Úplně nová síť

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pavel357
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Úplně nová síť

Příspěvekod Pavel357 » 09 říj 2017 10:43

Zdravím,
potřeboval bych doma postavit síť, ale nevím jak na to. Nejde jen o to, že se to vše pospojuje a ono to chodí. Rád bych i s nastavením IP adres, firewallu, DNBS, switche, IP kamer, NASu a já nevím čeho ještě dalšího.

Pavel

Dodatečně přidáno po 26 minutách 38 vteřinách:
Takže jak to zatím doma je:
Přípojka UPC a modem
router TL-WDR3600 - LAN 2x TV, 1x volná, 1x switch
switch TL-108PE - 1x vstup z TL-WDR3600, 1x NAS DS416play, 1x další router (až dojdu domů, tak napíši model), 1x volná, 1xPOE kamera DSC-4602EV, 3xPOE volná (časem další kamery)

Když to jen tak spojím tak to špatně běhá. Potřebuji tedy vše nastavit ručně. Asi.

děkuji Pavel

Dodatečně přidáno po 29 minutách 17 vteřinách:
jo a ještě jedna maličkost. K NASu bych pořeboval zálohovací zdroj, který s ním bude umět komunikovat. Přes USB. To proto aby při výpadku napětí se stačily ukončit všechny operace v NASu a NAS se korektně vypnul.



Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13250
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod ITCrowd » 09 říj 2017 13:12

Vítej na PC-HELP!
Můžeš specifikovat ten modem od UPC?
Z čeho napájíš to PoE?
A co se týče UPS - stačí si vybrat u výrobce z kompatibility listu: https://www.synology.com/cs-cz/compatib ... =upses&p=1
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Pavel357
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod Pavel357 » 09 říj 2017 13:28

Ahoj,
modem od UPC napíši až dorazím domů. Ten switch má vlastmí napájení. Z toho jsou napájeny 4 porty.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13250
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod ITCrowd » 09 říj 2017 13:36

Já ten tvůj typ nějak nemůžu najít. Není to TL-SG108PE?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Pavel357
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod Pavel357 » 09 říj 2017 13:55

Jop, pardon TL-SG108PE (UN) ver.2 - toto je napsané na štítku zespodu switche

Dodatečně přidáno po 1 hodině 57 minutách 29 vteřinách:
tak modem UPC je - UBEE EVM3230

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13250
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod ITCrowd » 10 říj 2017 19:30

Psal jsi, že doplníš ten router...
Nicméně, asi to nebude potřeba. Takže doporučení:
Router v síti bude pouze jeden, a to modemrouter od UPC. V něm nastavíš LAN adresu (př. 192.168.1.1). Dále u něj povolíš DHCP, a to v rozsahu adres např. 192.168.1.100 - 200.
Veškerá pevná zařízení, tj. TV, NAS, stolní PC, konozoly atd., připojíš kabelem. Lhostejno, zda kabel povede přímo do UPCmodemrouteru, nebo budou připojeny přes switch.
Oba routery zapojíš jako wifi AP - viz. můj podpis "Router jako switch". Router TL-WDR3600 má gigabitové porty, tedy jej klidně můžeš použít i jako LAN switch.
Kamery, případně jiná zařízení napájená přes PoE připojit kabelem k PoE portům switche.
A teď k IP adresám - pro důležitá zařízení je lépe, když mají pevnou IP. Opět se budu držet příkladu na síti 192.168.1.0/24:
UPCmodemrouter 192.168.1.1
NAS 192.168.1.10
1. router 192.168.1.20
2.router 192.168.1.30
Kamery 192.168.1.50-54
Tiskárna 192.168.1.80
Budeš-li chtít nějaké stojní PC do DMZ, tak 192.168.1.90

DNBS myslíš co?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Pavel357
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod Pavel357 » 11 říj 2017 07:44

DNBS je překlep, má tam být DNS. Občas se to nechce připojit a napíše mi to "Server DNS neodpovídá.

Dodatečně přidáno po 13 minutách 49 vteřinách:
Co se týká routerů. Mám celkem 3, TL-WDR3600, TL-WR740N a Synology RT1900ac. Je jich tolik kvůli pokrytí wifi v celém domě. Na wifi se připojuje celkem 11 mobilních telefonů, 2 tablety, 4 notebooky a 2 tiskárny. Kabelem LAN jsou připojeny hlavně TV a NAS. Ještě přibude pokladna EET.
Adresy IP dotaz. Mohu si nastavit jinou adresu než je 192.168.xxx.xxx? Např. 136.17.xxx.xxx? Na 192.168.xxx.xxx je připojený skoro každý.

UPCmodemrouter neznám - máš na mysli https://www.upc.cz/rychly-internet/modemy/? Je vázán na změnu smlouvy. My máme smlouvu už přes 15let stejnou, s výhodným tarifem a pokud to nebude nezbytně nutné, tak ji nechceme měnit. Zkusím do UPC zavolat zda by mi ten router neprodali.

zeus
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8248
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod zeus » 11 říj 2017 08:36

Modemrouter uz mas, to UBEE.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Pavel357
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod Pavel357 » 11 říj 2017 09:14

no ale to UBEE nelze nijak nastavovat. To jsme dostali jen krabičku a tím to haslo

Dodatečně přidáno po 1 minutě 47 vteřinách:
a protože má pouze jeden výstup, tak je hned za ním TP-WDR3600, který pokrývá část domu

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 13250
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod ITCrowd » 11 říj 2017 16:10

Omluva, omylem jsem se díval na 3226. Je třeba zjistit, zda tento modem funguje i jako router. Pak to zapojení poupravíme.
IP adresy - nemůžeš si zvolit co chceš. Platí pravidla pro přidělování IP adres. Proto je má skoro každý, protože rozsah 192.168.x.x je rezervován pro vnitřní sítě (sítě za routerem). Rezervované IP adresy:
Třída A : 10.0.0.0 až 10.255.255.255
Třída B : 172.16.0.0 až 172.31.0.0
Třída C : 192.168.0.0 až 192.168.255.0
Důvod je ten, že nelze mít stejnou IP adresu před routerem a za routerem, došlo by ke kolizi. Proto jedno z rozdělení IP adres je vnitřní/veřejné.
"Server DNS neodpovídá" - v případě této chyby zkusit ping na DNS. Některé routry taky dělají to, že v automatické konfiguraci přes DHCP vkládají jako DNS svou IP adresu, což nevadí, pokud stíhají provoz.
DNS by mělo být uloženo v routeru a mělo by to být DNS poskytovatele.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Pavel357
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod Pavel357 » 13 říj 2017 08:23

Přečetl jsem si tvůj článek router jako switch včetně komentářů. Je tedy lepší vypnout DHCP a na všech zařízeních připojených do sítě ručně nastavit IP adresu?
Stále mi to doma zlobí a rád bych se pohnul dál. Nechci tady zadávat konkrétní nastavení routerů aby se mohlo najít, kde dělám chybu.

zeus
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8248
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Úplně nová síť

Příspěvekod zeus » 13 říj 2017 09:06

Ne, je to o tom, ze je treba mit jen jeden DHCP server.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • uplne vypnuté podsviceni...
    od pupkoun » 10 kvě 2017 09:05 » v Problémy s hardwarem
    4
    282
    od RIKI22
    13 kvě 2017 12:49
  • Úplné vypínání PC
    od Zakknot » 13 čer 2017 11:31 » v Problémy s hardwarem
    7
    303
    od karma
    13 čer 2017 13:34
  • Mys a klavesnice uplne zblbli,nejde ani ostatni
    od lennylewsey » 17 úno 2017 00:42 » v Problémy s hardwarem
    1
    174
    od faraon
    17 úno 2017 16:03
  • PC při hraní zamrzne nebo se úplně vypne.
    od CrashCZ0147 » 27 črc 2017 11:01 » v Problémy s hardwarem
    10
    320
    od CrashCZ0147
    28 črc 2017 10:07
  • Windows 98 SE kde ještě sehnat úplně všechny aktualizace co byly kdy vydány
    od Radovan-kocour » 16 říj 2017 22:20 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    2
    185
    od ITCrowd
    17 říj 2017 08:45

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů