Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 23 úno 2018 11:37

Děkuji za vaše názory a jsem rád, že se mi snažíte pomoci. Tak už jsem vše objednal – mimo RAM. Když jsem objednával v Czech Computeru tak mi tam tři operátoři všichni nezávisle na sobě nedoporučili ECC paměti k mojí sestavě a plánovanému využití. Chtěl jsem jim tedy říct nějaký argument proč ECC potřebuji – nadechl jsem se … a pak jsem zjistil, že žádné informace od vás skoro nemám. Argument prostě je tam dej – vůbec neobstál – Ok - kontroluje to chyby – které ani za deset let používání nikdy pravděpodobně nenastanou, ale za jakou cenu - výhody / nevýhody ? Že prej se to ECC zahřívá jsem zase jinde slyšel. Svorně mi všichni v Czech Computeru tvrdili, že přijdu zbytečně o výkon – zase jsem si vzpomněl na diskuzi zde… a opět sem si nevybavil k tomuto tématu, žádnou pádnou informaci, která by mi pomohla se kvalifikovaně rozhodnout. Bohužel při objednávání v CZC si už nikdo z pánů nebyl jistý jaké RAM mám koupit a odkázali mě případně i na konkurenční prodejce - jen se všichni shodli na tom, že ECC ne. Takže ECC pravděpodobně nepřipadají v úvahu. Nikdo o nich nic neví nebo mi nechce říct a já nemůžu kupovat za takové peníze zajíce v pytli. Dám jen za RAM to co dávají lidé za celý herní počítač takže se nedivte, že jsem opatrný ve výběru a chci o tom něco vědět předem.


O co mi původně tímto dotazem šlo: :wtf:

- Obecně se v tomto případě tvrdí, že některé RAM, které jsou udávané v tabulce kompatibility vůbec kompatibilní být
nemusí a naopak, že pro Threadripper 1950X jsou vhodné paměti, které v tabulce kompatibility vůbec nejsou.

- Kingston prý vydal zprávu, že pro Ryzen jsou vhodné operační paměti se sudým časováním. Nikde jsem přímo nenašel
jestli toto platí i pro nový Threadripper.

- Ovšem ostatní firmy zase vydali paměti s nálepkou „optimalizované pro Ryzen“ s lichým časováním

- Některé profesionální firmy co prodávají hotové sestavy upozorňují, že Threadripper má podle oficiálních specifikací
fungovat pouze s pamětí max 2667 MHz a nedoporučují k němu dávat větší frekvence.

- Výrobci oficiálně vydali RAM s nálepkou „optimalizované pro Threadripper“ s vyššími frekvencemi než jsou v těchto
specifikacích

- AMD tvrdí, že vyšší frekvence RAM zvýší u tohoto procesoru výkon a spousta lidí doporučuje frekvence okolo 3200 MHz

- Jinde se zas můžeme dozvědět, že pokud chcete zaplnit všech osm slotů RAM bude Threadripper omezen na 2133 MHz
což je významné snížení. Také mi bylo řečeno, že rychlost pamětí je zde mnohem víc důležitá než u jakékoliv předchozí
platformy AMD nebo Intel a tak nevadí při plném zapojení 3200 MHz nebo dokonce 3600 MHz s některými druhy RAM.

- Výrobci vydali RAM doporučené pro RYZEN a Threadripper ovšem pro Ryzen pouze 2x16 GB a pro Threadripper 8x16GB –
Dá se to brát tak, že se nemají kupovat do Threadripperu 2x16 moduly ale vždy víc. Nebo je to jen dáno nějakým
zmateným označením a vychází to z počtu portů pro RAM na konkrétních typech základových desek.

- U některých desek se objevila nekompatibilita, když se zaplnil plný počet slotů pro RAM, ale před úplným zaplněním
fungovali v pořádku.

Takže teď řeším jaké RAM k Threadripperu dám :idea:

Jako zajímavé kandidáty teď vidím:

časování CL 13 - frekvence 2666 MHz - Kingston HyperX Predator 16GB DDR4 (HX426C13PB3K2/32) - záruka 10 let
https://www.czc.cz/hyperx-predator-32gb ... 31/produkt

časování CL 14 - frekvence 3200 MHz - G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL14 Trident Z (F4-3200C14D-32GTZ) - záruka 8 let
https://www.alza.cz/g-skill-32gb-kit-dd ... 039892.htm

časování CL 15 - frekvence 3000 MHz - Kingston HyperX Predator 16GB DDR4 (HX430C15PB3K2/32) - záruka doživotní
https://www.czc.cz/hyperx-predator-32gb ... 94/produkt

časování CL 16 - frekvence 3000 MHz - Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) DDR4 3000 (CMK32GX4M2C3000C16) - záruka 5 let
https://www.czc.cz/corsair-vengeance-lp ... 69/produkt

časování CL 16 - frekvence 3000 MHz - ADATA XPG Dazzle 32GB (2x16GB) DDR4 3000 (AX4U3000316G16-DRD) - záruka doživotní
https://www.czc.cz/adata-xpg-dazzle-32g ... 22/produkt


Které by jste vybrali ? Napadají vás nějaké další možnosti ?



Zajímavé odkazy:

Testy Threadripperu a RAM
https://www.pcper.com/reviews/Processor ... ing-and-Me

Informace k RAM od Corsair:
http://www.corsair.com/en-gb/memory/pop ... ble-memory

Informace k RAM od Gskill:
1.
https://www.gskill.com/en/press/view/g- ... processors

2.
https://www.gskill.com/en/press/view/g- ... z-rgb-kits

Informace k RAM od Kingston:
https://media.kingston.com/pdfs/hx-prod ... ity-us.pdf

Informace k stavbě sestavy od Puget systems
https://www.pugetsystems.com/blog/2017/ ... pper-1041/

Memory QVL - ASRock Fatal1ty X399 Professional Gaming:
https://www.asrock.com/MB/AMD/Fatal1ty% ... asp#Memory


Máte k tomu někdo nějakou radu, která by mi pomohla v rozhodování a nějak mě poučila v této problematice ? :D





Skříň

Jasný – Chieftec skříň jsem používal pro svůj pracovní stroj 15 let v kuse – tyhle skříně jsou skoro nezničitelný – mám doma teď dvě náhradní, které nevyužívám. Ovšem sestava mi v nich pořádně hučí a někdy i drnčí tak jsem si říkal, že si pořídím něco nového co by mohlo být trochu tišší. Skříň Fractal Design Define R5 kterou navrhuješ má jen dvě 5,25" pozice pro mechaniky a já potřebuji minimálně tři - takže ji nemůžu použít. Kvůli místu pro disky jsem si nakonec k této sestavě objednal Nanoxia Deep Silence 1, Rev. B, Anthracite 4260285291555 https://www.czc.cz/nanoxia-deep-silence ... 90/produkt Je to už moje čtvrtá Nanoxia skříň a jsem s nimi zcela spokojen. Mě osobně přijdou i o dost hezčí než Fractal Design.



Reklama
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2082
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 23 úno 2018 13:05

ECC je hlavně o tom, že je dost nepříjemné, pokud jedeš např. finální render 7 dní v kuse, a ten osmý den Ti náhodná chyba shodí celý pc a 7 dní renderu je pryč a musíš začínat znovu. Pokud je RAM stabilní (což by měla být), ECC může najít třeba jednu chybu za pár měsíců, jenže co když ta chyba nastane v takové situaci?

Tabulka kompatiblity (QVL list) udává testované paměti na dané desce. To, že objednáš RAM a na Ryzenu (ThreadRipperu) nebude fungovat byla hrozba hlavně ze začátku, teď už i když koupíš náhodné RAM tak máš 99,99999% šanci že v tvojem systému budou fungovat. Já osobně bych se QVL listem neřídil, ale spousta lidí na něj nedá dopustit.

S těmi sudými časováními - tohle myslím nastává, pokud jdeš přes 2933MHz tak lichá primární časování nemusí být stabilní. Já se s tím zatím ale nesetkal, B-Die v pohodě zvládnou 14-13-13-13-28. Ale pokud jsem zkusil snížit na 13-13-13-13-28 tak selhal memory training. Ale měl jsem tehdy dost nízké napětí, nejspíš to ani nebylo způsobené lichým časováním jako spíš nízkým napětím.

2667MHz nestanovily profesionální firmy ale AMD. Je to max. hodnota, kterou AMD u RAM klasifikuje jako nepřetaktování. Cokoliv přes už je bráno jako přetaktování a AMD neručí za stabilitu + teoreticky ztrácíš záruku na CPU (i když v praxi když jim na reklamaci dovezeš čip, který běžel s RAM 3200MHz v klidu reklamaci uznají).

2133MHz při osmi modulech zase stanovilo AMD. Podívej se na tohle, ofiko podpora RAM u Ryzenu potažmo ThreadRipperu https://goo.gl/images/Z6NG1R u ThreadRipperu si pouze vynásobíš number of dimm *2. Obecně pokud máš 2 dimmy na kanál (tzn. u Ryzenu 4 obsazené dimmy celkem, u TR 8 obsazených) sníží se možnost přetaktování RAM.

Jo, u Ryzenů/TR je vliv RAM zatím nejvyšší v historii. 3600MHz je overkill, sweetspot je 3466MHz/3333MHz s ručně vyladěným časováním. 3200MHz s ručně vyladěným časováním má taky dost slušný výkon.

"Nekompatibilita" při zaplnění všech slotů je způsobena zapojením 2 dimmů na kanál = vyšší nárok na paměťový řadič. Možná by stačilo zvýšit v BIOSu napětí SoC. Obecně pokoušet se s 2 dimmy na kanál (8 dimmů celkem u TR) o vysoké frekvence RAM je nemožné, řadič začne brzo protestovat.

K výběru konrétní RAM - nejdříve si ujasni ECC. Až budeš mít jasno - RAM se liší podle toho, jaké čipy jsou použity. Na všech platformách (a na Ryzenu/TR obzvlášť) platí, že nejlepší jsou B-Die od Samsungu (3200MHz CL14-13-13-13 easy job i na nejlevnějších deskách, na kvalitních deskách potenciál dosáhnout frekvencí 3333/3466/3600MHz), pak je E-Die od Samsungu (3200MHz CL14-15-15-15 by mělo fungovat i na levných deskách, taky by měly zvládnout 3333/3466 a možná i 3600MHz, ale vždy budou potřebovat volnější časování než B-Die = o trochu nižší výkon). Pak jsou Hynix čipy - i ty nejlepší čipy je problém dostat na 3200MHz (cokoliv vyššího = nemožné) při o dost volnějších časováních než u E-Die a hlavně B-Die. Hodně Hynix čipů končí na 3000MHz (s neslavným časováním) a 2933MHz. Pak jsou odpadní čipy od Samsungu, Hynixu a Micronu které na 3000MHz nemůžou ani pomyslet.
E-Die je na trhu poměrně málo, poměrně kvalitních Hynix čipů (poměrně kvalitních na poměry Hynix čipů) je tuna a jsou dost levné. B-Die jsou už poměrně dražší záležitost - jedná se o kity s kombinací 3200MHz CL14, 3600MHz CL 16 a podobnými (tyhle dvě jsou nejčastější). Cokoliv s těmihle dvěmi kombinacemi je na 100% B-Die. V momentě kdy máš B-Die, je už skoro jedno (z pohledu přetaktování), jaký kit koupíš - jsou to stejné čipy, budou se jen trochu lišit v kvalitě čipů a návrhu PCB. G.Skill má pár B-Die kitů, které jsou o trochu lepší než ostatní (3600MHz CL15 a 4000MHz CL17), ale u nás je dost problém je sehnat + oproti běžným B-Die to nebude zas tak velký rozdíl.
Z tvých kandidátů jsou B-Die pouze ty G.Skilly (jedná se 2x16GB kit, pro nejlepší přetaktování + výkon je lepší 4x8GB kit (pokud nepotřebuješ 16GB kity z důvodu kapacity)) a možná ty 3000MHz CL15 Kingstone (na 99% je to Hynix, zbylá 1% šance je, že to jsou nejhorší B-Die čipy na trhu).

Llag0
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 660
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod Llag0 » 23 úno 2018 14:37

Čím déle budeš něco renderovat a čím více budeš alokovat paměti, tím větší je pravděpodobnost, že ta chyba nastane. A jak už psal @dom324, rozhodně nechceš přijít o týdenní práci kvůli jednomu bitu.
Nějaký pokles výkonu tam být může, ale určitě ne tak razantní.

Argumentem pro ECC je tedy spolehlivost. Navíc, zde se za podporu ECC nepřiplácí, tak nevidím důvod proč toho nevyužít.

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2082
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 23 úno 2018 20:40

Ještě abych doplnil to sudé časování - je vyžadováno pouze tehdy, pokud je Gear Down Mode zapnutý, takže můžeš sudé časování úplně vypustit z hlavy - při OC RAM se Gear Down Mode na Ryzenech vypíná. Desky by měly automaticky při překročení 2667MHz GDM vypnout, ale dá se vypnout i manuálně.

milsimr
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: červenec 16
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod milsimr » 25 úno 2018 01:09

Nebylo by ve finále výhodnější za ty prachy koupit pracovní stanici pro Photoshop / základní video editace a samostatný server(y) pro rendering? Za 100k lze pořídit (imho z druhé ruky, např. eBay) 10-20x ks DELL PowerEdge R710 (např.) s 2x hexa-core Xeony a 32+ GB Registered ECC RAM. Při počtu 10 serverů, kdy jedna R710 stojí cca do 200 £, 120x 2,66 GHz jader Xeonu už je vcelku solidní render farma.

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 27 úno 2018 13:54

Super – začínám v tom mít trochu jasněji – do dvou dnů to rozhodnu

Plánuji rozdělit pořizování RAM na etapy:

Nejprve koupím 2x16 moduly a podívám se jestli to pro moje současné použití stačí.
Pak stejně do několika měsíců přikoupím dalších 2x16 a zvýším kapacitu na 64 GB. (investice se tak finančně rozloží)

Jen Vulkánský Bůh ví jaké další využití si po roce pro tento stroj vymyslím a tak by se mohlo rozšiřovat potom i na 128 GB při zaplnění všech osmi slotů.


- Otázkou pro mě zůstává jestli je to nějaký problém kupovat paměti po dvou – jestli je tedy potřeba koupit kit na kterém je označení dual-channel případně jestli je lepší/nutné koupit rovnou kit s označením quad-channel
nebo jestli je to jedno a RAM spolu budou fungovat v těchto režimech i když je koupím zvlášť.

- Když koupím RAM s frekvencí rychlejší než je oficiálně udávána u procesoru můžu je v případě nějakých problémů snadno nastavit na menší požadovanou frekvenci ?

- Když zprovozním 4x16 moduly na frekvenci 3200 Mhz a pak za rok dokoupím navíc další 4x16 na stejné vyšší frekvenci a osadím všechny sloty (8x16 – 128 GB) bude deska fungovat nebo bude nutné snížit frekvenci… Pak by se asi vyplatilo koupit rovnou RAM s nižší frekvencí.

- No a poslední co mě ještě vrtá hlavou je jestli když koupím k procesoru rychlejší RAM než udává oficiální podpora - jestli mu tím nějak dramaticky nesnížím životnost. Bylo by potěšující kdyby fungoval do skonání světa jako záložní levný počítač (po výměně grafické karty) na kterém se jednou budou učit a experimentovat mladí grafici (8-10 let v budoucnosti) :)



Tady jsem našel nějaké testy při různých rychlostech RAM

AMD Threadripper - Memory Speed & Latency on Cinebench (Standard & Performance ram)
https://www.youtube.com/watch?v=VDNmCO0INKo

G.Skill TridentZ 3200MHz CL16 RGB – mají paměti RAM vliv na výkon?
https://www.alza.cz/gskill-tridentz-320 ... ty-recenze

Škoda, že jsem nenašel více testů nebo třeba porovnání, které by obsahovalo i ECC paměti :/


Takže co mám za možnosti

- favorit (asi koupím tyto jestli se ještě nedozvím o nějakých záludnostech)
- jsou rychlejší - ovšem dosahují frekvencí které už nejsou procesorem oficiálně podporovány
časování CL 14 - frekvence 3200 MHz - G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL14 Trident Z (F4-3200C14D-32GTZ) - záruka 8 let
https://www.alza.cz/g-skill-32gb-kit-dd ... 039892.htm


- Běží na frekvenci, která je pro procesor oficiálně udávaná – jsou uvedeny v QVL listu jako vyzkoušené
časování CL 13 - frekvence 2666 MHz - Kingston HyperX Predator 16GB DDR4 (HX426C13PB3K2/32) - záruka 10 let
https://www.czc.cz/hyperx-predator-32gb ... 31/produkt


- ECC – jsou pomalejší, ale dokáží zachytit chyby
časování CL 17 - frekvence 2400 MHz - Kingston 16GB DDR4 2400 ECC (KVR24E17D8/16I)- záruka 10 let
https://www.czc.cz/kingston-16gb-ddr4-2 ... 39/produkt



ECC
- V mém případě se většinou průběžně vytváří jednotlivé menší snímky a přerušení po několika dnech výpočtů by mě připravilo pouze o několik posledních desítek minut až hodin. Vyrenderované snímky za několik dní by pak zůstali už hotové na disku a chyba by postihla pouze ten, který by byl zpracováván jako poslední. Navíc renderuji na více strojích které ani ECC mít nemohou takže stejně budu vystaven při tomto procesu chybám.
- Ano někdy se renderuje i větší jediný obrázek ovšem ještě sem nikdy tuto chybu na běžných non ECC RAM nezaregistroval – a jsem tedy ochoten to risknout i bez nich.


Více počítačů za stejné peníze
- Při rednerovávání využívám všechny dostupné stroje – tedy nejen pracovní, ale i PC v ložnici nebo obýváku na pouštění filmů (standardní herní Mainstream do 40k) a vždy to trochu přidá na výkonu. Ovšem spousta programů co potřebuji použít jako win rar nebo různá kódování videa či jen náhledů vůbec nepodporují práci na více počítačích zároveň. (nebo nedokážu výpočet na více počítačích nijak snadno nastavit a není ani příliš času to řešit)
- Navíc při každém dalším zapojeném stroji cítím zvýšenou spotřebu elektrické energie.
- Photoshop obecně běží rychleji s více procesorovými jádry, i když některé funkce dokáží využít přidaná jádra lépe než jiné. U Photoshopu čím více jader procesoru použijete, tím méně získáte z každého další jádra. Proto aplikace Photoshop neběží v počítači s 16 procesorovými jádry čtyřikrát rychleji než v počítači se čtyřmi jádry. Ale to vůbec neznamená, že se toto během příštích verzí podobných softwarů nezlepší. Ve spoustě pracovních procesů se prostě jeden výkonnější počítač hodí.
- Kdybych renderoval častěji a z nějakého důvodu si nechtěl koupit renderování mého projektu na nějaké renderovací farmě tak bych třeba dokoupil další specializované stroje jak popisujete, ale jako hlavní pracovní stanici pro různorodé činnosti bych využil tento.

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2082
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 27 úno 2018 14:59

Není problém kupovat paměti po dvou. Je jedno jestli koupíte 2x2x16GB nebo 4x16GB.

Frekvenci RAM si můžeš nastavit jakou chceš.

Jestli bude fungovat 8x16GB na stejné frekvenci jako 4x16GB Ti nikdo neřekne - každá deska a každý paměťový řadič se chovají jinak.

Životnost CPU se znatelně sníží pouze v případě, kdy poběží na vyšším napětí než AMD doporučuje. S hodnotami udávanými AMD by se CPU mělo bez problému dožít 10 let. Pro představu - max doporučené napětí pro SoC část (paměťový řadič) je tuším cca 1,2V, pro OC pamětí na 3200MHz bohatě stačí 1,0250-1,0500. Jen si dej pozor na to, že čím větší kapacitu a čím víc kitů připojíš, tím vyšší nároky kladeš na paměťový řadič. Takže u těch 128GB se budeš pohybovat třeba okolo 1,15V, což je stále bezpečné. Jen si při případném rozšíření dej pozor, aby tam deska nanastavila non sense ve stylu 1,25+V, sem tam automatika selže a dělá blbosti.

V tvém případě bych tedy ECC klidně oželel.

Těmi ofiko max frekvencemi se nemusíš nijak držet, klidně vezmi 3200MHz. AMD tyhle hodnoty nastavuje jen proto, protože nemůžou garantovat, že každá deska a každé CPU se dostane výš. Protože třeba MSI u vysokých frekvencí RAM na levných deskách nastavuje SoC až někde k 1,3V, což vede samozřejmě ke snížení životnosti = aby se AMD vyhnulo tuně reklamacím, nastaví ofiko max frekvence tak, aby i na nejvíc trash desce fungovaly naprosto bez problému v naprosto bezpečných napětích.

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 09 bře 2018 12:31

Ahoj, děkuji za rady - nějaké podrobnější info je přesně to co jsem potřeboval. Bohužel po několika bezesných instalačních nocích mi sestava stále padá do modrých obrazovek smrti


Zatím jsem z toho trochu nervózní a doufám, že to není problém s nekompatibilními RAM jako se popisuje v tomto vláknu:

http://forum.asrock.com/forum_posts.asp ... n-my-build.

Na krabičce od mých RAM je napsán rok 2016 tak doufám, že to není ta stará špatná nekompatibilní verze. Co řeším teď tenhle problém s BSOD tak jsem dokonce někde čet, že moje deska není vhodná pro rychlé RAM a desky o kterých jsem také uvažoval: ASRock - X399 Taichi nebo ASUS ROG ZENITH EXTREME dosahují lepších výsledků.

Doufám, že jsem neměl spíše koupit něco jako tohle: G.SKILL Flare X (for AMD) F4-2933C14Q-64GFX https://gskill.com/en/product/f4-2933c14q-64gfx

Nechci ani pomyslet kolik desítek tisíc by mě stálo koupit jinou Základní desku a RAM, které teď už nemůžu jen tak vrátit.



Koupil jsem nakonec to co mi všichni moji známí a pět prodejců z Alzy, Czech Computeru, pán co montuje PC a i vy tady schválili, takže by to mělo být v pohodě.
A to dva kity po dvou RAM (2x 2x16GB) a zapojil je do Quad Channelu do portů A2, B2, C2, D2 na základní desce (podle toho jak stálo v návodu) - Jeden slot (A1) je schovaný pod chladičem a při jeho použití je potřeba sundat větrák chladiče - jinak je v pohodě

2x G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL14 Trident Z (F4-3200C14D-32GTZ) https://www.alza.cz/g-skill-32gb-kit-dd ... 039892.htm

01.JPG


03.JPG


Nejprve jsem aktualizoval bios základní desky na nejnovější
RAM se po zapojení hlásili jako 2133Mhz
Pak jsem zapnul v biosu profil XML a nastavil DRAM Frequency na 3200Mhz protože při volbě „AUTO“ se RAM stále hlásili jako 2133Mhz.
RAMky se pak hlásily jako 3200Mhz a já začal s instalovat

07.JPG


06.JPG


05.JPG



Po instalaci čistého Windows (několik hodin PC běželo a já se kochal testy výkonu) došlo k pádu při pohnutí myši po krátké nečinnosti do modré obrazovky ještě před tím než jsem nainstaloval všechny drivery. Chybu způsobil „ntoskrnl.exe“
Bugcheck code: 0x139 (0x3, 0xFFFFE50C71BB0F80, 0xFFFFE50C71BB0ED8, 0x0)
Error: KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE

Po další přeinstalaci Windows a naistalování všech mě známých nejnovějších driverů a Windows aktualizací padl systém při mé nečinnosti a bez zátěže a tentokrát chybu způsobil „hal.dll“
Bugcheck code: 0xA (0x3, 0xFF, 0xAE, 0xFFFFF8016AAE07D7)
Error: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Pak se modré obrazovky ještě mnohokrát opakovaly

Při spuštěném testu Cinebench R15.038 se nic nezaseklo a výsledek byl 3030cb

Rozšířená diagnostika operační paměti běžela několik hodin a neukázala žádné vady RAM

Takže zatím se v tom hrabu, nejsem nijak nadšen a doufám v nějaké snadné rozuzlení.

02.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2082
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod dom324 » 09 bře 2018 13:41

X399 Fatal1ty je skoro stejná deska jako Taichi, rozdíl je minimální.
Projeď RAM Memtestem86, popřípadě Memtest HCI nebo Prime95.
Dej sem fotku nastavených napětí v BIOSu a fotku časování RAM (položka DRAM timing configuration).

Uživatelský avatar
satik
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2917
Registrován: leden 15
Bydliště: Praha / Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod satik » 09 bře 2018 13:54

Kolik mas casovani ramek pri tech 3200 MHz?
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: Intel Core i7 8700K@5GHz+EK KIT L360, ASUS Maximus X HERO, 32GB RAM@3466, MSI GTX 1080Ti Gaming, Fractal Define S, Seasonic P860, SSD 2TB celkem
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS), Razer Deathadder+Blackadder Chroma, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, DXRACER OH/KF06/NB

KeittoRoche
nováček
Příspěvky: 33
Registrován: prosinec 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod KeittoRoche » 09 bře 2018 14:22

01.JPG


02.JPG


03.JPG


04.JPG


05.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
satik
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2917
Registrován: leden 15
Bydliště: Praha / Krkonoše
Pohlaví: Muž

Re: Jaké RAM pro AMD Threadripper ? - návrh pracovní PC - profi sestava

Příspěvekod satik » 09 bře 2018 14:29

Zkus to vsude o par cyklu zvednout, jestli to porad bude padat.
Mam ty samy ramky a benche davaly i s CL12, ale pod CL15 nebo CL14 (nejsem si ted jistej, kolik nakonec) to u me taky nebylo na R7 1700 ani ted u Intelu plne stabilni.

Jestli mas moznost, tak nejlip mi na testovani tohohle fungovalo CSGO - i kdyz vsechny zatezaky probehly ok, tak CSGO mi to do par minut spolehlive shodilo :D .
https://www.facebook.com/peasantsandcastles/
https://www.twitch.tv/satikcz/
https://www.youtube.com/c/SatikCZE
PC: Intel Core i7 8700K@5GHz+EK KIT L360, ASUS Maximus X HERO, 32GB RAM@3466, MSI GTX 1080Ti Gaming, Fractal Define S, Seasonic P860, SSD 2TB celkem
Periferie: 3x AOC AG271QG (1440p 165Hz IPS), Razer Deathadder+Blackadder Chroma, Steelseries QcK+, Sennheiser PC360, DXRACER OH/KF06/NB


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Návrh pracovní sestavy 15-17k + monitory
    od Mrazivec » 26 pro 2017 22:29 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    38
    1258
    od xbs
    29 led 2018 15:23
  • Recenze AMD Ryzen Threadripper 1950X - revoluce v HEDT procesorech
    od Adys301 » 09 dub 2018 08:47 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    4702
    od Peteb
    15 dub 2018 23:07
  • Pracovní mainstream sestava za 15 tis. Kč
    od jirda27 » 14 pro 2017 10:17 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    0
    163
    od jirda27
    14 pro 2017 10:17
  • Herní-pracovní PC sestava - 60K - I7 7820x build
    od Nefritos » 26 čer 2017 16:23 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    15
    1012
    od Nefritos
    28 čer 2017 00:13
  • AMD+AMD sestava průběžně
    od honza1701 » 12 zář 2017 00:43 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    11
    554
    od Martab
    12 zář 2017 12:46

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Ornádo a 7 hostů