kontrola sestavy

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Queb
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Queb » 08 zář 2017 20:31

taky mi vrtalo v hlavně, jeslti nejít radši do táhle i5 7400... ted jí mají za docela dobrý peníze... ale už v základu má menší frekvenci- 3,0... a tenhle Ryzen 3 má 3,5.... navíc má Ryzen vyšší i ty hodnoty L1-L3 catche, to neívm jak má velkej vliv na výkon... ale proč hlavně vyhrál asi Ryzen, tak hlavní faktor byla asi cena.... i5 7400 je teď za 4,5 litru, ale prej intelácký procesory mají napr. boxový větráky, takže je lepší dokoupit, takže jsme na 5 tisících, a Ryzen je za 3,4 a prej mají větráky dobrý, tkaže není potřeba přikupovat.... tak nevím, teoreticky se zdá lepší a výkonější Ryzen, navíc vyjde o 1,5 litru levněji.... tak nevím no....



Reklama
Donald64
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1831
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Donald64 » 08 zář 2017 21:10

No ale zase ušetříš 500 na desce, tak to nakonec nevychází tak špatně. Mimo to Ryzen 1300x je slabší (v IPC) a tak se herním výkonem stejně i5-7400 nevyrovná, pokud ho stejně jako 1200 nepřetaktuješ okolo 3,9GHz. Původní návrh jsem předělal na i5-7400 a osadil 1050Ti, snad se ti už bude líbit.

https://www.czc.cz/8p07jb5he4j3c9p4h54be835sc/seznam
- Deska potřebuje pro funkci CPU přehrát bios (zařídí czc při skládání)

Queb
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Queb » 08 zář 2017 21:42

zase tak pevně tu cenu stropem danou nemám... takže nějakej +- litr zase nevadí.... jakože by se musela kvůli stropu musela dávat levnější/slabší základovka... a nevadí u té Základovky že u ní píší, že nepodporuje 7. generace intelů, když ten 7400 je právě 7 generace... nebyla by o něco lepší třeba tahle... https://www.czc.cz/asus-prime-b250m-plu ... 16/produkt má i podporu ramek o 2400 frekvenci.... to samí např. s grafárnou, víc se mi asi líbí tahle https://www.czc.cz/msi-geforce-gtx-1050 ... 09/produkt, sto jí sice o pár stovek víc, ale má i o malinko vyšší rychlost grafického čipu, 2 větráky a celkově vypadá tak "lepší", ikdyž vlastně přesně nevím jestli doopravdy je, než ta co jsi měl v sestavě ty... není ten zdroj 350W málo...? ale jinak paráda, když to tam takhle nějak naházím vše tak i s tou i5, větrákama navíc, a i kdybych tam hodil tu "dražší" desku a grafiku, tak pořád jsem cca okolo 18 tisíc.... což je dvýborný....

Uživatelský avatar
easports
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 123
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod easports » 08 zář 2017 21:51

Ta deska bude fungovat i když píšou že nepodporuje ale musí se napřed flashnout BIOS což by měli v CZC udělat když jim to při objednávce napíšeš.

Donald64
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1831
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Donald64 » 08 zář 2017 22:20

Ta deska skutečně před několika měsíci stála 2 300Kč a je velice solidní. Zlevněná je kvůli staršímu chipsetu, ale to ti může být úplně jedno, když ti přehrají bios, tak mezi touto a novou žádný rozdíl nebude. Víš ta tvá dvouslotová grafika stála před nějakou dobou 3 900Kč a dávat jim 700Kč jen proto, že chce e-shop vyšší marži bych nechtěl. Tyhle 75W karty uchladí v pohodě i verze s 1 ventilátorem. Mezi 2133 a 2400MHz nepoznáš rozdíl, jako pro ten pocit bych tam klidně mohl nějaké dát a takhle deska by je možná mohla i rozjet (slyšel jsem, že tam někdo rozjel i 2666MHz), ale není moc důvod. Zdroj je pro tuto sestavu dostatečný a bedna také - lepší zdroj a bednu by mělo smysl osazovat pouze v případě, že bys plánoval upgrade na něco jako 1060, samozřejmě v té době by to byla třeba 3060, jak chceš.

Dodatečně přidáno po 5 minutách 59 vteřinách:
Za ušetřené peníze můžeš klidně koupit ještě SSD.

Queb
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Queb » 08 zář 2017 23:03

právě nevím proč, ale mám sakra obavy z toho- "když ti přehrají bios".... :-D nějak tak nerad spolíhám v něčem na jiné lidi a před pár lety se mi to s PC sakra vymstilo... mi jeden známej(kterej se tím i částečně nějak živil) od souseda skládal počítač a dal tam ramky o vyšší frekvenci, než podporovala deska, počítač se velmi rychle začal srát, tak jsem ho dal na opravu/kontrolu do místního servisu přes počítače, kde to vygradovalo tím, že mi kreténi naformátovali oba disky, jak systémovej tak datovej, přišel jsem o všechny data a jejich záchrana mě stála skoro to samí jako novej počítač.. od tý doby jsem hodně opatrnej a nejsem příznivce něčeho co prostě 100% perfektně nesedí do sebe a teoreticky z toho můžou pramenit nějaké komplikace a problémy... tzn. třeba i nějaký takový domácí "zlepšování" jako např. taktování, nebo právě ta potřeba přehrávat bios, mám prostě obavy z toho že to neudělají, nebo nějak blbě atd... jinak bedna i zdroj vypadají dobře, pokud těch 350W stačí tak OK... upgradovat jednotlivé komponenty myslím určitě neplánuji... doufám že PC mi vydrží min. pár let bez potřeby do něj nějak zasahovat, upravovat, upgradovat atd...

Donald64
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1831
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Donald64 » 08 zář 2017 23:44

Žádný problém tam nenastane. Se koukni na oficiální stránky výrobce, i5-7400 je mezi podporovanými CPU touto deskou https://www.asus.com/cz/Motherboards/B1 ... pDesk_CPU/ 2400MHz RAM by se přinejhorším podtaktovali na 2133MHz a opět by bylo vše v pořádku, ale ty osazené naprosto stačí.

PC je navržen tak, že v případě potřeby dokoupíš 8GB RAM nebo kdybys chtěl zrychlit odezvu a načítání OS a programů, tak i SSD. Je to snadný a levný upgrade, kvůli kterému si určitě nechceš kupovat slabší CPU nebo GPU.

Queb
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Queb » 09 zář 2017 13:19

OK... ještě by mě zajímalo celý to sestavení bedny, co mi udělají v CZC...
první věc jsou Windows... mám doma orginální plnou "přenositelnou" verzi win 8,1 32 i 64 bit verzi... tyhle windovsy mám daný na současným PC... před nějakou dobou se mi automaticky aktualizovali na win 10... a právě nevím jak to vůbec udělat s těma windovsama, půjdou mi dát do toho novýho...? to bych jim je musel poslat nějak poštou, aby je tam měli a při tom sestavování bedny mi je naistalovali...?
a co jim tak nějak celkově musím napsat k otmu sestavení, např. na kolik chci rozdělit HDD předpokládám... nebo k té bedně... koukal jsem že má 2 větráky svoje, jeden je ještě v objednávce samostatně... tak aby věděli do jakých pozic je umístit...?

Dodatečně přidáno po 11 minutách 39 vteřinách:
ještě možná dotaz, kdybych přemýšlel nad SSDčkem, že bych chtěl zkusit.... jaký by jste mi doporučili...? určitě by stačilo nějaký 120-128... jen na systém a nějaký programy, hry bych stejně dával na jinej... právě jsem si říkal, že bych SSDčko prvně ani nechtěl, že to stejně na případnej výkon ve hrácha nemá vliv, ale zajímalo by mě jakej to má fakt vliv na chod a rychlost systému.... tak když jsem se dostal s celkouvou cenou sestavy trošku níž, tak o něm začínám přmýšlet...
a pak ještě možná monitor... měl jsem vybranej tenhle, brácha ho má a vypadá super... navíc ho teď mají za dobrý peníze docela... https://www.czc.cz/benq-gw2470h-led-mon ... 76/produkt ale říkal jsem si že by jste mi taky mohli teoreticky poradit "lepší" variantu....? :-)

Donald64
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1831
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Donald64 » 09 zář 2017 13:37

Ten větrák dodávaný s case není moc kvalitní, tak se z bedny vyhodí a osadí se ty 2 v košíku, první dopředu na nasávání a druhý dozadu na výfuk. Oba se zapojí do rozdvojky, která se připojí do konektoru na desce (sys_fan). Desce přehrají bios, a pak to prostě klasicky sestaví. S rozdělováním HDD a instalací OS by ses s nimi musel nějak dohodnout, ale určitě to bude za příplatek. Neuměl by sis to udělat sám? Přenositelnou verzi Win můžeš mít pouze na 1 pc, takže by na současném pc nesměla fungovat. Pokud bys ho chtěl zachovat s nimi, tak bys musel koupit z aukra OEM licenci, stojí do 200Kč.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 55 vteřinách:
SSD bych vzal https://www.czc.cz/adata-ultimate-su800 ... 06/produkt
Monitor budeš mít lepší tento https://www.czc.cz/philips-246e7qdsw-le ... 02/produkt

Queb
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Queb » 09 zář 2017 15:43

já si to právě už přesně nepamatuji jak to bylo, před 2 lety u nich brácha kupoval počítač z komponentů... on to teda bral i s přímo win 10 od nich... a na 100% víme ž to rozdělení disků mu dělali oni, že si řekl, že SSDčko bude systémový... a pak tam měl 1 Terovej a dopsal jim tam do poznámky že ten by chtěl rozdělit myslím na 200 a 800, nebo tak nějak... a to udělali.... ale nejsme si jistý s windovsama, jestli ty mu tam dávali oni, nebo si je tam msuel dávat sám, ale myslíme si spíš, že to udělali oni... že mu přišla bedna, která byla hend připravená ke spuštění...
ale to sem si tak trochu myslel, že by nešlo aby ta jedna licence fungovala na 2 PC zároveň... takže bych to musel udělat tak, že by mi přišel novej kompl.... vše z toho starého co budu chtít přenést bych si nakopíroval na externí přenosnej disk... potom bych ty windovsy z toho starého odinstaloval a poté nainstaloval do nového... tak by to šlo né...?
jinak nainstalaci win by jsme s bráchou měli v pohodě zvládnout... to jsme už dělali spoustykrát, ale to rozdělení disků teda netuším, to sme nedělali nikdy...

Donald64
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1831
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Donald64 » 09 zář 2017 16:26

Disk se rozděluje právě kvůli přeinstalaci OS, aby když to budeš mazat si nemusel zálohovat data. V případě kombinace SSD + HDD není potřeba nic rozdělovat, každopádně do možnosti rozdělení disku se dostaneš normálně průvodcem instalace OS, když budeš volit, kam to chceš instalovat.

Ohledně toho starého pc - nemusíš ty Win odinstalovávat před instalací nových, prostě je nainstaluj na nový pc a starý disk si přes Satu připoj do nového pc a data normálně zkopíruj. Myslím, že přenosná verze funguje tak, že je legální pouze na naposledy aktivovaném pc, přičemž na tom starším začne po nějaké době držkovat, že vlastníš nelegální OS.

Queb
nováček
Příspěvky: 20
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: kontrola sestavy

Příspěvekod Queb » 09 zář 2017 16:58

OK... tak dík za všechny rady, jdu to asi objednat... snad vše bude OK...
ještě možná jeden dotaz... aktualizují se mi ty 8,1 opět na win 10...? když ty win 10 přicházeli, tak jsem někde četl že ta bezplatná aktualizace ze 7 a 8 bude jen nějakou dobu, pak už né...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Kontrola sestavy
    od Fixed_ » 15 úno 2018 10:03 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    316
    od xbs
    15 úno 2018 14:36
  • Kontrola sestavy
    od johnspad1 » 26 pro 2017 13:18 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    232
    od Donald64
    27 pro 2017 14:51
  • Kontrola sestavy
    od IkaREus » 24 lis 2017 15:22 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    133
    od IkaREus
    24 lis 2017 15:40
  • Kontrola sestavy
    od Arkajn » 01 pro 2017 16:35 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    273
    od Manoust
    02 pro 2017 13:55
  • Kontrola sestavy
    od PEDRONIK » 19 lis 2017 16:58 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    154
    od Manoust
    19 lis 2017 18:01

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Baidu [Spider], CommonCrawl [Bot] a 6 hostů