Validace AMD sestavy

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
Mish.k.a
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 107
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Žena

Validace AMD sestavy

Příspěvekod Mish.k.a » 10 zář 2017 19:20

Zdravím :)

Přítel mi dal dohromady sestavu, protože mám zatím jen notebook. Cenu jsem si představovala kolem 30 tisíc, sestavu spíše herní. Spíše říkám proto, že věčně hry nehraju, ale dneska jsem si například spustila Sims 4 s omezeným grafickým nastavením a notebook mi z toho dvakrát vypnul.

Tady je link na sestavu: https://www.czc.cz/btbg652e42hckbbdqg01u868cg/seznam

Kdyby někoho zajímalo, tak notebook mám tento, akorát s rozšířenou RAM na 8 GB: https://www.czc.cz/hp-probook-4540s-str ... 70/produkt

Předem díky za postřehy.



Reklama
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2130
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod dom324 » 10 zář 2017 19:37

Zdroj je levný shit. Nejméně bych vzal Corsair CX, lépe Seasonic Focus Plus (stačí 550W).
Proč je tam deska za skoro 5k? Zbytečnost, pokud nechceš taktovat úplně na krev. Vzal bych Asus Strix B350, bohatě stačí.
R5 1600X bych vyměnil za R5 1600, je levnější a po přetaktování má vyšší výkon než R5 1600X.
Ten chladič bych ze sestavu vyhodil. Pokud vezmeš R5 1600, tak ten už má celkem slušný chladič přibalený (1600X nemá). Pokud bys chtěl opravdové ticho, vezmi SilentiumPC Fera3 nebo Arctic Freezer 33.
850 EVO bych nebral. Peníze ušetřené na desce a CPU bych dal do SSD a koupil Samsung 960 EVO, je mnohem výkonější.
Taková sestava si zaslouží lepší skříň. Nejlépe by to chtělo Fractal Design Define C (pokud chceš malou skříň), nebo Define S ( klasická velká skříň s výbornou podporou vodního chlazení), nebo Define R4 (klasická velká skříň).

cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 678
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod cejny » 10 zář 2017 19:46

Tak bych rekl ze souhlas s pripominkama, deska je overkill, i s dalsim bych souhlasil.

Ram mne taky prijdu kapku dost prehnane. Realne uzke hrdlo stejne bude jinde.

Otazka je proc amd, kde potrebujes podporu softu, kdyz intel ma lepsi vykon na jadro mensi spotrebu,

Notes je snad jen potreba procistit, aby to zase chladilo. Od tohoto cpu bych klidne cekal v tvrde zatezi pres 90st pri cistem chlazeni a ok paste.
Lenovo Thinkpad T430, 8 GB RAM, 160 GB SSD, LCD 1600x900, wifi AGN, Kubuntu
REPRO Yamaha HS8/Mackie CR5BT
DAC Audinst HUD-mx2

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2130
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod dom324 » 10 zář 2017 19:54

Podle čeho usuzuješ, že má Intel nižší spotřebu? Protože R5 1600 má nižší spotřebu než i5 7400, přitom výkonostně konkuruje i5 7600, a po přetaktování ji bez problému překoná.
Jakých 90°C? Vždyť to má pájený rozvaděč, i s boxovým chladičem se pohybuje okolo 60°C.
Rychlé RAM jsou pro Ryzen skoro nutnost. Pod 3000MHz bych nechodil.

cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 678
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod cejny » 10 zář 2017 20:00

Intel vs amd je polemika, je to na tobe.

Ta teplota je minena na notes, moje t430 ma podobne cpu, tuhle teplotu da a i na netu je uvadeno, ze ji neni problem dosahnout.
Lenovo Thinkpad T430, 8 GB RAM, 160 GB SSD, LCD 1600x900, wifi AGN, Kubuntu
REPRO Yamaha HS8/Mackie CR5BT
DAC Audinst HUD-mx2

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2130
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod dom324 » 10 zář 2017 20:09

Jo takhle, nevěděl jsem, že ta teplota se týká toho noťasu, sorry.
V tom případě souhlasím, pokud ntb ještě nebyl čištěný, tak se vypínání v zátěži ani nedivím. Vyčistit a přepastovat. Teploty můžou klesnout i o 20°C (pokud byl ntb v prašném prostřední - často položen na dece, posteli, nebo máte doma chlupatého mazlíčka - tak bude chlazení pořádně zaneřáděné a teploty klesnou klidně i o 30°C).

cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 678
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod cejny » 10 zář 2017 20:47

Ty teploty jsou mineny pri cistem chlazeni, pri zasranem to asi dela prave to co popisuje.

Je skoda ten notes nechat shoret, na net, fimy a kancl bude stacit jeste nekolik let.
Lenovo Thinkpad T430, 8 GB RAM, 160 GB SSD, LCD 1600x900, wifi AGN, Kubuntu
REPRO Yamaha HS8/Mackie CR5BT
DAC Audinst HUD-mx2

Donald64
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1717
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod Donald64 » 10 zář 2017 21:03

Pokud je sestava i po předchozích příspěvcích aktuální a byl by tedy požadavek na herní sestavu kolem 30k s 16GB RAM, 256GB SSD a výkonným CPU, tak bych to poskládal takto https://www.czc.cz/217a6m0lkqjnc9t7kngms61tub/seznam
- Sestava bude v klidu velice tichá, v zátěži bude dělat největší hluk GPU
- Kdybys trvala na mechanice, musela by se osadit jiná case nebo koupit externí mechaniku

Uživatelský avatar
Mish.k.a
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 107
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Žena

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod Mish.k.a » 11 zář 2017 06:36

dom324 píše:Jo takhle, nevěděl jsem, že ta teplota se týká toho noťasu, sorry.
V tom případě souhlasím, pokud ntb ještě nebyl čištěný, tak se vypínání v zátěži ani nedivím. Vyčistit a přepastovat. Teploty můžou klesnout i o 20°C (pokud byl ntb v prašném prostřední - často položen na dece, posteli, nebo máte doma chlupatého mazlíčka - tak bude chlazení pořádně zaneřáděné a teploty klesnou klidně i o 30°C).


Myslím, že mám notebook celkem udržovaný. Od nákupu už proběhla aspoň jedna reinstalace, obecně ani po letech na základní věci není špatný. Jednou jsem koupila stlačený vzduch a vyfoukala všechno, co šlo po otevření spodního víka. Rozdělávat jsem ho ale odvahu neměla. Od pohledu takhle tam prach nevidím. Drtivou většinu času mám notebook na stole, občas v batohu v kapse zvlášť od věcí. Zvíře žádné nemám.

Uživatelský avatar
Mish.k.a
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 107
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Žena

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod Mish.k.a » 11 zář 2017 20:54

Tak jsme to vzali od začátku, že prý bych měla trochu zmínit, takže asi finální sestavu mám nakonec tuhle: https://www.czc.cz/d8infiosiag8ibkn3c6r4adpr5/seznam

Intel :D

Donald64
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1717
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod Donald64 » 11 zář 2017 21:07

To je tak mizerně složené. Deska pro taktování, když tento CPU taktovat nejde, GPU v nejhorším možném provedení, RAM o zbytečně vysoké frekvenci pro toto CPU, špatné SSD, nedostatečná bedna, slabý chladič na CPU a nekvalitní zdroj. Heleď vyplň toto, dopiš vše podstatné a něco navrhneme.
► Zobrazit spoiler

Uživatelský avatar
Michael850
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9491
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Validace AMD sestavy

Příspěvekod Michael850 » 11 zář 2017 21:10

Zůstal bych u toho Ryzen 1600. Z270 ti je k ničemu, nezapomeň, že i5 7500 se nedá taktovat jako R5 1600 a u Ryzenu ti stačí B350. Navíc bude o dost slabší a upgrade u Intelu taky nevidím zrovna nejrůžověji...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Doladění sestavy do 15000,- AMD RYZEN
    od Sigyam » 27 lis 2017 17:16 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    314
    od Donald64
    28 lis 2017 13:41
  • Kontrola PC sestavy + AMD RX VEGA?
    od Max.Strnad » 04 srp 2017 22:37 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    259
    od Max.Strnad
    04 srp 2017 23:08
  • AMD+AMD sestava průběžně
    od honza1701 » 12 zář 2017 00:43 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    11
    560
    od Martab
    12 zář 2017 12:46
  • Kontrola sestavy
    od RiskyHare » 28 črc 2017 12:59 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    14
    509
    od RiskyHare
    31 črc 2017 10:54
  • Upgrade sestavy
    od Cleric » 14 říj 2017 20:11 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    10
    398
    od Cleric
    15 říj 2017 19:25

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google [Bot] a 15 hostů