPhone 5 a jeho více než nepovedené mapy. Apple se chtěl zbavit závislosti na mapách od Googlu a tak se pustil do tvorby mapové aplikace svépomocí, ovšem hodně se spálil. Dokonce natolik, že rozhořeným majitelům svého nového vlajkového produktu musel poníženě doporučit používání Google Maps.

I na to v rozhovoru s Ericem Schmidtem přišla řeč. Podle něj Apple dostal lekci, jak je příprava kvalitních map náročná. Měl by se prý vrátit k dřívější vzájemné spolupráci, které se Google ani nyní nebrání. Google prý sebe chápe primárně jako poskytovatele platforem a proto ve spolupráci nevidí problém, přestože začal ve větším rozjíždět budování portfolia zařízení Nexus, která konkurují produktům Applu jako je iPhone , iPad nebo Apple TV.

V čem naopak Eric Schmidt vidí problém, jsou patentové války, které zuří mezi výrobci mobilních zařízení a do většiny z nich je namočen právě Apple anebo se spor točí kolem zařízení se systém Android, za jehož vývojem stojí právě Google. Podle něj tyto patentové soudní tahanice brzdí vývoj. To ostatně říkají odpůrci stávajícího patentového práva delší dobu. I proto byla v Evropské unii před lety taková vlna nevole proti přijetí softwarových patentů, které nakonec naštěstí neprošly.

List The New York Times přinesl článek, v němž se věnuje zneužívání softwarových patentů v konkurenčním boji. V článku operuje se závěry analýzy Stanford Univerzity, podle níž se jen v oblasti mobilních telefonů za poslední dva roky za patentové spory a nákupy patentů utratilo 20 miliard dolarů. To je částka, která podle The New York Times představuje náklady osmi letů průzkumných sond na Mars.

Situace se navíc zhoršuje, protože podle prezentovaných čísel loni společnosti Apple a Google do patentové války investovaly více než do samotného vývoje a výzkumu, čímž v budoucnu musí zákonitě trpět koncoví zákazníci. Za současný stav může především nepružné americké patentové právo neodpovídající době. Podle autorů článku ale moderní patentové války odstartoval někdejší šéf Applu, zesnulý Steve Jobs.

Když Apple chystal první iPhone, jeho tehdejší šéf zavedl politiku patentování kdejaké maličkosti, které se Apple drží dodnes a přistoupily na ní i konkurenční firmy. Z původní pojistky pro vlastní ochranu před patentovými žalobami ovšem Apple během let udělal oblíbený nástroj v konkurenčním boji. S patentovými žalobami jde po krku hlavně společnosti Samsung, současné jedničce mezi výrobci mobilních telefonů.

Zároveň ovšem také systému Android od Googlu, který je dnes nejrozšířenějším systémem u nové chytré elektroniky mobily a tablety počínaje a multimediálními přehrávači a čtečkami e-booků zdaleka nekonče. Google musí Android bránit nejen před Applem, ale třeba i před Microsoftem a Nokií. Je to ovšem zejména Apple, kdo nechce konkurenci porazit jen na technologickém poli, ale podle čísel za loňský rok to vypadá, že prioritně jí chce zlikvidovat v soudních síních, což pro spotřebitele není dobrá zpráva.

Xbox 360 brzy dostane Internet Explorer a další nové funkce

Microsoft oznámil příchod očekávaných novinek pro herní konzoli Xbox 360 a síť Xbox Live. Pro uživatele, kteří si platí tzv. zlaté členství, bude v nejbližších dnech k dispozici webový prohlížeč Internet Explorer. Xbox 360 tak konečně získá vlastní plnohodnotný webový browser, díky čemuž dožene konkurenční konzole PlayStation 3 a Nintendo Wii, které v tomto ohledu měly dosud navrch.

Další novinkou pro předplatitele se zlatým členstvím je funkce Xbox SmartGlass umožňující majitelům vybraných chytrých mobilů a tabletů ovládat jejich prostřednictvím některé hry a použít třeba displej chytrého mobilu či tabletu jako sekundární obrazovku. V omezené míře by funkce Xbox SmartGlass měla být k dispozici i pro stříbrné členství v síti Xbox Live. Funkci budou podporovat tablety a další zařízení s Windows 8 a chytré mobily s Windows Phone 8, které v brzké době zamíří na trh.

Zbylé avizované novinky se již týkají všech uživatelů Xbox Live. První z nich je doporučování nových her na základě titulů, které si uživatel zakoupil a nejvíce je hraje. Vylepšeno též bude vyhledávání obsahu a filtrování výsledků vyhledávání podle kategorií. A v neposlední řadě přijde připínání obsahu na přepracovaný dashboard, který se velmi přibližuje prostředí Metro z Windows 8 a Windows RT.

Budou muset v EU operační systémy povinně šmírovat uživatele?

Po smlouvě ACTA se nad Evropskou unií vznáší nový strašák, který chce zásadním způsobem měnit fungování Internetu tak, jak jej dnes známe. Tentokrát ne ve jménu boje proti počítačovému pirátství, ale terorismu. Pracovní skupina CleanIT za grant ve výši 400 000 euro vytvořila dokument s návrhy, které znějí jako špatný vtip.

Ve svém dokumentu skupina, která je složená ze státních úředníků a členů vlád některých členských zemí i zástupců soukromého sektoru, operuje s návrhy jako je donutit distribuovat operační systémy a webové prohlížeče, které umožní monitorovat aktivitu uživatelů nebo povinnost figurovat občanů na Internetu (např. na sociálních sítích) pouze pod pravým jménem a se skutečnou fotkou.

Dokument též navrhuje, aby policie dohlížela na sociální sítě, vlády vytvářely černé listiny doménových jmen, které nebude možné registrovat kvůli možné teroristické propagandě, internetové společnosti musely znát a archivovat informace o identitě uživatelů či zákazníků včetně kontaktních údajů a tak dále.

Je to jen špička ledovce, ale je zřejmé, že CleanIT za peníze daňových poplatníku Evropské unie vytváří dokument, na základě jehož doporučení by vznikla ztráta soukromí na úrovni zemí s totalitním režimem. Dokument pracovní skupiny CleanIT má se smlouvou ACTA jedno společné: utajení. Neměl se totiž dostat na veřejnost.

„Plně rozumím tomu, že zveřejnění dokumentu může vést k nedorozuměním. Pokud ho zveřejníme v této podobě, bude děsit lidi – to je důvodem toho, proč jsme ho nezveřejnili. Jde o podklady pro přemýšlení. Jsme si vědomi toho, že jde o velmi hrubé nápady,“ uvedl But Klaasen, šéf celého projektu.

Jenže on děsí lidi oprávněně a ne kvůli nedorozuměním, ale kvůli tomu, že někdo v západoevropské civilizaci je schopný za peníze daňových poplatníků přijít byť jen s hrubými nápady, za které by se nemuseli stydět ani soudruzi v KLDR. Dokument má být hotov v příštím roce a pro Evropskou unii nebude nijak závazný.

Vzhledem k politické neprůchodnosti realizace výše zmíněných opatření i jejich vysoce pravděpodobné kolizi s ochranou základních lidských práv a svobod či ústavami jednotlivých členských států se jeví celá pracovní skupina jako další z mnoha černých děr, kam se nalily peníze z bruselského penězovodu. To je ale ještě ten lepší případ. Horší by bylo, kdyby hlavy pomazané doporučeními této skupiny opravdu řídily.

Deezer.com nabídne poslech hudby zdarma

Provozovatelé francouzské služby Deezer, která je nějaký čas k dispozici i českým zákazníkům, odhalili své nové plány. Za poslech hudby z rozsáhlé knihovny už nebude nutné platit pravidelný měsíční poplatek jako dosud. Deezer nabídne i bezplatnou variantu poskytovaných služeb, na které chce vydělávat díky reklamě.

Podobně funguje český konkurent MusicJet, který je ovšem nabídkou hudby i technickým řešením daleko pozadu za francouzskou službou. Bezplatná verze, kde bude možné poslouchat celé skladby (dosud lze zdarma přehrávat jen půlminutové ochutnávky) má fungovat především jako lákadlo k placeným variantám služby bez reklamy a s více funkcemi.

Těžko například předpokládat, že bezplatná verze nabídne podporu mobilních zařízení, která je nyní součástí dražší varianty předplatného. Deezer se chystá vstoupit na 76 nových trhů, takže bude dostupný již pro uživatele ze 160 zemí. To je unikát, protože konkurenční služby se zaměřují takřka výhradně na severoamerický trh nebo přímo na USA. K oživení služby mají přispět i nové sociální funkce jako je sdílení playlistů nebo užší propojení účtu s účtem na Facebooku.

Facebook nachytán při podvodu s tlačítky Like

Počítadla u „lajkovacích“ tlačítek Líbí se mi, Doporučit nebo Poslat komunitního serveru Facebook umístěných na jednotlivých webech ve skutečnosti nemusí a ani neudávají skutečný počet kliknutí na ně. Facebook totiž přiznal, že skenuje soukromou korespondenci svých uživatelů a pokud v ní narazí na odkaz na nějaký web, automaticky jej připočte jako další kliknutí na některé z „lajkovacích“ tlačítek.

Někteří v tom vidí zásah do soukromí, ale v tomto případě jde v první řadě o podvod. Facebook uměle navyšuje efekt fungujícího sociálního marketingu. Navíc při skenování odkazů neumí zjistit kontext, takže netuší, jestli se odkazovaný obsah pisateli skutečně líbí nebo ne. Statistiky tlačítek Like (Líbí se mi) tak postrádají smysl.

Navíc je možné počet domnělých kliknutí na tato tlačítka navýšit hromadným rozesíláním spamu v rámci Facebooku, proti kterému těžko sám Facebook zasáhne, protože mu hraje do karet. Vede totiž k posílení zdání jeho vlastní důležitosti v marketingové oblasti, což je pro Facebook samozřejmě velmi výhodné. Facebook na svém postupu nevidí nic špatného, ale podle ohlasů z řad provozovatelů webů, marketingových agentur i koncových uživatelů je v názorové menšině.

Vyšel nový Mozilla Firefox 16 pro počítače, mobily i tablety

Vyšel webový prohlížeč Mozilla Firefox 16, který přináší aktivní podporu čtečky VoiceOver ze systému OS X pro uživatele s postiženým zrakem. Mozilla do svého prohlížeče v nové verzi začala též zavádět podporu webových aplikací, které bude možné „instalovat“ z jejího chystaného katalogu Mozilla Marketplace. Webové aplikace se tak mají přiblížit klasickým programům, alespoň v očích uživatelů.

V režii Firefoxu je totiž bude možné instalovat podobně jako klasické aplikace. Vytvoří se jejich zástupci a spouštět se budou ve vlastním okně a procesu zcela odděleném od webového prohlížeče, byť o renderování se bude samozřejmě starat jádro Gecko, které používá Firefox, takže dobrá kompatibilita s webovými aplikacemi bude zachována. Webové aplikace též půjde „odinstalovat“ podobně jako klasický software.

Další novinkou je lišta pro webové vývojáře, která se volitelně zobrazuje při spodním okraji okna prohlížeče a nabízí snazší přístup k existujícím nástrojům pro webové vývojáře integrovaným do prohlížeče. Příkazová řádka na nové liště pak umožní třeba snadné pořizování screenshotů jak zobrazené části webové stránky, tak kompletního obsahu nad rámec viditelné části v okně prohlížeče.

06.png

K novinkám z oblasti podpory webových technologií patří další optimalizace výkonu enginu pro zpracování kódu v jazyce JavaScript, přímá podpora pro některé nové vlastnosti z CSS 3 (animace, přechody, transformace a gradienty) či podpora kodeku Opus, se kterým počítá projekt WebRTC pro přenos hlasu resp. zvuku v komunikačních webových aplikacích nové generace, které nebudou potřebovat žádné plug-iny.

Webové vývojáře by též mohlo zajímat, že již dříve integrovaný nástroj Scratchpad podporuje snadné otevření naposledy používaných souborů. Diagnostická stránka about:memory, která se objevila již v předchozí verzi, nově zobrazuje spotřebu operační paměti jednotlivými otevřenými panely prohlížeče.

Spolu s webovým prohlížečem Mozilla Firefox 16 pro osobní počítače vyšla i jeho mobilní verze pro Android. Nový mobilní Mozilla Firefox 16 pro chytré mobily, tablety a další inteligentní mobilní elektroniku jako hlavní novinku přináší nový režim pro pohodlné čtení článků z webových magazínů a zpravodajských serverů bez zobrazování reklam a dalších rušivých elementů, které se samotným článkem nemají nic společného.

V režimu pro čtení je možné snadno přidat článek do seznamu textů k pozdějšímu přečtení, ale hlavně lze jednoduše přepínat mezi dvěma vysoce kontrastními režimy zobrazení a neméně jednoduše zvětšovat či zmenšovat text nebo nastavovat okraje zobrazeného článku tak, aby například nebyl jeho text namačkán až k okraji displeje zařízení, což je při čtení poměrně nepříjemné.

07.png

Zklamáním je naopak dříve přislíbená, ovšem nyní chybějící podpora pro zařízení s procesory z kategorie ARMv6. Mobilní Firefox, který je nyní k dispozici na Google Play, stále podporuje pouze ARMv7, takže není kompatibilní s některými zařízeními, přestože na nich je podporovaná verze systému Android. Plánovaná podpora ARMv6 byla odložena do příští verze.

Zajímavou novou funkcí je využití služby Firefox Sync pro otevření právě prohlížené stránky ve Firefoxu v jiném mobilním zařízení (např. z mobilu lze otevřít stránku v tabletu) anebo na osobním počítači v klasické verzi Firefoxu pro Windows, OS X nebo Linux. Již dříve služba Firefox Sync nabídla možnost otevřít si v mobilním zařízení stránky prohlížené v počítači.

Mozilla definitivně ustupuje a kodek H.264 pro přehrávání videa za použití patřičné značky z HTML 5 bude podporován i v prohlížeči Firefox pro osobní počítače. Již dříve Mozilla oznámila, že tento kodek bude podporován jejím mobilním prohlížečem pro Android a systémem Firefox OS, jímž vybavené první mobilní telefony se mají objevit na trhu již v úvodu příštího roku.

Tvůrci Firefoxu též oznámili, že učiní ústupek, který je dobrou zprávou pro HTML 5. Firefox bude v budoucnu kodeky H.264, MP3 a ACC pro přehrávání multimediálního obsahu na webových stránkách za pomoci HTML 5. Stejné kodeky podporují i konkurenční prohlížeče Internet Explorer, Google Chrome a Safari od Applu.

Dosud podpora různých kodeků v různých prohlížečích byla překážkou pro publikování videí za využití HTML 5 namísto technologií jako je Flash či Silverlight. Stále platí, že Mozilla podporuje otevřené kodeky jako je WebM nebo OGG Theora a OGG Vorbis a má své výhrady k H.264. Nicméně situace na scéně webových prohlížečů i webového obsahu si žádá podporu H.264, MP3 a AAC.

Podpora nových kodeků v mobilním Firefoxu pro Android již je ve stádiu betaverze. Na podpoře H.264 ve verzi pro PC se začíná pracovat. Ve Windows Vista a novějších bude prý možné využít systémové kodeky. Stejně tak u OS X na počítačích značky Apple. V linuxových distribucích bude Mozilla Firefox využívat GStreamer. Otazník visí nad technickým řešením pro Windows XP, jejichž tržní podíl je stále ještě hodně velký.

Bylo vydáno nové české Zoner Photo Studio 15

Zoner Software uvolnil již patnáctou generaci svého populárního programu pro prohlížení, úpravy a správu digitálních fotografií. Nové Zoner Photo Studio 15 přináší několik zajímavých novinek. Výrazně vylepšeny byly možnosti importu. Fotky lze snadno a rychle získat nejen z digitálního fotoaparátu, ale třeba i z digitální videokamery, z flash disku či paměťové karty. Pro každé zařízení je možné použít vlastní nastavení importu.

Při importu lze pomocí EXIF dat automaticky otáčet snímky. Podporováno je uložení předvoleb pro častý import s potřebou různého nastavení, takže není nutné vždy vše nastavovat znovu. Funkce pro import snímků jsou navíc nově lépe dostupné z hlavního nástrojového pruhu programu. Vylepšena byla i možnost skenování fotek. Dosud bylo podporováno jen TWAIN rozhraní. Nově Zoner Photo Studio 15 umí použít i WIA rozhraní.

Jednou z dalších novinek je postranní panel rychlých úprav po pravé straně okna editoru fotografií, který usnadňuje přístup k funkcím pro úpravu expozice, vyrovnání bílé a nastavení barev. Také se zde objevuje histogram. Panel je rozdělen do dvou karet. Na té druhé jsou k dispozici základní efekty, ovšem bez možnosti jakéhokoliv jejich přizpůsobení. Postranní panel je možné kdykoliv skrýt a zase vyvolat.

08.png

Dále došlo k doplnění hned několika nástrojů pro zálohu fotek. Při importu je možné automaticky nechat vytvořit jejich záložní kopii. V případě nepovedených úprav v editoru není problém kdykoliv se vrátit k původní verzi snímku automaticky uložené ve speciální složce. Novinkou je též možnost synchronizace a kopírování fotek mezi různými složkami. Lze tak třeba snadno zálohovat snímky na externí disk.

Co dál je nového? V editoru je možné do fotografií vkládat nové objekty v čele s komiksovými bublinami. Vylepšena byla podpora internetového fotoalba Zonerama. Zoner Photo Studio 15 tam umí nejen ukládat fotky, ale také ty již publikované upravovat. Fotky nahrané třeba z mobilu prostřednictvím aplikace pro Android tak lze snadno doladit na počítači. Vylepšení a širšího využití se dočkala i hardwarová akcelerace, která při zpracování fotek moderní grafické karty nenechá zahálet.

Právě takovým zpracováním fotek je nový tilt-shift efekt umožňující vytvářet efekt miniatury. Nové je také rychlé vyhledávání mezi uloženými snímky na pevném disku. Novinky si můžete vyzkoušet v měsíční bezplatné verzi. Nové Zoner Photo Studio 15 je v prodeji za cenu 1 499 Kč. Rozšíření licence pro celou domácnost vyjde na 499 Kč. Krabicová verze je o 299 Kč dražší a obsahuje také novou knihu o programu. Pro majitelé předchozích verzí je připravena sleva.

Liga mistrů na Prima Play i do mobilu za 49 Kč měsíčně

Video-on-demand služba Prima Play televizní skupiny Prima, která byla dosud k dispozici kompletně zdarma a bez registrace, zavedla placenou sekci Premium. Za měsíční poplatek 49 Kč nabízí možnost sledovat přímé přenosy z prestižní fotbalové Ligy mistrů, které v aktuální sezóně nově vysílá také neplacený kanál Prima Cool. Na Prima Play Premium je ovšem k dispozici i archiv sestřihů odvysílaných zápasů.

09.png

Dalším bonusovým obsahem jsou vulgarity Zdeňka Pohlreicha luparesp. necenzurovaná (tzv. nevypípaná) verze jeho populární show Ano, šéfe! Abonentům prémiové části služby se pak nezobrazuje reklama u ostatních videí, která jsou dostupná nadále zdarma a bez registrace. Poplatek za prémiové služby je možné uhradit platební kartou online nebo přes mobilní telefon formou Premium SMS.

Služba Prima Play funguje jako archiv původních pořadů kanálů Prima Family, Prima Cool a Prima Love, ovšem nabízí i atraktivní akviziční seriály, jejichž jednotlivé epizody se objevují v archivu ihned po odvysílání na některém z uvedených televizních kanálů. Služba je zatím dostupná jen pro PC a zařízení se systémem Android, ale provozující společnost Prima FTV jedná o možnosti vstupu na Smart TV, tedy chytré televizory a přehrávače.

Na české uživatele míří nové útoky e-mailem i přes Skype

Do českých e-mailových schránek doputoval nový podvodný e-mail, který je cílen na klienty tuzemského peněžního ústavu. Tentokrát jím není Česká spořitelna, ale ČSOB. E-mail napsaný v bezchybné češtině (pomineme-li chybějící diakritiku a špatně použitá velká písmena v předmětu zprávy) tvrdí, že žádost o provedení platby byla přijata, ale bohužel nemá ČSOB v současné době možnost ji zpracovat.

Důvodem mají být nesprávné údaje v platebním příkazu. Podvodná zpráva vyzývá adresáty ke kontrole údajů v podané žádosti. Do té doby, než budou údaje opraveny, se mají finanční prostředky nacházet ve zmrazeném stavu, tvrdí podvodná zpráva, pod kterou je podpis „Služba zpracování plateb ČSOB“. Na to může i v dnešní době stále hodně lidí naletět. Zpráva využívá sociálního inženýrství a šetří informacemi, aby zmatený uživatel chtěl rychle zjistit, oč běží.

10.png

Samozřejmě nechybí odkaz, přes který se má ve skutečnosti neexistující problém vyřešit, ovšem tentokrát nejde o klasický phishing s cílem odcizení osobních dat, resp. přihlašovacích údajů. Odkaz uživatele nasměruje po opakovaném přesměrování nakonec na web, který se snaží zneužít zranitelností prohlížeče resp. jeho plug-inů k zavlečení záškodnického programu do systému.

E-mail je cílený náhodně. Míří na automaticky generované e-mailové adresy na existujících doménách, takže lze vyloučit, že by ČSOB unikly e-mailové adresy klientů. Zprávu totiž dostávají i lidé, kteří z ČSOB mají maximálně společné to, že někdy prošly kolem její pobočky. Poctivě aktualizující uživatelé s dobrým antivirovým rezidentním štítem by se neměli obávat, i když podvodné zprávě naletěli.

Další útok cílený na české uživatele, resp. uživatele hovoří česky, byl zaznamenán ze strany počítačové havěti Win32/Dorkbot. K šíření nyní využívá službu Skype, ovšem nikoliv její bezpečnostní nedostatky, nýbrž neopatrnost uživatelů. Ke své distribuci využívá jednoduché sociální inženýrství, kdy z infikovaného počítače pošle všem kontaktům z programu Skype zprávu s přiloženým souborem obsahujícím malware.

Zpráva zní „Hej je to tvuj nový obrázek profilu?“ Příjemce nemusí na první pohled rozpoznat nebezpečí, protože zpráva přijde od jiného uživatele, kterého dost možná zná a je s ním přes Skype v kontaktu. Ke zprávě je ovšem namísto obrázku přiložen ZIP archiv obsahující EXE soubor s počítačovou infekcí.

Pokud při spouštění souboru nezasáhne antivirus, tak je systém infikován a dochází k dalšímu šíření přes kontakty v programu Skype příjemce podvodné zprávy se zavirovanou přílohou. Pozornější uživatelé by se ale měli v tomto případě obejít bez antiviru, protože EXE samozřejmě není obrázek.

Černý týden pro Vodafone: dva masivní výpady služeb

Mobilní operátor Vodafone zažil krušný týden. V úterý 9. října 2012 od časných ranních hodin část zákazníků nemohla využívat jeho mobilní hlasové ani datové služby. V praxi tedy nemohli telefonovat, posílat textové zprávy a nefungovalo ani připojení k Internetu. Vodafone se zákazníkům omluvil formou SMS zprávy a poskytl jim dva dny volného volání do své vlastní sítě.

Operátor všechny problémy odstranil až v odpoledních hodinách, ovšem už v pátek 12. října jeho síť postihl další výpadek. Plzeňsko se ocitlo bez signálu mobilní sítě. Důvodem byl problém u společnosti GTS Czech, která pro Vodafone zajišťuje konektivitu. Její optická trasa byla prý přerušena u obce Chrást nedaleko Plzně. Výpadek tak neměl vliv jen Vodafone, ale i společnost GTS Czech rovněž poskytující telekomunikační služby koncovým zákazníkům.

Jelikož šlo již o druhý výpadek v jednom týdnu, zákazníci Vodafonu jsou na operátora notně naštvaní, přestože tentokrát nebyl problém na jeho straně. Operátor slíbil, že zákazníky, které doufejme, že zatím na delší dobu poslední výpadek postihl nejvíce, bude individuálně kontaktovat. Chce prý s nimi najít řešení nějaké formy kompenzace vzniklých problémů.

Na sociálních sítích už podnikatelé Vodafonu vyhrožují žalobami o náhradu ušlého zisku. Vodafone nevysvětlil, jak hodlá identifikovat nejvíce postižené zákazníky, s nimiž bude kompenzaci řešit individuálně. Každopádně se za minulý týden dočkal hodně nepříjemné publicity a jeho zákazníci jsou bohatší o dvě špatné zkušenosti s jeho službami, což pro Vodafone není vůbec záviděníhodná situace.

Alza.cz dodá MS Windows nebo MS Office do pěti minut od zaplacení

Český e-shop Alza.cz se stal teprve čtvrtým prodejcem na světě, který uzavřel spolupráci se společností Microsoft při elektronické distribuci jejích softwarových produktů. V praxi to znamená, že nyní lze na Alza.cz objednávat např. MS Windows nebo MS Office s doručením objednaného zboží elektronicky již do pěti minut od zaplacení, což třeba při platbě kartou přes Internet může být opravdu hodně rychle.

Elektronická distribuce znamená, že zákazníci po zaplacení obdrží e-mail s aktivačním kódem k licenci zakoupeného produktu a také odkaz, přes který si může stáhnout jeho instalační soubor. Pokud by aktivační kód potřebovali někdy v budoucnu například při reinstalaci systému nebo výměně počítače, tak se nemusí bát, protože Alza.cz je všechny archivuje v rámci zákaznického účtu. Samozřejmě je možné si bezpečně uschovat původní e-mail s aktivačním kódem.

Kromě pohodlného a rychlého nákupu Alza.cz vidí výhodu i v dostupnosti méně obvyklých jazykových mutací, které jiné e-shopy nevedou vůbec, anebo vyřízení objednávky trvá dlouho, protože krabice s instalačními médii a aktivačním kódem zkrátka nejsou skladem pro malou poptávku po nich. U Windows 8 ovšem tato výhoda odpadá, protože konečně všechny maloobchodně dostupné edice umožní zdarma stahovat různé jazykové balíčky a volně mezi nimi přepínat.

Vedle MS Windows a MS Office nyní Alza.cz jako první prodejce ve středoevropském regionu za přímé spolupráce s Microsoftem nabízí také elektronickou distribuci jeho počítačových her a bezpečnostních řešení pro firmy. Dále pak bude elektronicky prodávat předplatné pro síť Xbox Live, která se z původní herní sítě pro konzoli Xbox 360 mění v multiplatformní herní a zábavní síť.

Díky skutečnosti, že nedávno distribuční společnost Tech Data Distribution nabídla prodejcům pořízení elektronických licencí pro software od Microsoftu, budou moci podobnou službu zavést i další e-shopy. Nicméně Alza.cz zřejmě dokáže objednávky díky přímé spolupráci s Microsoftem uspokojovat rychleji. Tech Data Distribution slibuje dodání elektronické zásilky od 30 minut poté, co ji obchodník objedná pro svého zákazníka.

Angry Birds a Star Wars v jediné hře již 8. listopadu 2012

Společnost Rovio oznámila, že chystá další hru z populární série Angry Birds. Nový titul zřejmě nejvíce potěší fanoušky herní série, kteří zároveň zbožňují kultovní sci-fi ságu Star Wars. Právě motivy a příběh ze dvou filmových trilogií si nový díl Angry Birds má vypůjčit. Více podstatných informací zatím o hře není známo, ale tvůrci slibují, že osvědčený herní koncept zůstane zachován.

Společnost Rovio se pochlubila, že její hry mají měsíčně 200 milionů uživatelů resp. hráčů. Denně pak dohromady její hry registrují 20 až 30 milionů hráčů. Uvedl to šéf firmy Andrew Stalbow ve francouzském Cannes na konferenci MIPCOM, kde se sešli tvůrci multiplatformních her. Samotní Angry Birds se z chytrých mobilů a tabletů rozšířily i na další platformy od herních konzol po webové prohlížeče.

11.png

Hra Angry Birds: Star Wars bude k dispozici pro počítače a tablety s Windows 8, zařízení se systémem Android (včetně tabletu Kindle Fire), chytré mobily s Windows Phone a v neposlední řadě pro chytrou mobilní elektroniku od Applu, tedy iPhone, iPad a iPod Touch. Koupit a stáhnout novou hru od společnosti Rovio bude možné od 8. listopadu 2012.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1692
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host