Router do rodinného domu

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
TheSpeedding
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod TheSpeedding » 23 srp 2017 23:34

Dveře s průsvitným sklem za překážku nepovažuji. Repeater by potřeba nebyl, kdyby u koncového zařízení nebyla "jedna čárka", když je připojené k routeru. Jsou zde silné zdi a "vzdušná" vzdálenost mezi koncovým zařízením a routerem řekněme nějakých 30 metrů. Upřímně ani nevím, co je to za router, protože nepatří mně, nicméně je to nějaký šunt od UPC.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Intel Core i7 2600 + Corsair Hydro H60, MSI GTX 970 4 GB, Corsair 16GB DDR3 1600 MHz, SSD Intel 520 120 GB, HDD WD Green 1 TB, Seasonic X-760
Intel Core i5 2400 + SilentiumPC Spartan, Gainward GTX 570 1.28 GB, Kingston 8GB DDR3 1866 MHz, SSD Intel 535 240 GB, Seasonic SS-400ET

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13086
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 23 srp 2017 23:36

Tak pokud to máš takhle, tak chci vidět tu rychlost 80Mbps. Sice neuvádíš rozměry, nicméně je jasné, že lžeš.
A to ani nemluvím o tom, že na router je jistě připojeno další zařízení, které si z pásma něco "ukousne".
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
TheSpeedding
Level 3
Level 3
Příspěvky: 460
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod TheSpeedding » 23 srp 2017 23:54

Nebudu se tu před tebou obhajovat bez důkazu, v pátek to tu máš ;-) Jen by mě zajímalo, jakým právem mě tu nazýváš lhářem. Ne že by mi na tom záleželo, ale nic o mně ani mém problému nevíš a hned používáš celkem silná tvrzení (pro která mimochodem také nemáš důkaz).
Intel Core i7 2600 + Corsair Hydro H60, MSI GTX 970 4 GB, Corsair 16GB DDR3 1600 MHz, SSD Intel 520 120 GB, HDD WD Green 1 TB, Seasonic X-760
Intel Core i5 2400 + SilentiumPC Spartan, Gainward GTX 570 1.28 GB, Kingston 8GB DDR3 1866 MHz, SSD Intel 535 240 GB, Seasonic SS-400ET

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13086
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 24 srp 2017 07:02

Protože prostě fyziku neoblbneš. Je to stejné, jak kdybys tvrdil, žes jel rychlostí větší, než světlo :-)
Pár příkladů zde:
pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?f=45&t=186862&p=1452710
pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?f=41&t=191033&p=1485946
pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?f=41&t=152516&p=1204263
A protože na fóru navrhujeme co možná nejlepší a nejlevnější řešení, nenavrhujeme repeatery.
Jediná wifi, která rychlost neomezuje je Lyra viewtopic.php?f=41&t=190254
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
Martin63
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2839
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Horní Bříza
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod Martin63 » 25 srp 2017 03:38

ITCrowd:
1.) Proč nedoporučuješ 100 Mbit TP-Linky? Ruku na srdce, ne každý je maniak a ne každý má doma NAS. Bydlí v rodinném domě, pochybuji tedy, že mají rychlost připojení k internetu nad 100 Mbit. Mají-li to štěstí a je u nich O2 Optika, tak 80/8 Mbit. Proč doporučuješ tak drahá zařízení, která ve finále poskytnou uživateli to samé, co zařízení levnější? Je to to samé jako, kdyby chtěl někdo sestavit PC za 15 000,- Kč a ty jsi ho neustále nutil do Core i7 s GTX 1080, protože ty jsi prostě zvyklý na to, že všechny hry ti jedou na ultra s využiješ výkon daného PC. (Trošku zbytečné ne?)

2.) Spravuji Wi-Fi síť. Lidi maj cca 30 - 70 Mb/s oběma směry. Kapacitně z těch 380 lidí na Wi-Fi sektorech jednotlivci jedou ve špičce průměrně na 6 Mb/s, max. na 12 Mb/s. Tak proč hned všechno musí mít 1 Gbit?

3.) Jo, repeatery jsou na prd. Mají slabé antény a ruší se to.

4.) Nevím, proč TheSpeeddingovi nevěříš. Když není v okolí moc sítí, tak přes něco kvalitního 80 Mb/s protáhneš. Zvláště, pokud se to slinkuje bez rušení na dual-band 300 Mbit. Minimálně v rodinných domech to prostě funguje.

Petr22:
Už jsi někdy viděl repeater, případně více repeaterů + Wi-Fi router, který zarušuje více kanálů? Já ne... Protože repeater s Wi-Fi routerem musí pracovat na stejném kanále, jinak se to nespojí. Více repeaterů je sice strašně blbé řešení, které nemůže moc dobře fungovat, ale to je věc druhá.

Wrangoo:
Repeater rozhodně ne! Router, který je posetý dokola anténami ti signál také nezlepší, je to jen obchodní tah.
Řešení jsou 2:
1.) Pokud můžeš klukovi do pokoje natáhnout kabel, tak to udělej, je to nejlepší řešení. Pak vem nějaký ASUS s anténkami a podporou AP, klidně i se 100 Mbit porty.
2.) Pokud nechceš vrtat do zdí a stačí řešení přes Wi-Fi, tak bych za sebe doporučil TP-Link TL-WR841N, který nasazuji běžně do baráků. Nastavení jednoduchý: Ve Wireless režim WDS bridge, DHCP na Disable a najít poblíž synova pokoje signál cca -60 dBm. 60/90 Mbit po 2,4 GHz zaručeno. PS: Wi-Fi router je nejlepší repeater. :-)
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13086
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 25 srp 2017 09:51

Ahoj Martine, pokusím se zodpovědět...
ad1) nedoporučuji žádné 100Mbit routery, protože v dnešní době už není problém mít gigabitové. Důvod je ten, že prostě plečka bude plečkou.
- vadí mi, že výrobci úmyslně mlží. WAN a LAN porty jsou pouze 100Mbps (a ještě se to musí v dokumentaci hledat), přitom u routeru nikdy nechybí výrazné "až 300Mbps". Vysvětlíš mi jak je to možné? U gigabit portů je tato rychlost okamžitě uváděna :-)
- tyto plečky mívají problémy už jen proto, že hřejí, dále způsobují chyby v komunikaci, případně se u náročnějšího provozu zaseknou. Díky těmto routerům už je pomalu přijato tvrzení, že "router je třeba občas restartovat", či dokonce, že je tohle normální. Není. Router se jednou nastaví a pak o něm 10 let nevíš. Moje cisco funguje už 13 let.
- není pravda, že bych je úplně vyřadil z doporučení, naopak, Tyto plečky se výborně hodí jako AP.
- tyto plečky často používají provideři jako zařízení, které dodají k připojení. Pokud si dobře prohlédneš toto fórum, najdeš zde spoustu dotazů na téma, čím tyto plečky nahradit, popřípadě, co přidat do sítě, aby fungovala.
- srovnání z procesory - router je srdce sítě, stejně tak jako procesor je srdce počítače. Z toho důvodu je třeba k výběru přistupovat citlivě.Já nedoporučuji routery v maximální palbě jako třeba: https://www.czc.cz/asus-rog-rapture-gt- ... 72/produkt (to je srovnání s i7). Naopak, doporučuji (aspoň se snažím) optimální volbu pro domácí síť s ideálním poměrem cena/výkon. Taky se můžeš přesvědčit, že se nejdříve snažím "vytáhnout" z tazatele k čemu vlastně má router sloužit a dle toho se rozhoduji.
-A pak je taky třeba se dívat do budoucna - nebudu si přece kupovat nový router vždycky, když něco přidám do sítě.
ad2) - 6-12Mbit pro seriózní práci nestačí. A i tak je to jen odhad. Píšeš 380 lidí => že pokud máš 100Mbit vstup a všech 380 lidí by se snažilo připojit zároveň, kolik asi tak zbyde na jednoho? Matematiku snad umíš :-)
Navíc domácí používání internetu se výrazně liší od pracovního. V pracovním je spousta připojení během chvíle, spousta dotazů atd. Zatímco doma je skoro vždycky minimálně jeden počítač, který stahuje velký objem dat (film atd.), jeden počítač, který hraje po internetu hry atd... To je další důvod, proč nepoužívat plečky, když si plečka zdrží paket, protože to nestíhá, máš po hře.
ad3) to je známé
ad4) Není to otázka víry a nevíry, ale otázka fyziky. Výpočet - byť odhadem jsem provedl. Ty sám uvádíš wifi 30-70Mbps - a to je pravděpodobně bez repeateru. Tím netvrdím, že to nasimulovat nejde, je to stejné, jako když budu tvrdit, že jsem jel po dálnici na kole 100km/h a dokladovat to záznamem kamery na přilbě. (to že mě tlačil náklaďák jsem jaksi zapomněl zmínit). Definoval jsem i podmínky, za kterých by to šlo. Nic to ale nevypovídá o reálném provozu, stačí, když si někdo k wifi routeru připojí počítač a něco začně stahovat. A je to úplně jinde. Ostatně repeater nedoporučuješ ani ty (viz. minulý bod), takže není o čem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
Martin63
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2839
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Horní Bříza
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod Martin63 » 25 srp 2017 10:32

ad1.) Možná, že výrobci mlží. Jinak jo, máš svoji pravdu, ale rozhodně neházej všechny 100 Mbit routery do jednoho pytle. Rozhodně alespoň ne TP-Link TL-WR841N a 842N. U lidí mám uptime 700 dní, který pak přesekne výpadek elektřiny. Ten se prostě neseká a stačí. :-) Tyhle routery opravdu měním po X letech.
ad2.) Lidi mi změří na mojí síti, na SpeedTestu cca 50/60 Mbit (průměr). Ale nikdo v reálu nevytíží stabilně ani těch 12 Mb/s. Samozřejmě, že nemám pro 380 lidí linku 100 Mbit. Je to složitější, ta linka je celkem 760 Mbit, ale je tam dalších 200 lidí na optice. Nicméně zpět k lidem na outdoor Wi-Fi: V cestě máš Wi-Fi 5 GHz outdoor technologii a ta dá okolo 80 Mb/s. Je na tom připojeno několik párů klientských antén (lidí) a lidem to pak klesne na výsledných 30 - 70 Mbit. Dle lokality.
Logicky, že páteřní prvky jsou na 1 Gbitu, ale k lidem domů nemá moc smysl dávat 1 Gbit, když jejich konektivita zdaleka nedosahuje ani těch 100 Mbit.
Ohledně výkonu routeru - opět jsem si nevšiml, že by 100 Mbit TP-Link oproti 1 Gbit ASUSu v připojení sedmi zařízení fungoval nějak hůř. Je to úplně stejné. Ten výkon TP-Linku dosahuje dostačujících rezerv pro pokrytí srdce sítě i při více zařízeních.
ad4.) Není to přímo s repeaterem, ale s TP-Linkem TL-WR841N v režimu WDS bridge (v podstatě lepší repeater), který, (protože na rozdíl od repeateru má slušné antény) se nalinkuje bez rušení na pomyslných 300 Mbit po Wi-Fi.
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13086
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod ITCrowd » 25 srp 2017 11:07

ad 1) výjimky existují. To ale nic nemění na tom, že 100Mbps routery už jsou minulostí.
ad 2) záleží na tom, co a jak měříš. Pokud budeš mít proti sobě dvě zařízení, pak budou výsledky stejné, nebo srovnatelné. Pokud spustíš pořádný provoz po LAN, pak se můžeš jít s 100Mbps routerem vyfotit. A platí bod č. 1, 100Mbps routery již jsou minulostí.
ad4) asi sis nevšiml, že pochybnosti se netýkají toho, co máš ty, ale nejlevnějšího repeateru, který uvádí tazatel. Znovu opakuji, že nasimulovat lze všechno, důležitý je reálný provoz.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

dom324
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 700
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod dom324 » 25 srp 2017 11:39

100Mbit routery už bych nikomu nedoporučil, protože 100Mbit se brzo může stát úzké hrdlo, a jen protože si někdo kdysi nepřiplatili pár set Kč na 1Gbit tak teď musí kupovat nový router.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 26348
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Router do rodinného domu

Příspěvekod Martab » 25 srp 2017 11:45

Možná by nebylo špatné přestat řešit to, jetsli někomu repeter funguje, nebo ne, ale řešit to na co se ptal tazatel, rep. počkat na jeho upřesnění co vlastně přesně potřebuje. ;)
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Aký router do domu ?
    od mimi973 » 27 čer 2017 22:48 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    330
    od mimi973
    09 črc 2017 23:46
  • Připojení k internetu vs. majitelka domu
    od Spythe » 06 led 2017 23:21 » v Sítě - hardware
    5
    314
    od drobino
    10 led 2017 22:27
  • Existuje jednoduchý online teploměr do domu?
    od Peťa » 30 pro 2016 11:32 » v Vše ostatní (hw)
    4
    276
    od Peťa
    31 pro 2016 13:06
  • Bezdrátové sdílení internetu dvou domů
    od LaB » 05 led 2017 17:16 » v Sítě - hardware
    2
    250
    od LaB
    05 led 2017 18:02
  • Ráno monitor jel, dojdu domů a uz nejede
    od wapreN » 03 črc 2017 23:36 » v Problémy s hardwarem
    1
    130
    od Pic
    04 črc 2017 00:15

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host