Router do rodinného domu

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Wrangoo
Level 1
Level 1
Příspěvky: 88
Registrován: červenec 15
Pohlaví: Nespecifikováno

Router do rodinného domu

Příspěvekod Wrangoo » 23 srp 2017 22:06

Dobrý den potřeboval bych poradit s výběrem routeru. Router bych potřeboval do rodinného domu který má patro a syn si stěžuje ze u sebe v pokoji nemá signál proto bych potřeboval nějaký z velkým dosahem a aby prošel alespoň skrz 3 zdi a aby zároveň měl alespoň 300 ambit/s a podporoval 5GHz pásmo. Našel jsem tyto 2, přijdemi ze mají vše co chci
https://www.czc.cz/tp-link-archer-c25-a ... 56/produkt

https://www.czc.cz/asus-rt-ac52u-b1/206744/produkt

Předem děkuji za každou odpověď :)



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 23 srp 2017 22:09

Především se podívej v mém podpisu - proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem a přehodnoť svůj požadavek.
tplink nedoporučuji pro 100Mbitové porty.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
Blitzkrieg
Level 3
Level 3
Příspěvky: 519
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod Blitzkrieg » 23 srp 2017 22:13

Achjo, už zase... :-/

Stačilo by si přečíst několik posledních vláken s podobným tématem a narazil bys na toto:
viewtopic.php?f=109&t=188210


EDIT: IT Crowd byl rychlejší :-)


Každopádně, ten Asus router nevypadá špatně, naopak ten TP-Link nebrat - má jen 100 Mbps porty.

V dané cenové relaci ještě stojí za zmínku Asus RT-AC53 (jeho nevýhodou je menší počet LAN portů)

https://www.czc.cz/asus-rt-ac53/197380/ ... dwodZ5YJzA

Uživatelský avatar
TheSpeedding
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod TheSpeedding » 23 srp 2017 22:23

Když nedostačuje signál, koupíš za pár stovek repeater a máš po starostech ...
Intel Core i7 2600 + Corsair Hydro H60, MSI GTX 970 4 GB, Corsair 16GB DDR3 1600 MHz, SSD Intel 520 120 GB, HDD WD Green 1 TB, Seasonic X-760
Intel Core i5 2400 + SilentiumPC Spartan, Gainward GTX 570 1.28 GB, Kingston 8GB DDR3 1866 MHz, SSD Intel 535 240 GB, Seasonic SS-400ET

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 23 srp 2017 22:33

Repeater nikdy. To už se tu řešilo milionkrát.
Řešením je další AP, nebo další router a propojit kabelem jako switch (viz. můj podpis). V případě, že jsi líný tahat kabel, pak si připlať za powerliny viewtopic.php?f=117&t=165570 Eistují i powerliny co umí šířit wifi.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
TheSpeedding
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod TheSpeedding » 23 srp 2017 22:41

Nevím, proč nikdy. Před měsícem jsem řešil podobný problém, koupil jsem na alze ten nejlevnější repeater, co měli. Stačí si pohrát s nastavením kanálů, neopakovat SSID a ztráta rychlosti pak není tak vysoká. Momentálně k té síti nemám přístup, ale ztráta rychlosti nepřesahuje 20%. Mně osobně je jedno, jestli mám mít download 100 Mb/s nebo 80 Mb/s, stejně tak to nepozná žádný jiný běžný uživatel. Server, cloud ani cokoliv jiného, kde by mi dlouhodobě záleželo na "rychlosti", doma nemám, tak nebudu jak mamlas tahat kabely po celém baráku nebo utrácet tisíce jen za to, abych měl o pár Mb/s "rychlejší" internet.

Co člověk, to názor, každopádně já proti repeaterům (zatím) nic nemám.
Intel Core i7 2600 + Corsair Hydro H60, MSI GTX 970 4 GB, Corsair 16GB DDR3 1600 MHz, SSD Intel 520 120 GB, HDD WD Green 1 TB, Seasonic X-760
Intel Core i5 2400 + SilentiumPC Spartan, Gainward GTX 570 1.28 GB, Kingston 8GB DDR3 1866 MHz, SSD Intel 535 240 GB, Seasonic SS-400ET

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 23 srp 2017 22:49

Chci vidět nejlevnější repeater, co bude mít reálnou rychlost 100 Mb/s. Zcela nepokrytě tu lžeš. To je už z principu funkce repeateru.
Kromě toho při použití repeateru tazatel zakládá téma "signál mám plný, ale internet jede pomalu".
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
TheSpeedding
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod TheSpeedding » 23 srp 2017 22:52

Fajn, až budu na dané síti, s radostí poskytnu detaily - už jen proto, žes mě obvinil, že lžu. Na routeru mám 100, na repeateru mám 80.

ITCrowd píše:Kromě toho při použití repeateru tazatel zakládá téma "signál mám plný, ale internet jede pomalu".


S tímhle s tebou ale souhlasím, s defaultním nastavení repeateru jsem měl stejný problém. Stačilo si s tím trochu pohrát a k mému vlastnímu podivu jsem to vytáhl celkem vysoko.
Naposledy upravil(a) TheSpeedding dne 23 srp 2017 22:58, celkem upraveno 1 x.
Intel Core i7 2600 + Corsair Hydro H60, MSI GTX 970 4 GB, Corsair 16GB DDR3 1600 MHz, SSD Intel 520 120 GB, HDD WD Green 1 TB, Seasonic X-760
Intel Core i5 2400 + SilentiumPC Spartan, Gainward GTX 570 1.28 GB, Kingston 8GB DDR3 1866 MHz, SSD Intel 535 240 GB, Seasonic SS-400ET

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 23 srp 2017 22:58

Rád to uvidím. Jen dokážeš vlastní hloupost. Mnozí tobě podobní už tak učinili. A nezapomeň dodat, jaká nejlevnější zařízení jsi použil.
Tvé řešení může fungovat leda za předpokladu že:
- mezi routerem a repeaterem nebude žádná překážka
- mezi repeaterem a koncomým zařízením nebude žádná překážka
- žádná wifi síť v okolí
- nastavení šířky pásma na 40MHz a rozmístění kanálů tak, aby se navzájem nerušily.
Potom v případě, že repeater pracuje na 802.11n (300Mbps) je teoretická maximální rychlost 150Mbps, což v ideálním případě může dosáhnout na reálnou 80Mbps.
Tazatel ovšem požaduje WiFi do patra, čímž odpadá splnění prvních dvou podmínek. O případných místních wifi nevíme vůbec nic.
To je prostě fyzika.
Nejjednodušší, nejspolehlivější a nejlevnější řešení je natáhnout kabel, nic rychlejšího neexistuje.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 23 srp 2017 23:09, celkem upraveno 2 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28690
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod petr22 » 23 srp 2017 23:06

WiFi repeater je v podstate rusicka. Opravdu miluju, kdyz si lidi po baraku nebo byte rozmisti nekolik repeateru, cimz v okruhu 200 metru spolehlive zarusi cele pasmo a zaberou si nekolik kanalu pro sebe.

Porad plati co opakuji stale dokola:

Naproste vse, co se nepohybuje, pripojit kabelem. Je to podstatatne spolehlivejsi a mene skodlive nez mit doma 10 vysilacu.

Uživatelský avatar
TheSpeedding
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod TheSpeedding » 23 srp 2017 23:14

Tak mně (ani nikomu jinému) to tam, kam jsem repeater pořizoval, v podstatě nevadí. Jsou tam silné zdi, a tak mám asi 8 kanálů jen pro sebe. :D Souhlasím, že jsou i lepší možnosti, ale já moc na výběr neměl.

Dodatečně přidáno po 4 minutách 4 vteřinách:
ITCrowd píše:Tvé řešení může fungovat leda za předpokladu že:
- mezi routerem a repeaterem nebude žádná překážka
- mezi repeaterem a koncomým zařízením nebude žádná překážka
- žádná wifi síť v okolí
- nastavení šířky pásma na 40MHz a rozmístění kanálů tak, aby se navzájem nerušily.
Potom v případě, že repeater pracuje na 802.11n (300Mbps) je teoretická maximální rychlost 150Mbps, což v ideálním případě může dosáhnout na reálnou 80Mbps.


Jsem rád, že jsme se konečně domluvili :D Jinak mám tenhle šit https://www.alza.cz/gembird-wnp-rp-002-w-d4293271.htm

S fyzikou mám problém pro změnu jinde, těch 2,4 GHz sítí tu mám tak moc, že jsem musel přejít na 5 GHz.

Už tu končím, jsme daleko od autorova dotazu. V pátek dodám screenshoty ohledně toho repeateru. Pokud nejsou žádné speciální požadavky, pořídím screenshot ze speedtest.net z routeru, z repeateru a screenshot z nějakého wifi analyzeru, kde budou vidět sítě v dosahu a kanály.
Intel Core i7 2600 + Corsair Hydro H60, MSI GTX 970 4 GB, Corsair 16GB DDR3 1600 MHz, SSD Intel 520 120 GB, HDD WD Green 1 TB, Seasonic X-760
Intel Core i5 2400 + SilentiumPC Spartan, Gainward GTX 570 1.28 GB, Kingston 8GB DDR3 1866 MHz, SSD Intel 535 240 GB, Seasonic SS-400ET

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13311
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 23 srp 2017 23:29

Je hezké, že jsi tak všechno odškrtal, nicméně, pokud nemám překážku mezi routerem a repeaterem a taktéž mezi repeaterem a koncovým zařízením, pak repeater nepotřebuji :-)
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Router do domu
    od Kimkong » 25 říj 2017 19:06 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    237
    od ITCrowd
    01 lis 2017 17:22
  • Aký router do domu ?
    od mimi973 » 27 čer 2017 22:48 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    395
    od mimi973
    09 črc 2017 23:46
  • Připojení k internetu vs. majitelka domu
    od Spythe » 06 led 2017 23:21 » v Sítě - hardware
    5
    341
    od drobino
    10 led 2017 22:27
  • Bezdrátové sdílení internetu dvou domů
    od LaB » 05 led 2017 17:16 » v Sítě - hardware
    2
    279
    od LaB
    05 led 2017 18:02
  • Existuje jednoduchý online teploměr do domu?
    od Peťa » 30 pro 2016 11:32 » v Vše ostatní (hw)
    4
    352
    od Peťa
    31 pro 2016 13:06

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů