Téma týdne 7/2013: starý Xbox 360 drtí konkurenci

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 7/2013: starý Xbox 360 drtí konkurenci

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 19 úno 2013 17:38

Téma týdne 7/2013: starý Xbox 360 drtí konkurenci

TemaTydne7.jpg
TemaTydne7.jpg (6.82 KiB) Zobrazeno 5549 x


Na českém předvánočním trhu Xbox 360 doslova rozdrtil konkurenci. Co nového hráčům v poslední době nabídl a co ještě nabídne? A jak si vede na globální úrovni?

Pro české zákazníky je Xbox 360 jasnou jedničkou. Alespoň se to ukázalo na předvánočním trhu, kdy podle zjištění analytické společnosti GfK více než 60 % ze všech prodaných stacionárních herních konzol připadlo právě na Xbox 360. Microsoft ostatně před vánocemi pořádně přiložil pod kotel a rozjel velkou reklamní kampaň.

Prodej konzole podpořil také příchod atraktivních a exkluzivních herních novinek jako je Halo 4 nebo Kinect Star Wars. K oběma hrám Microsoft dokonce připravil speciální edici konzole. Velkou konkurenční výhodou Xboxu 360 je ale bezpochyby zejména pohybový ovladač Kinect, kterého Microsoft od uvedení na trh v roce 2010 prodal již více než 24 milionů kusů.

01 .png

Japonští rivalové, Sony a Nintendo, dosud na Kinect nenašli plnohodnotnou odpověď, z čehož Microsoft pochopitelně těží. Právě v reklamních televizních spotech demonstroval, jak se díky ovladači Kinect a hře Kinect Star Wars mohou uživatelé Xboxu 360 stát rytíři Jedi. Microsoft chce letos ještě více podporovat vývoj her ovladatelných zařízením Kinect.

Sedmiletý Xbox 360 stále v kondici
Zákazníkům očividně nevadí, že Xbox 360 má kořeny až v roce 2005 (na trh přišel ke konci roku 2005), takže i na poměry herních konzolí jde už o ostříleného veterána. Microsoft svou konzoli ale průběžně občerstvuje po hardwarové i softwarové stránce. Co se týče té softwarové, tak loni na podzim konečně získal plnohodnotný webový prohlížeč, když Microsoft nasadil do akce svůj Internet Explorer.

Xbox 360 se tak zbavil letitého hendikepu, protože do té doby neměl plnohodnotný webový prohlížeč na rozdíl od soudobých konzol PlayStation 3 a Nintendo Wii. Relativní novinkou je také aplikace SkyDrive poskytující přístup ke cloudovému úložišti stejného jména, z něhož si lze díky konzoli na velké televizní obrazovce prohlížet fotky a přehrávat videa.

S ovladačem Kinect přišla také komunikační služba Video Kinect podporující videohovory, která je kompatibilní se službou Microsoft Messenger (dříve Windows Live Messenger, původně MSN Messenger). Obě by měl v dohledné době nahradit Skype. Microsoft totiž chce rozšiřovat seznam atraktivních aplikací dostupných pro uživatele sítě Xbox Live.

02.png

Počet uživatelů sítě Xbox Live meziročně narostl o 15 % na 46 milionů. Nárůst užívání zábavních aplikací ze sítě Xbox Live, která původně měla sloužit jen ke hraní her přes Internet, meziročně narostl o 57 %. Svůj bohužel blíže nespecifikovaný podíl na tom má i hudební služba Xbox Music, kterou Microsoft loni na podzim spustil ve 22 zemích světa.

Xbox Music nabízí za pravidelný měsíční poplatek neomezený přístup ke stále se rozšiřující hudební knihovně, z níž lze streamovat desítky milionů skladeb. Hudbu je zde možné i klasicky nakupovat resp. stahovat za jednorázový poplatek. Služba je dostupná také na zařízeních se systémy Windows 8, Windows RT a Windows Phone 8, ovšem Xbox 360 je zatím její hlavní baštou.

Proč? Zařízení s Windows RT se zatím mnoho neprodalo, tržní zastoupení Windows Phone 8 také v této chvíli není velké a Windows 8 v prodejnosti rovněž rekordy nelámou. Navíc si uživatelé Windows 8 a Windows RT si stěžují na pevné svázání služby Xbox Music s novým a nepříliš povedeným hudebním přehrávačem pro prostředí Modern UI, který nahrazuje přehrávač služby Zune a v dotykovém prostředí zastupuje i starý známý Windows Media Player.

České uživatele to ale prozatím může nechat chladnými, protože služba Xbox Music na českém trhu není dostupná. Ostatně jako většina atraktivních obsahových služeb Xbox Live včetně aplikace Netflix s populárními seriály. Nicméně letos chce Microsoft službu Xbox Music dál vylepšovat a rozšiřovat, takže se možná dočkáme i v České republice.

Kdo je herní jedničkou: Microsoft nebo Sony?
Microsoft se pochlubil, že ke konci roku 2012 počet prodaných kusů konzole Xbox 360 dosáhl čísla 76 milionů. Konkurenční Sony v listopadu 2012 hlásilo 70 milionů prodaných kusů herní konzole PlayStation 3, takže z celosvětového hlediska je poptávka po konzolích přibližně stejná, když uvážíme, že Xbox 360 přišel na trh již koncem roku 2005, ale na PlayStation 3 si herní komunita musela počkat až do roku 2006.

03.png

Sony ovšem mělo a má více želízek v ohni než Microsoft, díky čemuž je tradiční japonský výrobce elektroniky v oblasti herních konzol větší rybou. Například výrobu své předešlé a dosud vůbec nejúspěšnější konzole PlayStation 2 ukončil teprve loni. Microsoft se s původní konzolí Xbox rozloučil podstatně dříve. Sony pak má ve hře ještě herní handheldy PlayStation Portable a PlayStation Vita.

Na druhou stranu operační systémy Microsoft Windows představují absolutně největší herní platformu současnosti a technologie DirectX od Microsoftu má na herní scéně také své pevné postavení. Navíc se spekuluje, že by se Microsoft rád zapojil i do mobilního hraní. Již tak do jisté míry učinil.

Pro nové systémy Windows 8, Windows RT a Windows Phone 8 připravil aplikaci Xbox SmartGlass. Ta z displejů chytrých mobilů, tabletů a konvertibilních počítačů dělá sekundární zobrazovací plochu pro Xbox 360 a zároveň umí zařízení s dotykovým displejem využít k ovládání konzole. Nicméně z neoficiálních zdrojů již delší dobu přicházejí zprávy, že Microsoft chystá něco většího: Xbox Surface.

Mělo by jít o herní tablet, ale nic bližšího zatím není známo. Uvidíme, s čím se Microsoft letos v červenci vytasí na herním veletrhu E3 v Los Angeles. Jelikož se letos poprvé neúčastnil veletrhu CES v Las Vegas, tak je E3 nejpříhodnější velkou akcí, kde Microsoft může prezentovat své herní novinky. Bude to právě herní tablet či dokonce konzole nové generace? Uvidíme už za několik měsíců.

Úvodní obrázek a produktové fotografie: Microsoft
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přechod z Xbox One na Xbox Series X - hry
    od Zabral68 » 15 čer 2023 17:58 » v Herní konzole
    7
    2873
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 čer 2023 12:36
  • XBOX X - doporučte hru pro deti Příloha(y)
    od michal84 » 04 pro 2023 18:08 » v Herní konzole
    27
    9356
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    30 pro 2023 18:10
  • XBOX hry - pár obecných dotazov
    od michal84 » 30 bře 2024 12:25 » v Herní konzole
    9
    2687
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 dub 2024 12:33
  • Klávesnice a myš pro XBOX za 1000/500Kč
    od michal84 » 22 úno 2024 13:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    555
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    22 úno 2024 13:09
  • Ovladač Xbox se odpojuje od boxu
    od paolov » 24 říj 2023 10:34 » v Problémy s hardwarem
    0
    1293
    od paolov Zobrazit poslední příspěvek
    24 říj 2023 10:34

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host