Plan 9 - Nástupce Unixu

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1966
Registrován: červen 09
Bydliště: Královehradecký kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Plan 9 - Nástupce Unixu

Příspěvekod domitea » 29 bře 2013 23:01

WORK IN PROGRESS / NA DOKONČENÍ ČLÁNKU SE PRACUJE

Zase po delší době jsem si řekl, že napíšu článek. Tento článek nebude nic k naučení, ale bude čistě poučný. Článek se bude zabývat operačním systémem Plan 9, který je opravdu velice zajímavý.

Obrázek


Něco málo na úvod

Osmdesátá léta, Unix je na výsluní a vystrkuje růžky takový divný systém, který je jednouživatelský a vůbec je celý takový primitivní. Má název MS-DOS. Nicméně Unix je už všude značně používán a tak se léta páně 1984 řeklo, že v Bellových laboratořích napíšou jeho nástupce. Dostane jméno Plan 9. Systém začnou psát jako distribuovaný a vůbec celý ten návrh je šílený, ale opravdu velice zajímavý. Uvidíte dále :smile:

Centralizovanost je problém!

Vysvětlení proč to je problém nám dodá americká armáda. V šedesátých letech potřebovali propojit své složky tak, aby v případě útoku na jednu ze složek mohla fungovat dál. Co z toho vyplývá? Že daná síť nesmí mít žádnou centrálu, tedy centrální počítač, který všechno řídí, protože kdyby byl zničen, je to v pytli. Tak vznikl ARPANET, ze kterého později vzniklo něco velmi bezvýznamného, internet.

No a to si uvědomovali i vývojáři Planu. Tehdy sítě byly stavěné tak, že jste měli výkonný server (který prováděl všechno) a něj byli připojeni slabé stanice přes síť (SSH, VNC...). No a pokud by se něco stalo s hlavním serverem, bylo by to v pytli. Tyto praktiky s ohromným serverem jsou z 60tých a 70tých let (ano i tehdy byli počítače :lol: ), nicméně stále se používají. Stačí se podívat do škol, do práce...prostě tam, kde se přihlašujete do domény alá Windows. Stačí, když hlavní server vypadne a :crazy: . Plan je stavěný tak, aby vzájemně spolupracoval s ostatními Plany a pokud možno bez "hlavního uzlu".

Trocha otravné historie

Začalo v roce 1984, kdy Unix vládl všude, ale měl problém. Ten problém byl právě spojen s centralizací, takže to nebyla žádná kritická chyba, prostě architektonická. Byl to takový ten typ chyby, že když něco uděláte, tak si řeknete, že by se dalo udělat lépe. Nicméně Unix už byl tak komplexní, že prostě nemělo cenu ho přepisovat a tak si řekli, že to napíšou od znova. Tak tedy vznikl systém Plan 9, který se až do roku 2002 vyvíjel jako nástupce Unixu se už tak moc nevyvíjí, no, vyvíjí, ale pouze v rámci výzkumu, takže nic moc :huh:

Jak to teda funguje ?

Jednoduše, jako internet, ten je taky decentralizovaný. Mějmě třeba tři počítače. Jeden bude mít i7 a mizerně malou paměť na disku. Druhý bude zase slabé Pentium, ale bude mít na starost diskové pole. No a třetí bude klasický levný kancelářský počítač. Na všech počítačích je Plan 9 a potřebuje vypočítat něco úžasně náročného a ten několikaterabajtový výsledek někam uložit, jenže máte problém. Na kancelářském PC by ten výpočet trval do konce světa. Máme přece i7, ale ta zase má malou paměť. A teď nastupuje Plan 9 se všemi výhodami. Všechny počítače o sobě vědí. Jeden je počtář, druhý kartotéka a ten třetí je uživatelský.
Vy zadáte výpočet a ten se přesune na i7, následný výsledek samozřejmě na diskové pole. V tom tkví genialita Planu, že dokáže distribuovaně rozdělit práci, stejně jako dnešní superpočítače. Nicméně tato architektura distribuovaného rozdělení prostředků se myslím že poprvé ukázala právě u Planu. Teď si představte typickou podnikovou síť. Jeden velký výkonný přerostlý server a k němu stovka stanic na kancelářskou práci. Kdo bude mít větší výkon? Server nebo stanice? Přece stanice! Ve výsledku mají mnohem větší výkon něž server (100 Celeronů vs jeden Xeon) a tady se právě nabízí obrovský potenciál, který dokáže Plan 9 využít. Pokud totiž začnete dělat na jedné stanici něco opravdu náročného, tak se prostě veškeré nároky přerozdělí pod všechny stanice a vy pak dostanete výsledek.

Opravdu vše je soubor

Ovšem pouze u spolupráce to nekončí! Dále Plan 9 rozvíjí myšlenku, že VŠE je soubor. Tato myšlenka je v Unixu silně zakořeněna. Můžete přistupovat k mnoha věcem jako k souboru. Můžete si takhle zjistit informace o procesu, procesoru a dalšího všemožného hardware. Plan 9 jde ještě dál. Všechno tam zpřístupněno přes souborový systém, dokonce i komunikace mezi procesy, které si povídají přes síťový protokol 9P2000 :smile: (OT: Používání síťového protokolu na localhostu není novinka, X11 jede taky přes síť)

ŧ`¶€`]Đđ@&Đđ~]¶€ jako název souboru

Plan 9 podporuje znakovou sadu Unicode a to v celé své kráse! Takže název souboru z nadpisu je platný název souboru! :-o
UNIX je systém jednoduchý, jen musíte být geniální, aby jste tu jednoduchost pochopili. Jedině OSS, vše co napíšu je pod GNU/GPL
Linux je mé koření života. Nikdy nevím, co pokazím! Registered user #550849

Dnešní počítače mi nestačí, pracuji na vlastním

Reklama

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host