Téma týdne 23/2013: potvrzené novinky ve Windows 8.1

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 23/2013: potvrzené novinky ve Windows 8.1

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 12 čer 2013 12:03

Téma týdne 23/2013: potvrzené novinky ve Windows 8.1

TemaTydne23.jpg
TemaTydne23.jpg (7.05 KiB) Zobrazeno 5700 x


Microsoft již na podzim 2013 uvede operační systém Windows 8.1 zohledňující kritiku Windows 8 uvedených o rok dříve. Uživatelé Windows 8 budou moci na Windows 8.1 přejít zdarma v rámci bezplatně uvolněné aktualizace. Co se tedy změní?

Microsoft v posledních dnech nešetří informacemi o nových Windows 8.1. Konec dohadů, nepotvrzených zpráv a divokých spekulací. Ještě před vydáním preview verze máme celkem jasnou představu o tom, co mohutná bezplatná aktualizace pro Windows 8, která byla dříve známá jako Windows Blue, již letos na podzim přinese.

Redmondští totiž musí uklidňovat kde koho. Akcionáře, jež trápí slabá prodejnost, která po ukončení nebývale výhodných slevových akcí rapidně klesá. Uživatele, kteří ve většině případů o přechodu na Windows 8 z osvědčených Windows XP či Windows 7 nechtějí ani slyšet. Výrobce a prodejce počítačů, které trápí, že příchod Windows 8 neoživil trh, ale naopak utlumil prodeje.

Je zajímavé, že při vývoji Windows 8.1 byla zjevně reflektována kritika současných Windows 8, která ovšem zaznívala ještě během jejich vývoje v době testování. Microsoft zkrátka opět vypustil na trh nedopečený systém ignorující zpětnou vazbu testerů z řad odborné i širší veřejnosti. Tentokrát má alespoň tu slušnost, že nový systém poskytne zákazníkům, kteří si pořídili Windows 8, zdarma.

Formálně se sice má jednat o aktualizaci, ale již dnes víme, že svým rozsahem půjde daleko nad rámec toho, na co jsme dosud byli zvyklí i od velkých servisních balíčků. Osobně vnímám mezi Windows 8 a Windows 8.1 velmi podobný vztah jako mezi Windows Vista a Windows 7. Ostatně i v případě Windows 8.1 by číslo udávající verzi jádra mělo být zvýšeno (z 6.2 na 6.3).

Návrat tlačítka Start a předělaná obrazovka Start
Tlačítko Start se vrací na hlavní panel, který bez něj působí opravdu prazvláštně. Aby také ne, když tomuto klíčovému ovládacímu prvku brzy bude dvacet let. Ve Windows 8 ho Microsoft přesunul jen mezi tzv. šémy do pravého postranního pruhu, což se neukázalo jako dobrý nápad. Klasická nabídka Start se ovšem nevrací.

Tlačítko Start bude otevírat obrazovku Start. Vzhledem ke všem vylepšením, které si Microsoft pro ní nachystal, to ovšem nutně nemusí být špatná zpráva. Z obrazovky Start se nakonec může vyklubat evoluční pokrok. Jistojistě ale bude čelit špatné pověsti a nedůvěře uživatelů kvůli své současné podobě, která je tak přibližně alfaverzí toho, čím by už ve Windows 8.1 měla být.

Obrazovka Start nabídne více možností přizpůsobení. Přibydou dva nové formáty dlaždic. Nejmenší dlaždice ve Windows 8.1 bude mít čtvrtinovou velikost nejmenší čtvercové dlaždice ve Windows 8, což je pro spuštění aplikace myší naprosto dostačující. Velikostně bude odpovídat lehce větší ikoně. Na menší displej se vejde více dlaždic, aniž by se musela obrazovka Start posouvat.

01.png

To ostatně nebude jediné vylepšení, díky němuž se přestane plýtvat místem na displejích. Ve Windows 8 se dolní část plochy větších displejů nevyužívá, přestože kvůli počtu dlaždic je nutné obrazovku Start posouvat do strany. Že takový nesmysl prošel testováním je opravdu donebevolající. Ve Windows 8.1 tomu již tak nebude.

Obrazovka Start se pak dočká vedle nového nejmenšího formátu dlaždic také nového největšího formátu, což bude čtverec o velikosti dvou obdélníkových dlaždic z Windows 8 zobrazených nad sebou. Hodí se především pro živé resp. aktivní dlaždice, kterým nový formát poskytne více prostoru pro zobrazování informací z aplikací, které reprezentují.

Zlepší se i možnosti správy a přizpůsobení obrazovky Start. Nově bude možné označit si více dlaždic a manipulovat s nimi hromadně obdobně jako s ikonami na ploše. Je opravdu zajímavé sledovat, jak Microsoft znovu objevuje kolo. Lépe též půjde vytvářet skupiny dlaždic a pojmenovávat je. Dále se mají eliminovat případy, kdy si uživatel omylem pohne dlaždicí.

Jeden nešťastný pohyb totiž může rozhodit uspořádání obrazovky Start, jehož obnovení je pak často prací na několik minut, než se dlaždice opět poskládají tak, jak si uživatel představuje. Trochu to připomíná dětské hlavolamy s patnácti čtverečky a jedním volným polem, pro jejich přesun za účelem poskládání tak, aby čtverečky vytvořily kýžený obraz.

Nově tedy pro pohyb s dlaždicí bude nutné buďto podržení po delší dobu při dotykovém ovládání, nebo kliknutí pravým tlačítkem při ovládání myší. Microsoft též slibuje větší možnosti úpravy pozadí obrazovky Start. Nejenže přidá nové barvičky, ale umožní sdílet obrázkovou tapetu s klasickou plochou a ještě zavede podporu animovaných pozadí, což je oprášení konceptu z Windows Vista.

02.png

V neposlední řadě veškerá nastavení obrazovky Start budou součástí internetového uživatelského účtu Microsoft Account, takže po přihlášení jeho prostřednictvím se nastavení přenese na libovolné zařízení s Windows 8.1 či Windows RT. Bude se samozřejmě i synchronizovat, po čemž ale testeři volali již během vývoje Windows 8.

Microsoft si vzpomněl na myš a klávesnici
Uživatelé si ve Windows 8.1 konečně budou moci vybrat, kde se chtějí ocitnout po přihlášení. Tu možnost sice mají již dnes ve Windows 8, ale využívat systémový plánovač úloh není pro koncového uživatele zrovna to pravé ořechové. Windows 8.1 nabídnou jednoduchou volbu, jestli chce uživatel po přihlášení zobrazit plochu, obrazovku Start či seznam nainstalovaných aplikací.

To to ale trvalo vyslechnout zpětnou vazbu ještě z doby vývoje systému. Microsoft oficiálně říká, že si je vědom, že někteří uživatelé stále používají myš a klávesnici. Skoro jako by to byl zastaralý způsob ovládání. Není a ještě dlouho nebude. Microsoft se nechal pobláznit tablety. Mimo ně jsou příležitosti pro využití dotykového ovládání vzácnou chvilkou.

Windows 8.1 tedy budou více optimalizovaná pro myš a klávesnici, což vzhledem k historii a tradici platformy Microsoftu zní opravdu legračně. Ve výsledku bude možné například nastavit chování aktivních rohů. Tedy co se má stát, když uživatel zajede kurzorem myši do některého z rohů displeje v klasickém anebo dotykovém prostředí.

Teoreticky by tak mělo být možné nové Modern UI (alias Metro) pohodlně ignorovat i bez utilit třetích stran. Po přihlášení automaticky hurá rovnou na plochu s tlačítkem Start na hlavním panelu a popřípadě i deaktivovanými aktivními rohy. Zůstane tedy jen obrazovka Start, která by ale nakonec po prodělaných změnách a troše toho nezbytného zvykání mohla být přínosem.

Multi-tasking a další novinky v oblasti aplikací
Multi-tasking byl silnou stránkou MS Windows ještě v dobách, kdy šlo o pouhou šestnáctibitovou nadstavbu pro MS DOS. S přípravou Windows 8.1 se pro Microsoft ale stal znovu aktuálním tématem. Modern UI je kritizované, že nemá takové možnosti multi-taskingu jako klasické prostředí, z jehož primárního konceptu (oken) udělal Microsoft jméno své platformy.

Nově tedy v prostředí Modern UI bude podporováno zobrazení až čtyř aplikací současně. Prostor, který jednotlivé aplikace zabírají na displeji, bude možné volně nastavit stejně jako u klasických oken. Jednu aplikaci půjde spustit opakovaně. Bohužel stále nepůjde spustit aplikaci pro Modern UI v okně, přestože je to technicky možné, jak nás o tom přesvědčuje utilita ModernMix.

03.png

Změní se podoba seznamu nainstalovaných aplikací v prostředí Modern UI, který nyní bude možné zobrazit hned po přihlášení. Windows 8.1 umožní aplikace filtrovat a řadit abecedně podle jejich názvu, chronologicky podle data instalace či posloupně podle četnosti jejich využití. Nově nainstalované aplikace budou zvýrazňovány stejně jako dříve v klasické nabídce Start.

Novinkou pro vývojáře aplikací je podpora orientace na výšku resp. podpora přechodu z orientace na šířku do orientace na výšku. Pro tablety je to klíčová funkce, na kterou jaksi Microsoft zapomněl, přestože se při vývoji Windows 8 až přespříliš bral ohled na tablety. Pro vývojáře aplikací též může být zajímavá možnost reagovat na změnu geografické polohy.

Aplikace z Windows Store se nyní budou aktualizovat plně automaticky, aniž by si uživatel kvůli tomu musel otevírat Windows Store. Microsoft se evidentně poučil u Applu (iOS) a Googlu (Android). Zároveň Windows Store začíná svým způsobem připomínat linuxový repozitář. Jestli je to plus nebo mínus, to už záleží na osobním úhlu pohledu.

Office 2013 a další nově předinstalované aplikace
Součástí Windows 8.1 bude stejně jako v případě Windows RT předinstalovaná kancelářská sada Office 2013 v edici pro domácnosti a studenty licenčně zakazující komerční využití. Nabídne plně funkční textový editor Word, tabulkový kalkulátor Excel, program pro práci s prezentacemi PowerPoint a řešení pro správu poznámek OneNote.

Bohužel Office 2013 nezíská s Windows 8.1 každý. Microsoft svou předinstalovanou kancelářskou sadu hodlá využít jako konkurenční výhodu na tabletech s menším displejem, které mají Windows 8.1 oproti Windows 8 plnohodnotně podporovat. Stejně tak systém Windows RT, který získá většinu novinek z Windows 8.1.

Microsoft zároveň sníží licenční poplatek za Windows RT pro výrobce tabletů, aby svůj systém pro levnější tablety s ARM architekturou podpořil. Oficiálně není známo, kolik si Microsoft výrobcům tabletů účtuje, ale prosakují informace, že jde o hodně přemrštěnou částku, která prodražuje tablety s Windows RT. Problém je pro Microsoft navíc v tom, že je tu zdarma poskytovaný Android.

S Windows 8.1 pak přijde od základu přepracovaná aplikace Music (Hudba). Ta čelí obrovské vlně kritiky, protože pouze přes ni lze z počítače nebo tabletu přistupovat k hudební službě Xbox Music. Uživatelé si ovšem stěžují, že aplikace jako hudební přehrávač stojí za starou bačkoru, což poškozuje i samotnou službu Xbox Music.

Na tuto kritiku Microsoft musí reagovat, pokud už podruhé nechce vyhořet na hudební scéně. Zvlášť, když konkurenční Deezer uvolnil aplikaci pro Windows 8 a Windows RT a pokrývá mnohem širší spektrum platforem i zařízení než služba Xbox Music. Ta je v současnosti dostupná jen ve Windows 8, Windows RT, Windows Phone 8 a na herní konzoli Xbox 360.

Přibýt by měla nová aplikace pro jednoduché úpravy videa a jeho sdílení online. Vylepšení se očekávají i v aplikaci Photo (Fotky). Dosud jde převážně jen o primitivní prohlížeč obrázků, ovšem v nové verzi příchozí spolu s Windows 8.1 by v ní mělo přibýt více funkcí pro úpravu fotek. Změn dozná i aplikace Camera (Fotoaparát) pro fotografování.

Alespoň v omezené míře by měla podporovat technologii Photosynth pro vytváření panoramatických snímků a 3D fotografií. Microsoft její funkcionalitu již dříve přinesl na nejrůznější platformy včetně Windows XP a vyšších, Windows Phone 7.5 a novějších a konkurenčního iOS od Applu ve verzi 4.3 nebo pozdější. Teď by měla dorazit i do Modern UI.

Aktualizovány mají být i další aplikace, ale konkrétní novinky si Microsoft ještě nechává pro sebe. Překvapením by ovšem nebylo zařazení aplikace Skype místo aplikace Messaging (Zprávy) podporující pouze textovou komunikaci. Určitě ale přijde Internet Explorer 11. Nová verze webového prohlížeče od Microsoftu zatím slibuje především rychlejší načítání webového obsahu.

Toho by mělo být na 99 % dosaženo podporou experimentální technologie SPDY, kterou ovšem již podporují všechny hlavní konkurenční prohlížeče. SPDY snižuje latenci, takže rychlost načítání stránek podporujících tuto technologii může snížit až o 60 %. SPDY v současnosti podporuje Google a řada jeho populárních služeb (Gmail nevyjímaje), Facebook či Twitter.

Známy jsou také alespoň některé novinky, které se objeví v dotykové verzi Internet Exploreru 11 pro prostředí Modern UI (alias Metro). Nově nebude omezen počet najednou otevřených panelů, bude možné zakázat automatické skrývání lišty s adresním řádkem a ovládacími tlačítky a přibude podpora přenosu právě otevřených stránek mezi zařízeními s Windows 8.1 či Windows RT.

Přepracované vyhledávání
Nové vyhledávání ve Windows 8 založené na tzv. šému je žalostné. Pro získání smysluplných výsledků vyhledávání je často nutné nejdříve zadat oblast hledání, což ovšem nejde před položením vyhledávacího dotazu. I v Microsoftu uznali, že takto by to dál nešlo. Šém ve Windows 8.1 přejde na jedno centrální vyhledávání.

V závislosti na dotazu se mezi výsledky vyhledávání mohou objevovat relevantní soubory uložené v počítači nebo v úložišti SkyDrive, nainstalované aplikace a volby nastavení, webové stránky nebo další obsah z internetu (např. obrázky). Internetový obsah bude pochopitelně zprostředkovávat vyhledávač Bing od Microsoftu, který bohužel pro českou internetovou scénu není zrovna vhodný.

SkyDrive v permanenci
Soubory do cloudového úložiště SkyDrive půjde ukládat stejně snadno jako na pevný disk. To se očekávalo už od Windows 8, ovšem zůstalo jen u dosti primitivní aplikace příliš se nelišící od těch pro Android či iOS. Žádná hluboká integrace do systému se nekonala. S Windows 8.1 tomu bude jinak. Synchronizace souborů bude již součástí systému.

04.png

Nebude tedy nutné kvůli synchronizaci nadále stahovat desktopovou utilitu SkyDrive. Veškeré anebo jen vybrané soubory v úložišti SkyDrive budou zároveň uložené na pevném disku, takže s nimi bude možné pracovat i bez momentálního přístupu k internetu. To se ale čekalo již od Windows 8 a nebyl technický důvod, proč by Windows 8 měla nabídnout jen primitivní přístupovou aplikaci.

Ze zamykací obrazovky fotorámeček
Zamykací obrazovka nově poslouží jako digitální fotorámeček. Bude schopná zobrazovat jak fotky uložené v cloudu, tak lokálně uložené snímky. Konečně tak bude mít nějaké smysluplnější využití i na počítačích bez dotykového ovládání. Jestli se ovšem zjednoduší její deaktivace, stále není známo. Vzhledem k množství počítačů bez dotykového ovládání by to ovšem bylo žádoucí.

Microsoft se pochlubil, že přímo ze zamykací obrazovky bude možné pořizovat fotky bez přihlašování k systému. Funkce je samozřejmě orientovaná na tablety, kde pro momentky může být šikovná. Ostatně obdobnou funkci známe i z jiných systémů. Než uživatel odemkne displej a popřípadě zadá heslo, může být kouzlo okamžiku, které chce zvěčnit, pryč.

Plnohodnotné dotykové nastavení
V prostředí Modern UI má být plnohodnotná alternativa za klasické Ovládací panely, takže uživatelé tabletů si vše potřebné budou moci nastavit dotykově. Ve Windows 8 lze z Modern UI nastavit jen zlomek toho, co z Ovládacích panelů v klasickém prostředí. Chybí dokonce i přístup k novým funkcím Windows 8 jako je Historie souborů (zálohování založené na verzování).

Microsoft tedy zkopíruje klíčové volby z Ovládacích panelů do Modern UI v podobě optimalizované pro dotykové ovládání. Dále pak přímo z Modern UI půjde přiobjednávat kapacitu pro úložiště SkyDrive, které má být ve Windows 8.1 mnohem více využíváno. Důvodem je samozřejmě v neposlední řadě snaha uživatele motivovat připlácet si za kapacitu nad rámec 7 GB zdarma.

Sečteno a podrženo
Přiznávám, že k Windows 8 jsem byl už od prvního kontaktu ještě v době hlubokého vývoje skeptický. Čím více Microsoft tvrdošíjně trval na kontroverzních prvcích, tím více se má skepse prohlubovala. Nemám nic proti vývoji kupředu. Nemyslím si, že bych byl nějak konzervativní uživatel. Spíše naopak. Novinky mě vždy zajímají.

Dost možná právě proto hledím směrem k Windows 8.1 s nemalým optimismem. Ten se samozřejmě může rozplynout po získání praktických zkušeností. Jednou věcí totiž je, jak jsou novinky prezentovány na papíře a druhou pak, jak v praxi skutečně fungují. Nicméně zatím si dovolím držet se optimistického výhledu.

Problémem Windows 8 bylo a je uživatelské rozhraní. Jádro systému ale oproti Windows 7 je technologicky dál, k čemuž se přidávají nové zajímavé funkce. Ve Windows 8.1 spatřuji naději, že Modern UI přestane být na překážku. Že uživatelé všech zařízení od stolních počítačů přes konvertibilní počítače pro tablety si bez velkých kompromisů ze systému vezmou to, co jim nejlépe vyhovuje. Uvidíme, jestli (nejen mě) Microsoft tentokrát zklame nebo ne.

Úvodní obrázek a screenshoty: Microsoft
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows XP emulátor na Windows 10 Příloha(y)
    od propi » 08 dub 2023 13:56 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2704
    od propi Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2023 19:47
  • Windows 8.1 CMD
    od Daniel_Jackson » 29 dub 2023 13:33 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1522
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2023 14:38
  • Windows 11 a Bitlocker
    od AnnaLee123 » 05 úno 2024 10:45 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    522
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2024 13:24
  • Update Windows 10
    od liborek » 01 dub 2023 17:43 » v Windows 11, 10, 8...
    47
    4909
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    08 dub 2023 11:33
  • Windows 11 S - reinstall Příloha(y)
    od amirinda » 06 pro 2023 14:31 » v Windows 11, 10, 8...
    20
    1969
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    07 pro 2023 09:59

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti