Téma týdne [50]: Internet uchvácen nebyl

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne [50]: Internet uchvácen nebyl

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 18 pro 2012 13:18

Téma týdne [50]: Internet uchvácen nebyl

TemaTýdne50.jpg
TemaTýdne50.jpg (14.85 KiB) Zobrazeno 4762 x


Událostí minulého týdne byl konec dubajské konference WCIT 12, kde jsme i díky pracně prosazeným veřejným online přenosům mohli být svědky pokusu Číny, Ruska & spol. o globální uchvácení svobodného Internetu.

Přestože Internet uchvácen nebyl, není co oslavovat. Řeč je o výsledku World Conference on International Telecommunications 2012 (WCIT 12). Google a další velké internetové společnosti zburcovaly veřejnost, že na této dubajské konferenci hrozí faktické uchvácení a znárodnění Internetu. Negativní důsledky by mohly být nedozírné.

OSN zapomíná na své poslání
Oč vlastně běží? Již delší dobu OSN projevuje snahy celosvětový dohled nad Internetem svěřit do rukou ITU (International Telecommunication Union), což je v západní civilizaci obecně považováno za nežádoucí. Dosud se Internet vyvíjel svobodně a technicky se o něj starají sdružení jako je ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Jde o transparentní apolitické nestátní organizace, které hledí na technologii a její rozvoj, nikoliv na zájmy jednotlivých národních vlád, politických režimů a náboženských skupin. Jsou řízení technologickými odborníky, nikoliv byrokraty povolným politikům. Že by se totéž dalo říci o ITU, rozhodně neplatí. Přesun dohledu nad Internetem pod křídla ITU tak pro západní civilizaci není žádoucí.

Západ říká jasně, že Internet nádherně rozkvetl právě díky minimu politických a byrokratických zásahů a přinesl nejen nové technologie, ale významný hospodářský a společenský růst. Negativa jsou převážena pozitivy, takže není důvod do svobody Internetu hrubě zasahovat. Tedy pokud představitelé zemí západní civilizace zrovna nenaslouchají zájmovým skupinám, jako je zábavní průmysl (viz ACTA a podobně).

Nové bipolární dělení světa
Obecně platí, že svět se i po rozpadu Sovětského svazu a sféry jeho vlivu opět mění na bipolární. Na jedné straně jsou země, které chtějí mít Internet nadále víceméně svobodný a řízený čistě technologicky a tržně. Na straně druhé jsou ovšem země, které chtějí Internet ovládat z politických či náboženských důvodů.

V zemích jako je Čína, Rusko, Bělorusko, Irán a řada dalších se to děje již dnes. Jenže tyto země cítí potřebu své chování ospravedlnit a vymanit jej z kategorie porušování občanských práv a svobod. Proto Čína, Rusko a několik arabských zemí na WCIT 12 předložily nový návrh mezinárodního telekomunikačního řadu obsahující pasáže, který by tzv. uchvácení Internetu posvěcoval.

Nakonec jej sami předkladatelé stáhli, protože šlo o návrh, který se dal snadno smést ze stolu, protože nebyl předložen, jak si regulace žádají, tedy s dostatečným předstihem pro jeho průzkum a projednání. Pokus o globální znárodnění Internetu, vlhký sen nesvobodných politických režimů, naštěstí neprošel.

Ovšem jásot, který zní z titulků mainstreamových médií (tedy pokud vůbec této události věnovala pozornost) není na místě. Na WCIT 12 byla totiž přijata rezoluce říkající, že je potřeba dál pracovat na přesunu řízení a správy Internetu pod hlavičku ITU. A to i hlasem České republiky. Stalo se tak ovšem velmi nestandardně, dost možná až podvodně.

Česká republika a další státy naletěly
V pozdních večerních hodinách padla z úst předsedajícího neformální otázka na pocity v sále. Zdálo se, že chce vědět, jestli unavení delegáti na samém sklonku náročné konference chtějí pokračovat v jednání. V již sotva poloprázdném sále na znamení nesouhlasu hlasovala netradičním zvednutím cedulky i česká delegace.

Druhý den přišel šok a rozespalí delegáti se dozvídají, že takto přijali onu rezoluci, která má v budoucnu dál evokovat pokusy o posílení pozice ITU a předávání otěží nad Internetem do rukou vlád jednotlivých zemí. Ne dosažením konsensu, ne přehlasováním menšiny většinou, ale podivným a právně neformálním hlasováním. Rezoluce se stává součástí dokumentu s telekomunikačním řádem (nikoliv však řádu samotného).

Nepřátelé Internetu černě na bílém
S takovým dokumentem ovšem západní země a i některé další nemohou souhlasit. Spojené státy odmítají podepsat a přidávají se i země Evropské unie včetně České republiky a pak také další země, kterým výsledný dokument a způsob jeho vzniku je proti srsti. Včetně Švýcarka, Japonska či Austrálie.

Naopak podepisují Čína, Rusko, Kuba, Ukrajina či Venezuela a mnohé africké a arabské státy. Tedy země, které již dnes podnikají dílčí kroky pro cenzuru a blokování internetových služeb. Rusko varuje svět, že rýsující se rozdělení Internetu nebude nic příjemného, ale k tomuto kroku směřujeme, pokud jedna či druhá strana neustoupí.

On je Internet v různých částech světa jiný již nyní. Nesvobodné země či země směřující k tomuto onálepkování již dnes cenzurují internetový obsah a blokují přístup k mnohým službám na státní úrovni. Západní civilizace se zase střetává s geografickým omezováním dostupnosti obsahu kvůli autorským právům a zkostnatělému zábavnímu průmyslu, kterému třeba čerstvě vděčíme za faktický konec Last.fm pro české uživatele a zákazníky.

Resumé: co se mění po WCIT 12?
Co však vzešlo z WCIT 12? Jasné poselství, že svět se opět polarizuje. Tentokrát nikoliv na komunistické a demokratické země, ale na země, které chtějí (alespoň jakžtakž) svobodný Internet a země, které si ho chtějí řídit podle sebe, což obvykle jde proti zájmům jejich obyvatel a uživatelů Internetu. Pro příklad nemusíme chodit do daleké Číny, stačí vzpomenout Rusko či Bělorusko.

Obecně se ale nemění nic. Globální uchvácení se nekoná, pravomoci ITU se nemění a nepodepsání dokumentu vzešlého z WCIT 12 neznamená žádné drama. Na druhou stranu se nepodařilo ale utnout budoucí snahy o posilování vlivu ITU a předávání kontroly nad Internetem do rukou národních vlád, takže Damoklův meč se nad Internetem vznáší dál.

Nezbývá než doufat, že naše politické reprezentace a jimi řízené byrokratické mašinérie odolají nejen v dalších kolech boje o pozici ITU, ale budou imunní i dalším snahám zájmových skupin přijít například s tímtéž, co obsahovala ACTA, ovšem jinou cestou a pod jiným názvem. Ostatně, pokusy o to už tu jsou a o dalších dost možná nevíme, protože se u podobných politicky sebevražedných věcí dbá na přísné utajení.

Titulní obrázek: pc-help.cz
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zapojit internet od O2 do tv Příloha(y)
    od cline » 30 bře 2023 16:11 » v Internet a internetové prohlížeče
    7
    2050
    od vojak3 Zobrazit poslední příspěvek
    30 bře 2023 18:11
  • o2 internet + o2 smart box 2
    od Glicker » 22 zář 2023 20:28 » v Vše ostatní (inet)
    4
    5044
    od Glicker Zobrazit poslední příspěvek
    25 zář 2023 16:03
  • Nejde internet na W7
    od Zeppelin » 08 srp 2023 07:51 » v Windows 11, 10, 8...
    14
    2158
    od Zeppelin Zobrazit poslední příspěvek
    08 srp 2023 21:35
  • Připojení mobilu k pc (internet)
    od rmlcek5 » 17 dub 2023 08:34 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    1363
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    17 dub 2023 08:37
  • Super rychlý internet
    od Stenatko » 21 črc 2023 14:01 » v Internet a internetové prohlížeče
    15
    2546
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2023 15:42

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host