Jak provést Clear CMOS

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14098
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod El Diablo » 16 kvě 2010 23:30

K resetování BIOSu a tudíž i k návratu původních konfiguračních hodnot, můžete také použít propojku na základní desce, jež bývá nejčastěji označena popiskem Reset CMOS, CCMOS1, CLRTC1, JP1 apod. Tuto je třeba na několik okamžiků přepnout z polohy 1-2 (Normal) na 2-3 (Reset) a po jejich uplynutí vrátit jumper na jeho původní místo.


Vice zde: http://www.svethardware.cz/art_doc-C2D5 ... F0756.html

Pokud jsou na MB pouze dva piny stačí je na chvíli propojit čímkoliv vodivým, pinzeta, šroubovák etc. Provádějte vždy při vypnutém PC a nezapomeňte se uzemnit, ať si neodpravíte MB statickou elektřinou!

Ukázka jumperů:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) El Diablo dne 19 kvě 2012 20:14, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Obrázky nelinkuj, ale přikládej jako přílohu – moc velké obrázky znepřehledňují stránku (navíc se jeden vůbec nezobrazoval), zatímco bbPHP jim vytvoří klikatelné zmenšeniny.



Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod guest » 18 kvě 2010 15:27

Jen bych doplnil, že u některých desek je to značeno Clear CMOS a Keep CMOS. Tedy vyčistit CMOS a vždy CMOS (stále). Polemizoval bych s "několik okamžiků", tam bych doporučil aspoň několik minut.

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14098
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod El Diablo » 30 kvě 2010 17:48

Video návod:
Naposledy upravil(a) Myloš dne 30 kvě 2010 19:02, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14098
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod El Diablo » 03 zář 2011 14:08

Když už jsme BIOS resetovali, musíme ho také nastavit:
V dnešním článku se seznámíme s možnostmi nastavení systému BIOS. Vysvětlíme si co jednotlivé volby znamenají a jak je správně nastavit.

http://www.cdrhard.cz/view.php?cisloclanku=2009022401

Klávesy pro vstup do BIOSu:

(typicky DELETE, ale někteří výrobci používají jiné)

Dodavatel Bios Přístupové klávesy
ALR (Advanced Logic Research, Inc.) PC/PCI F2
ALR PC/nonPCI CTRL+ALT+ESC
AMD® (Advanced Micro Devices, Inc.) BIOS F1
AMI (American Megatrends, Inc.) BIOS DEL
Award BIOS CTRL+ALT+ESC
Award BIOS DEL
DTK (Datatech Enterprises Co.) BIOS ESC
Phoenix BIOS CTRL+ALT+ESC
Phoenix BIOS CTRL+ALT+S
Phoenix BIOS CTRL+ALT+INS
Dodavatel počítačů Přístupové klávesy
Acer F1, F2, CTRL+ALT+ESC
ARI CTRL+ALT+ESC, CTRL+ALT+DEL
AST CTRL+ALT+ESC, CTRL+ALT+DEL
Compaq 8700 F10
CompUSA DEL
Cybermax ESC
Dell BIOS hledání na sránkách pro modely zde neuvedené
Dell 400 F3, F1
Dell 4400 F12
Dell Dimension F2 or DEL
Dell Inspiron F2
Dell Latitude Fn+F1 (při bootovaní)
Dell Latitude F2 (při bootovaní)
Dell Optiplex DEL
Dell Optiplex F2
Dell Precision F2
eMachine DEL , F2
Fujitsu Manuals & BIOS stažení manuálů a BIOS
Gateway 2000 1440 F1
Gateway 2000 Solo F2
HP (Hewlett-Packard) F1, F2 (Laptop, ESC)
IBM F1
E-pro Laptop F2
IBM PS/2 CTRL+ALT+INS poté CTRL+ALT+DEL
IBM Thinkpad (novější) Windows: Programs-Thinkpad CFG.
Intel Tangent DEL
Lenovo(původně IBM) stránka Lenovo BIOS
Micron F1, F2, nebo DEL
Packard Bell F1, F2, Del
Seanix DEL
Sony VAIO F2
Sony VAIO F3
Tiger DEL
Toshiba 335 CDS ESC
Toshiba Protege ESC
Toshiba Satellite 205 CDS F1
Toshiba Tecra ESC poté F1 nebo F2
Toshiba Notebook (novější) 1. Zapněte počítač držením vypínače a klávesy ESC.

Počítač pípne a zobrazí: Check System, then press F1 key.

2. Uvolněte klávesu ESC

3. Zmáčkněte klávesu F1


http://cs.wikipedia.org/wiki/BIOS#P.C5. ... .C3.A1vesy
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

LuckyStrikerCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 95
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Žena

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod LuckyStrikerCZ » 26 kvě 2014 13:47

Funguje i pro NTB?

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod guest » 26 kvě 2014 14:02

Některé nb, např. Lenovo mají baterii.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
tux
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9419
Registrován: červenec 10
Bydliště: Dobruška
Pohlaví: Muž

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod tux » 26 kvě 2014 14:33

Baterii má každej notebook, akorát u některejch je připájená k desce, to je potom problém.
Just Fucking Google It!

lazerchip
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: březen 15
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod lazerchip » 28 bře 2015 17:18

Jen bych se chtěl zeptat estli je možné že mi chiby jumper aji tlačítko?

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod guest » 28 bře 2015 17:21

Žádné tlačitko není. Co máš za počítač?

lazerchip
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: březen 15
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod lazerchip » 28 bře 2015 17:32

stolní .HP ( jsem amatér )

--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Bře 2015 17:36) ---

Stolní. Hp jsem amatér a pc my nefunguje tak jsem chtěl skusit 1 variantu opravy a ta je právě clear cmos

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 26431
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod Martab » 28 bře 2015 17:41

Pokud nemůžeš najít ani tlačítko ani jumper, tak vytáhni PC z napájen a vytáhni tu udržovací baterku.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7395
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Jak provést Clear CMOS

Příspěvekod Karrex » 28 bře 2015 18:29

Blue Spirit: Tlačítko mají lepší desky :P
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Modovaný Stalekr Clear Sky Crash
    od Policajt28 » 07 srp 2017 23:18 » v Hry
    6
    308
    od kellne
    13 srp 2017 21:08
  • Reset cmos
    od shockwave » 19 bře 2017 08:33 » v Problémy s hardwarem
    1
    303
    od second32
    19 bře 2017 09:46
  • Vybitá CMOS, nebo softwarová chyba?
    od SnapDragon » 21 dub 2017 09:51 » v Problémy s hardwarem
    3
    283
    od faraon
    21 dub 2017 16:40
  • Špatný HDD disk, nelze provést instalaci win
    od Marmaroz » 11 úno 2017 07:33 » v Problémy s hardwarem
    7
    409
    od Marmaroz
    11 úno 2017 08:41
  • Přepínání data po vyndání baterie CMOS
    od Asanoth » 02 úno 2017 17:28 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    2
    237
    od Asanoth
    02 úno 2017 21:15

Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host