Stalo se v 42.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Stalo se v 42.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 26 říj 2012 11:11

Stalo se v 42. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Fórum PC-HELP.cz a server Blog 2.0 přináší přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších informací za uplynulý týden z oblasti informatiky, telekomunikací a elektroniky. Co nového se událo od pondělí 15. října 2012 do neděle 21. října 2012?

Ve 42. týdnu roku 2012 bylo patrné, že přípravy na uvedení Windows 8 gradují. Microsoft odtajnil ceny nového systému a výrobci počítačů se předháněly v představování nových modelů s Windows 8. Microsoft pak spustil očekávanou službu Xbox Music a odtajnil ceny tabletů Surface, které zřejmě případné zájemce nepotěší.

ACTA se vrací jako CETA?

Než se dostaneme k novinkám z Redmondu, hlavního tématu uplynulého týdne, zastavme se u velmi zásadní zprávy. Zdá se totiž, že lobby zábavního průmyslu zapracovala a snaží se do Evropské unie už jednou odmítnutou smlouvu ACTA vpašovat v podobě nového dokumentu. Tím je smlouva CETA, tedy obchodní dohoda mezi Evropskou unii a Kanadou.

Dokument je přísně utajován, což je důvod bít na poplach. Z obav před reakcí veřejností byla dlouho utajována i dohoda ACTA, nicméně nakonec jí právě odpor evropské odborné i širší veřejnosti zlomil a ve výsledku velmi kontroverzní dohodu Evropský parlament ji jasně odmítl.

Podle uniklé kopie rozpracovaná smlouva CETA však obsahuje pasáže doslova okopírované slovo od slova z dohody ACTA. Proto se už například Nizozemsko nechalo slyšet, že novou dohodu nepodpoří. John Clancy, mluvčí Evropské unie pro obchod, uklidňuje veřejnost, že nejkritizovanější body dohody ACTA v nově chystané smlouvě mezi Evropskou unii a Kanadou nejsou.

Podle Michaela Geista, předního experta na právo a jeho uplatňování v souvislosti s Internetem, však takové ujištění zdaleka nestačí, aby občané mohli být klidní, že se nová dohoda nedotkne jejich práv a svobod v internetové éře. Evropská unie a Kanada však trvají na tom, že dohoda zůstane utajovaná, což rozjíždí kolo nejrůznějších spekulací, co že je v ní tak problematického, že nesmí na veřejnost. Tak, jako původně nesměla ACTA.

Microsoft odtajnil ceny Windows 8 a ukázal jejich balení

Microsoft zveřejnil ceny nového operačního systému Windows 8. Základní edice se bude na domovském americkém trhu prodávat za 99,99 USD. Vyšší edice Windows 8 Pro pak za 139,99 USD. Pro přechod ze základních Windows 8 na Windows 8 Pro bude nutné zakoupit Windows 8 Pro Pack, který za 69,99 USD nabídne i nově samostatně prodávanou aplikaci Windows Media Center.

Důležitou informací je, že Microsoft prakticky ruší přenositelné licence. Ty byly sice dražší, ale umožňovaly při výměně počítače systém odinstalovat ze starého a nainstalovat na nový a nijak neomezovaly v přestavbě stolního počítače. Nové licence Windows 8 pro koncové zákazníky přenos neumožní. V tomto ohledu pro ně budou platit tedy stejná pravidla jako pro OEM licence. Dobrou zprávou je, že i ceny budou stejné.

Microsoft též ukázal krabice, ve kterých budou Windows 8 Pro k dostání. Celkem připravil pět různých designů. Z plastu přešel na papír, což snížilo hmotnost krabic zhruba o čtyřicet procent. Výroba má být ekologičtější díky nižším emisím skleníkových plynů. Levnější a ekologičtější kvůli nižší hmotnosti krabic též má být jejich distribuce.

01.png

Na pulty obchodů dorazí i balení pro upgrade z předešlých verzí systému. Přejít bude možné prozatím jen na Windows 8 Pro za 69,99 USD. Do konce ledna 2013 však přímo Microsoft nabízí zákazníkům, kteří mají platnou licenci pro Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7, levnější přechod na Windows 8 za 39,99 USD. Prodejci takto levný přechod nenabídnou, to je výhradně akce Microsoftu.

Pro český trh Microsoft nastavil cenu své akce v eurech. Tuzemští zákazníci tak zaplatí 29,99 euro. Cena v korunách bude záviset na aktuálním kurzu. Totéž platí o ceně 14,99 euro, kterou za přechod na Windows 8 Pro zaplatí majitelé počítačů koupených s předinstalovanými Windows 7 (Home Premium, Professional nebo Ultimate) mezi 2. červnem 2012 a 31. lednem 2013.

Microsoft Windows 8 podpoří kampaní za téměř dvě miliardy dolarů

Microsoft chce s Windows 8 navzdory kontroverzním změnám v systému uspět a neponechává proto nic náhodě. Uživatelům Windows XP, Windows Vista a Windows 7 do konce ledna 2013 bude nabízet cenově výhodný upgrade z libovolné edice na Windows 8 Pro. Systém též hodlá podpořit masivní reklamní kampaní. Přiznává, že jej vyjde na více než miliardu dolarů. Podle firem z oboru marketingu však Microsoft ve skutečnosti zaplatí 1,5 až 1,8 miliardy dolarů.

To je třikrát tolik, co podle odhadů expertů investoval do kampaně při uvádění systému Windows Phone, který nahradil koncepčně zastaralá Windows Mobile. Že by snad Microsoft nevěřil, že Windows 8 přesvědčí uživatele k jejich pořízení bez rozsáhlé reklamní masáže? Je to částečně možné, protože nový systém s řadou změn, které obecně nemají uživatelé příliš v lásce, bude muset konkurovat mimořádně úspěšným Windows 7.

Windows 8 jsou pro Microsoft strategicky nesmírně důležitým produktem. Nejde jen o novou verzi systému. Pokud Windows 8 na trhu pohoří, bude mít Microsoft podstatně větší problémy, než mu způsobil malý zákaznický zájem o Windows Vista. S Windows 8 by totiž letěla do koše celá nová koncepce dalšího fungování Microsoftu. Totéž se ve své době dalo říci o Windows 95.

I když se od tehdejších časů svět změnil, tak není nezajímavé, že za jejich propagaci Microsoft utratil jen 200 milionů dolarů. Cenu kampaně na podporu Windows 95 a Windows 8 však není možné srovnávat, protože za těch 17 let se změnilo prakticky vše důležité pro objektivní srovnání: globální ekonomika, rozšíření a role počítačů, dostupné a běžně používané technologie a tak dále.

Možná ale kampaň skoro za dvě miliardy dolarů nebude nutná. Windows 8 ještě nebyla uvedena na trh a už mají první výraznější úspěch, co se týče poptávky zákazníků. Známý e-shop Amazon začal přijímat předběžné objednávky na nový systém od Microsoftu, který se díky tomu ještě před zahájením prodeje dostal na první místo žebříčku aktuálně nejprodávanějšího softwaru, který Amazon.com nabízí. Zákazníci mají zájem o upgrade na Windows 8 Pro.

Přitom Amazon nabízí upgrade za 69,99 dolarů. Sám Microsoft chystá akci, kdy systém bude uživatelům Windows XP, Windows Vista a Windows 7 nabízet za 39,99 dolaru. Jestliže upgrade na Windows 8 Pro vyvolal značný zájem u zákazníků Amazonu, tak jakýpak ohlas asi bude mít cenově zajímavější akce Microsoftu?

Nicméně z prvních náznaků zájmu spotřebitelů se dalekosáhlé závěry dělat nedají. Po Windows Vista byla v době uvádění na trh lačná také řada zákazníků, ovšem právě jimi předávané uživatelské zkušenosti šance systému na výraznější tržní úspěch zhatily. Ani analytici nedokáží najít jednotný názor na to, jak trh nový systém přijme.

Microsoft Surface s Windows RT nejlevněji za bezmála 500 dolarů

Microsoft se nepustí s Googlem či s Amazonem do cenové války tabletů. Nejlevnější model svých tabletů Surface bude od 26. října 2012 prodávat za 499,99 USD. Jedná se přitom o ARM verzi s Windows RT a Office 2013. Verze s Windows 8 přijde na trh zřejmě až počátkem příštího roku. U ní se čeká nejen vyšší cena, ale i větší zájem, protože půjde o zařízení postavené na x86/x64 architektuře, tedy plně kompatibilní se současným hardwarem a softwarem pro PC.

02.png

Surface s Windows RT za 499,99 USD bude bez přídavné klávesnice Touch Cover. Varianta s klávesnicí vyjde o sto dolarů dráž. Za tablet Surface s Windows RT, klávesnicí Touch Cover a kapacitou paměti 64 GB zákazníci zaplatí 699 USD. Samotná klávesnice Touch Cover bude stát 119,99 USD. Podle zpráv od asijských výrobců si Microsoft přeje ještě v posledním kvartálu tohoto roku dodat celkem tři až pět milionů kusů tabletu Surface postaveného na ARM architektuře.

Dell XPS 12: ultrabook a tablet s Windows 8 v jednom

Dell, někdejší jednička mezi výrobci počítačů, uvádí nové modely s Windows 8. Je mezi nimi i hybridní zařízení Dell XPS 12. Jedná se o ultrabook s dotykovým displejem, který je osazen do rámu, v němž lze displej přetočit. Po zaklopení víka ultrabooku je z něj rázem tablet. Pokud vám konstrukce není jasná, podívejte se na obrázek níže. Vydá za tisíc slov.

03.png

Zařízení, na které Dell již přijímá předběžné objednávky, je vybaveno 12,5″ dotykovým displejem pracujícím ve FullHD rozlišení. U ultrabooku dnes není překvapením procesor Intel Core třetí generace (Ivy Bridge). Levnější verze zařízení za 1199,99 USD je vybavena procesorem Intel Core i5-3317U (2,6 GHz), dražší verze za 1699,99 USD pak procesorem Intel Core i7-3517U (3.0 GHz).

Levnější verze nabízí 4 GB RAM a SSD disk o kapacitě 128 GB, dražší verze 8 GB RAM a SSD disk s kapacitou 256 GB. Obě verze využívají grafiku Intel HD 4000 se sdílenou pamětí, takže nejde zrovna o herní modely. Hmotnost hybridního zařízení Dell XPS 12 činí něco málo přes 1,5 kilogramu.

Samsung bude hybridní počítače s Windows 8 prodávat od 650 dolarů

Samsung s tablety se systémem Android zatím velkou díru do světa neudělal a Apple, výrobce v současnosti nejúspěšnějších tabletů iPad, z nich těžkou hlavu mít rozhodně nemusí. Korejský výrobce elektroniky však nyní sází také na Windows 8, se kterými bude mj. dodávat produkty modelové řady Smart PC.

Jde o tablety s odpojitelnou hardwarovou klávesnicí, které lze přestavět na plnohodnotný notebook, respektive rozměrově spíše netbook. Klávesnice je vybavena tochpadem. Samsung si za hybridní ATIV Smart PC 500T, nejlevnější, ale přitom atraktivní model, hodlá účtovat 749,99 USD s klávesnicí nebo 649,99 USD bez klávesnice.

04.png

Ať už s klávesnicí, nebo bez ní, zákazníci získají zařízení s dotykovým 11,6″ LED displejem s HD rozlišením (1366 x 768 pixelů) poháněné procesorem Intel Atom Z2760 ušitým přímo na míru tabletům s Windows 8. Specifikace dále zmiňuje 2 GB RAM, moderní SSD disk s kapacitou 64 GB a slot pro paměťové karty formátu microSD (klasicky až 32 GB).

ATIV Smart PC 500T dále nabídne integrovanou webovou kameru s rozlišením dva megapixely, zabudované stereo reproduktory (2x 0,8 W), 3,5mm vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka, microHDMI výstup, jeden microUSB port a jeden klasický port USB 2.0, podporu Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 4.0 a GLAN.

Microsoft spustil Xbox Music, čeští zájemci o službu mají smůlu

S novou aktualizací firmwaru pro konzoli Xbox 360 jejím uživatelům v 22 zemích Microsoft zpřístupnil očekávanou hudební službu Xbox Music. V České republice služba prozatím spuštěna nebyla, ale má se v následujících měsících dál rozšiřovat, takže třeba se dočkají i tuzemští uživatelé. O co zatím přicházejí?

Xbox Music je služba s hudební knihovnou čítající zhruba 30 milionů skladeb. Tolik jich přibližně i také iTunes Store. Na rozdíl od něj Xbox Music slouží v první řadě pro streamování hudby. Jde tedy o konkurenci pro Spotify, Deezer či český MusicJet. Deset hodin měsíčně po dobu půl roku lze hudbu poslouchat zdarma s reklamou. Pro neomezený přístup bez reklamy je nutné zaplatit si Xbox Music Pass za 9,99 USD. Pak je podporováno i ukládání hudby do paměti pro offline poslech.

Stažení hudby za poplatek nabízí Xbox Music Store, v jehož nabídce je ovšem jen něco kolem 18 milionů skladeb. To už je klasický obchod ve stylu služeb zmíněného iTunes Store nebo Amazon MP3. Umožňuje stahovat celá alba i pouze vybrané skladby z nich. Hudba je dodávána ve formátu MP3 bez jakékoliv formy šikanující tzv. protipirátské ochrany, takže není problém přenést si jí do libovolného zařízení.

Majitelé konzole Xbox 360 jsou první skupinou uživatelů, pro kterou je služba Xbox Music přístupná. Musí si však platit zlaté členství v síti Xbox Live, které vyjde na 59,99 USD ročně. Xbox Music během následujících dnů bude k dispozici pro uživatele Windows 8 a Windows RT, která budou uvedena na trh 26. října 2012.

Microsoft službu integruje přímo do aplikace Music v novém prostředí známém jako Metro. O pár dní později Microsoft odhalí Windows Phone 8, kde též bude služba Xbox Music dostupná prozatím ve 22 vybraných zemích. Jak to bude s podporou dalších platforem, to se zatím neví. Uživatelská poptávka po podpoře alespoň Windows 7 je velká, ale Microsoft říká pouze, že jeho služba bude podporovat vedle Xboxu 360 také počítače, mobily a tablety.

Kromě Windows 8, Windows RT a Windows Phone 8 však nespecifikoval další podporované platformy. V příštím roce má být služba Xbox Music aktualizována a spekuluje se právě o uvedení aplikace pro Windows 7, ale také pro mobilní systémy iOS a Android. Microsoft by tak lezl do zelí Applu a jeho iTunes Store i Googlu a jeho Google Play, kde si američtí uživatelé mohou nakupovat mj. i hudbu. U nás je Google Play jen katalogem a obchodem s aplikacemi pro Android.

Apple i Google nabízejí svým uživatelům uskladnění jejich jinde pořízené hudby a následné streamování. S tímtéž hodlá v příštím roce přijít i Microsoft. I Xbox Music bude mít cloudové úložiště, kam si uživatelé budou moci nahrát vlastní hudbu a přistupovat k ní ze všech zařízení podporujících Xbox Music. Jestli bude zapojen SkyDrive, nebo bude mít Xbox Music vlastní cloudové úložiště, zatím není jasné.

Známo ovšem je, že se počítá se sestavováním personalizovaných internetových rádií ve stylu Last.fm. Uvidíme tedy, jestli Xbox Music bude úspěšnějším projektem než Zune, na kterém si Microsoft přes obchodní invenci i technologický náskok vylámal zuby. Pod touto značkou nabízel přehrávače i hudební online obchod. Jako první Microsoft zrealizoval myšlenku přístupu k hudby za předplatné. Jeho přehrávače též nabídly FM rádio, kterému se Apple ve svých iPodech dlouho bránil.

Aktualizace pro Xbox 360 přinesla i Internet Explorer

Vedle služby Xbox Music nová aktualizace firmwaru herní konzole Xbox 360 přináší řadu klíčových novinek, které Xbox 360 výrazně občerstvují. Co dalšího tedy aktualizace přináší? Xbox 360 konečně získává plnohodnotný webový prohlížeč.

Jeho absence byla ve srovnání s konkurenčními konzolemi současné generace, tedy PlayStation 3 a Nintendo Wii, výrazným hendikepem. Nyní Xbox 360 nabízí Internet Explorer známý z MS Windows. Používá stejné renderování jádro jako jeho verze pro PC, takže zvládne například přehrávat videa na webových stránkách díky HTML 5.

Nová verze firmwaru obsahuje také podporu pro Xbox SmartGlass. Jde o technologii, kterou budou moci využít majitelé zařízení se systémy Windows 8 a Windows Phone 8. Xbox SmartGlass z displeje těchto zařízení udělá vedle televizoru další zobrazovací plochu, která bude konzoli Xbox 360 k dispozici. Zároveň bude možné zařízení s Windows 8 a Windows Phone 8 používat pro ovládání konzole.

Další novinkou jsou doporučení a hodnocení. Na základě her, které uživatel a jeho přátelé ze sítě Xbox Live hrají, nyní Xbox 360 doporučuje další hry, které by pro uživatele mohly být zajímavé. Nejoblíbenější hry a aplikace lze nově připnout na hlavní stránku v novém dashboardu. Hlavní stránka nyní zobrazuje poslední spuštěné hry a aplikace, takže lze pohodlněji spustit právě rozehranou hru.

Apple začal znovu šmírovat uživatele své chytré elektroniky

Apple se vrací ke své již dřívější kontroverzní praktice, kdy sledoval pohyb zařízení iPhone a iPad. Nový systém iOS 6 obsahuje funkci, která sleduje pohyb zařízení a tím pádem i jeho majitele, jelikož iOS 6 je systémem pro mobilní zařízení, která běžně jejich vlastníci nosí při sobě. Funkci lze sice vypnout, ale Apple se neráčil spotřebitele na ní jakkoliv upozornit.

Těžko tedy lze vypnout něco, o čem nevíte, že to vůbec existuje a běží. Apple sbírá data pro své obchodní partnery, aby mohli lépe cílit reklamu. Hájí se, že vše je anonymní, ale přesto už z dřívějška čelí řadě žalob. Nyní znovu každé zařízení má přidělené vlastní identifikační číslo a pod ním jsou dostupné informace o jeho pohybu zařízení. Dále pak i o navštěvovaných webových stránkách a používaných aplikacích.

Vypnutí funkce je v nastavení poměrně dobře ukryté. V sekci Soukromí deaktivaci funkce nehledejte. Volba pro vypnutí kontroverzní funkce, jejíž obdobu mají bohužel i další systémy pro chytrou elektroniku, naleznete v iOS 6 v nastavení zařízení pod Obecné / Informace / Reklamy. Zde se nachází volba Omezit sledování. Po jejím zapnutí přestane zařízení informace zasílat.

Švýcarská fotografka chce po Applu podíl na zisku za zneužití svého díla

Apple má ve Švýcarsku další problém, který přišel jen několik desítek hodin po urovnání sporu s tamními dráhami. Těm se Apple zavázal zaplatit, že v iOS 6 zkopíroval design hodin Hanse Hilfikera, které se objevují na švýcarských nádražích již od roku 1944. Apple bude švýcarským dráhám platit licenční poplatek v nezveřejněné výši za užívání designu jejich celosvětově známých hodin. Teď však na Apple útočí švýcarská fotografka.

Profesionální fotografka Sabine Liewald podala žalobu kvůli neoprávněnému užití jejího snímku pojmenovaného Eye Closeup. Apple sice od agentury Factory Downtown, která fotografku zastupuje, získal svolení k užití pro testovací a ilustrační účely v souvislosti s jemnými displeji Retina. Jenže Apple fotku zakomponoval i do své reklamy, což podle fotografky již přesahuje dohodu o užití autorského díla.

Sabine Liewald nebude žádná troškařka, protože za porušení svých autorských práv si žádá nejen odškodnění, ale i podíl ze zisku Applu. Tvrdí totiž, že její dílo přispělo k prodeji zařízení s displeji Retina, takže při údajně protiprávním užití má nárok na svou část ze zisku Applu. Uvidíme, jak Apple z dalšího porušení autorských práv vybruslí tentokrát. Zdá se, že tentokrát bude rád, když ze sporu vyvázne jen se zaplacením odškodného …

Další smartphone Nexus vyrobí LG, ale může jich být mnohem více

Další zařízení do rodiny Nexus pro Google vyrobí LG. Tentokrát půjde o chytrý mobilní telefon, samozřejmě opět se systémem Android. Již dříve se spekulovalo, že LG pro Google vyrobí tablet Nexus, ale minimálně ten první nakonec vyrábí Asus. Nový smartphone LG Nexus 4 by měl nahradit současný Nexus Galaxy, který vyrábí Samsung.

Podle recenze prototypu LG prý nový referenční smartphone pro Android vybaví 4,7″ IPS displej pracující v rozlišení 720 x 1280 pixelů. Dostatečný výkon by měl obstarávat čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 spolu s operační paměti o kapacitě 2 GB. Kapacita interní paměti pro data však u prototypu činila pouze 8 GB a není v tuto chvíli jasné, jestli v prodeji budou i modely s vyšší kapacitou. Rovněž se neví, jestli nový smartphone rodiny Nexus nabídne slot pro paměťové karty. Například tablet Nexus 7 ji nemá.

Podstatnější otázkou ovšem je, kolik mobilů Nexus vlastně bude v prodeji. Google se již dříve nechal slyšet, že by rád viděl na trhu více mobilů nesoucích značku Nexus. Ideálně od různých výrobců současně. Zatím se výrobci mobilů Nexus střídali. První vyrobila pro Google společnost HTC, druhý a zatím poslední Samsung. Další tedy chystá LG. Navyšuje se však počet zpráv, podle nichž by Nexus mohl teoreticky mít v nabídce každý výrobce.

Google údajně chystá certifikační program Nexus, který by umožnil výrobcům za dodržení stanovených podmínek vyrábět mobily se značkou Nexus v názvu, ovšem o jejich systém by se staral sám Google, takže by majitelé těchto mobilů dostávali čistý Android bez jakýchkoliv nadstaveb, který by Google aktualizoval podstatně pružněji, než to dělají samotní výrobci.

Google by tak vlastně zkopíroval koncept Windows Phone, s nímž přišel Microsoft. Ten má přísné podmínky pro mobily, na které chtějí výrobci Windows Phone nasadit. Zároveň si aktualizaci systému Microsoft ponechává výhradně ve vlastní režii. Rozdíl by byl ovšem v tom, že Android by nadále zůstal open source projektem k volnému užití. Program Nexus by byl jen nadstavbou přinášející výrobcům záštitu Googlu a spotřebitelům jeho aktualizační servis a garance za kvality mobily.

HTC DLX: výkonný smartphone s 5″ displejem s FullHD rozlišením?

Internetem začaly kolovat technické informace o zařízení kombinujícím chytrý mobil a tablet, kterým chce tchajwanský výrobce HTC konkurovat podobným zařízením korejského Samsungu. Nový přístroj HTC DLX by měl být vybaven displejem o úhlopříčce pět palců pracujícím ve FullHD rozlišení. Pohánět jej má procesor Snapdragon S4 Pro se čtyřmi jádry a výkonnou grafikou Adreno 320.

K vysokému výkonu by měla přispět i operační paměť o kapacitě 1,5 GB. Interní paměť podle zatím nepotvrzených informací pojme 16 GB, ale není jasné, jestli ji díky slotu pro paměťovou kartu bude možné rozšířit. HTC DLX nabídne primární fotoaparát s luxusním rozlišením 12 megapixelů a podporou záznamu videa ve FullHD kvalitě, tedy pokud budeme věřit neoficiálním zprávám.

Ty hovoří i o čelní kameře pro videohovory, která vzhledem ke svému určení poskytne také poměrně dosti vysoké rozlišení, tedy konkrétně prý dva megapixely. Více toho zatím neprosáklo. Tedy kromě informace, že HTC DLX má používat nejnovější Android 4.1 Jelly Bean, což není žádným překvapením. HTC k úniku údajných parametrů svého nového zařízení mlčí, takže je nutné prozatím brát všechny informace s rezervou.

CAM B10: Android v extrémně odolném mobilu

Na český trh vstupuje nová značka mobilních telefonů: Caterpillar. Nově je tak českým zákazníkům dostupný smartphone CAT B10 s populárním systém Android ve verze 2.3.5, který se vyznačuje extrémní odolností. Splňuje normu IP 67, takže mu nečiní problém prach, špína, mráz, otřesy, nárazy či voda. Bez úhony zvládne půlhodinový pobyt až v metrové hloubce, takže nějaký ten pád do louže by mu neměl vůbec ublížit.

Značka Caterpillar na český trh uvedla ještě stejně odolný model CAT B25, ovšem bez moderního operačního systému a dotykového displeje. Jde o mobil klasické koncepce s velkou numerickou klávesnicí. Oba modely podporují souběžné používání dvou SIM karet, ovšem v éře smartphonů je zajímavější model CAT B10. Ten je vybaven kapacitním TFT dotykovým displejem o úhlopříčce 3,7 palce pracujícím v rozlišení 480 x 320 pixelů.

05.png

Lepší čitelnost displeje a jeho ochranu proti poškrábání má zajišťovat bezpečnostní sklo Asahi Strengthened Glass. Mozkem odolného chytrého mobilu je procesor značky Qualcomm s jedním fyzickým jádrem a taktovací frekvencí 800 MHz . Na současném trhu tak CAT B10 patří k těm méně výkonným mobilům se systémem Android. Kapacitu operační paměti dovozce, kterým je společnost TCCM, ve specifikaci bohužel neuvádí.

Součástí balení je paměťová karta microSD o kapacitě 2 GB. Kdo by potřeboval více místa, může použít paměťovou kartu s kapacitou až 32 GB. K dispozici je integrovaný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů s LED bleskem, který lze použít i jako baterku. Čelní kamera je pak určená hlavně pro videohovory. Podporuje rozlišení 0,3 megapixelu. Nechybí turn-by-turn GPS navigace ani FM rádio.

Z datových technologií CAT B10 v sítích druhé generace podporuje GPRS a EDGE, v sítích třetí generace pak HSDPA. K dispozici je možnost připojení k Wi-Fi (b/g/n) a podpora technologie Bluetooth 2.1. Dodávaná baterie s kapacitou 2 000 mAh má podle dovozce udržet přístroj až 15 dnů v pohotovostním režimu a umožnit více než devět hodin nepřetržitého telefonování. Mobil je kvůli ochraně poněkud tlustší a těžší. Přesné rozměry činí 125 x 65 x 22 milimetrů při hmotnosti 201 gramů.

Do konce října má na prodej obou zmíněných mobilů exkluzivitu Datart, který CAM B10 prodává za 8 990 Kč. V listopadu se pak nový odolný mobil se systém Android na českém trhu dostane i do nabídky dalších prodejců. Podle distributora bude k mání například v e-shopu Alza.cz nebo síti prodejen Electro World v jejím e-shopu.

Flash disky jsou stále nebezpečnější, ale Windows 8 na to nereagují

Podle společnosti ESET už pět měsíců v řadě vévodí žebříčku nejrozšířenějších resp. nejčastěji detekovaným záškodnických programů zástupci skupiny INF/Autorun. Podle čerstvých statistik za září 2012 byl podíl této skupiny mezi rozpoznanými hrozbami 4,87 procenta. V průměru tedy takřka každá pátá nalezená počítačová infekce představovala zástupce INF/Autorun.

Problém je, že starší operační systémy Microsoftu včetně ještě Windows Vista ve výchozím nastavení umožňují spustit program z přenosného paměťového média, aniž by se uživatele vůbec ptaly. Slouží k tomu právě soubor autorun.inf. Ten může být při použití např. flash disku na již infikovaném počítači přepsán a záškodnický program se zároveň uloží na dané médium.

Po jeho připojení k jinému počítači se pak malware automaticky pokusí o infiltraci systému. Teprve Windows 7 přinesla změnu nastavení, kdy systém ignoruje soubor autorun.inf a zeptá se uživatele, co si po připojení flash disku nebo vložení paměťové karty přeje udělat. Před spuštěním jakéhokoliv programu z média pak uživatele varuje před možným nebezpečím.

Zarážející ale je, že i přes stále větší rozšířenost hrozeb šířících se např. přes flash disky nová Windows 8 ochranu před nimi nijak neposilují. Přitom sám Microsoft ve své analýze dění na poli počítačové bezpečnosti za první pololetí tohoto roku uvádí INF/Autorun jako druhou nejrozšířenější skupinu hrozeb. Ve Windows 8 přesto integrovaný antivir, v nějž se přeměnil program Windows Defender, neumí automaticky zkontrolovat obsah připojeného flash disku či vložené paměťové karty.

To je přitom běžná funkce každého lepšího zpoplatněného antiviru. Nový Windows Defender dokonce obsah přenosných médií, která jsou právě používána, ve výchozím nastavení neprověřuje ani při spuštění důkladnější ze dvou dostupných variant antivirového testu. Testování přenosných médií je třeba aktivovat ručně v nastavení programu.

06.png

Skupinu záškodnických programů INF/Autorun tvoří různé druhy bezpečnostních hrozeb, které však mají společný rys: ke svému šíření zneužívají flash disky a další podobná média, kde přepisují soubor autorun.inf. Na nevhodně nastaveném počítači se pak záškodnický program automaticky spouští po připojení flash disku k USB portu, vložení paměťové karty do čtečky a podobně.

Firefox pro Android a Firefox OS získají filtr nebezpečných webů

Mobilní Firefox pro platformu Android ve vývojové verzi již podporuje filtraci podvodných webových stránek nebo stránek šířících malware založenou na průběžně aktualizované černé listině. Firefox pro osobní počítače tuto funkci nabízí již hodně dlouho. Mobilní Firefox by se jí mohl dočkat ve verzi 18, která má přijít počátkem příštího roku.

Mozilla delší dobu pracovala na optimalizaci filtru právě pro mobilní zařízení. Kromě prohlížeče Firefox pro platformu Android se tento bezpečnostní prvek objeví i v prohlížeči systému Firefox OS. Systém s linuxovými kořeny, kde jádro Gecko bude pohánět aplikace založené čistě na webových technologiích, se objeví v prvních mobilních telefonech již počátkem příštího roku.

Zájem o zařazení mobilů s tímto systémem do své nabídky mají i tuzemští operátoři T-Mobile a O2, jejichž mateřské nadnárodní společnosti Deutsche Telecom a Telefónica s Mozillou na projektu Firefox OS spolupracují. Prototyp chytrého mobilu se systémem Firefox OS představený letos na Mobile World Congress 2012 sklidil velký aplaus.

Zmínění čeští operátoři očekávají, že díky poměru cena – funkce budou mobily se systém Firefox OS hodně horkým zbožím. Mobily s uvedeným systém by se ovšem nemusely objevit jen v jejich nabídce. Jedním z dvojice výrobců prvních mobilů se systémem Firefox OS je čínská firma ZTE, která před časem oznámila zvýšení svých aktivit na českém maloobchodním trhu se zařízeními pro koncové spotřebitele. Od mobilních modemů po mobilní telefony.

Air Mobil: nový český mobilní operátor?

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera registrovala ochrannou známku Air Mobile. Upozornily na to Hospodářské noviny. Značku si sice registrovala Air Bank patřící do skupiny PPF, ale není těžké si dát dvě a dvě dohromady, že jde o potenciální název nového mobilního operátora na českém trhu. Skupina PPF totiž založila společnost PPF Mobile, která se účastní aukce o volné kmitočty pro provoz mobilní sítě čtvrté generace.

Vedle samotného názvu Air Mobile si Air Bank nechala zaregistrovat také logo Ai//wwwr Mobile a podala žádost na zápis ochranných známek Air Services, Air Insurance a Air Safe. „Návrh na zápis ochranných známek jsme podali z důvodu zatím jen teoretického rozšíření do dalších odvětví,” řekl Hospodářským novinám tiskový mluvčí Vladimír Komjati z Air Bank.

07.png
07.png (21.65 KiB) Zobrazeno 8302 x

Server Mobil.cz nedávno upozornil, že o koupi společnost MobilKom, která poskytuje telekomunikační služby pod značkou U:fon a je v insolvenčním řízení, usilují jen dvě firmy, které jsou blízké skupině PPF a Petru Kellnerovi. MobilKom resp. U:fon sice vydělává, ale nemůže si dovolit splácet půjčku, za kterou vybudoval svou CDMA síť. Analytici spekulují, že nový vlastník společnosti MobilKom by minimálně spoluprací s případným mobilním operátorem skupiny PPF usnadnil jeho vstup na trh.

O2 na webu lže, ale ČOI operátora trestat odmítá

Česká obchodní inspekce (ČOI) nepotrestá na základě stížnosti společnost Telefónica, která pro své služby používá značku O2. Předmětem stížnosti tentokrát byla nabídka na webu operátora, která slibuje neomezené zasílání SMS do sítě O2. Služba však má limity, ovšem podle oficiální reakce České obchodní inspekce na stížnost jsou natolik vysoké, že operátora za lživé tvrzení trestat nebude.

Limit je nastaven na 2 500 SMS zpráv zdarma do sítě O2 pro uživatele předplacených karet nebo 10 000 SMS zpráv zdarma pro tarifní zákazníky. „Což je dostatečný počet pro běžného spotřebitele – prakticky nevyčerpatelný.“ vysvětlil v reakci na stížnost Jan Hlaváček z České obchodní inspekce. Informace o zasílání neomezeného počtu SMS zpráv sice je nepravdivá, „avšak ji nelze považovat za praktiku podstatně ovlivňující spotřebitele v jeho rozhodnutí.“

Se stanoviskem České obchodní inspekce ovšem nesouhlasí autor stížnosti Radim Hasalík: „Pokud bychom posuzovali stránku Telefónica O2 z pohledu online marketingu, je daná informace o neomezených SMS opravdu výrazná. Jejím účelem je navést uživatele k aktivaci tarifu. V tomto kontextu je tedy verdikt ČOI minimálně zvláštní.“

Nabízí se i otázka, nakolik je Česká obchodní inspekce kompetentní se vyjadřovat k tomu, co je nebo není pro zákazníka dostačujícím limitem, pokud služba je propagovaná tak, že žádný limit nemá. Není to ale poprvé, kdy české úřady nad marketingovým mlžením největšího telekomunikačního operátora v zemi přivírají obě oči.

Nedávno Český telekomunikační úřad víceméně mávl rukou nad tím, že Telefónica propaguje své ADSL/VDSL připojení jako „nejpoužívanější Internet v Česku,“ přestože podle poslední dat Českého statistického úřadu za rok 2011 se nejčastěji české domácnosti připojují k Internetu přes Wi-Fi (51 procent) a až pak se značným odstupem následuje ADSL (22 procent). Taktéž tvrdil, že vliv tvrzení na rozhodnutí spotřebitele je diskutabilní.

Raspberry Pi v dražší variantě nyní s 512 MB RAM stále za 35 dolarů

Extrémně malý a extrémně levný počítač Raspberry Pi ve své lépe vybavené variantě B nově disponuje 512 MB RAM. Dosud dražší model nabízel pouze poloviční kapacitu operační paměti. Ta sice v praxi stačila, ale znáte to: čím více paměti, tím lépe. Díky zvyšujícímu se zájmu o tento zajímavý počítač bylo možné navýšit kapacitu operační paměti a udržet cenu na pouhých 35 dolarech.

Ostatní hardwarové parametry se nemění, takže i nadále bude zařízení Raspberry Pi prodáváno v obnažené podobě bez krytu. Fanoušci projektu si case staví z lega anebo vystřihují z papíru. Nicméně v prodeji jsou i krabičky udělané na míru tomuto miniaturnímu počítači. Využívá ARM architekturu, takže běžná MS Windows na něm nerozběháte. Stáhnout zdarma si však lze jeho vlastní operační systém Raspbian s linuxovými kořeny. Nasadit lze i Chromium OS.

Zařízení pohání procesor Broadcom BCM2835 s taktovací frekvencí 1 GHz a má grafiku podporující rozlišení FullHD rozlišení, takže HDMI pro monitor či televizor výstup u dražší variantě B přijde vhod. Nechybí ovšem ani kompozitní výstup pro připojení i ke starším televizorům. Zvuk může být přenášen přes HDMI rozhraní, ale je k dispozici i klasický 3,5mm výstup.

Namísto pevného disku zařízení používá SD/MMC kartu, ovšem ta není součástí balení. Stejně tak žádná kabeláž včetně napájecího adaptéru. K napájení slouží microUSB port. Specifikaci pro vhodné napájení odpovídají nabíječky mobilů Samsung s microUSB konektorem. Klávesnici a myš lze připojit díky dvojici klasických portů USB 2.0. Do počítačové síti je možné zařízení zapojit jen kabelem s koncovkou RJ-45. Maximální podporovaná přenosová rychlost je 100 Mbit/s. Podpora Wi-Fi chybí.

Monitor, který se připojuje i napájí přes USB rozhraní

Společnost AOC, známý výrobce netradičních monitorů, představila nový LCD model AOC E2251FWU, který se k počítači připojuje přes USB rozhraní. Oproti jiným monitorům s tímto způsobem zapojení však nepotřebuje samostatné napájení přes adaptér z elektrické sítě. Napájí se prostřednictvím stejného USB kabelu, kterým je přenášen obraz. K jednomu počítači lze běžně připojit až šest těchto LCD monitorů.

08.png

AOC E2251FWU je 21,5″ LCD monitor s TN displejem, poměrem stran 16:9, W-LED podsvícením a pozorovacími úhly 170 stupňů / 160 stupňů. Pracuje ve FullHD rozlišení, tedy 1920 x 1080 pixelů. Výrobce udává dobu odezvy pět milisekund, jas 150 cd/m2 a typický kontrast 800:1. Monitor je již v prodeji. Dovozce, kterým je společnost MMD, odhaduje běžnou maloobchodní cenu na 2700 Kč bez DPH.

Alfa.cz představila novou verzi e-shopu

Vlna redesignů tradičních českých e-shopů s počítači a elektronikou pokračuje. Nového kabátku se dočká nyní i Alfa.cz. Zájemci si mohou novou verzi e-shopu prohlédnout na http://beta.alfa.cz, ale zatím z ní nejsou přijímány objednávky. Přestože nová verze e-shopu Alfa.cz zavádí diskuse u jednotlivých produktů a jejich hodnocení či lepší vyhledávání zboží, reakce zákazníků na Facebooku jsou spíše negativní.

Kritizují, že nová Alfa.cz je až příliš podobná konkurenčnímu e-shopu Alza.cz (oba obchody používají stejný systém). Nelíbí se ani nový design jako takový. Je prý sice modernější, ale zároveň méně praktický. Zaznívají hlasy, že lepší by bylo nové funkce naroubovat na stávající design, který ještě není zralý na odchod do důchodu, pokud jde čistě o grafickou podobu. Nicméně každá změna má však vždy své hlasité kritiky, kteří jsou proti ní.

Faktem je, že podle betaverze nové podoby e-shopu Alfa.cz ztrácí svou tvář. Definitivně se zbavuje původní značky Alfacomp. Zřejmě totiž upustí od používání domény Alfacomp.cz, kterou nahradí Alfa.cz, jak se e-shop již delší dobu jmenuje. Vzhledem k podobnosti názvu s Alza.cz je prakticky totožné menu s nabídkou produktů krajně nešťastné, přestože nemusí být nutně výsledkem plagiátorství, nýbrž používání totožného systému.

Felix Baumgartner má i internetový rekord

Videoportál YouTube již v přímém přenosu nabídl i koncerty známých a úspěšných interpretů, ale zatím nejsledovanějším přenosem se stal mediálně ostře sledovaný seskok Felixe Baumgartnera, který seskočil ze stratosféry, volným pádem se proletěl 36,5 kilimetru a překonal rychlost zvuku. Dvouhodinový přenos na YouTube sledovalo přes osm milionů lidí.

Felix Baumgartner není jen hazardér překonávající rekordy. Projekt jeho seskoku podle expertů je výrazným příspěvkem do vědy a medicíny. O to větší škoda je, že se nepovedlo zrealizovat myšlenku Googlu, který chtěl Felixe Baumgartnera vybavit chytrými brýlemi Google Glass, na jejichž výrobě se již nějakou dobu pracuje.

Přestože funkční prototypy jsou již k dispozici, nakonec se nenašel způsob, jak je rekordmanovi nasadit pod přilbou jeho speciálního obleku, aby nepředstavovaly zbytečné bezpečnostní riziko. Kdyby se to povedlo, kdokoliv by se na seskok, který extrémní výkony i možnosti vědy posunul na další úroveň, mohl podívat takřka doslova očima rekordmana Felixe Baumgartnera.

Google TV získá hlasové ovládání
Google se dosavadními neúspěchy své platformy pro chytré televizory nenechává odradit od dalšího vývoje Google TV. Nyní pracuje na aktualizaci, která doplní hlasové ovládání. Hlasovými povely bude možné přepínat mezi kanály, ovládat hlasitost, prohledávat televizní program či ovládat integrovaný webový prohlížeč.

Další novinkou bude podpora tabletů, které by díky speciální aplikaci měly přinejmenším sloužit jako dálkové ovládání televizoru. Google též chystá funkci mini-guide, interaktivního televizního průvodce, který umožní plánovat sledování dalších pořadů anebo je přímo sledovat v malém okně při spodním okraji obrazovky televizoru za sledování jiného televizního kanálu. Jde tak vlastně o chytřejší kombinaci funkcí obraz v obraze (PiP) a elektronického programového průvodce (EPG).

Topfun v listopadu zamíří do dalších Smart TV

Česká video-on-demand služba Topfun má být během několika nejbližších týdnů zpřístupněna již přibližně pro deset značek televizorů. Uvedl to Radek Přikryl, obchodní ředitel společnosti Topfun Media, která službu provozuje. Ta v současnosti podporuje chytré televizory a přehrávače korejských výrobců Samsung a LG.

Od 1. listopadu 2012 se má podpora černé elektroniky rozrůst o značku Philips. Ještě během listopadu 2012 prý bude služba Topfun dostupná pro chytré televizory a přehrávače značek Sony, Panasonic a Sharp. Připomeňme si, že Topfun nabízí neomezený přístup ke stovkám filmům za měsíční předplatné 189 Kč. K dispozici je i levnější předplatné za 49 Kč měsíčně, ovšem přehrát si lze každý měsíc maximálně pět desítek filmů.

Topfun dále nabízí Filmbox Live, tedy internetové sledování televizních kanálů skupiny SPI, které jsou jinak dostupné jen zákazníkům kabelových a satelitních televizních operátorů. Jde o filmové kanály Filmbox, Filmbox HD, Filmbox Family a Filmbox Plus, dokumentární Docu Box, Fightbox s bojovými sporty, lifestylový kanál Fashion Box a kanály pro dospělé Erox a Eroxx. Vše za 199 Kč měsíčně.

Pod hlavičkou PayTV pak Topfun nabízí za měsíční poplatky další TV kanály. Aktuálně jde o dětský DuckTV a lifestylový FashionTV (oba po 20 Kč), sportovní Slovak Sport (50 Kč) či CS Film s českými filmy (89 Kč). Všechny služby jsou dostupné samozřejmě i pro osobní počítače, ale také i v zařízeních iPhone, iPad a iPod Touch, mobilech a dalších elektronice se systémem Android a v mobilech se systémem Windows Phone.

Mozilla Firefox bude i na PC podporovat H.264, MP3 a AAC

Mozilla definitivně ustupuje a kodek H.264 pro přehrávání videa za použití patřičné značky z HTML 5 bude podporován i v prohlížeči Firefox pro osobní počítače. Již dříve Mozilla oznámila, že tento kodek bude podporován jejím mobilním prohlížečem pro Android a systémem Firefox OS, jímž vybavené první mobilní telefony se mají objevit na trhu již v úvodu příštího roku.

Velký ústupek, který Mozilla učinila, je dobrou zprávou pro HTML 5, protože čtyři nejrozšířenější prohlížeče na trhu (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox a Apple Safari) budou společně podporovat jeden kvalitní kodek pro video: H.264. Dosud fragmentace podporovaných kodeků byla překážkou pro publikování videí za využití HTML 5. K podpoře H.264 se přidá i podpora audia v MP3 a AAC.

Stále platí, že Mozilla podporuje otevřené kodeky jako je WebM nebo OGG Theora a má své výhrady k H.264. Nicméně situace na scéně webových prohlížečů i webového obsahu si žádá ústupky, pokud multimediální potenciál HTML 5 nemá zůstat nenaplněn. Dle mého názoru je momentálně lepší smířit se neprosazením otevřených kodeků, než kvůli jejich bojkotu podrazit nohy HTML 5. Je to menší zlo, než dál udržovat závislost na problematickém plug-inu Flash Player.

Mozilla doufala, že najde silného spojence v Googlu, s nímž společně půjdou proti názorovému proudu Microsoftu a Applu. Obě tyto firmy preferují H.264 a přímá podpora open source kodeků v jejich prohlížečích nepřipadá v úvahu. Google před dvěma roky přišel s projektem WebM, v jehož rámci zpřístupnil jako open source poměrně kvalitní kodek pro zpracování videa, který si koupil spolu s firmou, která jej vytvořila.

Podporu WebM nasadil do svého prohlížeče Google Chrome a začal na ní pracovat ve velkém i na YouTube. Jenže uplynuly více než tři roky a situace na trhu se nijak nezměnila. Samotný Google Chrome nadále podporuje vedle WebM i H.264, přestože v lednu 2011 se Google dušoval, že podpora je pouze dočasnou záležitostí pro překlenovací období. Situace na trhu si ale podporu H.264 stále žádá, takže zůstává v prohlížeči Google Chrome a v budoucnu přijde do browseru Mozilla Firefox.

V jeho mobilní verzi pro Android již je ve stádiu betaverze. Na podpoře H.264 ve verzi pro PC se začíná pracovat. Ve Windows Vista a novějších bude prý možné využít systémové kodeky. Stejně tak u OS X na počítačích značky Apple. V linuxových distribucích bude Mozilla Firefox využívat GStreamer. Otazník visí nad technickým řešením pro Windows XP, jejichž tržní podíl je stále ještě hodně velký.

Nejreálněji se nyní jeví řešení ve formě přehrávání multimediálního obsahu v H.264 a MP3 či AAC za využití plug-inu Flash Player. To je poměrně kuriózní, protože právě multimediální značky z HTML 5 mají použití technologie Flash na webových stránkách omezit. Samotné HTML 5 v tom širším smyslu slova pak má v budoucnu prohlížeče zbavit závislosti na plug-inech kompletně. Windows XP ale postupně odcházejí do důchodu, takže toto nouzové řešení není nějakým zásadním problémem pro budoucí rozvoj.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1684
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti