Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů? Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Peťa
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1956
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod Peťa » 28 črc 2017 17:57

Ahoj,

zase bych chtěl jednou požádat o radu s vylepšením jedné domácí Wi-Fi. Potřeboval bych dostat signál dál, než je dosah routeru. Vím, že nejjednodušší by bylo z routeru natáhnout kabel a na ten připojit další router. Kabel však takto natáhnout nemůžu a proto bych se chtěl zeptat, jestli by to šlo následujícím způsobem:

Mám tu volný router Asus WL-520GC. A součastnou Wi-Fi tvoří router od Huawei. Napadlo mě, jestli by to šlo udělat tak, že bych umístil ten Asus do místa, kde má Huawei ještě dobrý signál a z Asusu bych natáhl dále kabel (zde už by to šlo) a na konec kabelu umístil další router, který by pokryt vzdálenější místo signálem.
Šlo by tedy se zmíněným Asusem provést, že by Wi-Fi, kterou přijímá, posílal dále po kabelu dalšímu routeru? Pokud ano, prosím o radu, co a jak nastavit právě v tom Asusu. Předpokládám, že současný Huawei nepotřebuje úpravu nastavení a třetí router, do kterého by vedl kabel z Asusu, nastavím jako klasický router s tím, že vytvořím síť s jiným SSID a na jiném kanále, než teď vysílá Huawei, aby se nehádali, pokud by na sebe vzájemně dosáhly.



Reklama
Uživatelský avatar
X
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18826
Registrován: květen 07
Bydliště: ČR: Vysočina: Havlíčkův Brod
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod X » 28 črc 2017 18:04

A s tím že si snížíš rychlost v podstatě repeaterem na polovinu všude jsi smířený?
KATEGORIE:​SYSTÉM​NET​DATA​EMULACE​HRY​VIDEO​AUDIO​GRAFIKA​TEXT‌​‌​ ‌​‌​APP‌‌‌‌​Brigády‌​Filmy‌​Firefox​​●‌​FormátHlavolam‌​●‌​Hra‌​●‌​Hry‌​​Ikony‌​Klipy‌​Knihy‌​●‌​KomixyKoš‌​Melodrama‌​NákupyOdkazy‌​OS‌​Plné hry‌​●‌​RubikSam CoupéSoftware‌​●‌​Šedá zónaTV‌​‌​TV‌​Úložiště‌​VideoNovinky‌​Zajímavosti‌​Znaky

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod ITCrowd » 28 črc 2017 18:05

Je to tu pořád dokola.
Buď kabel, nebo použij powerliny.
Tvé řešení je v podstatě možné, pokud oželíš wifi u hjůveje a s dalším routerem vytvoříš bridge. To ale oba routery musí podporovat.
Bridge
Režim bridge je specifikován v normě 802.11c a slouží pro naprosto transparentní propojení dvou počítačových sítí. Tento bezdrátový spoj se tváří stejně, jako kdyby zde vedl klasický UTP kabel. Na obě strany lze připojit přes switche libovolný počet ethernetových zařízení.
Při nastavování tohoto režimu se do obou spárovaných AP zadává ethernetová MAC adresa protějšího kusu. Tak vznikne point-to-point spoj, který je naprosto odolný proti pokusům o průnik od neautorizovaných klientů, jelikož do takovéhoto spoje již nelze připojit další zařízení.

Další možnost je, že druhý router podporuje funkci klient.
A poslední, to je pro vás zarputilé wifisty nejlepší - pořiď si Lyru: viewtopic.php?f=41&t=190254
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
Peťa
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1956
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod Peťa » 28 črc 2017 18:18

Díky za reakce. Pokud bych tedy použil Powerline, není potřeba mít obě zásuvky, kde budou umístěny, na stejné fázi nebo i okruhu?
A budou dosahovat použitelné rychlosti i v domě se starým hliníkovým rozvodem? Teď mám kolem 15 Mbit/s.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod ITCrowd » 28 črc 2017 18:24

Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
Peťa
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1956
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod Peťa » 06 srp 2017 07:58

Ahoj,

tak už mám nachystaný kabel k natáhnutí. Rád bych se ještě zeptal, jak to správně nastavit? Z prvního routeru vyvedu kabel z LAN portu do druhého routeru do LAN portu. Na druhém routeru vypnu DHCP a nastavím Wi-Fi na jiném kanálu, než na prvním routeru a s jiným SSID?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod ITCrowd » 06 srp 2017 09:20

Viz můj podpis - router jako switch.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
Peťa
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1956
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod Peťa » 13 srp 2017 20:37

Tak kabel je natažen a druhý router Asus WL-520GC nastaven. Telefon s Androidem se připojí k Wi-Fi v pohodě a ve Wi-Fi analyzéru vidím, že síť vysílá na kanále 5 (původní router) a 12 (Asus) a signál je plný. Rychlost je však jen 1 Mbps místo 16 Mbps bez přidaného Asusu.
A notebook s Windows 10 se zřejmě pořád připojuje jen k původnímu routeru, protože signál je sotva jedna čárka. Síť jsem z uložených sítí vymazal znovu se připojil, ale bez výsledku.

Uživatelský avatar
X
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18826
Registrován: květen 07
Bydliště: ČR: Vysočina: Havlíčkův Brod
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod X » 13 srp 2017 20:40

Musíš mít stejný název i heslo, chvilku to trvá, než se přepojí, nebo vypneš WiFi na mobilním stroji a ihned zapneš, tím se naloguje na silnější signál.
KATEGORIE:​SYSTÉM​NET​DATA​EMULACE​HRY​VIDEO​AUDIO​GRAFIKA​TEXT‌​‌​ ‌​‌​APP‌‌‌‌​Brigády‌​Filmy‌​Firefox​​●‌​FormátHlavolam‌​●‌​Hra‌​●‌​Hry‌​​Ikony‌​Klipy‌​Knihy‌​●‌​KomixyKoš‌​Melodrama‌​NákupyOdkazy‌​OS‌​Plné hry‌​●‌​RubikSam CoupéSoftware‌​●‌​Šedá zónaTV‌​‌​TV‌​Úložiště‌​VideoNovinky‌​Zajímavosti‌​Znaky

Uživatelský avatar
Peťa
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1956
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod Peťa » 13 srp 2017 20:53

Heslo i název sítě mám stejný a Wi-Fi jsem na notebooku vypnu a zapnul, ale pořád se nechce připojit na silnější signál. Ani druhý notebook tentokrát s Windows 7 se nechce připojit na silnější signál.
Ještě jsem provedl měření rychlosti s vypnutný druhým routerem a výsledky jsou stejné, takže jde asi o momentální záležitost na straně poskytovatele a ne problém u mě. Dokonce přímo po kabelu je rychlost stejná a to ještě před hodninou byla těch 16 Mbps.

RIKI22
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1899
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod RIKI22 » 13 srp 2017 21:09

Máš nastavené aj rovnako spôsob zabezpečenia, prihlasovania napr. WPA2-PSK ?

Uživatelský avatar
Peťa
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1956
Registrován: duben 10
Pohlaví: Muž

Re: Lze rozšířit Wi-Fi přidáním dalších dvou routerů?

Příspěvekod Peťa » 14 srp 2017 08:52

RIKI22 na prvním routeru je WPA2-PSK a na tom druhém Asusu je WPA-AES. Bohužel WPA Encryption na tom Asusu WL-520GC nejde nastavit jinak než AES.
A ještě jsem si všiml, že přidaný Asusu umí jen 802.11b/g zatímco původní router vysílá 802.11n. Předpokládám, že to jsou věci, které musí být u obou routerů shodně nastaveny, takže budu muset koupit nový router?


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Upgrade pc přidáním zvukovky 7.1
    od Dosero » 18 pro 2016 13:15 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    7
    227
    od Dosero
    18 pro 2016 14:21
  • Jak rozšířit photoshop?
    od leporela22 » 05 kvě 2017 23:17 » v Design a grafické editory
    1
    206
    od Luking
    05 kvě 2017 23:26
  • Nelze rozšířit svazek win 8 hdd
    od Mamincin_mazanek » 25 říj 2017 23:46 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    11
    324
    od petr22
    26 říj 2017 18:48
  • Nabízím překlady webů, návodů, článků a dalších libovolných textů
    od mrchicken175 » 05 bře 2017 14:17 » v Poptávka po práci
    1
    350
    od Pic
    05 bře 2017 14:35
  • Škodí routeru (klient routeru) vypínání na noc?
    od Noob123 » 03 bře 2017 20:24 » v Sítě - hardware
    15
    1267
    od Noob123
    10 bře 2017 16:29

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host