Jak na propojení routerů (router jako switch)

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod ITCrowd » 26 led 2014 00:00

Vzhledem k tomu, že se zde množí dotazy k vzájemnému propojení routerů za účelem rozšíření signálu WiFi, rozhodl jsem se napsat jednoduchý a srozumitelný postup krok za krokem.

Wifi_routers.jpg


Mějme modelovou situaci – v domě máme přípojku internetu a první router (zde Linksys). WiFi nedosáhne do prvního patra. Máme další router (zde TP-LINK), jak jej však propojit tak, aby byla WiFi všude? Zde je návod:

1. Připojíme PC kabelem k prvnímu routeru. Do příkazového řádku napíšeme příkaz

Kód: Vybrat vše

ipconfig
ipconfBrana.jpg

Vyhledáme položku „Brána“ a zapamatujeme si její IP adresu. Tuto IP adresu napíšeme do adresního řádku prohlížeče (to je tam, kam píšeme http://www.seznam.cz). Uvítá nás přihlašovací dialog routeru Linksys
LinkLogin.jpg
Username a password najdeme v manuálu k routeru. Pokud jsme ho měnili, máme ho určitě zapsáno.

2. Zde zkontrolujeme dvě položky:
- rozsah DHCP – bude ve formátu podobném tomuto: 192.168.1.100 – 199, popřípadě 10.0.0.138 – 199.
LinDHCP.jpg

- nastavení WiFi – SSID, kódování (WPA2, AES(TKIP)) a klíč. Tyto hodnoty si opíšeme.
LinksysWiFi.jpg


3. Připojíme PC kabelem ke druhému routeru TP-LINK. Opět ipconfig, brána a vstup do nastavení routeru.

4. DHCP vypneme (nastavíme na disabled)
TPlinkDHCP.jpg

5. Nastavíme WiFi shodně s prvním routerem Linksys. Režim WiFi - AccesPoint (AP).
TPlinkWiFi.jpg


6. Nastavíme IP adresu TP-LINK na 192.168.1.99 (první případ), nebo na 10.0.0.137 (druhý případ) - tedy mimo rozsah IP adres DHCP. To se nám bude hodit, až se budeme potřebovat později změnit nastavení.
TPlinkLANIP.jpg


7. Uložíme nastavení – router se restartuje.

8. Routery vzájemně propojíme kabelem, a to tak, že propojíme LAN! porty. Tedy z portu LAN routeru Linksys do portu LAN (NE do WAN!!) routeru TP-LINK.
propojrouter.jpg

A to je vše přátelé. Můžeme si užívat WiFi v obou patrech.


- Pokud neznáme heslo, lze router restartovat do továrního nastavení. Tento postup je u každého routeru různý, takže nezbývá, než zeptat se strejdy googla, nebo najít manuál (tamtéž). POZOR! Pokud restartujeme první router (Linksys) musíme bezpodmínečně vědět, jaké údaje od poskytovatele máme zadat (položka WAN), jinak se může stát, že už se na internet nepřipojíme.

//EDIT LTB: přidán úvodní obrázek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 10 led 2017 17:20, celkem upraveno 9 x.


Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Reklama
Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4230
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod beather » 26 led 2014 00:49

třeba už tu každý den nebude 5 topiců na stejné téma :banana:
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

vajana
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: říjen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod vajana » 15 říj 2014 12:22

Je to perfektní článek k jasnému pochpení.
Jak by to ale bylo v případě, že soused mi poskytl přístup do jeho WIFI sítě (název a heslo). Síla signálu v jednom pokoji mého bytu je dostatečná, ale v ostatních pokojích je již slabá, či žádná. Jak bych mohl pokrýt vlastním routrem celý můj byt?. Potřebuji znát nějaké informace z jeho routru, nebo stačí znát název a heslo jeho sítě? A jak nastavit vlastní router ?
Děkuji.

Uživatelský avatar
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6205
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod Oxxid » 15 říj 2014 13:35

Koupit AP a kabelem od souseda ho připojit ve tvém bytě.

vajana
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: říjen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod vajana » 15 říj 2014 15:56

Ale já se nechci probourávat do jiného bytu, který je o patro níže. Nedá se využít WIFI signál, který se ke mně dostane, rozšířit po bytě vlastním zařízením s vlastní sítí a možností bezdrátového připojení k PC, tabletu atd. ???

Uživatelský avatar
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6205
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod Oxxid » 15 říj 2014 16:00

jeden kabel je bourání jo? Bez kabelově to řeší repeater. Pro další řešení si založ svůj topic.

ArmyDOG
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: březen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod ArmyDOG » 25 led 2015 15:54

K čemu je dobré dát IP 2. routeru mimo rozsah DHCP 1. routeru?

To se na něj pak nepřipojím ne?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod ITCrowd » 25 led 2015 16:12

Právě naopak.
Máme-li síť 192.168.1.0/24 a přidělujeme IP adresy v rozsahu 100-199, pak uvidím všechny počítače v síti a nemůže dojít ke kolizi IP adres.
Důvod je jednoduchý - pokud nechám přidělovat IP adresu DHCP, pak v momentě, kdy budu chtít změnit nastavení, nebudu vědět, na které IP adrese se nachází. Pak buď použiji síťový scanner, nebo nezbývá, než tovární restart a nové nastavení. Takže zbytečná práce navíc.
Ostatně je tohle lepší i pro další sdílené síťové prvky - typicky NAS, síťová tiskárna atd.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

ArmyDOG
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: březen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod ArmyDOG » 25 led 2015 16:19

Můj případ: Router DHCP IP: 10.0.0.138 - rozsah (10.0.0.32 - 10.0.0.254).
Takže chápu dobře, že 2. router napojený kabelem do 1. routeru mám dát IP mimo rozsah (10.0.0.32 - 10.0.0.254) ?
Do teď jsem měl IP 2. routeru 10.0.0.137 a vždy sem se na něj připojil.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod ITCrowd » 25 led 2015 16:20

Tohle je článek. Máš-li problém, založ si téma. Návod neslouží k odpovědím na konkrétní problémy.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 25 led 2015 16:22, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

ArmyDOG
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: březen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod ArmyDOG » 25 led 2015 16:21

Nemám problém. Jenom jsem si myslel, jestli není v článku chyba.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak na propojení routerů (router jako switch)

Příspěvekod ITCrowd » 26 led 2015 12:47

Není. DHCP není v síti vůbec potřeba. Dokonce, pokud jde o bezpečnost, tak jej síťaři schválně vypínají. Sice pak musí každý počítač nastavit ručně, ale nikdy se nestane, že by si někdo napojil svůj PC do sítě s výchozím automatickým nastavením a připojil se.
A k tvému příkladu - Server DHCP přiděluje IP adresy vzestupně. Tobě to funguje proto, že 137 je dostatečně "daleko", tudíž tato adresa nikdy není přidělena - to bys musel mít v síti přes 100 zařízení. To ale neznamená, že když to funguje, je nastavení správné. Naopak, je špatné. Případná kolize IP adres je ponechána na libovůli DHCP serveru. A pokud jde o jednoduché domácí zařízení, pak klidně může dojít k pokusu tuto IP adresu přidělit jinému zařízení. A i pokud by DHCP server byl tak inteligentní, že by IP adresy kontroloval, může nastat situace, kdy z nějakého důvodu (údržba atd.) bude AP odpojen. Během odpojení může být jeho IP adresa přidělena jinému zařízení. A po zpětném připojení IP adres zde máme opět konflikt sítě. Protože, jak určitě víš, dvě stejné IP adresy ve stejné síti být nesmí. Tohle lze řešit i např. rezevací IP adres v nastavení DHCP, ale ze zkušeností je nejlépe omezit rozsah adres DHCP a pevné adresy přidělovat mimo tento rozsah, tak jak je uvedeno. Navíc vše důležité bude fungovat i případě výpadku DHCP.
Doufám, že teď už je to jasné.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak udělat z routeru switch?
    od Lentos » 04 črc 2017 14:24 » v Internet a internetové prohlížeče
    2
    277
    od Lentos
    04 črc 2017 15:36
  • Router + switch
    od centre100 » 09 říj 2017 10:03 » v Sítě - hardware
    3
    235
    od ITCrowd
    09 říj 2017 13:13
  • Jak propojit router A a router B (+ aby v routeru B fungovalo PC, TV...)
    od Jkami » 14 črc 2017 19:06 » v Problémy s hardwarem
    5
    372
    od ITCrowd
    15 črc 2017 08:04
  • Managed router/switch pro domácí síť
    od josefbry » 28 srp 2017 13:00 » v Sítě - hardware
    3
    260
    od Martab
    29 srp 2017 07:06
  • Propojení wifi routeru s modemem
    od morokok » 19 úno 2017 16:48 » v Sítě - hardware
    9
    629
    od zeus
    30 kvě 2017 17:21

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů