Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 26 úno 2013 10:03

Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Spekulace, co že to chce Sony veřejnosti koncem února 2013 představit, skončily. Japonský výrobce elektroniky v osmém týdnu roku 2013 poodhalil své plány, které spřádá při přípravách konzole PlayStation 4. Sony má velké ambice, ale dokáže je naplnit?

Kdo ze středy 20. února na čtvrtek 21. února 2013 ponocoval, mohl vidět v přímém internetovém přenosu, jak na dlouho avizované akci Sony oficiálně představuje nový PlayStation 4. Prezentace se protáhla na dvě hodiny, ale to nejdůležitější nenabídla: pohled na novou konzoli, bližší informace o jejím hardwaru, nastínění dostupnosti nebo cen. Sony hovořilo o ambiciózní funkcionalitě a ukázalo logo své nové herní vlajkové lodi.

PlayStation 4 přechází na x86 architekturu
Až během dne tradiční japonský výrobce elektroniky prozradil v tiskové zprávě alespoň některé hardwarové parametry. PlayStation 4 přechází na platformu x86. Pohánět jej bude procesor od AMD z produktové řady Jaguar vybavený osmi jádry. Grafiku rovněž dodá AMD. Kapacita operační paměti typu GDDR5 bude činit 8 GB.

01.png
Zdroj: Sony

O kapacitě anebo vůbec přítomnosti pevného disku se Sony nezmiňuje, ale pravděpodobně chybět nebude, protože dále se můžete dočíst o stahování her a někam se samozřejmě bude nutné ukládat. Jestli ale půjde o klasický pevný disk nebo modernější SSD disk zatím nelze říci. Optická mechanika ale chybět nebude. Půjde o šestirychlostní Blu-ray jednotku samozřejmě zpětně kompatibilní s CD a DVD.

Podpora Wi-Fi (b/g/n) není překvapením. Z bezdrátových technologií bude PlayStation 4 podporovat ještě Bluetooth 2.1. Spekulace o podpoře NFC se prozatím nepotvrdily. K místní síti půjde připojit i přes ethernetové rozhraní podporující přenosovou rychlost až 1 Gbit/s. Konzole má být vybavena blíže neupřesněným počtem portů USB 3.0. S televizorem ji půjde propojit přes HDMI. Pro připojení k domácímu kinu a využití prostorového ozvučení bude k dispozici S/PDIF výstup.

DualShock 4 s touchpadem a pohybovým ovládáním
Nová konzole dostane i nový gamepad DualShock 4. Sony se inspirovalo u Microsoftu a vybavilo jej rozhraním pro připojení head-setu. DualShock 4 zároveň bude sloužit k pohybovému ovládání ve stylu ovladače Move pro PlayStation 3. Nabídne též touchpad, který firma Sony použila již ve své mobilní konzoli PlayStation Vita, nástupci oblíbeného PlayStationu Portable.

02.png
Zdroj: Sony

Nový gamepad bude mít navíc barevné LED diody, podle nichž bude možné při hře ve více hráčích odlišit, komu náleží jaká postava. Jinými slovy: barevné označení postavy bude odpovídat barvě LED diod na konkrétním ovladači. Vedle nového gamepadu chce Sony ke konzoli jako volitelné příslušenství dodávat také novou webovou kameru. Podrobností o ní známé nejsou, ale šušká se, že by mohla nabídkou ExtraHD (4K) rozlišení.

Nové uživatelské prostředí propojené s Facebookem
PlayStation 4 dozná také mnoha softwarových změn. Například hlavní prostředí bude má připomínat před časem zmodernizované prostředí PlayStation Network. Bylo na čase! Notifikační lišta v horní části obrazovky zjevně inspirovaná chytrými mobily a tablety nabídne mimo jiné propojení se sociálními sítěmi. Sony počítá, že hráči budou používat své profily na Facebooku. Trofeje a další typické prvky pro herní sítě ovšem nabídne i PlayStation 4.

Hraní již během stahování, streamování her do handheldu
Sony dle očekávání také zúročilo akvizici firmy Gaikai zabývající se cloudovým hraním her. Že by se ovšem všechny hry pro PlayStation 4 stěhovaly do cloudu, to nehrozí. Jednou z funkcí má být ale možnost hrát demoverze z PlayStation Store, aniž by je bylo nutné stahovat. Demoverze a trialverze půjde streamovat z cloudu, takže přístup k nim bude rychlejší, od čehož si Sony zřejmě slibuje podporu prodeje.

Další využití cloudu umožní začít hrát online zakoupenou hru ještě před jejím úplným stažením z PlayStation Store, což je v oblasti konzol novinka. Nejdříve se stáhnou data, která jsou nutná pro pár prvních minut hraní. Zbytek dat už bude možné stahovat na pozadí během hraní. Na PC s tímto konceptem přišlo třeba Diablo 3, které mimochodem bude k dispozici i pro PlayStation 4 a také i pro současný PlayStation 3.

03.png
Zdroj: Blizzard

PlayStation 4 nabídne i domácí streamování her stejně jako nVidia Shield. V případě konzole od Sony hry poběží na stacionárním PlayStationu 4 (nikoliv na PC) a hráč je bude moci hrát prostřednictvím Wi-Fi na handheldu PlayStation Vita. O podpoře staršího PlayStationu Portable bohužel nepadlo ani slovo, takže jeho majitelé mají nejspíše smůlu. Ať už z technologických důvodů, nebo prostě proto, že Sony chce prodat více kusů svého zatím nepříliš úspěšného handheldu.

Herní legendy míří do cloudu, hry z druhé ruky bude možné hrát
PlayStation 4 nebude podporovat hry pro předchozí generace konzole. Hlavním důvodem je změna architektury. Hrát je ovšem bude možné přes Internet díky cloudu. Rozšíří se tak nabídka herních titulů, protože dokonce i legendární hry pro PlayStation 1 či PlayStation 2 mohou běžet na serverech Sony, nicméně hráči si je zahrají doma v obýváku na PlayStationu 4.

Otázkou je, jestli ale bude nutné hry znovu koupit anebo bude stačit nějak prokázat držení daného titulu – třeba vložením originálního média do mechaniky. To by však mohlo být snadno zneužitelné, takže jde spíše o utopické přání. Navíc zábavní průmysl včetně své herní odnože rád opakovaně. Dobrou zprávou je, že navzdory dřívějším zprávám Sony nehodlá bránit v hraní her z druhé ruky.

Připomeňme si, že Evropský soudní dvůr loni vydal přelomový verdikt, že prodej softwaru včetně her mezi uživateli je zcela legální a body licenčních ujednání, které toto zakazují, jsou neplatné. Sony sice podporu hraní her z druhé ruky nepotvrdilo přímo, ale nechalo se slyšet, že hráči chtějí hrát svou hru, ať už jsou kdekoliv. Přenositelnost jedné hry mezi více konzolemi proto bude možná, což podle dřívějších zpráv být neměla.

Nákup her z druhé ruky je dosti populární. Zvláště, když hry pro konzole jsou ve většině případů dražší než hry pro PC. Zprávy, že PlayStation 4 učiní přítrž herním second handům, zvedly silnou vlnu nevole. Sony se tak dost možná zaleklo i vzhledem k verdiktu Evropského soudního dvora, který sice svým verdiktem nedal výslovný nárok prodávat a kupovat hry z druhé ruky, ale označil to za legální.

Vánoce 2013? A teď tu o Karkulce …
Všechno to zní moc hezky, ale jelikož Sony nebylo schopné takřka nic demonstrovat v akci a neukázalo ani neběžící prototyp konzole, tak se ve vzduchu vznáší mnoho otazníků, jestli vše uvedené nakonec PlayStation 4 nabídne. Podobně totiž dopadl PlayStation 3. Jestliže Sony nemá nyní co demonstrovat, tak není moc pravděpodobné, že bychom si PlayStation 4 mohli nadělit už letos pod vánoční stromeček.

Ostatně Sony žádný termín uvedení konzole na trh neřeklo, čímž se nenechalo otevřená zadní vrátka, ale doslova vrata. Při tom všem, co naslibovalo, je dost možná bude potřebovat, aby se firmě nemohly vymstít nedodržené termíny. Celá akce působila dojmem, že Sony chce jen v konkurenčním boji přitlačit na úspěšný Microsoft a být prvním, kdo představí herní konzoli další generace.

Očekává se totiž, že Microsoft nástupce dnešní konzole Xbox 360 představí na E3. Microsoft to sice nikdy neřekl přímo, ale poněkud „potměšile“ na jednom ze svých herních blogů zahájil odpočet do startu červencového herního veletrhu v Los Angeles. Pro mnohé je to nepřímé sdělení, že právě zde bude představen Xbox 720, Xbox 8 či jak se nakonec nový Xbox vlastně bude jmenovat.

I kdyby Microsoft představil nový Xbox později, tak bude zajímavé, s čím vezme útokem smělé plány Sony. Že Sony vsadí na hry v cloudu a streamování her se vzhledem k akvizici firmy Gaikai čekalo. Kolem nového Xboxu je ale jen spousta dohadů. Někteří komentátoři ovšem říkají, že Microsoft může PlayStationu 4 dost dobře konkurovat stávajícím i Xboxem 360. Alespoň nějakou tu dobu.

Ano, výkonnostně má nejlepší roky už za sebou, ale pořád to není žádná tragédie. Co se týče nových herních možností, zvýšení hratelnosti nebo většího vtažení do hry, tak PlayStation 4 podle dosud oficiálně zveřejněných informací nepřináší nic opravdu klíčového, co by hráčům údivem vysazovalo čelist z pantů. Microsoft má Kinect a zatím se zdá, že jeho vývoj byl větší trefou než vývoj nové konzole.

Minimálně mu poskytne čas novou konzoli dostatečně odladit, aby nenastaly například takové problémy s hardwarovými poruchami, jako měl dnešní Xbox 360 na svých počátcích. Tehdy špatné chlazení způsobovalo kritické selhání hardwaru a v několika zdokumentovaných případech i požár. Microsoft byl dokonce žalován o odškodné za smrt dítěte při požáru, který měl způsobit Xbox 360. To ale zase už úplně jiné téma …

Úvodní obrázek: Sony
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Příspěvekod petr22 » 26 úno 2013 10:13

Hardwarove poruchy s prehrivanim mel jak XBOX 360, tak PS3. Ty prvni verze mely reklamovatelnost snad 100%, temer ve vsech pripadech odeslo GPU, presneji receno jeho spoj s motherboardem. Velmi vtipne bylo jak se majitele PS3 nejdriv smali majitelum XBOXu, a pak zacaly hromadne chcipat i PS3.

Doufam ze se Sony i Microsoft poucili a tentokrat udelaji funkcni chlazeni hned napoprve.

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Příspěvekod Ltb » 26 úno 2013 17:37

Osobně mám velkou radost z toho, že i nová generace konzole by měla umožňovat přenositelnost hry. Původní rozhodnutí o tom, že hru bude možné hrát pouze na 1 konzoli a tím pádem bude znemožněno hraní her z "druhé ruky" mi připadalo nesmyslné. Místo vyšších prodejů by to podle mě způsobilo jen nárůst již tak poměrně rozsáhlého warezu v konzolových hrách...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Příspěvekod petr22 » 26 úno 2013 17:39

Pouze za predpokladu, ze hry bude mozne piratit

U predchozi generace to hezkych par let mozne nebylo

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Příspěvekod Ltb » 27 úno 2013 12:20

Přiznávám, že se tu bavíme o "velkém" playstationu a zde piráti problém měli. U jiných konzolí tomu však bylo naopak (Xbox360, Sonx PSP, Nintendo Wii) a tam by pirátění s tímto nařízením jen kvetlo. Na druhou stranu ti poctivci, co si kupují originál, by byli tímto nařízením poškozeni. I já sám si raději nějaký ten měsíc počkám a novinku místo za 1300kč koupím za pěkných 850,- z druhé/třetí ruky.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 8/2013: budiž PlayStation 4

Příspěvekod petr22 » 27 úno 2013 12:37

Ochrana spocivajici ve sparovani vyrobniho cisla media s vyrobnim cisle konzole je skutecne uzasna, v tomhle pripade jsou uz jednoznacne vsechny vyhody na strane piratske verze, protoze pirat muze hrat hru na vice konzolich, nepotrebuje pripojeni k netu a nemusi se bat ze mu hw zavada konzole zlikviduje nakoupeny software. Nastesti to vypada ze se nekdo u Sony zamyslel driv, nez tenhle napad realizoval.

Jen se obavam ze ta nutnost pripojeni k netu tam zustala (aspon se to zatim nikde nepise), coz pouziti konzole dost omezuje. A pritom staci pouzit mechaniku, ktera precte pouze lisovane datove disky.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Monitor pro playstation 5
    od Myerina » 15 úno 2024 08:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    933
    od Myerina Zobrazit poslední příspěvek
    20 úno 2024 06:17
  • PlayStation 5 Pro verzia 2
    od ShadowWord:Pain » 03 srp 2023 15:30 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    621
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    03 srp 2023 18:31

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host