Rozhodování

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fokynka
nováček
Příspěvky: 29
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž

Rozhodování

Příspěvekod Fokynka » 09 říj 2017 21:58

Zdravím, stavím si nový PC určený k hraní nejnovějších her a občasné streamování, popřípadě nahrávání videí. Mám dvě verze a nevím, jaká verze bude lepší, popřípadě kde bude třeba úprava.. Nejprve jsem chtěl vodní chlazení, ale po podrobnějším naštudování jsem od toho ustoupil.. KAfe: https://www.czc.cz/3c569t3plsjg18u3j7k6v89m6f/seznam Ryzen: https://www.czc.cz/acgm0s3jn4hk5al0a5pbdas8q3/seznam monitor budu kupovat https://www.czc.cz/aoc-g2460pg-led-monitor-24/159710/produkt Děkuji za případné postřehy



Reklama
petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28311
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod petr22 » 09 říj 2017 22:05

Ja osobne bych vzal Ryzen.

Uz pro ten o..r na zakazniky, kdy je na trhu cpu co vyzaduje svuj vlastni chipset, drahe desky, topi jak kamna a jeste navic nema ani pajeny heatspreader, takze ma vyssi teplotu nez by mohl mit.

Navic Ryzen bude mozne za 2 roky upgradovat bez vymeny desky, Jezero Kafe ne-e.

Fokynka
nováček
Příspěvky: 29
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod Fokynka » 09 říj 2017 23:13

takže se vyplatí utratit třeba o 2000 za lepší desku do budoucnosti? mam v úmyslu hned přetaktovat, ale nic velkýho těch 4-4,2 víc asi ne- to by měla noctua snad dobře uchladit

Uživatelský avatar
Manoust
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 356
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod Manoust » 09 říj 2017 23:35

Ryzen navic jak 4 maximalne 4,1GHz(Pokud budes mit vazne stesti na kus) nepretaktujes. Co ja vim, tak hodne dobra deska je tato https://www.czc.cz/asrock-x370-taichi-a ... 08/produkt

Fokynka
nováček
Příspěvky: 29
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod Fokynka » 10 říj 2017 11:46

https://www.czc.cz/acgm0s3jn4hk5al0a5pbdas8q3/seznam tak jsem to trochu překopal.. dal jsem lepší desku, ale zas jsem musel někde ubrat abych se vešel do rozpočtu.. tak jsem vybral 1600X, kterej stejně ve spoustě testů vychází nejlíp cena/výkon a měl by v pohodě utáhnout GTX 1080..a vybral jsem RAMky 3000 a né 3200 jak bylo předtím.. jenom si tak řikám, jestli je potřeba chladič.. teď používám https://www.czc.cz/silentiumpc-fera-2-he1224/141073/produkt sice budu starej pc prodávat, ale mám k tomu box chladič tak by tam stačil, stejně ho budu prodávat za symbolickou cenu :D

Uživatelský avatar
easports
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 106
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod easports » 10 říj 2017 18:08

Pokud plánuješ ihned taktovat, tak můžeš vzít ryzen 1600. Fera 2 nesedí do am4 patice takže potřebuješ kit:
https://www.czc.cz/silentiumpc-montazni ... 94/produkt

dom324
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 941
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozhodování

Příspěvekod dom324 » 10 říj 2017 18:25

Jak říká Manoust, nejlepší X370 deska je Asrock Taichi (sice měla ze začátku problémy s BIOSem, ale teď je už OK). Hned druhá je Asus Crosshair VI, ta je prakticky na stejné úrovni jako Taichi, jen Taichi má o chlup lepší napájecí kaskádu. Gigabyte má nabídnu jakž takž (ale nezvládá konkurovat Asrocku a Asusu), MSI bych v téhle ceně nechal spát, XPower Titanium je odpad.
Jestliže chceš taktovat, tak brát 1600X je blbost. Vezmi 1600. Ta Fera by měla bohatě stačit i na přetaktování.
K těm RAM - pokud chceš z Ryzenu vymačkat maximum, kup si RAM se Samsung B-Die a pohraj si s časováním. Pokud na B-Die nejsou peníze, tak kup nějaký 3000MHz/3200MHz modul.

Fokynka
nováček
Příspěvky: 29
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod Fokynka » 10 říj 2017 21:12

ramky jsem měl původně 3200 jelikož všude doporučovali, čím víc tím lépe, že s ryzenem to jede mnohem líp..ale když budu brát taichi(už jsem rozhodnutý) tak musím někde ubrat..vybíral jsem podle základní desky kompatibility pamětí.. montážní kit mám doma, tam jsem v suchu :) a je pravda že ta fera 2 je pecková, mám jí dva roky a není slyšet, jediný co slyším je chlazení grafiky.. takže když bych chtěl jít s frekvencí procesoru hnedle na 4000, tak se nevyplatí 1600x? je lepší mít o 1000kč levnější procák a pevně ho nastavit na stálých 4000 než mít sice dražší ale který bude zvládat se sám přetaktovat na 4000?

dom324
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 941
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozhodování

Příspěvekod dom324 » 10 říj 2017 21:16

Ani 1600X nemá tovární frekvenci všech jader 4GHz - on má pouze jednojádrové turbo 4,1GHz. Takže přetaktované R5 1600 se všemi jádry na 4GHz porazí 1600X na stock. Není důvod brát X variantu (maximálně kdyby jsi chtěl jít s takty úplně nadoraz, X varianty mají o chloupek lepší křemík, ale v reálu to nedělá prakticky rozdíl).

Fokynka
nováček
Příspěvky: 29
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod Fokynka » 10 říj 2017 21:28

okis budu ti věřit :Dnadoraz určitě jít nechci, sice jsem si skládal PC posledních 10 let, ale na taktování jsem jen začátečník..s přetaktováním současné FX 8300 jsem se sral 14dní na videích a různých testech než jsem našel správnou variantu :D nerad bych si oddělal novej procák.. ale asi mi to bude skládat firma, který mi nabídla, že mi to postaví levněji než CZC a za příplatek mi to ,,doufám,, i přetaktujou a otestujou.. ty ramky ted amůžu nechhat 3000 nebo bych vyždímal víc z 3200?

dom324
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 941
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozhodování

Příspěvekod dom324 » 10 říj 2017 21:35

Czc staví zadarmo, ale pokud by Ti to někde i přetaktovali (se zárukou), tak v tom nevidím problém. Jen si dej pozor, aby Ti nepřepálili napětí - AMD pro Ryzeny udává max doporučené napětí na 1,425 takže bych se pro jistotu pohyboval okolo 1,4.
Teoreticky by jsi z 3200MHz měl vyždímat více, ale prakticky tam ten rozdíl zas tak velký nebude (3200MHz kity budou pouze navybírané nejlepší 3000MHz kity. Jediné na co by u RAM mělo smysl připlácet je B-Die, a ten začíná až někde u 5k za 16GB).
RAM nastav co nejvýše, a pokud budeš mít čas i ochotu, tak si zkus pohrát s časováním - tím můžeš dostat dalších klidně 10% výkonu (samozřejmě záleží na kitu paměťovém řadiči a znalosti taktování pamětí).

Fokynka
nováček
Příspěvky: 29
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozhodování

Příspěvekod Fokynka » 10 říj 2017 22:10

paměti jsem nikdy netaktoval..vlastně ani procesor až před měsícem, ale strýček TYtubka poradil :D do toho bych nerad sahal..vím, že czc staví zadarmo, ale přecijenom. jestli mi daj cenu o 2-3 tisíce nižší a ještě k tomu zááruku tak si to radši nechám od nich sestavit než od czc..


Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], djpusik, vuLva a 13 hostů