Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

remkren
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 142
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod remkren » 11 dub 2018 16:21

Zdravím.
Napřed jsem měl tenhle příspěvek ve vláknu grafického software a tam nikdo nereagoval (asi žádný vztah k hardware), tak jsem ho zrušil a dávám ho sem (doufaje ve zdejší vztah k Adobe :D ).

Uvažuju o samostatném prázdném SSD disku pouze pro použití jako swapovací disk pro Adobe nástroje (především photoshop a pak ilustrator, eventuelně Premiere apod). Nikde jsem se nedočetl jak ideálně velký swapovací prostor má být. Dočetl jsem se jen to, že není dobré aby swapovací prostor byl na systémovém disku nebo na datovém (který je pomalý), ale nejlepší je když je na samostatném rychlém disku. Na jednu stranu aby nebyl příliš malý a na druhou stranu abych tam neměl zbytečně moc nevyužitého místa. Pro mne to znamená jak velký SSD swapovací disk pouze pro toto použití mám pořídit? 32GB, 64GB, 128GB nebo ještě víc, nebo je to zbytečné? Photoshop u velkých fotek a hodně nabafrovaných operací swapuje i při dost velké RAMce.

Jde o zpracovávání datově opravdu velkých fotek a práci ve více vrstvách. Sem tam zpracovávání videa a příprava plakátů a grafiky v Ilustratoru.
Stávající konfigurace počítače bude:
Grafika: Pouze integrovaná procesoru
Procesor: Intel Core i5-8400
Paměť: Prozatím 16 GB s výhledem na rozšíření o dalších 16GB na výsledných minimálně 32GB
Systémový disk: Rychlý SSD disk formátu M.2 s NVMe rozhraním 250 GB
Datový disk: RAID pole klasických disků
Jednoúčelový swapovací disk: SSD SATA ????? GB

Děkuji za odpověď



Reklama
petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 32276
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod petr22 » 11 dub 2018 16:51

Rozdeleni fora na sekce je ciste kosmeticka zalezitost, zalozenim tematu jinde urcite
nezpusobis ze ti bude nekdo reagovat. Je to diskuzni forum, ne chat, je treba pockat
nekolik dnu jestli nekdo neodpovi. Mazani a zakladni znovu ma jediny efekt - mas vlakno
na prvni strance fora kde si ho nejspis nekdo vsimne.

Ja bych osobne pouzil jako scratchdisk systemovy disk Windows, protoze nic rychlejsiho
nez to M2 SSD nebude k dispozici.

Teprve kdyz nebude stacit tak bych poridil disk s nejlepsim pomerem cena/vykon.

remkren
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 142
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod remkren » 11 dub 2018 17:15

petr22 píše:Ja bych osobne pouzil jako scratchdisk systemovy disk Windows, protoze nic rychlejsiho
nez to M2 SSD nebude k dispozici.

Tak tohle přesně se ve všech informacích o Adobe nedoporučuje. Nedoporučuje se mít swapovací a systémový disk stejný a dokonce se nedoporučuje mít swapovací a systémový disk na stejném řadiči. Mě jde čistě o optimální největší velikost swapovacího prostoru s tím, že jsem se už rozhodl, že swapovacím prostorem bude samostatný k tomu určený a ničím jiným nepoužívaný disk. Samozřejmě, že by bylo nejoptimálnější, kdyby i swapovací disk byl M.2 NVMe, ale nekradu žejo :huh: .

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 453
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod SpaceExplo » 11 dub 2018 17:24

Hmm, a neslo by to opacne? Mit OS na SSD a swap na M.2 NVMe?
Rozdil pri bootovani a spousteni aplikaci nebude tak velikej, jako (teoreticky, hadam) usetrenyho casu pri praci tim, ze swap bude rychlejsi.
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2127
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod dom324 » 11 dub 2018 17:27

Nevidím důvod, proč by musel být scratch disk samostatný disk a nemohl by být na jednom disku spolu s OS. A pokud Adobe řeší těch pár MB/s co OS potřebuje pro běh, jsou na hlavu .

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 32276
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod petr22 » 11 dub 2018 17:28

Adobe doporucuje presne toto:

If your startup disk is a hard disk, as opposed to a solid-state disk (SSD), try using a different hard disk for your primary scratch disk. An SSD, on the other hand, performs well as both the primary startup and scratch disk. In fact, using an SSD is probably better than using a separate hard disk as your primary scratch disk.

To rozdeleni disku se tyka harddisku, ne SSD, tam to principialne musi byt jedno, kdyz SSD nema cteci hlavy.

Systemovy disk je predpokladam disk co ma nejrychlejsi cteni i zapis.

To systemove SSD stejne nic nedela, takze podle me bude uplne fuk kdyz na nem bude i scratchdisk.

Ja popuzivam Adobe soft na plotnovych discich i SSD a zadny kulervouci rozdil tam nevidim. Nejvetsi
zpomaleni je stejne zpusobene tim, ze to ovlada clovek.

remkren
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 142
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod remkren » 11 dub 2018 17:38

petr22 píše:To systemove SSD stejne nic nedela, takze podle me bude uplne fuk kdyz na nem bude i scratchdisk.

Tohle zní logicky a rozumně, ale jen do té doby, pokud se na těch fotkách nepracuje denně, na SSD systémový disk to swapuje zápis čtení, zápis čtení ... a drahému systémovému SSD disku se tím pádem zkracuje životnost, namísto toho aby se zkrátila životnost nějakému levnému, pro ten účel dostatečně dimenzovanému disku. Nevím, možná jsem paranoidní, ale zdá se mi, že pokud nemusím zbytečně drahý systémový disk použít, aby víc vydržel, tak proč ho používat.

Ale znovu opakuju a prosím, že moje otázka nezní jaký scratch disk mám v nastavení photoshopu nastavit, ale ptám se jestli je pro swapování ve photoshopu na disku dostatečný prostor 2GB nebo 200GB (samozřejmě ten rozsah je nadsázka)?

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2127
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod dom324 » 11 dub 2018 18:11

Co máš za SSD teď konkrétně?
O zkracování životnosti bych se nebál - SSD toho vydrží poměrně dost. Na SVH dělali test výdrže SSD disku, disk několikrát přesáhl záruční objem zapsáných dat - selhal až u 1PB zapsaných dat. Pokud máš kvalitní SSD s MLC čipy, bude výdrž nejspíš ještě vyšší.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 32276
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod petr22 » 11 dub 2018 18:20

Mame SSD co jsou v provozu kazdy den od roku 2010.

Funguji stale vsechny.

remkren
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 142
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod remkren » 11 dub 2018 18:21

Právě že to bohužel bude TLC. Samsung SSD 960 EVO - 250GB, protože Samsung SSD 960 PRO s MLC je jen 500 GB a stojí přes 7000,-, což bylo na mne trošku moc.

Ale znovu opakuju, o samostatném scratch disku jsem se už rozhodl a ptám se pouze na optimální velikost swapovacího prostoru pro Photoshop.

Dodatečně přidáno po 8 minutách 38 vteřinách:
petr22 píše:Mame SSD co jsou v provozu kazdy den od roku 2010.
Funguji stale vsechny.


Nejsem si jistý, že vám fungují M.2 disky NVMe, s těmi podle mne ještě dlouhodobá zkušenost není a dost se zahřívají.
Ale když už jsme u toho, tak se zeptám ještě na něco. Dali byste jako systémovému disku přednost přednost Samsung SSD 960 EVO se špičkovými parametry, ale TLC nebo raději Patriot HELLFIRE - 240GB, který má horší parametry, ale je MLC?

vuLva
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4380
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod vuLva » 11 dub 2018 18:31

Bohužel? Co se ti nelíbí na Patriot Hellfire nebo Corsar MP500? Jsou to o dost lepší disky bez SLC cache než 960 EVO.

Na scratch disku bych taky nešetřil. Chce to něco, co má výkon, minimálně Savage, lépe KC400 240/256GB.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i7-8086K @ 5GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + EK-M.2 - Samsung SpinPoint M9T 2TB (SQD) - Corsair RM650X - 34" Samsung CF791 @ 100Hz

remkren
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 142
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Jak velký samostatný swapovací disk pro photoshop

Příspěvekod remkren » 11 dub 2018 18:48

vuLva píše:Bohužel? Co se ti nelíbí na Patriot Hellfire nebo Corsar MP500? Jsou to o dost lepší disky bez SLC cache než 960 EVO.
Na scratch disku bych taky nešetřil. Chce to něco, co má výkon, minimálně Savage, lépe KC400 240/256GB.


Tak jo, tak jdu do Patriota. Ten Savage chápu, ale to už je pro mne cenově přes čáru.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Photoshop elements nemůže animovat příliš velký dokument
    od Gudernatsch » 16 črc 2018 10:02 » v Design a grafické editory
    3
    261
    od faraon
    17 črc 2018 16:18
  • Jak inicializovat velký hard disk 12TB 4Kn ve Windows ?
    od KeittoRoche » 30 pro 2017 17:36 » v Problémy s hardwarem
    8
    499
    od KeittoRoche
    31 pro 2017 14:22
  • samostatný bsod
    od tobiasekll » 29 pro 2017 23:59 » v Problémy s hardwarem
    0
    106
    od tobiasekll
    29 pro 2017 23:59
  • Velký ping
    od nicko97 » 29 črc 2017 23:34 » v Sítě - hardware
    2
    323
    od nicko97
    31 črc 2017 12:37
  • Velký upgrade PC
    od ilovehonor » 16 kvě 2018 13:35 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    60
    1913
    od ilovehonor
    11 čer 2018 01:07

Zpět na “Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], vuLva a 7 hostů