Téma týdne 12/2013: Brusel hrozí i Applu

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 12/2013: Brusel hrozí i Applu

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 26 bře 2013 11:22

Téma týdne 12/2013: Brusel hrozí i Applu

TemaTydne12.jpg
TemaTydne12.jpg (4.58 KiB) Zobrazeno 5968 x


Hned dva představitelé Evropské komise vystoupili proti Applu. Podle komisařky Viviane Reding porušuje práva spotřebitelů, pročež Evropská komise potřebuje větší pravomoci. Padlo též obvinění z chování v rozporu s antimonopolním právem EU.

Krátce poté, co Evropská komise uložila společnosti Microsoft pokutu přesahující půl miliardy euro, se evropská komisařka Viviane Reding domáhá pokutování další významné americké firmy. Tentokrát jde o Apple. Ne, že by ovšem Evropská komise narovnala svůj nerovný metr na možnost výměny webového prohlížeče v jednotlivých operačních systémech majících významnou tržní sílu ve svých segmentech.

Apple by se měl zodpovídat za přinejmenším matoucí informování evropských spotřebitelů o záruční lhůtě na jeho produkty. Apple je americká firma, která je z domácího trhu zvyklá na poskytování jednoleté záruční lhůty. Za příplatek zákazníkům nabízí její prodloužení o další rok. Jenže v Evropské unii musí prodejci na elektroniku poskytovat dvouletou záruku zcela automaticky.

Výrobce počítačů Mac, mobilů iPhone, tabletů iPad a iPad Mini, přehrávačů iPod a další elektroniky však podle Viviane Reding uvádí evropské spotřebitele v omyl, když na svých lokalizovaných webových stránkách pro zákazníky z členských států Evropské unie informuje o jednoleté záruce a zároveň nabízí placené prodloužení na dva roky.

Apple již za to dostal pokutu ve výši 900 000 euro od italských úředníků. Evropská komise následně vyzvala jejich kolegy z dalších členských států, aby prověřili, jak Apple informuje o právech spotřebitelů v dalších zemích. Evropská komise je sice panevropským regulátorem trhu, ale ve věci ochrany práv spotřebitelů zakročit nemůže. To je na patřičných úřadech v jednotlivých členských zemích.

U nás jde o Českou obchodní inspekci. Na loňskou výzvu Evropské komise reagovaly úřady v 15 z 27 členských zemí Evropské unie. Nicméně jen ve Finsku a Maďarsku se úředníci domohli nápravy. Naopak z jedenácti zemí míří zpět k Evropské komisi stížnost, že Apple na místních trzích aktivně nabízí zpoplatněné prodloužení jednoleté záruky.

Evropská komise chce rozšířit své pravomoci
Aktuální stav je prý takový, že nejméně v 21 členských státech Evropské unie dále Apple korektně neinformuje zákazníky. Alespoň to na Evropském spotřebitelském summitu, který se konal kde jinde než v Bruselu, uvedla komisařka Viviane Reding. Proč však ten náhlý zájem o práva spotřebitelů? Odkud vítr vane, není třeba dlouho přemýšlet.

„Evropská komise musí zaujmout významnější roli v monitorování a koordinaci jednotného prosazování evropských spotřebitelských práv jednotlivými členskými státy,“ uvedla komisařka Viviane Reding. Přestože Apple zřejmě má nějaké to máslo na hlavě, očividně se jedná o pouhou záminku, aby Evropská komise získala nové pravomoci na úkor úřadů jednotlivých zemí.

„Kdosi“ si stěžuje, že Apple možná spáchal „cosi“
Evropská komise se přitom o Apple aktuálně nezajímá jenom v souvislosti s informováním o záruce. S dalším obviněním na adresu Applu totiž přispěchal také evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquin Almunia. Ten uvedl, že skupina evropských mobilních operátorů vznesla podezření, že smlouvy, které Apple uzavírá s operátory k prodeji jeho iPhonu, jsou možná v rozporu s evropským antimonopolním právem.

Nicméně stížnost nebyla oficiální, žádné vyšetřování nezačalo, jména údajných stěžovatelů nejsou známá a vlastně se ani neví, na co konkrétně si stěžovali. Je zarážející, že čelní představitel Evropské unie veřejně tlumočí názor jakési anonymní skupiny, které v konečném důsledku vyznívá jako vážné obvinění americké společnosti evropským společenstvím.

Ostře to kontrastuje s tím, že v minulosti Evropská komise odmítla konat, když Apple svazoval hudbu z iTunes Store se svými přehrávači iPod. Tehdy šlo jen o obtížně oddiskutovatelné zneužití tržní síly jak z pohledu postavení služby iTunes Store, tak někdejšího postavení přehrávačů iPod (dnes je přece jen vytlačují chytré mobily a tablety).

Pokud se někomu zdá, že Evropská komise si existující legislativu a své mocenské postavení tendenčně upravuje a aplikuje dle nějaké aktuální potřeby či poptávky, těžko se mu lze divit. Ale samozřejmě nemusí jít o žádné spiknutí. Při přemíře bruselské byrokracie je dost možné, že jde pouze o odraz nesystémového vymáhání práva. Ne, že by to ale byla zákonitě ta lepší varianta.

Úvodní obrázek: europa.eu
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 12/2013: Brusel hrozí i Applu

Příspěvekod petr22 » 26 bře 2013 11:35

Zarucni podminky Apple jsou i v rozporu s Ceskymi zakony:

http://www.apple.com/cz/legal/statutory-warranty

Navic si Apple tu zaruku vyklada pomerne zvlastne - zaruka dva roky na vadu produktu PRI JEHO KOUPI?

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 12/2013: Brusel hrozí i Applu

Příspěvekod Ltb » 26 bře 2013 13:23

Hmm, to je opravdu zvláštní. Nicméně, to co mají napsáno v podmínkách je jedna věc, to co skutečně platí je věc druhá. 8) Možná jde jen o klasické matení hlav zákazníkům, kteří neznají svá spotřebitelská práva a bojí se pak reklamovat. Viz. klasické výmluvy obchodníků při reklamacích na nutnost vracet zboží pouze v originálním obalu, s účtenkou atpod.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Téma týdne 12/2013: Brusel hrozí i Applu

Příspěvekod petr22 » 26 bře 2013 13:40

Tohle uz je zcela otevrene lhani:

Ve většině států EU mohou spotřebitelé reklamovat pouze vady, které existovaly při dodání.

A nemuzou se ani drze vymlouvat na rozdil mezi internetovym prodejem a v prodejne, protoze na oba plati stejne podminky - 2 leta zaruka na jakekoliv vady nezpusobene zakaznikem nebo beznym opotrebenim.

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Téma týdne 12/2013: Brusel hrozí i Applu

Příspěvekod X » 27 bře 2013 02:55

EU by měla Applu pozastavit možnost prodeje produktů, dokud nenapraví své chyby ...


Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti