Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8461
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Adys301 » 31 pro 2017 12:21

Chladiče procesorů
Obrázek
Většina dnešních procesorů od AMD a Intelu je velmi úsporná a nevytváří tolik tepla jako jejich předchůdci. Starší počítače sdílí jednu vlastnost - jsou hlučné a mají vysoké teploty. Snad každý měl to "potěšení" pracovat s počítačem, ve kterém byl procesor Intel Pentium 4 s architekturou Prescott. Jedno jádro, TDP přes 110W a hlučný BOX chladič. Dnešní procesory pro běžné uživatele mají mnohem nižší TDP a AMD ke svým procesorům dodává chladiče Wraith, které jsou překvapivě účinné a poměrně tiché. Intel naopak své chladiče dělá horší a horší. Čtyřjádrové procesory od generace Sandy Bridgy do generace Haswell Refresh měly chladiče s měděným jádrem a poměrně tichým ventilátorem. Od generace Skylake však přešel na horší a levnější verze, které mají heatsink pouze z hliníku a zpracování ventilátoru je podprůměrné. Stále jsou však tišší než chladiče na starých Pentiích a Core 2 a teploty se drží do 55-70°C, takže to až taková katastrofa není.

Přibalené chladiče sice jsou dostatečné, ale pokud chce člověk snížit hlučnost a teploty svého počítače, výměně chladiče CPU se samozřejmě nevyhne. V tomto článku se podíváme na 6 různých chladičů. Čtveřici vzduchových chladičů od oblíbené značky SilentiumPC a na dva vodníky od Aseteku v provedení od Arctic a NZXT.

Představení chladičů

SilentiumPC Spartan 3 PRO & SilentiumPC Spartan 3 LT

Obrázek

Chladiče Spartan patří mezi nejnižší třídu chladičů SilentiumPC. Jedná se o dostupné chladiče, které neslouží pro přetaktování, ale spíše ztišení počítače. Třetí revize má dvě verze - Pro a LT (lite). Jsou identické, odlišuje je pouze počet heatpipe. LT verze má dvě, Pro verze má čtyři. Chladiče mají rychlé a intuitivní uchycení pro AMD i Intel, velikost ventilátoru je neobvyklých 100mm. Cena levnější verze se pohybuje okolo 440 Kč, Pro verze stojí 600 Kč.

SilentiumPC Fera 3

Obrázek

Tyto chladiče se řadí do střední třídy SilentiumPC. Fera 3 patří mezi nejprodávanější chladiče na Alze a TS Bohemii díky svému skvělému poměru cena/výkon. Fera 3 má čtyři heatpipe a jeden 120 mm ventilátor. Instalace je poměrně jednoduchá. K chladiči dostanete univerzální backplate, který podporuje všechny sockety (kromě TR4). Cena tohoto chladiče se pohybuje okolo 730 Kč.

SilentiumPC Fortis 3

Obrázek

Fortis 3 je poměrně velký chladič, který tiše uchladí i přetaktované procesory. Má pět heatpipe a jeden 140mm ventilátor. Způsob instalace je stejný jako u Fera 3, ale vyžaduje delší šroubovák. Šroub pro uchycení je skrytý pod heatsinkem, který překáží při instalaci. Cena toho chladiče je okolo 950 Kč.

Arctic Liquid 120

Obrázek

Arctic je známý především díky svým ventilátorům a chladičům Freezer. Nedávno začal prodávat také tři vodní chladiče - Liquid 120, 240 a 360. Tyto chladiče produkuje Asetek. Návrh vlastních vodníků je složitý a drahý, takže značky jako Corsair, NZXT, Arctic a výrobci herních PC jako MSI, Lenovo a HP si nechávají vyrábět AIO vodníky právě u Aseteku. Vlastní chladiče si vyrábí pouze Cooler Master. Většina vodníků je tedy stejná, liší se pouze hadičkami a doplňky jako LED, vlastní software, konektory a ventilátory a šířkou radiátoru. Vodní chladiče od Arcticu nemají žádné speciální vlastnosti. Mají však širší radiátory než např. Corsair a v balení jsou dva ventilátory. Pumpa se napájí pomocí třípinového konektoru, který se zapojuje do základní desky. Cena testované 120mm verze stojí přibližně 1500 Kč.

NZXT Kraken X42

Obrázek

NZXT láká na své výrobky především svým vzhledem a jejich nové vodní chladiče nejsou výjimkou. Pumpa toho chladiče má na sobě dva RGB prvky - logo NZXT a kruh, který díky zrcadlům vytváří efekt nekonečnosti. Barvy a další efekty jdou nastavit v programu NZXT CAM. X42 má 140mm radiátor, jeden ventilátor a opletené kabely. Pumpa má dva konektory. Jeden speciální konektor slouží pro napájení přes SATA, regulaci otáček dvou ventilátorů a monitorování otáček pumpy. Druhý konektor je klasické mini USB, které se zapojuje do základní desky pomocí interníhé USB konektoru. Cena tohoto chladiče chladiče se pohybuje okolo 3 500 Kč. Tato cena je opravdu vysoká a i když chladič vypadá skvěle a v testech dopadl nejlépe, nekoupil bych si ho. Chladič mi poslalo NZXT jako náhradu za poškozený chladič Kraken X31.

Metodika testování

Procesor: AMD Ryzen 5 1600
Základní deska: MSI B350M Gaming Pro
Skříň: Cooler Master MasterCare 3 Pro
Ventilátory: přední část: Noctua Redux NF-S12B (120mm, nasávání, 700 RPM), horní část: Noctua Redux NF-P14S (140mm, vysávání, 750 RPM).
Pozice vodníků: Zadní část
Teplovodivá pasta: Thermal Grizzly Kryonaut
Teplota místnosti: 23 °C

1. část

Napětí procesoru: 1,19 V
Frekvence procesoru: 3 400 MHz
Nastavení ventilátoru: původní nastavení MSI

2. část

Napětí procesoru: 1,4 V
Frekvence procesoru: 3 900 MHz
Nastavení ventilátoru: Původní nastavení MSI

3. část

Napětí procesoru: 1,19 V
Frekvence procesoru: 3 400 MHz
Nastavení ventilátoru: 5 V

4. část

Napětí procesoru: 1,4 V
Frekvence procesoru: 3 900 MHz
Nastavení ventilátoru: 12 V

5. část

Napětí procesoru: 1,4 V
Frekvence procesoru: 3 900 MHz
Nastavení ventilátoru: 5 V

Mé testy prověří, zda chladiče dokáží uchladit procesor za různých podmínek. Při 5 V jsou ventilátory všech chladičů tiché, při 12 V jsou samozřejmě velmi hlučné. Ve dvou částech nechávám nastavit otáčky základní desku. Tyto části ovšem nejsou univerzální pro všechny základní desky. Původní profil ventilátorů na MSI deskách se soustředí hlavně na nízkou hlučnost, základní desky od GIGABYTE preferují vyšší hluk před nižšími teplotami. Jako program pro vytížení procesoru sloužil y-cruncher. Obsahuje extrémně náročné matematické operace.Pro porovnání - při hraní náročných her se spotřeba Ryzenu 5 pohybuje okolo 40 - 50 W, s y-cruncherem se spotřeba vyšplhá na 80 W, s přetaktováním až na 140 W.

Výsledky testů
Napětí procesoru: 1,19 V|Frekvence procesoru: 3 400 MHz|Nastavení ventilátoru: původní nastavení MSI

Obrázek

Napětí procesoru: 1,4 V|Frekvence procesoru: 3 900 MHz|Nastavení ventilátoru: původní nastavení MSI

Obrázek

Napětí procesoru: 1,19 V|Frekvence procesoru: 3 400 MHz|Nastavení ventilátoru: 5 V

Obrázek

Napětí procesoru: 1,4 V|Frekvence procesoru: 3 900 MHz|Nastavení ventilátoru: 12 V

Obrázek

Napětí procesoru: 1,4 V|Frekvence procesoru: 3 900 MHz|Nastavení ventilátoru: 5 V

Obrázek


Hlučnost ventilátorů

Nejdříve se podíváme na otáčky ventilátorů. Chladiče od SPC jsou velmi tiché při 5V. Za povšimnutí stojí spektrum otáček ventilátoru NZXT. Dokáže být nejtišším a zároveň nejhlučnějším chladičem v testu.

Pevně nastavené napětí

Obrázek

Nepřetaktovaný procesor

Obrázek

Přetaktovaný procesor

Obrázek

Hodnocení

Začnu od nejlevnějšího chladiče - Spartan 3 LT stojí něco málo přes 400 Kč a i přes tak nízkou cenu podal slušné výsledky. V posledním a nejnáročnějším testu prohrál na celé čáře, ale nepřetaktovaný procesor uchladí velmi tiše. Dražší verze, Spartan 3 Pro na mne však působí spíše negativně. Je dražší o 150 Kč, ale podává v podstatě stejné výsledky jako Lite verze. Nemohu tedy doporučit Pro verzi, nemá žádný smysl.

O 100 Kč dražší Fera 3 si vedl fenomenálně. Za 700 Kč dostanete chladič, který může měřit síly s dražšími modely nebo levnými vodníky. Zcela tiše uchladí i přetaktovaný Ryzen 5 1600 s přijatelnými teplotami.

Fortis 3 je na tom podobně jako Spartan 3 Pro. Podává velmi podobné výsledky jako levnější model, i když má jinou konstrukci a větší ventilátor a narazil jsem u něj na problémy s instalací. Mohu ho doporučit, ale osobně bych dal přednost levnějšímu Fera 3.

Levný vodník od Arcticu má slušný potenciál, kterého však Arctic nevyužil. Osadil ho totiž ventilátory určenými pro proudění vzduchu (airfow, AF), vodní chladiče však vyžadují ventilátory určené pro statický tlak (static pressure, SP). Kvůli tomu se jeho výkon pohybuje na úrovni Fortis 3, který je levnější o více než 500 Kč. Snad Arctic někdy vydá nové revize se správnými ventilátory...

NZXT X42 porazil všechny chladiče, hlavně v testech s pevně nastaveným napětím. Jeho poměr cena/výkon je však velmi špatný. Na CZC stojí 3 500 Kč. Noctua NH-D15 stojí 2 400 Kč, Fractal Celsius S36 s 360mm radiátorem stojí 3 700 Kč... Navíc tyto chladiče trpí vysokou poruchovostí. I když vyhrál, za tuto cenu ho nemohu doporučit.

Děkuji společnosti SilentiumPC za poskytnutí následujích chladičů:

Spartan 3 LT
Spartan 3 PRO
Fera 3
Fortis 3


ObrázekObrázekObrázek
You Tube: TechAdys301
Obrázek

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Ltb » 01 led 2018 22:16

Publikováno
Díky moc za další povedený článek :bigups:

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28576
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Martab » 01 led 2018 22:51

Super, takový test tu dlouho nebyl :thumbup:
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod ITCrowd » 01 led 2018 23:29

Paráda, perfektní článek :clap: :clap: :clap:
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Redmarx
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Redmarx » 06 led 2018 11:04

K cemu je srovnani vzduchovych a vodnich chladicu dobre?

Vzdycky jsem si myslel, ze bud chce clovek vodnika nebo vzduch a ma to rozmyslene davno pred koupi a potom uz jen kouka na testy nejlepsiho vodnika nebo nejlepsiho vetrnika.

Ale jinak pekne zhodnoceni chladicu.

Uživatelský avatar
Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9595
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Karrex » 06 led 2018 11:13

Protože právě většinou se naprd vodník nemůže rovnat s tím vzduchovým, pak taková věc celkem postrádá smysl a kupující by si měl uvědomit, že musí připlatit nebo vzít vzduch.
Funguji už jen přes SZ. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod dom324 » 06 led 2018 11:15

Spousta těch lidí, co chce vodníka, si neuvědomuje, že když koupí AiO za 1500Kč, tak bude chladit hůř a hlučněji než obyčejná Fera 3. O poruchovosti pumpy radši nemluvím. Pořádné AiO začínají až za 3k (a i ty mají dost poruchové pumpy), ale většina lidí není ochotná dát takovou sumu, a jelikož je vodník "kůl" a must have tak kupují shitky za 1500Kč. Takovéhle články jim snad ukážou, že obyč Fera 3 je mnohem lepší řešení ve všech ohledech. A o cenově srovnatelných chladičích od Scytche (Ninja 4, Mugen, Fuma), radši nemluvím, proti nim AiO za 1500Kč vypadá jako nepovedený vtip.
Navíc si spousta lidí neuvědomuje, že kapalina postupem času vysychá/uniká (obzvláště u levných AiO), a víc jak 90% AiO není na výměnu kapaliny nijak připraveno (+ při výměně porušíš záruku, protože musíš rozebrat blok, jen aby jsi provedl základní údržbu). Časem v okruhu ubyde voda, pumpa se zadře...

Redmarx
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Redmarx » 06 led 2018 12:25

dom324: Ja s vodnikem nemam zadne zkusenosti, take je to pro me cool, ale prave vidim ty ceny a rikam si, ze radsi snesu vetracek, ktery mi navic hezky fouka teply vzduch a vytapi mistnost zadarmo. :-)

Jenze teda kdyz to takto pises, tak pokud je to pravda, tak k cemu vodnik, kdyz levneji koupim i Scytche a Noctua?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod petr22 » 06 led 2018 12:28

Prece na to, abys mohl machrovat ze mas vodni chlazeni :-)

Sice stalo 3000 Kc, chladi hur nez chladic za 1000 Kc, regulatory na desce nechladi vubec, pumpa huci - ale mas vodni chlazeni.

Spousta lidi je navic presvedcena, ze kdyz to stoji 3 tisice, ze to musi lip chladit. Nemusi.

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2879
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Turion » 06 led 2018 13:19

Ano teploty VRM mi v testu chybí. Všechny testované chladiče jsou nevhodné, jelikož nefoukají na VRM.

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod dom324 » 06 led 2018 15:14

Turion: Pokud nastavíš správně ventilátor (co nejníž), tak i tower chladič dost ofukuje VRM.

Redmarx: Právě že AiO vodníky pod 3k jsou k ničemu - vzduch je levnější a lepší.
Smysl mají pouze AiO vodníky nad 3k (např. NZXT Kraken X62), ty už překonávají vzduch a mají i tichou pumpu, jenže stále je problém s úbytkem vody v okruhu (většina jednotek ani v této ceně nemá doplnění kapaliny nijak zajištěno a musí se rozebírat celý blok) a poruchovou pumpou (ať už kvůli zadření způsobeným tím, že pumpa jede na sucho, nebo prostě pumpa odejde).
Opravdový smysl má až custom vodní okruh, kdy člověk dostane nulovou hlučnost a teploty pod 50°C v zátěži, jenže za takový okruh člověk vaplázne 10k+. Kvalita a poruchovost pumpy už není problém, protože tam člověk dá D5ku, což je dlouhodobě nejlepší pumpa na trhu.

Gildor
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Test šesti chladičů procesorů - Od 500 Kč do 3500 Kč

Příspěvekod Gildor » 06 led 2018 17:58

Mám SilentiumPC Fera od března a můžu potvrdit, že je to skvělý chladič. Chladím jím 7600K na 4,6GHz (1,2V), je to tiché a úplně bez problémů. Šlo by i o dost větší OC, ale kvůli spotřebě, hluku a stabilitě mi to takto vyhovuje. :)
Na jaře asi upgradnu na 8600K a chladič si nechám.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Čtečka E-knih cca 3500,- Příloha(y)
    od Tazator » 15 lis 2023 08:33 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    7
    1152
    od Tazator Zobrazit poslední příspěvek
    15 lis 2023 11:07
  • Test pamětí Příloha(y)
    od Zakk » 14 čer 2023 20:12 » v Problémy s hardwarem
    6
    2239
    od Zakk Zobrazit poslední příspěvek
    19 čer 2023 21:35
  • AnTuTu test S23 ultra Příloha(y)
    od 28nitro28 » 02 led 2024 19:21 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    1050
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    04 led 2024 13:12
  • Výběr procesoru
    od fabikp » 16 úno 2024 15:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    12
    1212
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 úno 2024 08:20
  • upgrade procesoru u starého PC
    od FELINY » 11 říj 2023 08:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    1724
    od FELINY Zobrazit poslední příspěvek
    11 říj 2023 10:21

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 hostů