Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod winycz » 03 dub 2016 22:17

Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Dnes tu máme základní desku ASUS Z170-A, z názvu již zřejmé, že je postavena na nejvyšším chipsetu pro Intel Skylake Z170 s paticí LGA1151. Deska zaujme hlavně svojí výbavou, je hezky vyladěná do černo-bílé barvy s bíle nasvíceným pruhem kolem zvukové části.

Obrázek

Do této desky můžeme osadit procesory Intel Celeron, Pentium, Core I3, I5 a I7 z rodiny Skylake, jediné zklamání je, že tato čipová sada neumožňuje osazení procesorů Intel Xeon, které zaujali zejména u předchozí generace Haswell a to díky výrazně nižší ceně bez grafického jádra.
Deska podporuje DDR4 paměti s frekvencí až 3400MHz, které je možno ještě více přetaktovat, celkem jsou zde 4 sloty podporující zapojení Dual-channel.
Pro procesor nám deska nabízí 8+2 napájecích fází, které jsou napájeny 8-mi pinovým konektorem (oranžová). Typické pro desky ASUS je digitální řízení napájecích fází pomocí mikroprocesoru DIGI+ VRM (žlutá). Deska je tedy připravena i pro taktování pod tekutým dusíkem, vedle 8-mi pinového napájecího konektoru je totiž jumper (šedá) pro povolení CPU OverVoltage, tedy pro zrušení omezení bezpečného napětí procesoru.

V desce jsou osazeny dva řídící procesory TPU a EPU. EPU slouží k řízení spotřeby procesoru pro dosažení buď maximální úspory, maximálního výkonu a nebo zlatý střed pro dosažení co nejvyšší efektivity. TPU pak slouží pro přetaktování procesoru, pokročilému monitorování procesoru a grafické karty, vpravo nahoře na obrázku najdeme přepínač dvou režimů TPU (tm. Hnědá). Režim TPU_I slouží pro automatické přetaktování optimalizované vzduchovým chladičům a TPU_II pro optimalizaci pro vodní chlazení.

Mikroprocesory EPU, TPU a DIGI+ VRM nejsou žádné novinky ačkoli procházejí inovacemi, ale na této desce se vyskytuje jeden nový a to generátor taktu BCLK, který přináší technologii ASUS PRO Clock. Umožňuje pak vyšší a stabilnější hodnoty BCLK což pak ocení overclockeři.
ASUS zaručuje extrémní stabilitu a zabezpečení pomocí technologie 5x Protection II
- LAN GUARD galvanicky oddělený síťový konektor od zbytku desky proti přepětí
- Ochrana před napěťovými a proudovými výkyvy
- zadní vstupy a výstupy z nerezové oceli

K přetaktování je třeba kvalitní chlazení a ventilátory a v tomto nám deska nabídne až 7 čtyř-pinových konektorů pro ventilátory (světlá zelená), z nichž jeden slouží pro připojení vodní pumpy. Na spodní straně desky nalezneme vedle ventilátorového konektoru bílý pěti-pinový konektor (tmavě zelený) pro připojení fan extenderu, který umožňuje připojení dalších několika ventilátorů.
Dále pak na desce nalezneme jeden SATA Express, čtyři SATA III konektory. Dále můžeme do desky připojit SSD disk pomocí M.2 konektoru.
Mezi další konektivitu desky patří konektor TPM, SPDIF, starý COM, konektor pro propojení čelního panelu se zvukovkou, dva konektory pro rozšíření o 4 USB 2.0 a dva konektory pro 4 USB 3.0 (růžová).

Další zajímavostí je přepínač EZ XMP (sv. hnědá), který slouží pro přetaktování pamětí a konektor FBLK-header (červená), který slouží pro re-flash poškozeného BIOSu pomocí externího zařízení.
Posledním zajimavým konektorem je zde TB_header, vypadá jako starý konektor pro propojení zvukové karty a CD mechaniky, ale zde slouží pro propojení PCI-E ThunderBolt karty s deskou.
Na desce nalezneme 3 PCIe 3.0 x16 sloty avšak pouze první a jediný má zapojených všech 16 linek, zbylé dva jsou pak osazeny pouze polovičkou, deska má oficiální certifikaci nVidia SLI a 3-way CrossfireX. Grafické karty pak mohou fungovat v zapojení 1x x16, 2x x8 a poslední třetí slot může pracovat maximálně v x4 módu.

Dále pak na desce jsou tři PCIe x1 sloty a jeden starší PCI slot.
U High-endových desek ROG nalezneme POST display, který zobrazuje chyby BIOSu, respektive chyb přes které deska nepostnula, u této desky však displej není, ale jsou zde diody, které detekují, kde nastal problém a to CPU, DRAM, VGA, Boot_device, XLED1 a samotná power ledka, která je umístěna na spodní straně desky hned nad mikrospínačem power pro spuštění PC.

Obrázek

ZADNÍ PANEL DESKY SE VSTUPY A VÝSTUPY
Na čelním panelu najdeme zleva 2x USB2.0, HDMI a display port, VGA a DVI port, PS2 a 2x USB3.0.
Konektor RJ45 připojen k 1Gbit síťové části s mikroprocesorem Intel i219 PHY.
Dva USB3.1 konektory typu A a C pracující přes externí řadič ASMedia.
A nakonec 5 jacků a 1 digitální konektor zvukové části Crystal sound 3 s kodekem ALC892 a dvoukanálovým sluchátkovým zesilovačem RC4580 Texas instruments, celá zvuková část je pak oddělená nevodivým „průhledným“ podsvíceným pruhem od zbytku desky pro odstínění vnějšího rušení.

Obrázek

BALENÍ
Balení je tvořeno samotnou základní deskou, třemi SATA III konektory, šroubkem pro přichycení M.2 SSD disku, montážním držákem na procesor, SLI konektorem, I/O štítem, CD s drivery a nálepkou ASUS a manuály.

Obrázek

SOFTWARE
Mezi základní softwarovou výbavu desky patří ASUS AISuite. K této desce je dodáván v nejnovější verzi 3. Slouží pro monitorování teplot, rychlostí ventilátorů, napětí na různých segmentech a frekvencí a také spíše odhadovanou spotřebu. TPU Slouží k automatickému přetaktování a optimalizaci počítače, lze také měnit frekvence, napětí a nastavení napájení procesoru manuálně. EPU umožňuje ovládání spotřeby počítače, kdy si můžeme vybrat, jestli chceme například nejvyšší výkon či maximální úsporu energie a další. FanXpert 3 umožňuje měnit nastavení jednotlivých ventilátorů, nastavovat grafy otáčení dle sebe a můžeme i nastavit situaci (teplotu) při které se nebudou točit ventilátory připojené k desce, regulace je možná jak u PWM ventilátorů, tak i u klasických 3 pinových změnou napětí, jsou zde i různé předvolby a uživatel si může vytvořit několik svých schémat, které si může uložit a pak jednoduše aktivovat. V AISuite nalezneme i utilitu zaměřenou na síťovou část ve, které lze nastavit priority aplikací a dosáhnout tak nižších latencí ve hrách. Jednou z posledních utilit je zde obdoba ccleaneru, tedy analyzuje a čistí počítač. Dále tu pak máme systém information, Ai charger+, Mobo connect, EZ update, Push Notice a USB 3.1 boost.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

ASUS správce zvuku Realtek HD
Zvuková část této desky je velice kvalitní a sluchátkový zesilovač je poměrně silný, co bych chtěl asi nejvíce pozdvihnout je dts Ultra PC II, což je opravdu dobré na dodatečnou úpravu zvuku, ačkoli bych více ocenil Dolby Digital.

Obrázek

TESTOVACÍ SESTAVA A BENCHMARKY
Testovací sestava:

Obrázek

Tak a tuto část bych chtěl věnovat nějakým zkušenostem z praxe. Tato část zahrne syntetické a herní testy, overclocking a porovnání ve hrách s AMD FX8320.
Instalace čistého operačního systému windows 10 a veškerých ovladačů a programů proběhla naprosto bez problému a hned jsem se vrhnul na overclocking. Maximální takt, kterého jsem dosáhl pro validaci bylo 5200MHz, přičemž počítač byl vystrčen ven z okna a na procesoru při 1,55V v iddle bylo okolo 7°C, 5300MHz už neprošlo ani na 1,65V; víc už jsem si netroufal jít ačkoli teploty byly stále v pořádku, v DIGI+ VRM jsem měl nastaveno vše na maximum ve prospěch overclockingu, ale zkoušel jsem i ubírat. Při zkoušel jsem i měnit a kombinovat napětí Internal PLL a systém agent voltage o +- 0,1V a PCH voltage o +-0,15V.

Obrázek

Dále jsem zkoušel maximální frekvenci, při které proběhne Cinebench R11.5, dostal jsem se až na hodnotu 5027MHz na 1,56V avšak maximální teplota, které jsem dosáhl byla 77°C a skóre činilo krásných 9,70 pts na čtyřech jádrech. S FX8320 jsem dosáhl na všech osmi jádrech, které běžely na 4920MHz 8,45 pts. Tedy Skylake má již více jak dvojnásobný výkon na jádro než Piledriver v renderingu. Defaultně taktovaná Core I5 6600k získala 7.01 pts na jaké frekvenci v průběhu testu běžela se těžko odhaduje kvůli turbo boostu.

Obrázek

Pro herní testy a běžný provoz jsem volil 4600MHz, to je taková zlatá frekvence, které by mohla dosáhnout každá Core I5 6600k s chladičem dejme tomu do 1000kč. Frekvence 4600MHz byla stabilní při 1,3V a teplota s Noctuou NH-D14 při nízkých neslyšných otáčkách nepřesahovala 55°C v loadu.

V následujících testech jsem tedy porovnával Core I5 6600k v při defaultním nastavení, Core I5 6600k OC představuje frekvenci 4600MHz a FX8320 přetaktované na 4400MHz s HT-linkem přetaktovaným na 3003MHz zbytek sestavy byl shodný. Hry běžely na grafické kartě R9 290x Tri-X v rozlišení 1920x1080. Detaily jsem měl přednastavené tak, aby hry byly hratelné.
V Adobe Photoshop CS6 jsem zkoušel KitGuru Benchmark V1(4) – photoshop umí využít pouze jedno procesorové jádro a pro některé výpočty využívá akceleraci GPU (R9 290x), tedy je zřejmé, že Intel zde bude mít velmi na vrch.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Z benchmarků her si můžeme všimnout pouze malých rozdílů a to i mezi Core I5 6600k a FX 8320. Často je to spíše ovlivněno chováním ve hře. Až v syntetických testech, kde byly benchmarky zaměřeny více na procesor, tak se prokázaly rozdíly. V každém případě rozdíly by byly vyšší u silnějších grafik, kde by se projevovala limitace procesorem více.
Na závěr kompletní snímky z 3D marku před a po přetaktování procesoru.
Core I5 6600k default + R9 290x

Obrázek

Core I5 6600k OC + R9 290x

Obrázek

ZÁVĚR A ZHODNOCENÍ
Základní deska ASUS Z170-a je opravdu velmi dobře vybavená a určitě má co nabídnout s cenovkou 4000-4300kč se jeví jako skvělá koupě do budoucna. Velmi mě potěšila možnost regulace otáček ventilátoru, kdy jsem měl téměř plně pasivně chlazenou skříň, bohužel procesorový ventilátor nelze zcela zastavit, ale Noctua má tiché ventilátory a v kombinaci s nějakou grafikou ze série Strix by to byl ideál. Na to, že deska není žádný high-end, tak lze na desce slušně taktovat hodila by se i na taktování pod dusíkem. Skvělá výbava a v neposlední řadě i design je velmi atraktivní.
Jednou z nesporných výhod a zajímavostí této desky je, že dostala neoficiální BIOS, který umožňuje taktovat pomocí BCLK i nonK, tedy uzamčené procesory. Je tedy možnost koupit zamčenou I5 6400 a přetaktovat ji třeba až ke 4,5GHz. Má to i svá jistá omezení a nevýhody, které si člověk musí přečíst a smířit se s nimi, ale za mě je toto veliké +. Ovšem desky musí být se starším BIOSem jak verze 1602, pokud je deska jednou updatovaná na verzi 1602, je upraven i mikrokód desky a již nelze nahrát alternativní BIOS, který umožňuje overclocking nonK procesorů, v každém případě se můžeme nechat překvapit tvůrci alternativních biosů.

S deskou jsem byl tedy více než spokojen díky její výbavě a atraktivnímu vzhledu s bílým podsvícením, kdy se mi deska hodí do skříně. Byla to příjemná změna od FX8320 + ASUS Crosshair V Formula. Po povolení funkce ASUS fast boot v biosu počítač bootuje téměř okamžitě po stisknutí tlačítka napájení, boot windows 10 z SSD disku Intel 330 60GB byl do 10ti vteřin na ploše.

Děkuji českému zastoupení ASUS za poskytnutí základní desky, pamětí a procesoru.

Posledních pár fotek ze sestavy:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Reklama
Uživatelský avatar
PC-HELP_robot
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 299
Registrován: duben 11
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod PC-HELP_robot » 03 dub 2016 23:01

Publikováno, děkujeme za hezkou recenzi :-)

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod FlanK3r » 27 kvě 2016 10:27

jj, dobré čtení i fajn fotky :)
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Uživatelský avatar
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 11988
Registrován: září 06
Bydliště: Zlínský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod Marfy » 30 srp 2016 12:11

Hezky sepsáno.Hezky udělané grafy a kvalitní fotografie.
Potvrzuje se tady pravidlo,že FX 8320 zas tak špatný procesor není.Mimo spotřebu a výdej tepla je plně výkonově srovnatelný s Core i5.Mám obdobnou zkušenost,kdy mé dva počítače s Corei5 6400 a FX 8320 jsou prakticky identicky výkonné ve hrách i v převodech videa.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Uživatelský avatar
KingGustavo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 826
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod KingGustavo » 30 srp 2016 15:57

Cena sestavy s AMD vs cena sestavy s Intelem by nebyla ?

Dodatečně přidáno po 3 minutách 53 vteřinách:
Ještě třeba kolik W sežrala AMD sestava a Intelovská sestava kolik W? Nezkusil bys s oběma zkusit stejnou OC a zkusit testy s tím např 5.0Ghz
CPU:AMD Vishera FX-8350@4,7Ghz
GK:GIGABYTE HD 7850 WINDFORCE 2GB
MB:GIGABYTE GA-990FXA-D3 - AMD 990FX
RAM:Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR3 1866 CL9
PSU:Fortron AURUM 600W
HDD:WD Caviar Blue EX - 1TB SSD:KINGSTON HYPER X FURY 120GB
CASE:CoolerMaster Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14681
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod Michael850 » 30 srp 2016 16:44

i5 6600K už 5Ghz nezvládne.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Uživatelský avatar
KingGustavo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 826
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod KingGustavo » 30 srp 2016 17:13

Tak například na 4,6Ghz při kterých běžel test
CPU:AMD Vishera FX-8350@4,7Ghz
GK:GIGABYTE HD 7850 WINDFORCE 2GB
MB:GIGABYTE GA-990FXA-D3 - AMD 990FX
RAM:Corsair Vengeance Black 16GB (2x8GB) DDR3 1866 CL9
PSU:Fortron AURUM 600W
HDD:WD Caviar Blue EX - 1TB SSD:KINGSTON HYPER X FURY 120GB
CASE:CoolerMaster Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8461
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod Adys301 » 30 srp 2016 19:07

Proč by i5 6600K nezvládla 5 GHz? S dobrou základní deskou a chlazením to pro není problém, jestli se nebude jednat o špatný kus.

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS Z170-A + I5-6600k vs FX8320

Příspěvekod FlanK3r » 02 zář 2016 14:51

stabilně to nedá. Mám z cca 8ks vybrané 3ks Skylaků a nejlepší dá Cinebench 5 GHz, ale stabilně je to neuchladitelné, cca 4.8 GHz by bylo u toho nejlepšího kusu reálné stabilně.
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Asus ROG Delta Core - Recenze
    od KingGustavo » 03 říj 2023 14:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    4416
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2023 18:27
  • Recenze ASUS ROG STRIX Radeon RX 6650 XT V2 OC Edition
    od winycz » 27 čer 2023 22:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    13599
    od Ltb Zobrazit poslední příspěvek
    27 čer 2023 23:00
  • Popis (recenze) Asus ROG Strix Z790-A Gaming WIFI II
    od KingGustavo » 27 lis 2023 19:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1430
    od KingGustavo Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2023 16:14
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1874
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    1814
    od SirKooky Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 23:49

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 hostů