Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

chalda
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod chalda » 14 úno 2018 09:15

Zdravím,

rozhodl jsem se rozšířit RAM z 8 GB na 16 GB, na starší MB ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 (manuál). Mám osazeno Kingston HyperX Black Limited Ed. 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP, CL 9 na 1,65 V, ty již nejsou k sehnání.

Není prý radno kombinovat RAM od různých výrobců, jinak by asi seděla Corsair XMS3 8GB (2x4GB) DDR3 1600. V případě Kingstonu jsem dohledal jen Kingston HyperX Savage 8GB (Kit 2x4GB) 1600MHz DDR3 CL9 XMP, zde jsou časování, frekvence, DDR3 shodné, ale liší se voltáž.

Prosím tedy o radu, jaké řešení zvolit — lišící se výrobce/voltáž, případně zda je lepší nakoupit celých 16 GB rovnou a staré vyhodit (to je samozřejmě poslední možnost).



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2623
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod xbs » 14 úno 2018 09:48

pokus se jako první splašit stejnej bazarovej modul...

Uživatelský avatar
atari
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1601
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod atari » 14 úno 2018 10:15

Hlavne dodrž vendor list.

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 31488
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod petr22 » 14 úno 2018 10:23

Ty puvodni pameti pryc - jsou nekompatibilni.

Budto jsi nic nenastavoval a bezi na 1333 MHz pri napajeni 1,5V, nebo jsi je nastavil v BIOSu a napetim 1,65V muzes znicit procesor.

Osobne bych tam dal 2x 8GB moduly s napajenim 1.35V.

Kdyz ty moduly zkombinujes, budou fungovat pouze na 1333 MHz, protoze 1.5V moduly by z 1.65V nemely vubec radost,
jako ji nema procesor.

chalda
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod chalda » 14 úno 2018 11:23

Díky za rychlé odpovědi!
V BIOSu jsem RAM nenastavoval, vše funguje přes 4 roky, s CPU i7-2600k. A děkuji i za upozornění, nevěděl jsem, raději tedy koupím nové 2x 8 GB.
Když už jsem kvůli tomu založil thread, chtěl bych rovnou poprosit o konkrétní model, který by tam sedl, ať to je pořádně s jistotou, eventuálně vhodné parametry.

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 31488
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod petr22 » 14 úno 2018 11:48

V tom pripade ty pameti funguji dle JEDEC standardu - s napajenim 1.5V a na 1333 MHz.

Ja mam v pocitaci se socketem 1155 tyto moduly:
https://www.alza.cz/kingston-4gb-ddr3l- ... 503500.htm

chalda
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod chalda » 14 úno 2018 14:09

Dokoupit tedy 2 x 4 GB s 1333 MHz a 1,5 V je špatný nápad? Bylo by to riskantní a jak moc by se podepsalo ono přizpůsobení na výkonu (jde o hlavně herní PC)?

Pokud koupit nové 2 x 8 GB, lze tyhle https://www.mironet.cz/patriot-ddr3-16g ... /#58850265 ? V Quality vendors od Asusu 2 X 8 GB není a moc se mi tam nechce rvát 4 x 4 GB. Na Tomshardware se pro tuto MB doporučuje CL9, 1.5 V, 1600 MHz, podle toho jsem vybíral. Nebo se můžu odklonit, když ty máš CL11? S RAM nemám žádné zkušenosti, tak se omlouvám...

edit: Mimochodem, v QVL k MB je drtivá většina RAMek na 1.65 V, přitom je tam i explicitně stanoveno doporučení voltáže pod 1.65 V (právě kvůli CPU, jak jsi upozornil), takže i proto se raději ptám, neboť tomuhle opravdu nerozumím a nechci udělat chybu.

chalda
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod chalda » 16 úno 2018 13:36

bump

Fox_25
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 816
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod Fox_25 » 16 úno 2018 19:04

https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail ... o=Miroslav

Koukni se tady, mám od něj 32GB za 3600, viz obrázek. Na support listu k desce uvedené nejsou, nicméně fungují a s prodejcem jsem se dohodl i na možnosti vrácení z důvodu nekompatibility. Tuším že na ně dává i 14 dní záruku. Proti těm patriotům z mironetu mají akorát horší časování, ale zase když přidáš 500kč tak můžeš mít 32GB. Staré paměti co máš bych neřešil a prodal bych je.

ram.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

RIKI22
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2837
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod RIKI22 » 16 úno 2018 20:51

Na stránke dosky sa píše : Podporuje Intel® Extreme Memory Profile (XMP).Neverím , že by výrobca dosky nevedel , že ram , pri zapnutom režime XMP bežia na 1,65V.Samozrejme ,že vie.Stačí sa pozrieť na stránku dosky do Memory / Device Support.Sú tam ram s XMP režimom. ObrázekTakže načo to strašenie z XMP režimu a ram, ktoré budu bežať na 1,65V a tvrdenie , že ram sú nekomptabitilné, ak bežia v PC bez problémov.Nevidím dôvod predávať staré ram , a kupovať nové , ak bežia bez problémov.Nekompatibilná ram je tá ram, pri ktorej PC nenabehne alebo ram robí problémy na danom PC a nie ram , ktorá beží bez problémov.Ak ich chceš vymeniť , tak Kingston HyperX Savage sú dobré ram.

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 31488
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod petr22 » 16 úno 2018 21:12

Podivej se jeste do datasheetu k procesoru, jake je povolene napeti pro pameti. Je to 1.5V + 5%.

Tebe zajima kompatibilita procesoru, ne desky :-)

Koupis mu novy procesor, kdyz mu odejde ? Ja bych rekl, ze ne. Ja rozhodne nemuzu nikomu slibit
ze mu procesor s nestandardnim napetim na pametich neodejde.

Ono to sice na 1,65V funguje, ale nikdo ti nerekne jak dlouho procesor to prepeti vydrzi.

Uz jsem tech odpalenych procesoru par videl, zapnes pocitac, zacne pipat chyba pameti.
Kdyz das jiny procesor, funguje to.

Pointa je ale v tom, ze kdyz zkombinuje 1.65V a 1.5V RAM tak to pobezi na 1.5V na 1333 MHz vsecko.

RIKI22
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2837
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření RAM - koupit nové, nebo kombinovat voltáže/výrobce?

Příspěvekod RIKI22 » 16 úno 2018 21:25

Ako chalda napísal , žiadný XMP režim nezapol, takže ram mu bežia na 1,5V.V mojom PC mám 4x4 GB a zapnutý XMP režim už šiesty rok, takže ram bežia na 1,65V.V druhom PC podobne a väčšinou aj do iných PC som použil a zapol pri ram XMP režim.Ani jedno PC nespadlo kvôli ram a XMP režimu.Ale mne je to jedno, záleži to na ňom, ako sa rozhodne.Nenapísal som to preto , aby som ho nahováral na XMP režim , alebo niekoho presviedčal ,ale nie je to strašiak.Dal som to tu ,ako info.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Chtěl by jsem si koupit nové RAM
    od Dennys » 16 pro 2017 13:00 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    158
    od Dennys
    16 pro 2017 13:58
  • Rozšíření RAM
    od ToulavejMeloun » 23 led 2018 09:36 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    155
    od xbs
    23 led 2018 09:54
  • Rozsireni RAM
    od smates » 27 lis 2017 20:15 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    161
    od Argon
    27 lis 2017 20:52
  • Rozšíření ram u notebooku
    od david5854 » 07 úno 2018 18:14 » v Problémy s hardwarem
    13
    252
    od xbs
    07 úno 2018 19:42
  • Výběr CPU pro nové PC do kanclu, koupit teď a nebo počkat ?
    od o.tom » 30 říj 2017 18:18 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    203
    od Donald64
    31 říj 2017 21:25

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: b.m, CommonCrawl [Bot], fiambodka a 3 hosti